płaty matiasów 1 czerwoną cebulę 1 awokado 1 słodkie jabłko 3 ogórki kiszone cebulę dymkę ugotowane ziemniaki (ok. 5 szt.) olej rydzowy sok z połowy cytryny sól, pieprz grubo mielony mleko Śledzie moczymy w mleku (ok. 3h). Po wymoczeniu śledzie suszymy i kroimy w drobną kostkę. Pozostałe składniki również siekamy bardzo drobno. Awokado skrapiamy sokiem z cytryny, żeby
ladykitchenzimą - po świątecznych "obżarstwach". (Tortownica o średnicy 18 cm) Spód: 150g kruchych ciasteczek/herbatników 50g masła/margaryny (użyłam margaryny z wanilią) odrobina soku z pomarańczy Masa serowa: 400g mielonego twarogu (użyłam z wiaderka) 200g słodkiej śmietany (22-36%) 5-6 łyżek cukru pudru (do smaku; w zależności jak słodka jest pomarańcza) sok z 1 pomarańczy (dużej) skórka
Di gotujełyżki czerwonej fasoli 1 mała puszka ananasa 15 dag sera żółtego 100 g szynki gotowanej 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku sól, pieprz świeżo mielony Wykonanie: Seler myjemy, osuszamy następnie kroimy w plasterki. Jajka gotujemy na twardo, ostudzone obieramy, kroimy w kosteczkę. Z wody osączamy kukurydzę, fasolę oraz ananasa. Ser oraz szynkę kroimy
kgwjanczewozrób, bo warto ! Łosoś wędzony w palonym sianie 50 dkg łososia surowego ( u mnie płat ) 10 łyżek soli 6 łyżek cukru 1 łyżka mielonej kolendry siano ( około 2 garści ) folia spożywcza Bierzemy łososia i opłukujemy go pod zimną wodą, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. W misce mieszamy sól, cukier i kolendrę
Kuchnia na wzgórzutalerzu "Filona" od Porcelany Bogucice . Ciasto ucierane: 15 dag margaryny 15 dag cukru pudru 4 jajka cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 dag mąki Mak: 400g mielonego suchego maku 1 łyżka powideł lub dżemu 2 łyżki miodu 1/2 rozpuszczonego masła (ostudzonego) kilka kropel olejku migdałowego 4 jajka cukier do smaku 1/2 szkl grubo siekanych orzechów włoskich
Smakołyki Asirobić szaszłyki, jeść z sosem czy bez żadnych dodatków. (Około 16 sztuk) 200g białego sera 20g żółtego sera 5 łyżek posiekanego szczypiorku 2 łyżki prażonej cebulki sól, mielona czarnuszka (zamiast pieprzu) Dodatkowo: 1 jajko bułka tarta olej Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach - a twaróg podusić (np. widelcem). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić
Di gotujecukru 160 ml miodu gryczanego-można użyć zwykłego 180 ml oleju roślinnego 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej ¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu Polewa czekoladowa: 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki ciemnego kakao 1 czubata łyżeczka żelatyny spożywczej Dowolna posypka do ciast. Sposób wykonania: Ciasto
Wanilia i KardamonSKŁADNIKI: ok. 15 dag herbatników – u mnie tradycyjne i kakaowe 1 kg sera trzykrotnie mielonego 6 dużych jajek 25 dag miękkiego masła 20 dag cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli budyń waniliowy bez cukru aromat cytrynowy łyżka gorzkiego kakao płaska łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżki suchego maku WYKONANIE: Blachę o wymiarach 32x23 cm wyłożyć papierem
Kuchenne zapiski Edytypieczenia, dodanie masła / margaryny, jajek, cukru pudru, cukru waniliowego. Następnie ciasto owijamy w folię i wkładamy na godzinę do zamrażalki. Nie jest to konieczne ale lepiej się ciasto mieli kiedy nie przywiera z powodu nadmiernego ciepła do rąk. Ciasto mielimy przez maszynkę i tniemy je według własnych upodobań co do długości ciastek. Wykładamy ciasta w pewnej odległości od siebie
W Moim Magicznym Domubądź 125 gr masła 0,5 szklanki cukru 2 żółtka 4 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier z prawdziwą wanilią Masa Serowa: 1 kg sera mielonego w wiaderku 1 szklanka cukru 4 żółtka 3/4 szklanki mleka 1 suchy budyń waniliowy / śmietankowy ( duży około 60 gr ) Opcjonalnie paczka rodzynek (wedle uznania) Masa kokosowa: 6 białek
W Moim Magicznym DomuSkładniki na blaty 18 cm: 6 jajek, białka oddzielone od żółtek 200 g cukru 200 g mielonego maku 2 i 1/2 łyżki kaszy manny + trochę do posypania formy 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na krem: 500 ml tłustego mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1 całe jajko
My Culinary ArtPaprykę faszerowaną można przygotować wcześniej, a w czasie Sylwestra tylko podgrzać :) Składniki: 10 małych papryk 100 g ryżu 500 g pieczarek 3 duże cebule 4 ząbki czosnku 500 g mielonej karkówki 2 czubate łyżeczki majeranku 1 czubata łyżeczka domowej Vegety (suszone warzywa i zioła) 1 czubata łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka bazylii pieprz sól oliwa Wykonanie: Ryż gotujemy
Smak mojego domuSpód: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko 60g margaryny (użyłam z wanilią) 1/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) Masa serowa: 600g mielonego twarogu (użyłam z wiaderka) 4 jajka (duże) 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1 budyń śmietankowy/waniliowy sok z 1/2 pomarańczy skórka
Di gotujebądź tych z kompotu. świetnie w tym cieście sprawdzą się również wiśnie czy czerwone porzeczki. Proporcje na blachę 24 x 45 cm Ciasto: - 2 szklanki* mąki pszennej - 1 szklanka mielonych orzechów włoskich - 1 szklanka cukru - 20 dag masła / margaryny - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 żółtka - 2-3 łyżki śmietany kwaśnej - szczypta soli Dodatek: - opakowanie śliwek mrożonych
kawawszklancepewno oryginalnym elementem świątecznego menu. Składniki na 8 szt : 8 marynowanych płatów śledziowych 2 cebule 2 słodziutkie pomarańcze 2 kiszone ogórki 2 jabłka 0,5 szklanki majonezu sól, pieprz mielony oraz w ziarnach natka pietruszki pomidorki koktajlowe Przygotowanie : Cebulę, ogórki i jabłka pokrój w dosyć drobną kosteczkę. Pomarańcze sparz wrzątkiem i wytrzyj aby pozbyć się woskowiny ze skórki
Mechanik w kuchni