ciasto - 162258 przepisów (strona:1902/10818)

Szybkie pączki-oponki na sodzie 82

Przepis na te szybkie do zrobienia pączki-oponki jest dedykowany wszystkim zabieganym, którzy nie mają czasu na tradycyjne ciasto drożdżowe. Wykonanie jest banalnie proste, a sama receptura nieskomplikowana. Czas przygotowania: 15 min Czas smażenia: 15 min   Składniki: (na osiem pączków-oponek) 100 ml kefiru 1 żółtko 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 2 łyżki oleju(...)smalec do smażenia Przygotowanie: W misce umieść kefir, żółtko, cukier, cukier waniliowy, olej i szczyptę soli, dokładnie wymieszaj trzepaczką Dodaj sodę i stopniowo wsypuj mąkę mieszając do uzyskania jednolitego ciasta Kiedy ciasto zacznie robić się zwarte przełóż je na stolnicę i wyrób podsypując mąką * Ciasto będzie miękkie i klejące, ale powinno być wyrobione do powstania gładkiej konsystencji. Pamiętaj

Słodki Blog
Pierogi Gyoza a raczej Pierożki 64

odmrożeń. Jednakże to właśnie odmrożenia przyczyniły się do powstania w późniejszym okresie Jiaozi, a później Gyoza. Pan Zhanga gotował mięso jagnięce, paprykę i inne specyfiki, zawijał w małe kawałki ciasta i używał ich do ogrzania uszu biednych ludzi 😔 Po śmierci medyka ktoś wpadł na pomysł, by wykorzystać ten przepis i stworzył pierożki Jiaozi. A na koniec wyjaśnienie skąd Japonia(...)brzmi … Gyoza. Ot i cała historyja 🥟 Na zakończenie mojej przydługiej i jakże nudnej wypowiedzi, zapraszam na konkurs i życzę smacznego z Pierogami Gyoza. Przede wszystkim musimy przygotować składniki Ciasto Mąka 2 szklanki Sól 0.5 łyżeczki Gorąca woda 120-150 ml Mąka ziemniaczana do podsypania Farsz Mięso mielone wieprzowe 500 gram Kapusta pekińska 150 gram Grzyby Shitake 30 gram Szczypiorek

RafalCook
Śmietanowiec z galaretkami II 239

Bardzo lubię wykonywać ciasta nie tylko smaczne, ale i ładne- tak po babsku :) Ciasto najpierw ma cieszyć oko i swoim wyglądem narobic nam smaka… A to puchaty biszkopt przekładany masą śmietanową o smaku cytrynowym z mnóstwem kolorowych galaretek całość przykryta okrągłymi biszkoptami i pokryta polewą deserową. A żeby było ładniej : waflowe kolorowe wiórki ( na dole również macie wersję różową). Blacha

Domowe ciasta
Boczniaki w cieście. Co zrobić z boczniaków? Mamy świetny przepis 121

Można je podać jako przekąskę albo wegetariańskiego kotleta. Boczniaki smażone w cieście wychodzą niesamowicie smacznie, a przepis jest banalny. Przepis na boczniaki w cieście 250 gramów świeżych boczniaków , 1 jajko, pół szklanki mleka, 3 kopiaste łyżki mąki pszennej, kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, olej do smażenia, sól. Jak zrobić boczniaki w cieście? Do miski wbij jako(...)wlej mleko, wsyp oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia, dopraw solą – wystarczy niecała płaska łyżeczka. Składniki zmiksuj na gęste i gładkie ciasto – można też użyć trzepaczki. Na patelni rozgrzej sporo oleju. Boczniaki zamaczaj w cieście, kładź na olej, smaż przez 2-3 minuty z każdej strony, aż ciasto zrobi się ciemnozłote. Po zdjęciu z patelni przełóż

Kulinarna Polska
SZARLOTKA Z BUDYNIEM I KRUSZONKĄ 360

Pyszna, krucha szarlotka uwieńczona budyniową warstwą i maślaną kruszonką 😍 U mnie na górze ciasta wylądowała kruszonka. Ale jeśli weźmiecie mniejszą blaszkę niż moja, równie dobrze możecie ominąć przygotowanie kruszonki, a kruche ciasto podzielić sobie na 2 części. Jedną wyłożyć na spód, a drugą zetrzeć na tarce na dużych oczkach na górze szarlotki (na budyniu). Będzie szybciej, łatwiej i równie smacznie(...)Ciasto nie jest mocno słodkie, (łasuchom polecam polukrować lub posypać cukrem pudrem) i długo zachowuje świeżość. Cóż więcej ... polecam i tyle! 😁 Składniki: (u mnie foremka 31cm x 40cm)   Kruche ciasto : 1 1/2  szkl mąki pszennej  1/2 szkl mąki krupczatki  pół szklanki cukru pudru  1 kostka masła (200 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko

Walijskie Pichcenie
Ciasteczka z kawałkami czekolady 90

zewnątrz i wprost rozpływają się w ustach w trakcie jedzenia. Do przygotowania ciasteczek z kawałkami czekolady potrzebna jest mąka pszenna, masło lub margaryna oraz cukier. Po połączeniu w cieście ląduje także połamana na kawałki czekolada lub dropsy czekoladowe . Z gotowego ciasta formowane są kulki, które przed upieczeniem warto jest schłodzić w lodówce. Ciasteczka robi się naprawdę prosto i dość przyjemnie(...)czym dodać jajka, wanilię, przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Dokładnie połączyć wszystkie składniki, a następnie wmieszać kawałki czekolady. Za pomocą łyżki nabierać ciasto, które formować w kulki. Kulki ciasta układać w sporych odstępach od siebie, we formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Kolejno, kulki włożyć do lodówki na 30 minut . Po wyjęciu

MeCooks
Zawijana pizza 115

Zawijana pizza to bardzo smaczna przekąska i świetna alternatywa dla tradycyjnej pizzy w formie płaskiego placka.  Ciasto zawinięte w rulon, z wszystkimi dodatkami, a następnie ukształtowane w formie wieńca. Na wierzchu posypane sezamem i papryką słodką a po upieczeniu gotowe do odrywania i rozkoszowania się jego cudownym smakiem. Przepis na zawijaną pizzę jest bardzo prosty a sama pizza łatwa(...)zrobienia. Można ją w zaserwować w formie ciepłej przekąski, na różnego rodzaju domowych imprezach czy spotkaniach w gronie znajomych. Zapraszam na przepis! ZAWIJANA PIZZA – PRZEPIS Składniki CIASTO 3/4 szklanki mleka 4 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 450 g mąki pszennej 9 g drożdży instant 2 jajka 2 łyżki masła FARSZ 160 g szynki z kurczaka

Alle Dobre!
Bezglutenowe babeczki czekoladowo-bananowe ze śliwkową nutą 69

wypieku. Bezglutenowe wypieki mogą jednak sprawić trochę kłopotu, zwłaszcza mniej doświadczonym kucharzom. Mimo to warto spróbować. Słodkie bezglutenowe babeczki czekoladowo-bananowe ze śliwkową nutą z pewnością są tego warte. Ciasto bezglutenowe – z czego zrobić? Mąka jest podstawowym składnikiem wypieków. Niestety, najbardziej popularne jej rodzaje zawierają gluten. Są to mąki pszenne, żytnie, jęczmienne, owsiane, orkiszowe – generalnie mąki zbożowe. Nie można(...)nich zrobić ciasta bezglutenowego. Trzeba wybierać mąki ryżowe, kukurydziane, grochowe, ziemniaczane, gryczane, migdałowe, z prosa, z amarantusa, z fasoli, z soi. Aby się upewnić, czy dany produkt jest faktycznie bezglutenowy, należy odszukać na nim symbol przekreślonego kłosa. Warto jednak pamiętać, że nie każda mąka bez glutenu zagwarantuje udane wypieki. W praktyce warto stosować mieszanki, dzięki czemu ciasto lepiej się klei

Krzywa Prosta

Proponowane wyszukiwania