Domowy makaron tagliatelle przygotowany z ciasta dyniowego podany również z dynią wzbogaconą czosnkowo-rozmarynowym aromatem. Składniki: 400 g mąki pszennej 2 jajka 200 g pieczonej /ugotowanej/ zmiksowanej dyni mąka semola do podsypania Do gotowania przygotować tylko potrzebną część przygotowanego makaronu , przeliczając na porcje /ok.80-100 g na osobę/ , resztę przełożyć do plastikowego pojemnika(...)masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 zabek czosnku gałązka rozmarynu sól do smaku Wykonanie: -Mąkę przesiać na stolnicę. -Zrobić dołek i wbić całe jaja wymieszane z dynią. -Zarobić ciasto /najpierw za pomocą widelca, później ręką/. -Wyrobić gładkie ,jednolite ciasto podsypując w miarę potrzeby mękę. -Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 30 min. -Podzielić na dwie części
Zakamarki mojej kuchniOpakowanie ciasta filo, 700 g pieczarek, 2 cebule, 4 jajka, 1 łyżka bułki tartej, sól, pieprz, 200 g masła, Pieczarki obrać, pokroić w grube plasterki. Cebule pokroić w półplasterki. Cebulę poddusić na maśle, następnie dodać pieczarki i razem chwilę przesmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia. Jajka ubić. Wymieszać z bułką tartą i pieczarkami. Pozostałe masło rozpuścić(...)Każdy płat ciasta przed użyciem smarujemy masłem!!! Płatem ciasta (oczywiście posmarowanym masłem) wyłożyć dno i boki formy do pieczenia (u mnie tortownica). Następny płat (każdy smarujemy masłem) położyć na pierwszym. Następnie 2 płaty ciasta zgnieść i ułożyć na dnie. Na nie wyłożyć 1/3 farszu pieczarkowego. Na nim ułożyć kolejne dwa płaty zgniecionego ciasta. Kolejną porcję farszu. Następną warstwę
królestwo garówgram świeżych drożdży. Możecie również przygotować bułeczki z połowy podanych składników. Jednak ja zawszę wolę upiec więcej i zamrozić na czarną godzinę Bułeczki przygotujecie w około 2 godziny. Ciasto na bułki śniadaniowe musi wyrastać tuż po zagnieceniu, a także po uformowaniu bułeczek. Warto dać czas temu ciastu, aby efekt zadowolił. Przed pieczeniem bułeczki należy posmarować żółtkiem z mlekiem i opcjonalnie(...)samym masłem. Te bułki możecie także wykorzystać do domowych burgerów , jednak ja zdecydowanie polecam inny przepis na domowe bułki do hamburgerów . Smacznego! Zobacz też: Łatwy chleb z ziarnami Proste ciasto bananowe Pizzerinki czyli mini pizze Bułeczki pszenno-owsiane Przepis na bułki śniadaniowe Drukuj przepis Porcji: 16 Czas gotowania: 2 godziny Składniki 700 g mąki - typ 450 14 g suchych drożdży
Kuchnia Bazyliidrożdże, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, do ruszenia. Mąkę przesiać, dodać sól, wymieszać. W mącę zrobić wgłębienie, dodać rozczyn i roztopione masło, wymieszać i zagnieść ciasto. Dłonie posmarować olejem i wyrabiać ciasto przez około 10 minut, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Miskę posmarować olejem, włożyć ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce(...)Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać masło i ser starty na tarce na dużych oczkach i wszystko dokładnie wymieszać. Nadzienie podzielić na trzy części i uformować trzy kulki. Wyrośnięte ciasto poskładać kilka razy tak, jak jest pokazane na wideo i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut. Następnie ponownie odgazować ciasto, podzielić na trzy równe części, uformować kulki, przykryć
Smaki ArmineWszystkim znane jednakże troszeczkę zapomniane- ciasto w paski, czyli Zebra! A dziwne, bo ciasto jest naprawdę smaczne, miękkie i wilgotne, a do tego tak pięknie prezentuje się w przekroju i pomimo 'swoich lat' wciąż zachwyca wyglądem! Tradycyjnie, w moim domu Zebra przygotowywana była obowiązkowo na oranżadzie i zawsze polana była polewą- z masła, cukru, wody/mleka i kakao. I ten pomieszany(...)się chęć na kawałek od razu, zaraz po wyjęciu z piekarnika... Pycha! 😋 Tortownica 26 cm: * mąka pszenna- 2,5 szklanki + 2 czubate łyżki (na później- po podzieleniu ciasta na 2 części) * cukier trzcinowy- 1 szklanka * olej- 1 szklanka * oranżada*- 1 szklanka * jajka- 5 szt. (białka i żółtka oddzielnie) * proszek do pieczenia- 2 łyżeczki * kakao- 2 czubate łyżki * kilka kropli aromatu
Kraina Miodem PłynącaCiasto smakuje wybornie i jest proste w przygotowaniu. Zamiast suszonych śliwek, można użyć oczywiście innych owoców, zatem do dzieła i ciasto na weekend gotowe ! :) Składniki na blaszkę 20 x 10 cm Murzynek: 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl cukru 1 jajko kl L 70 g masła 80 g kwaśnej śmietany 18 % 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mąkę z proszkiem do pieczenia,sodą kakao oraz kwaśną śmietanę i miksujemy na najmniejszych obrotach a następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki śliwki i obtoczone w mące, po wymieszaniu ciasto przelewamy od razu do foremki . Pieczemy w 180 stop przez około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy). ciasto studzimy i przekrawamy
Gotowanie...to proste !soli, około 1½ łyżki Drożdże rozdrobnij i rozpuść w zimnej wodzie wraz z melasą. Odważ mąkę, nasiona i wsyp do misy miksera. Dodaj rozczyn i zacznij zarabiać ciasto. Kiedy drożdże połączą się z mąką dodaj sól. Zarabiaj ciasto przez około 10 minut, ręcznie nieco dłużej, około 15 minut. Przykryj naczynie z ciastem folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia(...)minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na blat oprószony mąką i złóż w kopertę. Ciasto zostaje odpowietrzone, po czym znowu wyrasta. Przykryj je ściereczką i odczekaj 10 minut. Ciasto musi teraz odpocząć. Przygotuj dwie blaszki do pieczenia i wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta uformuj 20 bułek. Ułóż bułki w odstępach na blasze i oprósz mąką razową. Przykryj ściereczką
codojedzeniazioła włoskie Sposób przygotowania: Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i suszone drożdże. Całość wymieszaj. Następnie do mąki dodawaj ciepłą wodę oraz oliwę. Zagniataj, aby powstało gładkie i elastyczne ciasto. Powinno odchodzić od rąk, ale może lekko się kleić. Pamiętaj: im dłużej wyrabiasz ciasto tym lepiej Gotowe ciasto ponownie włóż do miski, przykryj ściereczką i zostaw na 30 minut(...)ciepłym miejscu, aby ciasto podrosło. W tym czasie przygotuj farsz: pomidorki z puszki odcedź na sitku (możesz zostawić zalewę i wykorzystać ją do innych potraw, np. Dalu z czerwonej soczewicy . Następnie pomidory pokrój w kostkę, przełóż je do miski, dopraw solą, pieprzem oraz ziołami włoskimi. Mozzarellę albo inny ser pokrój w niewielką kostkę. Gdy ciasto podrośnie podziel
365 dni dookoła kuchniJeżeli ograniczacie cukier to zachęcam do przygotowania poniższego jabłecznika - z miękkim, wilgotnym środkiem i chrupiącym wierzchem (ziarenka kaszy jaglanej). Ciasto przyrządzicie z zaledwie kilku składników: kaszy jaglanej, mleka i owoców. Poniższy jabłecznik to pomysł na fit ciasto, ponieważ w swoim składzie nie zawiera ani grama tłuszczu. Do owoców należy dodać surową kaszę jaglaną. Podczas pieczenia, owoce puszczą sok, a kasza(...)tarce o grubych oczkach. Banana zblendować. Do miski przełożyć starte jabłka, zmiksowanego banana, wlać mleko i wsypać suchą (tj. nieugotowaną) kaszę jaglaną. Całość posypać cynamonem. Składniki bardzo dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez około 45 minut, aż do zrumienienia ciasta. Jabłecznik kroić po przestudzeniu. Masa na ciasto przed
UgotowaćCiasto biszkoptowe z budyniem i owocami to świetna, słodka przekąska. Smaczne, delikatne idealne do kawki i nie tylko, polecam. BISZKOPT 5 dużych jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej ( 150 g ) 1/2 szklanka oleju 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)lekkiego stężenia. Biszkopt - białka ubijamy aż będą sztywne, dalej ubijając dodajemy żółtka, cukry, po chwili olej. Na koniec przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do formy 25/30 cm i pieczemy około 35 minut, temperatura 180 % C, termoobieg. Biszkopt studzimy, odrywamy z papieru i przecinamy wzdłuż na dwie równe połówki. Masa - do misy
Kulinarne Fantazje Mariolijakiś czas, niezbyt często piekę bułki. Tym razem miałam trochę czosnku niedźwiedziego i postanowiłam zobaczyć co wyjdzie jak dodam go do ciasta. To był strzał w dziesiątkę, bułki smakują rewelacyjnie. Składniki: 1 kg mąki 100 g drożdży 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 6 łyżek oleju lub oliwy 500 ml ciepłej wody pęczek lub według uznania liści czosnku niedźwiedziego Wykonanie(...)Mąkę wymieszać z solą i cukrem, na wierzch pokruszyć drożdże, dodać olej i wodę a następnie wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie samo odchodzić od rąk i miski. Czym dłużej wyrabiamy ciasto drożdżowe tym lepiej wychodzi. Ciasto przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Czosnek niedźwiedzi drobno posiekać, Gdy ciasto wyrośnie
Mama GotujeCudownie chrupią i pachną. Na śniadanie, kolację czy piknik. Do takich bułek wystarczy masełko i tak ja u mnie kubek pysznej kawy. Upieczcie takie bułki, będziecie zachwyceni. Potrzebujemy: Na ciasto: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki miodu prawdziwego 1 szklanka ciepłego mleka 1 szklanka mąki owsianej 2 szklanki mąki tortowej 4 łyżki stopionego masła lub margaryny 1 mała łyżeczka soli(...)miodem rozpuszczamy w ciepłym mleku. Obie mąki wsypujemy do miski, wlewamy mleko z drożdżami i miodem, mieszamy widelcem, nie zagniatamy, jeżeli będzie potrzeba to dolewamy ciepłego mleka, lub gdy ciasto będzie zbyt luźne dosypujemy odrobinę mąki tortowej. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i stopione
Izabelawkuchnilodami, to jednak brownie, z czasem okazało się jej godnym substytutem. Teraz zagościł na stałe w mojej książce kucharskiej. Niektóre wersje brownie nie zawierają proszku do pieczenia, przez co ciasto jest zbite, ale i bardziej mokre. Przypomina ciasto z zakalcem, jednak tutaj ten efekt jest zamierzony. Ja, robiąc brownie, dodaje odrobinę proszku do pieczenia. Dzięki temu ciasto jest bardziej puszyste(...)dodaniu mąki dokładnie, delikatnie mieszając. Mieszamy nie zbyt długo, tylko do połączenia składników. Przełóż masę do przygotowanej formy. Piecz w piekarniku na środkowej półce, ok 25-30min. Ciasto będzie gotowe, gdy na wierzchu utworzy się skorupka, a środek będzie jeszcze miękki. Po wyjęciu z piekarnika, odkładamy w ciepłe miejsce i czekamy aż ciasto ostygnie. Notes Brownie czekoladowe świetnie smakuje
SmartBake.plDziś zapraszam na pyszne i bardzo popularne nie tylko w Polsce ciasto, czyli Fale Dunaju. U mnie z wiśniami, ale pasują do niego również jabłka lub brzoskwinie. Mój przepis nie jest tradycyjnym przepisem, ale zdecydowanie szybszą i łatwiejszą jego wersją. Zamiast tradycyjnego ciasta biszkoptowego postawiłam na lżejsze, wilgotne i dłużej zachowujące świeżość ciasto, które jest moim sprawdzonym, uniwersalnym przepisem bazowym(...)śmietanki kremówki W misce wymieszać mąkę i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, wanilią, jajkami i mlekiem. Wsypać mąkę z proszkiem, szybko wymieszać trzepaczką - tylko do połączenia. Ciasto podzielić na pół, do jednej dodać przesiane kakao i 2 łyżki mleka. Do wyłożonej papierem blaszki wyłożyć jasne ciasto, a na nie warstwę ciemnego ciasta. Delikatnie wyrównać wierzch
Lekcje w kuchni