mielone - 47549 przepisów (strona:1872/3170)

Sernik z kajmakiem i orzechami 182

mąki 10 dkg margaryny 1 jajko 7 dkg cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia  Masa serowa: 1 kg mielonego białego sera 2 paczki cukru wanilinowego 2 budynie śmietankowe 2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 2 całe jajka 4 żółtka i 4 białka 3/4 szklanki cukru Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej

Świat Ciasta
GOŁĄBKI INACZEJ 183

Składniki:  500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej lub łopatki ok. 1kg białej kapusty 100g ryżu (1 torebka) 1/2 szklanki kaszy manny 3 jajka 2 cebule sól, pieprz sos: 1l bulionu 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki 2-3 łyżki śmietany 18% Sposób wykonania: Ryż podgotować, odsączyć, wsypać do wysokiej miski

Prosto i Smacznie z Anetą
Kotlety mielone z pęczakiem 261

aromatyczne kotleciki. Wystarczy podać do nich ulubioną sałatkę a najlepiej dwie. Mają delikatny smak, który z pewnością docenią dzieci. Składniki 1 szkl pęczaku 1 kostka warzywna 300 g mięsa mielonego ok. 1 łyżeczka przyprawy Shoarma firmy Rafex 1 … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Ziemniaczany kebab 187

robię to z wielką przyjemnością, a potem piszę dla Was przepis, bo może ktoś będzie chciał skorzystać i ugotować jedno z moich dań. Składniki Mięso 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 1 mała kajzerka sól pieprz  papryka słodka Ziemniaki 6 średnich obranych ziemniaków sól pieprz papryka słodka szczypta papryki ostrej

O kuchni z uczuciem
Sernik królewski 177

jest pyszny i delikatny. Myślę, że sekretem jest to aby masy serowej za długo nie mieszać. Przeważnie twaróg zaleca się aby trzykrotnie go zmielić ale ja tego nie robię. Mielę tylko raz ale jak przeczytacie w przepisie mielę na sitku do maku tym najdrobniejszym. Masa i tak będzie idealna. I jeszcze jedna uwaga, jeśli nie macie ksylitolu użyjcie po prostu

Ewa w kuchni
Skrzydełka z boczkiem i owocami jałowca 211

szklanki białego wytrawnego wina (lub wody) 1 cebula 1 główka czosnku 1/2 łyżeczki soli 6 ziaren jałowca 3/4 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu odrobina pieprzu czarnego (mielonego) 3 łyżki oliwy 3 łyżki masła Do miseczki wsypać: sól, pieprz, rozgniecione ziarna jałowca, tymianek i rozmaryn. Skrzydełka natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki (na kilka godzin). Po tym czasie

Di gotuje
Zupa z batatów 250

batatów doskonale przełamuje dodatek curry i chilli. 6-8porcji   - 3 bataty - 2 litry bulionu warzywnego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek -  pół łyżeczki mielonej kolendry -  2 łyżeczki przyprawy curry - szczypta chilli - sól i pieprz do smaku - szczypta wędzonej papryki Do podania: - dressing zielony -świeża kolendra (ewentualnie natka pietruszki), oliwa

Simple Dish
Pikantny krem z cukinii 179

kremach w tym celu. Jej dodatek podnosi też prozdrowotne właściwości zupy. 6-8 porcji   - papryczka chili - 2 ząbki czosnku - kawałek imbiru (ok. 2 cm) - 2 szalotki - pół łyżeczki mielonej kolendry - 2 łyżeczk przyprawy curry - pół łyżeczki kurkumy  - olej ryżowy - 3 cukinie - 2 litry bulionu warzywnego - puszka mleka kokosowego - 1 szklanka ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej - 2 łyżki

Simple Dish
Pachnąca rozmarynem zupa z ciecierzycą 178

wcześniej cieciorki - puszka siekanych pomidorów - około 1,5 litra bulionu warzywnego - 2- 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 cebula - 2-3 ząbki czosnku - łyżeczka słodkiej papryki - pół łyżeczki mielonego kminku - pół łyżeczki wędzonej papryki - szczypta cynamonu - łyżka octu balsamicznego -  2- 3 gałązki świeżego rozmarynu   - sół i pieprz do smaku - pół szklanki ugotowanej wcześniej kaszy

Simple Dish
Curry z kalafiora 478

smakowitej wersji. 6-8 porcji   - 1  średni kalafior - 1 cebula - 1 puszka mleka kokosowego - 1 puszka pomidorów - 2-3 łyżki oleju ryżowego - 3 łyżeczki curry - łyżeczka mielonej kolendry -  duża szczypta cynamonu - 3 ząbki czosnku -  kawałek imbiru ok 1-1,5 cm - 2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie - w wersji bezglutenowej Tamari) - sól do smaku

Simple Dish
Trójbarwne spaghetti 201

specjalnego nożyka, krajalnicy lub temperówki do warzyw. Kilka minut przesmażam warzywa, aż zmiękną, ale wciąż będą lekko twardawe. Doprawiam je sola i sporą ilością  świeżo mielonego pieprzu. W międzyczasie gotuję makaron wg instrukcji na opakowaniu i prosto z garnka wrzucam na patelnię z warzywami dodając też kilka łyżek wody z gotowania. Sprawdzam jeszcze

Simple Dish
Sałata z wątróbką i dressingiem balsamiczno-żurawinowym 194

opcjonalnie) sól i pieprz do smaku    dressing 3-4 łyżki konfitury z żurawiny 4 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1-2 szczypty mielonego pieprzu   Zaczynamy od umycia i oczyszczenia wątróbki (ja lubię dokładnie oczyszczoną więc po zakupie ok 300g zostało już tylko 200g). Dokładnie osuszamy. Sałatę myjemy, również dokładnie osuszamy

Simple Dish
Ciasto jabłkowe z cynamonem. Samo zdrowie. Wegańskie. 250

rodzynek 8 łyżek likieru Amaretto 17 jabłek dużych ( małych ok. 20) 3 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki płatków migdałowych 1 szklanka cukru 3 łyżki cynamonu 2,5 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania (opcjonalnie) Wykonanie: Rodzynki zalewamy amaretto i czekamy

Apetyt na Zielone
Golonka bejcowana-pieczona. 200

liścia laurowe 10 ziarenek pieprzu szczypta vegety bejca: 1 szkl. piwa 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu winnego 1 łyżka musztardy 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego grubo mielonego WYKONANIE: golonkę gotujemy w podanych przyprawach, prawie do miękkości, następnie przygotowujemy bejcę, mieszając wszystkie składniki, nacinamy kratkę na golonkach, zalewamy bejcą na 2-3 godz. wkładamy wraz z bejcą

Kuchnia Beaty
Komosa ryżowa z kurczakiem, cukinią i fenkułem 175

puszki ciecierzycy gotowanej na parze 4 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów konserwowych skórka z połowy cytryny olej kokosowy virgin do smażenia sól himalajska komosa ryżowa Mieszanka przypraw pół łyżeczki mielonego cynamonu pół łyżeczki kolendry pół łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka łagodnego curry 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego Mieszankę przypraw zmiel na proszek w młynku . Czosnek

Z Kuchni Do Kuchni