mąki 2 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki płynnego miodu 50g margaryny 3/4 szklanki orzechów włoskich (łuskanych) 3/4 szklanki migdałów 3 łyżki kakao 1 łyżka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki suszonych owoców (pokrojonych): śliwek, fig, rodzynek, żurawiny Migdały zalać wrzątkiem i pozostawić
Di gotujejeśli nie lubicie tłuszczu, możecie wyciąć go z kawałków, ale pamiętajcie, że tłuszcz to nośnik smaku i wzbogaci Wasz gulasz). Oprószamy kawałki mąką, słodką papryką oraz pieprzem, najlepiej świeżo mielonym (na tym etapie nie dodajemy soli). 2. OBSMAŻANIE MIĘSA + CEBULA + PIWO + DUSZENIE (7min + 1h) Na dobrze rozgrzany olej w garnku lub brytfance wrzucamy kawałki mięsa (jeśli robicie większą porcję
Nerds Kitchenprzyprawa do piernika Składniki 30 g mielonego cynamonu, 10 g suszonego imbiru- 5 łyżeczek 1 gałka muszkotołowa-5 g 2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego- 5 g 2 łyżeczki całych goździków-5 g 2 łyżeczki ziaren wyłuskanych z kardamonu-5 g 1 gwiazdka anyżu-ziarna wyłuskane-1 g 5-6 ziaren pieprzu Wykonanie Wszystkie przyprawy ,które są zmielić .Gotowe
w mojej kuchniinnych deserów. Wspaniały pomysł na prezent dla kawosza. Składniki: - 1 szklanka wody - 100g brązowego cukry - 1-2 łyżeczki cynamonu - 0,5 cm plastra świeżego imbiru lub 3/4 łyżeczki mielonego - 5 goździków Do garnuszka wlać wodę, dodać obrany i pokrojony imbir i przyprawy. Zagotować. Gotować na średnim ogniu przez ok 30 minut, do uzyskania lejącego syropu. Syrop przecedzić przez
CookYourselffiletów śledziowych 2 czerwone cebule porządna garść rodzynek 1/3 szklanki soku pomarańczowy (najlepiej świeży wyciśnięty, a nie z kartonu) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 łyżeczki cukru sól morska czarny mielony pieprz olej do smażenia 1 łyżeczka masła Wykonanie: Dzień przed przygotowaniem śledzi rodzynki wsypujemy do miseczki, zalewamy je sokiem, przykrywamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Delikatnie przesmażamy
Kulinarne przygody GatityAddio Pomidory :) Makowa panienka ciasto: 150 g maku 100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 100 g posiekanych migdałów bez skórki (ja użyłam ze skórką) 50 g migdałów mielonych 8 białek 4 żółtka (pozostałe 4 żółtka zużyjemy do kremu) krem: 2 opakowania budyniu śmietankowego (po 60 g) 375 ml mleka 200 ml soku z cytryny (u mnie pół
Dzieje kuchennej Wiewióryketchupu Kieleckiego o smaku śliwkowym SPOŁEM, 1,5 łyżki octu spirytusowego SPOŁEM, 1,5 łyżeczki cukru, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, sól, pieprz, PRZYGOTOWANIE: 1. Wszystkie składniki sosu przekładam na garnka. Gotuję na małym ogniu około 10 minut. Odstawiam do przestudzenia. 2. Śledzie matiasy moczę kilka godzin we wodzie. Następnie osuszam
Tradycyjna kuchnia KasiWitam serdecznie Tym razem propozycja na smaczny domowy chleb orkiszowy na drożdżach . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie chlebek o wadze około 750 g 250 g mąki orkiszowej – grubo mielonej 250 g mąki pszennej chlebowej typ 750 100 ml letniego mleka 250 ml letniej wody 30 g drożdży świeżych 2 łyżki oleju 10 g soli 1 łyżeczka cukru Foremka
Uwaga Babcia Piecze Chlebpieczonych batatów , 450 g mąki pszennej, 170 g miękkiego masła, 150 g brązowego cukru, 170 ml melasy z winogron, 50 ml melasy z granatów, 3 jajka, 2 łyżki lnu mielonego złotego, 3 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 czubata łyżeczka kakao, 1 i 1/2 łyżeczki sody Delecta, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta, łyżka masła do posmarowania formy. Krem
SzczyptaSmaQzawijanym. Masę makową przygotowuje się tak samo, jak do większości makowców. Na początku należy ugotować mak, a następnie zemleć go w maszynce do mięsa (chyba, że kupicie mak już mielony, jest dostępny w niektórych sklepach). Dalsze czynności przygotowawcze wymagają już znacznie mniej czasu. Masę makową wzbogaciłam o sporą ilość bakalii i nie radzę z nich rezygnować, gdyż dużo wnoszą
Smakołyki Bereniki500g mąki tortowej 250ml miodu szklanka cukru 125g smalcu 1/4 szklanki mleka 11/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka szczypta soli 3 łyżeczki przyprawy do pierników 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka mielonego imbiru lukier: szklanka cukru pudru 6-8 łyżeczek likieru orzechowego/soku z cytryny/pomarańczy herbaty/wody Wykonanie: W garnku na małym ogniu rozpuszczamy miód, cukier i smalec na jednolitą masę. Studzimy
Pyry na Gazpół szklanki cukru 3 jajka (1 całe i dwa żółtka – dwa białka wybić do oddzielnej miseczki) półtorej łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA: 1 kg sera na sernik – trzykrotnie mielonego (polecam Piątnicy tutaj w promocji ) 5 jajek (3 całe i 2 żółtka – 2 białka dodać do miseczki z białkami z ciasta) 1 szklanka cukru pół szklanki oleju 2 budynie
Kuchenne zapiski Edytygranatu bardzo słodkie gruszki mieszanka ziaren prażonych Cynamonowy Raj Ziarenkowo Ugotuj kaszę jaglaną na sypko. Jeśli już jest ugotowana ,to upraż ją na oleju kokosowym. Można dodać szczyptę mielonego kardamonu. Gruszki pokrój na cząstki, dodaj do kaszy. Granaty wyłuskaj i posyp całość. Na koniec dosmacz sporą dawką ziaren i liśćmi mięty. Śniadanie gotowe, błyskawiczne i na medal
Z Kuchni Do Kuchniporcje 40 dkg mięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz 1 łyżka posiekaneko koperku Sos koperkowy: 1 szklanka bulionu warzywnego 3 łyżki świeżej śmietany 1 łyżka mąki pęczek posiekanego koperku sól pieprz Sposób wykonania : M ięso wymieszaj dokładnie z jajkiem, bułką tartą , łyżką koperku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj w dłoniach
Przepisy i porady kulinarneząbek czosnku sól i chili do smaku 1 łyżka masła 1 szklanka wytrawnego białego wina mus z kukurydzy 2 garści ugotowanej kukurydzy pół szklanki mleka kokosowego sól i kardamon mielony do smaku Kukurydzę blendujemy razem z mlekiem kokosowym ,następnie przyprawiamy do smaku podgrzewamy i dekorujemy talerz. mus cukiniowo-bazyliowy pół średniej wielkości cukinia kilka listków bazylii 1 szklanka wytrawnego
na gazie