kubka wlewamy ciepłą wodę, dodajemy cukier, drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy podrośnięte drożdże. Mieszamy i zagniatamy 7-8 minut na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podrośnie ponownie krótko wyrobić i uformować prostokąt o grubości ok.2 -3 mm. Ciasto skropić olejem, rozsmarować, posypać solą , pieprzem i natką. Jedną(...)ciasta nałożyć do środka, potem drugą. Powstały wąski prostokąt lekko spryskać olejem i pokroić w ok.3 cm paski. Dwa paski nakładamy na siebie i wzdłuż dociskamy je patyczkiem lub pałką. Zdejmujemy pałkę a pasek lekko rozciągamy wzdłuż. Potem pasek składamy na pół w środek wkładamy pałeczkę a ciasto skręcamy 2 razy. Pasek ciasta ustawiamy pionowo i za pomocą pałki dociskamy
Smaczne mojeprzykład: obieranie gotowanych jajek ze skorupek, miksowanie blenderem składników na pastę, smarowanie chleba, układanie plasterków warzyw czy sera na kanapkach. Dzieci w wieku szkolnym mogą już nawet upiec proste ciasto czy zrobić nieskomplikowany obiad. Są w stanie na przykład samodzielnie obrać warzywa ze skórki (używając odpowiedniego noża, czyli obieraka do warzyw) i pokroić je na desce. Dlatego warto takie dzieci(...)naprawdę piękne dzieła sztuki kulinarnej Podobnie jak w przypadku kanapek, dekorowanie gofrów możemy zlecić nawet najmłodszym dzieciom. Przedszkolaki mogą przygotować mus owocowy lub bitą śmietanę, a nastolatki – przygotować ciasto i upiec samodzielnie gofry. Polecam Wam ten przepis na tradycyjne gofry – zawsze się udaje. Koktajle z warzyw i owoc ów Przygotowanie koktajlu to bardzo prosta czynność, która daje dzieciom
WiszniówkaBardzo lekki i puszysty z chrupiącą kratką z ciasta u góry i słodkim lukrem. Składniki: 170g masła 350g mąki szczypta soli łyżeczka proszku cukier waniliowy pół szklanki cukru 1 jajko i 2 żółtka Masa serowa: 1kg sera 250g masła 1 i pół szklanki cukru pudru 8 żółtek 5 białek 50g maki ziemniaczanej rodzynki Sposób przygotowania: Podane składniki na ciasto (oprócz(...)jajek) zagniatam w kruszonkę, później dodaję jajka i zagniatam wszystko w jedną masę. Ciasto leżakuje godzinę w lodówce. Po godzinie 2/3 ciasta rozwałkowuję i wykładam na blachę. Masa serowa: Żółtka ucieram mikserem stopniowo dodając cukier puder. Masło ubijam mikserem, gdy będzie już ładne białe stopniowo dodaje ser i razem łącze. Białka ubijam na sztywną pianę. Do sera stopniowo dodaję żółtka
Wasze PrzepisyWiem co sobie myślicie ; ) Łeee- ze smalcem ! Pewnie strasznie tłuste, i ta nazwa! Ale: poczekajcie, aż spróbujecie : )Gdzie dziwna nazwa wypieku- tam mnie szukajcie ; ) Było ciasto „Salceson”- będą i „Smalcówki” : ) A to niespotykanie kruche ciasteczka , takie domowe, jak z dziecięcych lat… PYCHA! A smalec dodany do środka w większości się wytapia( zobaczycie to po upieczeniu po plamkach na papierze(...)ciastka (około 24 spore sztuki) : 2 00 g smalcu 250 g śmietany 18% tłuszczu 250g – 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zarabiamy ciasto kruche. Nadzienie : ok. 300 g twardej marmolady Dodatkowo: cukier puder h2 { direction: ltr; color: #000000; line-height: 115%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2 } h2.western { font-family: "Liberation Serif
Domowe ciastakawę piernikową ma tak dobrane proporcje, aby smaki wzajemnie się nie przytłaczały. Dzięki temu kawę z korzennymi przyprawami możesz podać zarówno na śniadanie, jak i jako dodatek do każdego ciasta. Mieszanka jest gotowa do użycia w około 30 minut po przygotowaniu. Kawę piernikową możesz zaparzyć tradycyjnie albo w kawiarce lub ekspresie. Jeżeli nie dysponujesz żadnym sprzętem do parzenia kawy
Cztery Fajeryjuż ostatni świąteczny przepis w tym roku. świąteczne pierniczki, które są idealne do dekoracji lukrem . Ciasto doskonale zachowuje kształt wytłoczony wzór, więc można też użyć stempelków i darować sobie lukrowanie . pierniki, świąteczne pierniczki, dekorowane pierniki, jak dekorować pierniczki Boże Narodzenie, Święta polska, międzynarodowa Ilość: 70 Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj ze zdjęciem bez zdjęcia Świąteczne pierniczki do dekoracji(...)stemplowania) Kruche świąteczne pierniczki do dekoracji lukrem lub wycinania wzoru stempelkami przygotowanie: 60 min pieczenie / smażenie / gotowanie: 45 min czas całkowity: 1 godzina 45 minut Składniki: Ciasto jasne 120g miodu 30g melasy 150g masła 150g drobnego cukru trzcinowego 1-2 łyżki przyprawy do piernika 500g mąki skórka otarta z cytryny ¾ łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli 1 jajo Ciasto ciemne
Pełny talerzCiasto francuskie ze szpinakiem i serkiem feta to świetny pomysł na przekąskę, która jest łatwa do wykonania i doskonała w smaku. Składniki: ciasto francuskie szpinak masło czosnek ser feta Sposób przygotowania: Ciasto francuskie pokroić na kawałeczki. Usmażyć szpinak na masełku z odrobiną czosnku i jak przestygnie nałożyć na surowe ciasto francuskie i na wierzch po kawałeczku serka feta. Piec(...)piekarniku rozgrzanym do 200 C około 15-20 minut do zrumienienia. Autor przepisu: Agnieszka Siwińska Artykuł Ciasto francuskie ze szpinakiem i serkiem feta pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisywersji, to również mamy szeroki wachlarz możliwości. Ja przedstawię poniżej 5 moich propozycji na dodatki do barszczu. 1. Paluchy lub warkocze drożdżowe To prosta przekąska, którą można przygotować z ciasta drożdżowego, takiego, z jakiego robi się pizzę. Ja zwykle robię z tego przepisu . Ciasto przygotowane w ten sposób dzielimy na wałeczki i formujemy paluchy lub zawijamy w warkocz. Wierzch smarujemy(...)dużo barszczu wigilijnego, bardzo polecam podać do barszczu właśnie fasolę jaś. Najlepiej taką świeżą, gotowaną, ale można też ostatecznie użyć tej z puszki. 3. Paszteciki drożdżowe lub z ciasta francuskiego Paszteciki drożdżowe to również popularna przekąska do barszczu. Ja od kilku lat przygotowuję je właśnie z farszem z soczewicy, według tego przepisu. Taki farsz można urozmaicić, dodając pieczarki. Jeśli
Wiszniówkacukier (dwa rodzaje) na gładką masę. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Połączyć obie masy. Na koniec delikatnie za pomocą drewnianej łyżki, wmieszać żurawinę, białą czekoladę i orzechy (fot.1) . Ciasto włożyć do zamrażalnika na 10 minut. Po tym czasie z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce, zachowując duże odstępy, najłatwiej robić to maczając ręce w wodzie(...)ciasto dosyć mocno się klei). Na koniec każdą kulkę spłaszczyć łyżką (fot.2) . Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, aż ciasteczka staną się złociste. Po upieczeniu ciastka będą bardzo miękkie, należy odczekać, aż stwardnieją (około 5-7 minut) i dopiero wtedy przełożyć na kratkę żeby ostygły do końca. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. drukuj przepis
Świat CiastaPrzyznam się, że uwielbiam serniki, ale te bardziej klasyczne. Dzisiaj zapraszam na taki sernik tradycyjny bez spodu. Nie chciało mi się dodatkowo zagniatać ciasta i podpiekać spodu. Wszak ja ostatnio leniuszkiem jestem, a może nie mam już tyle czasu. Sernik tradycyjny z tego przepisu jest w smaku bardzo serowy, kremowy, ale nie tak zbity i nie tak mulisty jak sernik(...)zapisałam kiedyś z Instagrama, ale niestety nie wiem od kogo. W każdym razie w oryginale występuje erytrol, ale ja jednak dodaję zwykły cukier. Podam też za autorką przepis na ciasto – spód sernika, ale przyznaję bez bicia, nie próbowałam go robić. Zakładam, że skoro sam sernik jest tak pyszny, to ze spodem jeszcze więcej zyska na smaku. Zmieniłam też ciut
Mieszam w Garnkuletniej wody. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. (W przypadku użycia drożdży suchych ten krok pomijamy. Od razu wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto.) Następnie w większej misce umieścić przesianą mąkę, miękkie masło, jajko, resztę wody, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem dokładnie wyrobić za pomocą dłoni lub mikserem z końcówką (tzw. hakiem(...)ciast drożdżowych. (Ciasto powinno ładnie odchodzić od miski.) Gładkie oraz elastyczne ciasto odstawić na 10 minut. Po tym czasie ponownie je wyrobić (przez około 5 minut) oraz przełożyć do miski delikatnie posmarowanej olejem. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na mniej więcej 1 godzinę do wyrośnięcia. (Ciasto powinno podwoić swoją objętość. ) Po tym czasie ciasto podzielić
Di gotujesię moczyły, podsmażoną cebulę, sól, pieprz, gotujemy wszystko 15 minut. Odparowujemy maksymalnie wodę. Jeżeli kapusta wyszła dla Was za mało kwaśna, dodajcie odrobinę soku, który wcześniej odcisnęliście. Przepis na ciasto na uszka: Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka oleju sól (przepis na około 80 uszek) Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy(...)ciasto, powinno być gładkie i sprężyste, w razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki. Ciasto odstawiamy na 30 minut, przykrywamy je wcześniej ściereczką. Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze części. Rozwałkowujemy ciasto na grubość mniej więcej 2 mm. Jeżeli ciasto bardzo się klei, możecie stolnicę podsypać odrobiną mąki. Z ciasta wykrawamy małe kółka (ja użyłam kieliszka do nalewki), nakładamy niewielką
KardamonovyDynia. Znowu. Z jej nadmiaru zrobiłam mus, a z musu, wiadomo – ciasto. Z chili sin carne zostało mi sporo orzechów włoskich, więc postanowiłam je dorzucić do ciasta. I gorzką czekoladę. Oemgie – wyszło pięknie. Składniki: 1 szklanka puree z dyni 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 150 g masła 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki(...)mieszamy. Dodajemy do nich mus z dyni, roztopione masło, jajka, poszatkowane orzechy i poszatkowaną czekoladę, wszystko dokładnie mieszamy. Tortownicę smarujemy odrobiną masła, wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto i pieczemy około 40 minut w 170 stopniach. Przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeżeli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. Tortownica, w jakiej piekłam ciasto była
KardamonovySzukasz przepisu na pyszne ciasto jogurtowe z owocami? Koniecznie wypróbuj ten przepis. Składniki: 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki cukru 3 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego 0,5 kg jogurtu greckiego 1 szklanka oleju rzepakowego 2 łyżki soku z cytryny truskawki biała czekolada śmietanka kremówka Sposób przygotowania: Mąkę i 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mniejszej misce mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać ale już łyżką na gładką masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie forma 25 na 35 cm), wierzch ciasta posypać lekko mąką i poukładać połówki truskawek rozcieciem do góry, piec na 180 stopni 50 minut (ja przetrzymałam godzinę). Wystudzone ciasto polać rozpuszczoną biała czekoladą i śmietanką kremówką (2 czekolady
Wasze Przepisyproblem, średnio przepadam. Chociaż przyznam się Wam, że dzisiejsze robienie pierogów było nawet przyjemne i dość sprawnie mi poszło. Naprawdę, pierwszy raz miałam ochotę to robić. Może to zasługa ciasta, które wyszło bardzo elastyczne, może zasługa farszu, który zrobiłam już wczoraj, więc dziś miałam mniej roboty. Nie wiem. A może w końcu coś zaskoczyło i tak już zostanie. Pierogi wyszły(...)czasie przekładam pierogi do woreczka, zamykam i zostawiam w zamrażalce. Robiłam tak zawsze i póki co nie zamierzam tego zmieniać. Jak macie jakieś ciekawsze opcje, napiszcie do mnie. Składniki: ciasto na pierogi: 1,5 szklanki mąki poznańskiej pół szklanki gorącej wody (ja dodaję właściwie wrzątek) 1 łyżka oleju szczypta soli farsz: 2/3 szklanki suchej czerwonej soczewicy 200 g kiszonej kapusty
Kardamonovy