ciasto - 162258 przepisów (strona:1923/10818)

Rogaliki drożdżowe z serem 97

zrobienie pysznych, delikatnych i puszystych rogalików drożdżowych z serem. Znikały jeszcze ciepłe, jeśli macie chwilę zróbcie je koniecznie. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Rogaliki drożdżowe z serem Składniki Składniki na ciasto: 550 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 jajka 70 g cukru 350 ml ciepłego mleka 80 g rozpuszczonego masła 0,5 łyżeczki soli Składniki na masę serową(...)misy miksera przesiewamy mąkę i sól, dodajemy cukier, jajka, mleko i rozczyn. Wszystko dokładnie wyrabiamy przez kilka minut, na koniec cienkim strumieniem wlewamy masło, cały czas wyrabiając, aż ciasto będzie elastyczne. Może się delikatnie kleić, wierzch oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na min. godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, chwilę zagniatamy i dzielimy

To co lubię - gotuję i polecam
Nuggetsy z kurczaka 121

kurczaka (najlepiej zagrodowego) – świetnie smakuje również indyk 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu lub papryki ostrej (opcjonalnie) Składniki na ciasto: ¾ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mleka 2 jajka 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej (opcjonalnie) Składniki na panierkę: ½ szklanka mąki pszennej ½ szklanki mąki kukurydzianej Dodatkowo(...)kawałki, przekładamy do miski dodajemy paprykę, sól i czosnek. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i dokładnie mieszamy lub miksujemy, żeby pozbyć się ew. grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję jak ciasto naleśnikowe. W drugiej misce mieszamy obie mąki. Kawałki kurczaka maczamy w cieście

To co lubię - gotuję i polecam
Tarta ze szparagami 81

pęczka koperku 1 łyżeczka rozmarynu świeży lub suszony 2 łyżki tartego parmezanu 4 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku pieprz opcjonalnie Instrukcje Spód do tarty Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie miksera i zagnieść ciasto. W przypadku braku miksera składniki zagniatamy na stolnicy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Formę do tarty(...)wymiarach 28 cm wyklejamy ciastem. Tartę nakłuwamy widelcem, na wierzch kładziemy papier do pieczenia i (wysypujemy na wierzch groch lub fasolę) po to żeby ciasto nie podniosło się podczas pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20-30 minut, aż się lekko zrumieni. Farsz: Pora kroimy na półtalarki Botwinkę myjemy i kroimy na 1 cm kawałki

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto z cukinią i polewą czekoladową. 103

Sezon na cukinię trwa w najlepsze, przygotowałam już zapas ketchupu z cukinii, przygotowywałam z niej tartę, smażoną itp. Teraz przyszła pora na ciasto z cukinii. Jest bardzo puszyste, mocno czekoladowe długo zachowuje świeżość, a przy okazji w ogóle nie czuć smaku cukinii. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto z cukinią Składniki 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej lub tortowej(...)pieczemy około godziny. Do tzw.suchego patyczka. Polewa: Do niewielkiego garnuszka wlewamy śmietankę i dorzucamy kawałki czekolady. Mieszamy do czasu, aż składniki się połączą. Gorącą polewą polewamy ciasto. Uwagi Jeśli szukacie innych przepisów z dodatkiem cukinii to zapraszam : Risotto z cukinią i kurczakiem. Tarta z cukinii Cukinia panierowana Ketchup z cukinii Placuszki z cukinii z łososiem. Dżem – galaretka z cukinii

To co lubię - gotuję i polecam
Pączki dyniowe. 99

sprawia, że pączki nie nasiąkają tłuszczem podczas smażenia Dodatkowo: 150 g ulubionego dżemu olej lub smalec do smażenia Lukier cytrynowy 0,5 szklanki cukru pudru sok z cytryny Instrukcje Ciasto na pączki: Dynię obieramy, kroimy na kawałki i pieczemy 25 minut w 180 C. Upieczoną dynię blendujemy lub przecieramy przez sitko. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Przygotowujemy rozczyn(...)mąki oraz drożdże. Mąkę i cukier z wcześniej przygotowanych składników. Odstawiamy na 10 minut. Jeśli korzystacie z drożdży suszonych nie ma potrzeby przygotowywać rozczynu, od razu wrzucamy je do ciasta. Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, resztę cukru, żółtko, rozczyn oraz puree z dyni. Wyrabiamy ciasto, pod koniec wyrabiania stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i łyżeczkę spirytusu. Ciasto będzie

To co lubię - gotuję i polecam
Obwarzanki 90

Obwarzanki to drożdżowy wypiek, którego nazwa wzięła się ze sposobu przygotowania, czyli obwarzania. Ciasto przygotowujemy tradycyjnie jak wiele ciast drożdżowych z mąki, wody, drożdży i soli. Ciasto powinno urosnąć, następnie jest formowane i ponownie pozostawiane do wyrośnięcia. Jednak kluczowe w przygotowaniu obwarzanek jest „obwarzanie” czyli wkładanie na chwilę do wrzątku i obgotowanie ich (stąd nazwa). Gotowe obwarzanki posypuje(...)drożdże i łyżeczkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 min. W przypadku kiedy używamy drożdży suchych pomijamy przygotowanie rozczynu. Do rozczynu dodajemy mąkę, jajko, sól oraz masło. Dokładnie wyrabiamy ciasto, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę. Chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 16 równych części. Każdą część formujemy

To co lubię - gotuję i polecam
Tarta ze szparagami, cukinią oraz fetą. 111

pokrojona w półplastry 0,5 cm grubości 140 g sera feta 100 ml mleka 3 łyżki jogurtu greckiego szczypta pieprzu do smaku Instrukcje Spód do tarty: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie miksera i zagnieść ciasto. W przypadku braku miksera składniki zagniatamy na stolnicy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Formę do tarty(...)wymiarach 28 – 30 cm wyklejamy ciastem. Tartę nakłuwamy widelcem. Na wierzch kładziemy papier do pieczenia lub folię aluminiową i (wysypujemy na wierzch groch lub fasolę) po to żeby ciasto nie podniosło się podczas pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20-30 minut, aż się lekko zrumieni. Farsz: W tym czasie kiedy spód tarty się

To co lubię - gotuję i polecam
Pyzy z mięsem. 99

wieprzowiny (może być łopatka, karkówka, drób lub wołowina) 1 jajko 1 cebula 2 łyżki masła może być klarowane pieprz 2 łyżki bułki tartej sól 1 łyżeczka tymianku Składniki na ciasto: 500 g ziemniaków ugotowanych 500 g ziemniaków surowych 1 jajko 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej sól do smaku Instrukcje Farsz: Jeśli do farszu używacie mięsa z rosołu(...)kostkę i przesmażoną na maśle. Jeśli lubicie cebulę również możemy zmielić. (wg uznania). Farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. Dodajemy jajko, bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Ciasto: 500 g ziemniaków gotujemy i przeciskamy przez praskę. 500 g ziemniaków surowych ścieramy na tarce, przekładamy na sitko i odciskamy z nadmiaru wody. Zlewamy wodę i pozostałą skrobię na dnie miski

To co lubię - gotuję i polecam
zielone kopytka ze szpinakiem 81

ilość mąki zależy od jakości ziemniaków) wykonanie: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Szpinak miksujemy blenderem z jajkiem na papkę i dodajemy do ziemniaków. Mieszamy. Dodajemy stopniowo mąki i wyrabiamy ciasto. Z gotowego ciasta formujemy wałeczki (jeśli ciasto się lepi to podsypujemy mąką) a następnie tniemy na ok. 3 cm kluseczki. Wrzucamy na osoloną, gotującą się wodę. Gotujemy

Domowy Smak Jedzenia
Kawa z adwokatem 85

Podawana jest w wysokich szklankach jako kawa na śniadanie lub brunch. Wzbogaciłam ją  dodatkiem ajerkoniaku. Na takie pogody jak mamy obecnie to idealny napój kawowy, zarówno do  ciasta, jak i kruchych maślanych ciasteczek. Na nadchodzące chłodniejsze dni rewelacyjna będzie kawa wzmocniona alkoholem cafe corretto oraz włoska kawa marocchino z dodatkiem kakao. Kawa z likierem jajecznym advoocat lub ajerkoniak

Cztery Fajery
Ciasto Kinder Country 975

internetach można przeczytać tyle Ochów i Achów o tym cieście, a mi zeszło kilka lat zanim postanowiłam przygotować je u siebie. Moje wrażenia są mieszane. Z jednej strony ciasto robi się błyskawicznie, co jest niewątpliwą jego zaletą, fajnie smakuje, ale jest też baaardzo słodkie. Mały kawałeczek wystarczy, aby zaspokoić potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego na długi czas. Osobiście nie wiem(...)lubię aż tak słodkie desery. Z czasem płatki tracą swoją chrupkość, co też może przeszkadzać. Jest to więc idealne ciasto, aby zjeść je w dość krótkim czasie po przygotowaniu (po odpowiednio długim schładzaniu, oczywiście). 150 g czekolady białej 200 g czekolady mlecznej 250 g serka mascarpone 400 ml śmietanki 36% 4 łyżki mleka w proszku

Smaki Na Talerzu
Malinowa rozkosz zwana też chmurką 106

kaszy manny lub ryżu, takie ciepłe śniadanie albo podwieczorek. Jednak póki jest czas na świeżutkie owoce choć raz musi pojawić się na naszym stole deser doskonały: malinowa rozkosz, czyli ciasto składające się z kilku warstw, a razem stanowią one cudowną kombinację smaków kwaśnych i słodkich. Jest tu kruchy spód, maliny otulone galaretką, delikatny kremem śmietankowy i królewska korona z bezy(...)bezę: - 6 białek - 250g cukru drobnego - sok z połowy limonki(ew.cytryny) - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (można pominąć) - 50g płatków migdałowych Bezę i kruche  można zrobić dzień przed składaniem ciasta w całość. A idzie to tak. Wszystkie składniki można wyrobić na ciasto robotem lub na blacie. Gdy są już jednolitą masą, którą można uformować w kulę, wkładam na minimum pół

I tu będę miała takie te
Mini Tarta z Budyniem i Wiśniami 65

owoców, my wybraliśmy wiśnie. Mini tarta z budyniem i wiśniami to idealny pomysł na deser dla dzieci, jak i dorosłych. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika. Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 80 g masła 1/3 szklanki cukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 12% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na masę(...)łyżki cukru  1 łyżka cukru waniliowego 450 ml mleka   Sposób przygotowania: Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasta rozwałkować, układać w foremkach (o średnicy 9 cm ), a następnie po nakłuwać widelcem. Niewielką część ciasta (wielkość dużego orzech włoskiego) włożyć do lodówki. Piec w nagrzany piekarniku przez 20 minut

Przepiski.pl
Pierogi ukraińskie 105

Pierogi ukraińskie Pierogi ukraińskie Delikatne i mięciutkie ciasto, wypełnione aromatycznym i przepysznym farszem. Niebo w ustach   Składniki: Składniki na ciasto: 200 ml wody 2 łyżki masła 2 szklanki mąki + mąka do podsypania 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu Składniki na farsz: 20dkg boczku wędzonego 1 cebula 10dkg pieczarek 20dkg kapusty kiszonej 2 ugotowane i ostudzone ziemniaki(...)mieszanego – może być z wczorajszego obiadu) Przyprawy: sól, pieprz, majeranek       *** Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści *** *** Przygotowujemy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę.Do mąki dodajemy sól i pieprz, mieszamy. Następnie mąkę mieszamy z ciepłą wodą z masłem, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące

Blog z Apetytem
Ciasto drożdżowe na oleju ze śliwkami 122

suche drożdże, dodać cukier Całość zalać letnim mlekiem, przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 min.do ruszenia drożdży Po tym czasie dodać sól, roztrzepane jajka i olej Zmiksować ciasto mikserem do połączenia składników, przykryć ściereczką, odstawić na 1 i 1/2 godz. do podwojenia objętości Formę 20 x 33 cm wyłożyć papierem Wyrośnięte ciasto krótko zmiksować Wyłożyć do foremki, wyrównać, pokrojone(...)śliwki ułożyć skórką do dołu, posypać kruszonką Ciasto wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temp.na 175*C ( bez termoobiegu), piec przez ok.40 min. do suchego patyczka Wyłączyć piekarnik, ciasto pozostawić w nim do wystudzenia. Kruszonka: do miękkiego masła dodać mąkę, cukier, wymieszać, formować kruszonkę. przepis stąd Moje uwagi : c iasto można upiec w trochę większej foremce, będzie niższe i mniej podatne

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania