się moczyły, podsmażoną cebulę, sól, pieprz, gotujemy wszystko 15 minut. Odparowujemy maksymalnie wodę. Jeżeli kapusta wyszła dla Was za mało kwaśna, dodajcie odrobinę soku, który wcześniej odcisnęliście. Przepis na ciasto na uszka: Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka oleju sól (przepis na około 80 uszek) Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy(...)ciasto, powinno być gładkie i sprężyste, w razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki. Ciasto odstawiamy na 30 minut, przykrywamy je wcześniej ściereczką. Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze części. Rozwałkowujemy ciasto na grubość mniej więcej 2 mm. Jeżeli ciasto bardzo się klei, możecie stolnicę podsypać odrobiną mąki. Z ciasta wykrawamy małe kółka (ja użyłam kieliszka do nalewki), nakładamy niewielką
KardamonovyDynia. Znowu. Z jej nadmiaru zrobiłam mus, a z musu, wiadomo – ciasto. Z chili sin carne zostało mi sporo orzechów włoskich, więc postanowiłam je dorzucić do ciasta. I gorzką czekoladę. Oemgie – wyszło pięknie. Składniki: 1 szklanka puree z dyni 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 150 g masła 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki(...)mieszamy. Dodajemy do nich mus z dyni, roztopione masło, jajka, poszatkowane orzechy i poszatkowaną czekoladę, wszystko dokładnie mieszamy. Tortownicę smarujemy odrobiną masła, wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto i pieczemy około 40 minut w 170 stopniach. Przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeżeli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. Tortownica, w jakiej piekłam ciasto była
KardamonovySzukasz przepisu na pyszne ciasto jogurtowe z owocami? Koniecznie wypróbuj ten przepis. Składniki: 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki cukru 3 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego 0,5 kg jogurtu greckiego 1 szklanka oleju rzepakowego 2 łyżki soku z cytryny truskawki biała czekolada śmietanka kremówka Sposób przygotowania: Mąkę i 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mniejszej misce mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać ale już łyżką na gładką masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie forma 25 na 35 cm), wierzch ciasta posypać lekko mąką i poukładać połówki truskawek rozcieciem do góry, piec na 180 stopni 50 minut (ja przetrzymałam godzinę). Wystudzone ciasto polać rozpuszczoną biała czekoladą i śmietanką kremówką (2 czekolady
Wasze Przepisyproblem, średnio przepadam. Chociaż przyznam się Wam, że dzisiejsze robienie pierogów było nawet przyjemne i dość sprawnie mi poszło. Naprawdę, pierwszy raz miałam ochotę to robić. Może to zasługa ciasta, które wyszło bardzo elastyczne, może zasługa farszu, który zrobiłam już wczoraj, więc dziś miałam mniej roboty. Nie wiem. A może w końcu coś zaskoczyło i tak już zostanie. Pierogi wyszły(...)czasie przekładam pierogi do woreczka, zamykam i zostawiam w zamrażalce. Robiłam tak zawsze i póki co nie zamierzam tego zmieniać. Jak macie jakieś ciekawsze opcje, napiszcie do mnie. Składniki: ciasto na pierogi: 1,5 szklanki mąki poznańskiej pół szklanki gorącej wody (ja dodaję właściwie wrzątek) 1 łyżka oleju szczypta soli farsz: 2/3 szklanki suchej czerwonej soczewicy 200 g kiszonej kapusty
Kardamonovynieco innym wydaniu. U mnie bez żółtego sera ale można zetrzeć na spód blaszki. Wygląd jeszcze bardziej zachęci dzieci do konsumpcji. Wesoła forma podania pizzo-bułeczek. Ciasto : mąka pszenna 400 g olej 5 łyżek ciepła woda 160 ml drożdże 20 g szczypta soli Nadzienie : mozzarella w solance 160 -200g 1 parówka Ketchup, 12 czarnych oliwek świeże listki(...)bazylii lub oregano Do dekoracji : mała marchewka mała czerwona papryka czarne oliwki ok. 6-8 sztuk gałązki rozmarynu Tortownica 26 cm. Spód wyłożony papierem do pieczenia. Ciasto. Drożdże rozpuszczamy z ciepłej wodzie. W misce mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia wielkości. Parówkę parzymy w gorącej wodzie i kroimy
Smaczne mojewymieszać. Do miski wsypać mąkę, dodać żółtka, śmietanę wymieszaną z sodą oczyszczoną, wlać płynną masę z garnka. Całość wymieszać drewnianą łyżką. Gdy składniki zaczną się łączyć wsypać cukier. Całe ciasto wymieszać łyżką do połączenia się składników. Ciasto w tym momencie jest rzadkie, ale to o to chodzi. Miskę z ciastem zakryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki najlepiej na całą(...)Następnego dnia ciasto będzie miało już odpowiednią konsystencję do rozwałkowania. Na stolnicy lub macie silikonowej wysypać odrobinę mąki. Ciasto podzielić na 2 części. Każdy kawałek ciasta lekko zagnieść, następnie rozwałkować na grubość 3-4 mm (pierniki mocno urosną). Stempelkami odcisnąć wzorki na cieście, następnie okrągłą wycinaczką wyciąć ciastka. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem
Zrób to smacznieSkładniki: Ciasto: 1 jajko 3/4 szklanki cukru 200 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy do piernika 80 ml oleju roślinnego 200 ml mleka Budyń ajerkoniakowy: 1 opakowanie budyniu o smaku ajerkoniaku (adwokat) 500 ml mleka Przygotowanie: Budyń ajerkoniakowy (adwokat) - 1 opakowanie budyniu rozpuścić w 3/4 szklane zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować(...)wlać rozpuszczony budyń, dodać 2 łyżki cukru. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do wystudzenia. Ciasto - przygotować dwie miski. Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. W drugiej roztrzepać jajko z cukrem na kogel mogel, dodać olej i 200 ml mleka - wymieszać za pomocą trzepaczki. Do płynnych składników dodać suche
Ciastka - domowe słodkościtego, aby zwykłe codzienne potrawy przygotować w niecodzienny sposób. I takim przykładem jest właśnie pizza w kształcie choinki. Jest pyszna i wprowadza nas wszystkich w miły, świąteczny nastrój. SKŁADNIKI Ciasto: 15 g świeżych drożdży 150 ml wody 250 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli Farsz: 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 1 łyżka masła(...)minut do powstania zaczynu. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, wlać pozostałą wodę, dodać sól, oliwę i zaczyn. Wymieszać łyżką, posypać dłonie mąką, po czym zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypywać ciasto mąką. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, umieścić w natłuszczonej oliwą misce i przykryć ręcznikiem kuchennym. Zostawić do pierwszego wyrastania na 1-2 godziny. W głębokiej
Passions hobbies lifePRZEPIS NA MIODOWNIK Z ORZECHAMI CIASTO : - 100 g mąki żytniej typ 2000 - 460 g mąki pszennej typ 480 -220 g masła - 2 jajka - 180 g miodu - 9 g sody oczyszczonej - 5 g proszku do pieczenia - 2 szczypty soli - 2 łyżki cukru W/w składniki o temp. pokojowej zagnieć w jednolite ciasto, schłodź w lodowce w 1 godzinę. Podziel na 3 blaty(...)możesz użyć większej blaty będą wtedy cieńsze. Ponadto : - 3-4 garście orzechów - 5 łyżek miodu Na jeden blat wysyp orzechy, dociśnij dłonią, aby się wgniotły w ciasto, polej miodem i dopiero piecz, będzie to górny blat ciasta. KREM : - 200 g śmietanki 36% - 300 g wody lub mleka - 2 x budyń na 0,5 l mleka (polecam smak albo ajerkoniak albo
SMYKWKUCHNItego smakują przepysznie. Mąka pszenna . W najbardziej klasycznych przepisach na lebkuchen, udział mąki jest naprawdę niewielki. We współczesnych przepisach jest jej nieco więcej, by ułatwić kucharzom amatorom pracę z ciastem. Warto jednak użyć mąki o mniejsze zawartości skrobi, czyli np. mąki tortowej, dzięki czemu pierniczki będą delikatniejsze i bardziej puszyste. Masło . Żeby konsystencja i smak ciasta były idealne, warto użyć(...)Drukuj Lebkuchen. Miękkie niemieckie pierniczki Te pierniczki to bezkonkurencyjny, świąteczny hit. Są mięciutkie, mocno korzenne i bardzo proste w przygotowaniu. Posiłek ciastka, deser, pierniczki, pierniki Kuchnia niemiecka Słowo kluczowe ciasto na święta, cynamon, deser na święta, lebkuchen, miękkie pierniczki, niemieckie pierniczki, pierniczki, pierniki, przepis na święta Całkowity czas przygotowania 3 hours Porcje 80 pierniczków Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki
Na-talerzu.plUszka z grzybami to idealny dodatek do barszczu czerwonego Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody łyżeczka oleju łyżeczka soli Farsz: 100 g suszonych grzybów (Grzyby zalać wodą i pozostawić do namoczenia ) duża cebula łyżka bułki tartej sól, pieprz olej Sposób przygotowania: Farsz: Namoczone grzyby zalać wodą do przykrycia i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Ugotowane(...)Cebulkę pokroić w kostkę i przesmażyć na złoto. Do cebulki dodać posiekane grzyby i razem przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać bułkę tartą i wymieszać. Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody. Ciasto podzielić na porcję, jedną porcję przełożyć
RAROSSAUszka z grzybami to idealny dodatek do barszczu czerwonego Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody łyżeczka oleju łyżeczka soli Farsz: 100 g suszonych grzybów (Grzyby zalać wodą i pozostawić do namoczenia ) duża cebula łyżka bułki tartej sól, pieprz olej Sposób przygotowania: Farsz: Namoczone grzyby zalać wodą do przykrycia i gotować na niewielkim ogniu do miękkości(...)Cebulkę pokroić w kostkę i przesmażyć na złoto. Do cebulki dodać posiekane grzyby i razem przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać bułkę tartą i wymieszać. Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody. Ciasto podzielić na porcję, jedną porcję przełożyć
RAROSSAzastanawiacie się jaki sernik upiec to mam nadzieję, że choć trochę Wam pomogę w podjęciu decyzji :) SERNIK Z PIERNIKOWĄ NUTĄ- przepis tutaj Pyszny, delikatny, wilgotny sernik z kruchym ciastem, do którego dosypałam przyprawy korzennej do piernika. Przyznam, że to jeden z najsmaczniejszych serników jakie jadłam. TRADYCYJNY SERNIK Z MALINAMI NA KRUCHYM SPODZIE- przepis tutaj Łatwy przepis(...)który zawsze się udaje. Jest wilgotny w środku, lekki, nie za słodki i wygląda bardzo efektownie. SERNIK KRAKOWSKI- przepis tutaj Sernik krakowski składa się z kruchego ciasta, masy twarogowej z rodzynkami, skórką pomarańczy i kratki na wierzchu. Idealny na zbliżające się święta lub inne okazje. SERNIK NA KRUCHYM CIEŚCIE Z MALINAMI- przepis tutaj Sernik, który zawsze
Zrób to smaczniezaprezentuję Wam mój ulubiony przepis na zawijaki z makiem , które będą idealną opcją na święta, a także sprawdzą się jako słodka przekąska do kawki. PRZEPIS NA ROLADĘ MAKOWĄ Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 500 g mąki pszennej 150 g masła 6 żółtek 180 ml mleka 40 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki soli MASA MAKOWA(...)łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże i 3 łyżki mąki. Całość wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami, prócz masła. Podczas zagniatania ciasta stopniowo dodawać roztopione masło. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Białka ubić na sztywną pianę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do masy makowej dodać wszystkie składniki
Przepiski.pldynia, włoskie orzechy i świeża żurawina, która o tej porze roku ma swój najlepszy czas i wpasowuje się w świąteczną atmosferę. A żeby jeszcze bardziej podbić klimat, dodałam do ciasta trochę maku, który jest jednym ze smakowitych symboli Bożego Narodzenia. Wyszło przepysznie! Pierogowe brzuszki wypełnione samym dobrem pyszniły się na pierzynce z karmelizowanej cebulki z odrobiną cukru i słuszną dawką(...)Niech ten czas będzie wypełniony pysznym dobrem i rozkosznie rozpieszcza nasze wnętrza, wszak nie był to łatwy rok :) Makowe pierogi z dynią, żurawiną i orzechami na 30 szt Potrzebujesz: Ciasto 300g mąki pszennej 2 żółtka jaja 2 szczypty soli 100g roztopionego masła ok. 160ml ciepłej wody 1 łyżeczka suchego czarnego maku Nadzienie 250g upieczonej dyni piżmowej / Hokkaido 150g świeżej żurawiny
Kuchnia w Słońcu Skąpana