łyżeczki soli Nadzienie 1/2 petka kiełbasy ( dodałam śląskiej) 4 łyżki groszku ( może być konserwowy) 2 marchwie 50 g startego żółtego sera 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Przygotowanie Najpierw przygotowujemy ciasto. Masło siekamy nożem na drobne kawałki, dodąjoc mąkę. Następnie posypujemy wszystko solą , po czym szybko i dokładnie ugniatamy na ciasto. Z gotowego ciasta na tartę formujemy kulę i wkladamy na pół(...)małym ogniu zostawiamy. Przygotowujemy sos Do szklanki z mlekiem dodajemy jajko, mieszamy to , dodając do tego dowolną ilość sera żółtego startego na tarce . Doprawiamy do smaku sos. Wyjmujemy przygotowane ciasto , które jest dobrze schłodzone. Ciasto nakeży rozwałkować cieniutko . Rozwałkowane ciasto ułożyć na specjalnej foremce lub tortownicy, oblepiając brzegi. Na ciasto układamy warzywa I polewamy sosem serowym. Wkładamy tartę z warzywami
Smaczne PotrawyOstatnio dość często robiąc coś słodkiego na deser, decyduję się na kruche wypieki. Ostatnio były rogaliki i kruche babeczki z kremem, wcześniej jakaś szarlotka, kruche ciasto z rabarbarem. Dziś natomiast zdecydowałam się na kruche ciastka roladki z dżemem. Użyłam dżemu rabarbarowego domowej roboty, który jest dość kwaśny, więc ciastka nie wyszły przesłodzone. Można je spokojnie posypać do dekoracji cukrem pudrem(...)puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodałam dwa cale jajka i jedno żółtko, kwaśną śmietanę i pokrojone na plasterki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości ok. 7mm. Przy jednym brzegu ciasta nałożyłam wzdłuż porcję dżemu i lekko go rozsmarowałam. Ciasto zwinęłam dwukrotnie w cienką roladkę i odcięłam
Waniliowe ImprowizacjeTradycyjny sernik, jest wilgotny i niezwykle kremowy. Upieczony na kakaowym niezwykle kruchym cieście. Muszę nieskromnie przyznać, że to najlepszy sernik jaki kiedykolwiek zrobiłam i minie dużo czasu zanim się skuszę na upieczenie innego, bo ten jest dla mnie idealny. Ponad to jest to sernik, który nie wymaga kopy jaj i jest naprawdę dość łatwy do zrobienia. Jest tylko kilka zasad(...)blat kuchenny już dzień wcześniej) -sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku, inaczej gwałtowne obniżenie temperatury spowoduje, że sernik opadnie. Na kwadratową tortownicę o wymiarach 24x24 cm Kruche kakaowe ciasto: 240 g mąki krupczatki 1 łyżka dobrego kakao 1 jajko 4 łyżki cukru 130 g prawdziwego masła 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Na sernik: 1 kg sera trzykrotnie mielonego (musi być
Krylowa KuchniaSezon na cukinie się już zaczął, dlatego proponuje pyszną roladę z cukinią oraz kurczakiem. Roladę można podać jako danie obiadowe na ciepło lub jako przekąskę na zimno. Składniki na ciasto: · 2 cukinie · 5 jajek · Sól · pieprz(...)plastrów sera żółtego · 2 kulki mozzarelli · Olej do smażenia Sposób przygotowania ciasta: 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem z odrobiną soli. 2. Dodajemy żółtka nadal ubijając. 3. Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczach, odciskamy sok i dodajemy do masy
Kulinarna ChwilaDomowy chleb jest najlepszy, chrupiący i pachnący. Uwielbiam zapach piekącego się chleba. Uwielbiam wyrabiać ciasto drożdżowe. Wiele osób robi to robotami, ale ja uważam, że ciastu trzeba dać ciepła naszych rąk i serca. A chlebek się nam potem odwdzięczy i wyrośnie i upiecze się idealnie. Moja propozycja chleba na śniadanie i kolację to taki z dużą ilością płatków owsianych(...)skórka i takiego gdy po naciśnięciu chlebek wraca. Upieczcie taki chleb, a będziecie zachwyceni :) Chleb upiekłam z użyciem płatków owsianych błyskawicznych, które otrzymałam o marki Kupiec . Potrzebujemy: Na ciasto: 5 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 szklanka ciepłego mleka 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych od KUPIEC pół szklanki pestek słonecznika 1 łyżka ziaren sezamu półtorej szklanki mąki tortowej
Izabelawkuchniserem i jagodami . Dobrze, że tym razem mamy się z kim dzielić naszymi wypiekami, bo byśmy tego wszystkiego sami nie przejedli. 🙂 Udostępnij Drożdżówki z jagodami i serem – składniki Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 50 g cukru 25 g świeżych drożdży 75 g masła 1 płaska łyżeczka soli 3 żółtka skórka starta z połowy cytryny Nadzienie(...)łyżki cukru 2 płaskie łyżki śmietany 18% Kruszonka: 50 g zimnego masła 50 g cukru 100 g mąki pszennej Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania drożdżówek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto drożdżowe: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Gdy będą już płynne, dodać szklankę podgrzanego do ok. 30 o C mleka i dwie czubate łyżki mąki. Całość wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić
niecodziennikparywidział! Młode ziemniaczki karmelizowane z dodatkiem szalotki i czosnku, świeża bryndza i duża ilość tymianku oraz innych ziół z domowego ogródka. A wszystko to zapieczone pod delikatnym, kruchym ciastem! Całość obłędna! Jest to danie, które nie tylko świetnie smakuje , ale i fantastycznie wygląda. Z całą pewnością zaskoczy wszystkich domowników! A tarta ta stanie się jednym z ulubionych, letnich dań(...)/classico.html Oliwa z Oliwek Gallo Classico to wysokiej jakości oliwa z pierwszego tłoczenia. Dzięki równowadze nut owocowych, gorzkich i pikantnych z odrobiną słodyczy nada wyrazistej harmonii różnorodnym potrawom. SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 180 g * Oliwa z Oliwek Gallo Classico – 70 g * śmietana kwaśna, gęsta 18% – 80 g * sól – 1 płaska łyżeczka FARSZ: * młode ziemniaki
Ostra na Słodkowidział! Młode ziemniaczki karmelizowane z dodatkiem szalotki i czosnku, świeża bryndza i duża ilość tymianku oraz innych ziół z domowego ogródka. A wszystko to zapieczone pod delikatnym, kruchym ciastem! Całość obłędna! Jest to danie, które nie tylko świetnie smakuje , ale i fantastycznie wygląda. Z całą pewnością zaskoczy wszystkich domowników! A tarta ta stanie się jednym z ulubionych, letnich dań(...)/classico.html Oliwa z Oliwek Gallo Classico to wysokiej jakości oliwa z pierwszego tłoczenia. Dzięki równowadze nut owocowych, gorzkich i pikantnych z odrobiną słodyczy nada wyrazistej harmonii różnorodnym potrawom. SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 180 g * Oliwa z Oliwek Gallo Classico – 70 g * śmietana kwaśna, gęsta 18% – 80 g * sól – 1 płaska łyżeczka FARSZ: * młode ziemniaki
Ostra na Słodkoprzepuścić przez praskę. W misce wymieszać obie mąki, ziemniaki, zalać wodą z miodem, zmiksować (nasadka hak), odstawić na 20 minut. Następnie dodać zakwas, zmiksować, wsypać sól i ponownie zmiksować. Ciasto będzie lepkie i gęste (konsystencja podobna do śmietany). Formę (keksówka 11x35cm) natłuścić olejem, obsypać mąką pełnoziarnistą lub otrębami, wyłożyć ciasto. Wierzch ciasta wyrównać mokrą dłonią lub łyżką maczaną w wodzie(...)Ciasto z wierzchu można posypać płatkami owsianymi lub pestkami. Formę z ciastem przykryć natłuszczoną folią (żeby nie przykleiła się do ciasta w trakcie wyrastania) i odstawić w ciepłe miejsce (temp. ok 30stC) do wyrastania (może to trwać ok 4-6godzin). Gdy ciasto podwoi objętość, nagrzać piekarnik do 230stC (góra+dół). Z foremki zdjąć folię, wstawić do nagrzanego piekarnika
Obiad gotowyszybki przepis na chleb pszenny na drożdżach. Potrzebny nam będzie odpowiedniej wielkości garnek albo naczynie żeliwne. Przepis był już podawany na blogu tutaj , ale w tamtej wersji ciasto leżakowało całą noc w lodówce. Zmienia to trochę smak, ale można to pomijać co właśnie ostatnio praktykuję. W tej wersji podaję proporcje na większy bochenek, bo szybko nam znika ;) Modyfikacje(...)szklanki (500 ml) ciepłej wody + garnek min. 21 cm średnicy Drożdże wymieszać z cukrem i wodą do rozpuszczenia. Mąkę wymieszać z solą, dodać olej i drożdżową mieszankę. Zagnieść ciasto, przynajmniej 10 min. Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe miejsce (np. piekarnika nagrzanego do 40 stopni i wyłączonego). Złożyć ciasto (czyli porozciągać i złożyć na pół z różnych stron
W kuchni bez szafeksprawdzają pokrojone na kromki, niczym chleb tostowy. Przygotowane są na bazie japońskiej metody tangzhong - czyli paście z zaparzonej mąki, dzięki której pieczywo jest niezwykle lekkie i puszyste. Można również ciasto podzielić na więcej części i upiec tradycyjne bułeczki. Przepis pochodzi z grupy Piekarnicza Brać, podany przez Ewelinę. Dziękuję i polecam serdecznie :) Składniki: Tangzhong: 20 g mąki pszennej chlebowej(...)wsypać mąkę. Podgrzewać masę ciągle mieszając aż do uzyskania gęstej, lśniącej pasy. Nie przekroczyć temperatury pasty 65 0 C. Ostudzić i schować do lodówki na 6 h. Przed przygotowaniem ciasta właściwego ocieplić w temperaturze pokojowej 1 h przed użyciem. Ciasto właściwe: 290 g mąki pszennej chlebowej 30 g cukru 3 g soli 5 g suchych drożdży (lub 10 g świeżych
Kocham..lubię..gotuję..Trochę pracochłonne ale jakże pyszne kruche ciasteczka wypełnione kremem waniliowym. Robiłam je pierwszy raz na swoje urodziny i powiem, że jako pierwsze znikały z patery z ciastami. Nic dziwnego, kruche ciasto w połączeniu z puszystym kremem to coś pysznego :) Z tych proporcji wyszło mi dokładnie 40 sztuk. Gotowe rurki bez nadzienia można przechowywać w szczelnym pojemniku ok tygodnia. Przepis(...)strony Moje Wypieki. Ciasto półkruche: 500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 250 g kwaśnej śmietany 18% szczypta soli cukier do obtoczenia rurek margaryna do posmarowania foremek Krem: 500 g mascarpone 330 ml śmietanki 30% łyżeczka ekstraktu waniliowego 3-4 łyżki cukru pudru Ciasto: Wszystkie składniki posiekać i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić
Smakołyki Asiczosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g. pieczarek 50 g. masła 2 łyżki pasty podgrzybkowej Devaldano 250 g. ricotty 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/4 łyżeczki curry sól, pieprz Ciasto 300 g. mąki pszennej 1 jajko 2 żółtka 1 łyżka oleju 1/4 łyżeczki soli 4 łyżki ciepłej wody Dodatkowo masło świeża szałwia 1 białko Cebulę i czosnek posiekaj drobno(...)duś aż zmiękną. Dodaj curry, tymianek, pastę podgrzybkową i masło. Dopraw solą i pieprzem. Smaż jeszcze 5 minut. Wystudź. Wystudzone pieczarki połącz z ricottą. Z podanych składników zagnieć ciasto. Owiń je folią i odstaw na 1 godzinę. Ciasto podziel np. na 3 części. Rozwałkowuj każdą jak najcieniej, zachowując kształt mniej więcej prostokąta. Wzdłuż dłuższego boku, w odstępach około
Delicious Placesera camembert 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól, pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny olej do smażenia Dodatkowo: 8 naleśników ⇨ przepis na idealne ciasto naleśnikowe Wykonanie: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojonego kurczaka. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy do momentu, aż białko
Kuchnia MagdaLenybowl), jak i wymagające nieco więcej pracy, za to bardziej sycące i efektowne receptury na szpinakowe naleśniki, puszyste placki na maślance oraz pieczoną owsiankę, którą można jeść jak letnie ciasto. Placuszki, naleśniki, koktajle, owsianki – te wszystkie śniadaniowe pyszności nie powstałyby bez dodatku mleka, jogurtu, kefiru, czy napojów roślinnych, które możecie dostać w kartonach do płynnej żywności. Wspólnie z Fundacją ProKarton(...)oraz sól. Następnie dodaj maślankę, rozbełtane jajka, rozpuszczone masło i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj, ale niezbyt dokładnie, tylko do połączenia składników. Rozgrzej patelnie i posmaruj ją masłem. Nakładaj porcje ciasta, następnie każdy placek posyp borówkami amerykańskimi. Gdy na powierzchni placuszka pojawią się bąbelki (po 2-3 minutach), przewróć go na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 2 minuty. Powtarzaj
Chilli Czosnek i Oliwa