ciasto - 162258 przepisów (strona:1910/10818)

Drożdżówka z musem malinowo - akacjowym i orzechową kruszonką 74

domaga się wielu dodatków. W zasadzie, jak zawsze do świeżego wypieku drożdżowego - wystarczy masło, ulubiona konfitura lub miód. Składniki: na wysoką formę keksową o długości 30 cm Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 50 gram świeżych drożdży 1 jajko "L" 1 szklanka letniego mleka 4 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki cukru szczypta soli Na mus z akacji i malin(...)włożyłam do rondelka. Dodałam niewielką ilość wody i 4 łyżki konfitury malinowej,  zagotowałam często mieszając. Kwiaty powinny po prostu zmięknąć.  Jabłko obrałam i pokroiłam w kostkę. Ciasto: Do dużej miski wkruszamy drożdże, zasypujemy 3 łyżkami cukru  i zalewamy 1/2 szklanki ciepłego mleka. Dosypujemy 2 łyżki mąki, mieszamy  i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut

Kronika Piekarnika
Pączki z dżemem wiśniowym 80

wiem czy wiecie, ale pączki to chyba jedyny słodki wytwór, którego zawsze bałam się podjąć. Przepisy na proporcje ciasta na kilo mąki od razu mnie odstręczały od ich smażenia… A musicie także wiedzieć, że lubię pączki- bardzo lubię :) Dlatego gdy Polskie Młyny zwróciły się do mnie z pytaniem o test produktów- od razu wybrałam mieszankę na pączki :) Powiem(...)szczerze: było warto- ciasto jest mięciutkie, puchate i takie maślano- śmietankowe w smaku. Produkty Polskich Młynów kupicie tutaj: klik . Warto! Składniki na pączki : 1 opakowanie Mieszanki do Smażenia Pączki Domowe 15 g świeżych drożdży 50 g miękkiej margaryny ( u mnie masło roślinne) 80 ml mleka 2 jaja (M) + DODATKOWO: olej do smażenia 200 g dżemu wiśniowego 150 g cukru pudru

Domowe ciasta
Drożdżowe ślimaczki z kruszonką i lukrem 74

Zaczyn: 1)       50 g drożdży 2)       70 g cukru 3)       250 ml ciepłego mleka Ciasto: 1)       500 g mąki pszennej 2)       4 żółtka 3)       100 g masła(...)miski przekładamy pokruszone drożdże, dodajemy cukier oraz ciepłe mleko i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Tak przygotowany zaczyn zostawiamy na 20 – 30 minut. 2.     Przygotowujemy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, 4 żółtka oraz masło i zaczyn i wszystko mieszamy najpierw łyżką, a następnie przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto. Ciasto można także wyrobić przy

Na kulinarnym poligonie
Ciasto z budyniową masą ajerkoniakową i truskawkami 103

Delikatny biszkopt, masa budyniowa z dodatkiem ajerkoniaku, truskawki i galaretka, to pyszne ciasto, idealne na tę porę roku. Cieszmy się z dostępności truskawek, póki jeszcze są. A w tym roku truskawki są wyjątkowo pyszne! Osobiście, jeśli chodzi o ciasto z truskawkami, to ja najbardziej lubię właśnie biszkopt z masą budyniową i truskawkami. To taka klasyka, którą muszę przygotować chociaż(...)roku… a najlepiej kilka razy, bo się nie nudzi Dopiero potem mogę przygotować inne. A jakie jest Wasze ulubione ciasto z truskawkami? Jestem ciekawa. Biszkopt przygotowuję bez proszku do pieczenia, ubijając wpierw całe jajka z cukrem. Dla mnie to idealna metoda, bo raz, że unikamy możliwości przebicia białek, a dwa, możemy w tym czasie przygotowywać już krem budyniowy. Oczywiście

Smaki Na Talerzu
Biszkopt z budyniową masą ajerkoniakową i truskawkami 89

Delikatny biszkopt, masa budyniowa z dodatkiem ajerkoniaku, truskawki i galaretka, to pyszne ciasto, idealne na tę porę roku. Cieszmy się z dostępności truskawek, póki jeszcze są. A w tym roku truskawki są wyjątkowo pyszne! Osobiście, jeśli chodzi o ciasto z truskawkami, to ja najbardziej lubię właśnie biszkopt z masą budyniową i truskawkami. To taka klasyka, którą muszę przygotować chociaż(...)roku… a najlepiej kilka razy, bo się nie nudzi Dopiero potem mogę przygotować inne. A jakie jest Wasze ulubione ciasto z truskawkami? Jestem ciekawa. Biszkopt przygotowuję bez proszku do pieczenia, ubijając wpierw całe jajka z cukrem. Dla mnie to idealna metoda, bo raz, że unikamy możliwości przebicia białek, a dwa, możemy w tym czasie przygotowywać już krem budyniowy. Oczywiście

Smaki Na Talerzu
Wegańskie ciasto pełnoziarniste z budyniem i rabarbarem 80

Wegańskie ciasto pełnoziarniste z budyniem i rabarbarem Proste do przygotowania, tanie, bez jajek i bez mleka. Sezon na rabarbar w pełni, warto przygotować takie ciacho. Idealnie sprawdzi się na deser do kawy czy herbaty. Dodatkowo proponuję użyć do jego wypieku mąki pełnoziarnistej, tak by było jeszcze zdrowsze i bardziej sycące. PRZEPIS NA WEGAŃSKIE CIASTO PEŁNOZIARNISTE Składniki : 2 szkl mąki pszennej(...)wrzątku 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego – przepis 1 szkl mleka roślinnego 1/2 szkl oleju dodatkowo: 1 budyń waniliowy + 300 ml mleka roślinnego + cukier 2-3 łodygi rabarbaru Jak zrobić wegańskie ciasto pełnoziarniste: Zaczynamy od ugotowania budyniu na 300ml mleka roślinnego zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie do miski wsypujemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i mieszamy wszystko. Potem w drugiej

Dorota Smakuje
Czarna kostka tortowa z musem rabarbarowym i lekką masą jogurtową 69

Ciasto, które śmiało może pełnić rolę tortu,  o wyglądzie budzącym niepokój, przez podejrzanie intensywną czerń :) Rabarbarowa galaretka pomiędzy mocno kakaowymi plackami, lekka, bardzo prosta w wykonaniu masa śmietanowo - jogurtowa. Czarne kakao, zabarwia wypiek na intensywnie czarny kolor, mleko skondensowane zastępuje i cukier i tłuszcz.  Ciasto kakaowe, bardzo wyraziste w smaku,  dobrze komponuje się z delikatnymi masami. Eleganckie(...)kakao. Przygotowanie całego wypieku jest mało skomplikowane,  Piecze się błyskawicznie, wystarczy 15 minut w piekarniku. Składniki masy również po prostu miesza się ze sobą - bez ryzyka zważenia. Dobrze ciastu robi noc spędzona w lodówce - odpowiednio wilgotnieje. Składniki: proporcje na długą keksówkę 10 cm / 30 cm,  lub formę kwadratową o podobnych rozmiarach Ciasto: 110 gram mąki pszennej 1 łyżeczka

Kronika Piekarnika
Ciasto czekoladowe. 108

Dziś przepis na ciasto czekoladowe. Ciężkie, wilgotne i wcale nie puszyste,  ale smaczne.  Uczta dla wielbicieli czekolady. W środku kakao i posiekana czekolada,  a na wierzchu polewa czekoladowa. Polewę zrobiłam z mlecznej czekolady,  ponieważ samo ciasto nie jest za słodkie, dlatego pomyślałam, że mleczna  czekolada będzie tu fajnie pasować.   Piekłam w tortownicy(...)miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać.  Dodać jajka, olej i śmietankę.  Wszystko zmiksować do połączenia składników.  Na koniec wsypać posiekaną czekoladę. Ciasto będzie gęste. Wymieszać łyżką, tak żeby połączyła się z ciastem.  Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem  i posypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto.  Następnie

Agusiowe smakołyki
Ciasto z mikrofalówki – gotowe w 5 minut 1826

Ekspresowe ciasto, do którego potrzebujemy tylko kilku składników i mikrofalę. Składniki 1 jajko 3 łyżki cukru 3 łyżki oleju 3 łyżki mleka dowolny aromat do ciasta 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kakao 3 łyżki mąki pszennej Przygotowanie Jajko ubić z 3 łyżkami cukru, dodać 3 łyżki oleju i 3 łyżki mleka, dowolny aromat i na koniec trzy łyżki(...)mąki z 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Ciasto podzieliłam na pół do jednej dodałam kakao i na środek żaroodpornego naczynia wlewałam dwie łyżeczki jasnego ciasta i w jego środek dwie łyżeczki ciemnego i tak do skończenia obu mas. I do mikrofali na 3 min. Ja mam bardzo starą mikrofale, mam ustawianą na max (nie wiem ile to jest

Wasze Przepisy
Odrywany chlebek ziołowy – świetny do grilla 95

zaczyn zacznie rosnąć *** *** Masło rozpuszczamy w garnuszku i studzimy. Mąkę pszenną przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn z drożdży, przestudzone masło, wodę, sol, jajka oraz zioła i wyrabiamy. Odpowiednio wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne *** *** Z ciasta formujemy kule i umieszczamy ją w oprószonej mąką misce. Miskę przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce(...)godziny do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość *** *** Masło do nadzienia roztapiamy i dodajemy do niego przeciśnięty czosnek oraz zioła *** ** Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok 1 cm *** *** Rozwałkowane ciasto tniemy na około 4 centymetrowe poprzeczne pasy *** *** Paski ciasta smarujemy roztopionym masłem z czosnkiem i ziołami *** *** Pasy zwijamy w harmonijkę *** *** Metalową foremkę lub żaroodporne naczynie smarujemy masłem *** *** Zwinięte paski

Blog z Apetytem
DOMOWE BUŁKI ŚNIADANIOWE 74

Domowe bułki śniadaniowe to pyszne pieczywo idealne na śniadanie czy kolację. Tak naprawdę nie ma z nimi dużo pracy, a ciasto pozostawione w ciepłym miejscu rośnie błyskawicznie. Jestem zdania, że domowe najlepsze , dlatego też piekę sama bułki lub chleb, kiedy tylko mam na to czas. Najbardziej uwielbiam jeść bułki jeszcze letnie posmarowane masłem, z wędliną, pomidorem i ogórkiem(...)mąki, ponownie wymieszać. Miskę zakryć ścierką na około 10 minut, aby zaczyn wyrósł. Po tym czasie do miski wsypać mąkę, sól, wlać pozostałe 200 ml mleka i rozpuszczone masło. Ciasto na bułki wyrobić przy pomocy robota z hakiem do ciasta drożdżowego. Miskę znów zakryć ścierką i odstawić, aby ciasto wyrosło i podwoiło swoją objętość (postawiłam je na parapecie, gdzie

Zrób to smacznie
Szybka tarta ze szparagami i kozim serem 72

Dziś kuchnia Gatity serwuje prosty i pyszny obiad. Zawsze mam w lodówce opakowanie ciasta francuskiego, tak na wszelki wypadek, bo można z niego wyczarować szybkie dania z tego co mamy pod ręką. Tym razem szparagi czekały na swoją kolejkę, nie miałam na nie pomysłu, ale jak jest francuskie, to pomysł zawsze się znajdzie. Szybka tarta ze szparagami i kozim serem(...)Szybka tarta ze szparagami i kozim serem Szybka tarta ze szparagami Czas przygotowania: 60 minut Proporcje  na formę o wymiarach 24 x 24 cm Składniki:  1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jajka 200 ml gęstej śmietany 18%  sól  pieprz łyżeczka suszonego tymianku 1 pęczek zielonych szparagów oliwa z oliwek kawałek koziego sera świeże tymianek do posypania Wykonanie

Kulinarne przygody Gatity
Pizza z patelni w 15 minut 66

wykonaniu. Przygotowanie takiej ekspresowej pizzy zajmie Ci niecałe 15 minut. Domowa pizza z patelni to super pomysł na pyszny obiad czy kolację dla całej rodziny. Odpowiednie proporcje składników na ciasto jest sekretem tej pizzy. Szczerze mówiąc w smaku niczym nie ustępuje od tej tradycyjnej pizzy z piekarnika. Moja rodzina i ja uważamy, że jest nawet smaczniejsza! Jeśli(...)zawsze macie czas na długie przebywanie w kuchni, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis na pizzę z patelni. PRZEPIS NA: PIZZA Z PATELNI Składniki na 1 pizzę Ciasto: 9 łyżek mąki pszennej 2 jajka 8 łyżek kefiru szczypta soli Dodatki: 100 g usmażonego kurczaka 1 pomidor 1/2 czerwonej cebuli 150 g sera żółtego szczypiorek Przygotowanie 1. Zaczynamy od przygotowania dodatków

Alle Dobre!
Białoruski zaparzany chleb żytni ze słonecznikiem i kminkiem 138

chleba można zobaczyć na kanale Andrieja YT "rusbrot": https://youtu.be/seCL6jvXZ5U Nie miałem wszystkich wymaganych przez oryginalną recepturę składników, więc nieznacznie ją zmieniłem. Piekłem w foremkach, zrobiłem nieco luźniejsze ciasto niż to z filmiku. Zaparka (scukrzona):  100 g mąki żytniej typ 720  60 g słód żytni ciemny fermentowany 10 g kminek cały 150 ugotowanych ziemniaków dokładnie utłuczonych(...)sól 20-50 g cukier (z 50 g cukru chleb jest już wyraźnie słodkawy, oryginalnie w recepturze jest nawet 80 g cukru ;) 50 g gorąca woda 60°C Ciasto:  Zakwaszona zaparka  50 g ciemny słód jęczmienny mielony (nie miałem, więc zastąpiłem również żytnim) wymieszany roztwór 10 g drożdże świeże słonecznik 560 g mąki żytniej

Przepisy na domowy ser i chleb

Proponowane wyszukiwania