Sernik korzenny z gruszkami 129Dzisiaj zapraszam na sernik z gruszkami o pysznej, kremowej konsystencji z dodatkiem musu gruszkowego. Ciasto dodatkowo przełożone jest plasterkami gruszek i zwieńczone chrupiącą, ciasteczkową kruszonką wykonaną z kakaowych ciasteczek owsianych i przyprawy korzennej. Tradycja z odrobiną urozmaicenia :) Spód sernika: 340 g ciastek digestive 100 g roztopionego masła Masa serowa: 1 kg twarogu (półtłustego) 250 g serka(...)spodem ciasteczkowym, na wysokość 3-4 cm. Wstawić do piekarnika. Zapiec przez 15 minut. Odłożone wcześniej gruszki (½ puszki) pokroić na cieniutkie plasterki. Po 15 minutach wyjąć formę z ciastem i ułożyć na nim plasterki gruszek - ściśle, jeden przy drugim. Uzupełnić resztę formy pozostałą masą serową. Powinno zostać około 1 cm wolnej przestrzeni od góry. Wstawić całość ponownie do piekarnika
Świat Ciasta
Pizza niskowęglowodanowa 183możesz nabiału, to taka wegańska mozzarella powinna wystarczyć. A co ze spodem na pizzę? Tu właśnie ten przepis wchodzi w grę – niskowęglowodanowy spód na pizzę bez glutenu! Niskowęglowodanowe ciasto na bezglutenową pizzę – przepis: kalafior – 1 średni ser (prawdziwy lub wegański) – 100-150 g jajko – 1 duże (albo zamienniki) przyprawy Lista składników nie jest bardzo skomplikowana(...)najlepiej mozzarelli. Jeśli jednak białka mleka są problemem, to polecam wegańską podróbkę sera. Suchy kalafior wymieszaj z serem, jajkiem, solą i innymi przyprawami na pizzę. Formuj z tego ciasta placki o dowolnym kształcie – my najczęściej pieczemy prostokątne, ale okrągłe też można. Ciasto na pizzę włóż do piekarnika na około 45 minut w 180°C . Potem obróć placki spodem
PaleoSMAK
Sałatka kanapkowa 198cały etap przygotowania tej kanapkowej sałatki. Starałam się dokładnie opisać każdy z etapów, by łatwo było Wam ją odwzorować. Zapraszam do zapoznania się z przepisem! SAŁATKA KANAPKOWA – PRZEPIS CIASTO SZPINAKOWE Składniki 350 g mrożonego szpinaku 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej pieprz sól czosnek granulowany Wykonanie Szpinak poddusić na patelni, tak by nadmiar wody odparował. Przyprawić pieprzem, solą, czosnkiem(...)Szpinak dodać do ubitych jaj. Całość delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do blachy (24x24cm) wyścieloną papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Ciasto przekroić na pół. WARSTWA I Składniki 300 g szynki drobiowej ½ pęczka szczypiorku 1 papryka czerwona marynowana (ze słoiczka) 1 łyżka musztardy 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego Wykonanie Szynkę
Przepiski.pl
Tarta różana 94zrodził sie w mojej głowie pomysł na kobiece zdjęcia oddające wrażliwość i delikatność, a motywem towarzyszącym byłaby…właśnie róża! Ale o tym…za jakiś czas! Składniki ciasto 1 szklanka mąki pszennej + 1 płaska łyżka 100 g zimnego masła 2,5 łyżki cukru pudru masa różana 2 duże jajka 200 g śmietanki 36% 100 g cukru pudru 4 łyżki(...)wody różanej ziarenka z 1/3 laski wanilii wierzch wiórki kokosowe płatki róż do dekoracji Wykonanie Składniki na ciasto zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawiajmy w folię i umieszczamy w lodówce do schłodzenia na ok. 30min. Składniki na masę różaną umieszcamy w misie miksera. Łączymy je, miksując na średnich obrotach. Schłodzonym ciastem wylepiamy foremkę do tarty ( 23cm), ciasto nakłuwamy widelcem
Raj dla Podniebienia
Tarta z boczkiem, grzybami i tymiankiem 103zimno. Dodatek świeżych ziół sprawia, że słona tarta pachnie i smakuje wykwintnie. Tarta z boczkiem, grzybami i tymiankiem będzie nie tylko pasowała na obiad, ale i na kolację. Ciasto zagniata się błyskawicznie, więc nawet w przypadku niezapowiedzianych gości, jej przygotowanie nie jest pracochłonne, zaś smak rozwijający się na podniebieniu, urzeknie wszystkich. Boczek można także zastąpić cieniutkimi plastrami prosciutto, a kurki(...)zmieniajcie, cieszcie się jej przygotowaniem i częstowaniem innych! Tarta z boczkiem, grzybami i tymiankiem kłania się! Tartę można upiec w prostokątnej formie lub okrągłej. Składniki pozostają bez zmian. Podstawą ciasta jest dobre masło. Na jego jakości nie oszczędzam, bo wiem, że zaowocuje to kruchością ciasta i jego maślanym smakiem. Składniki ciasto 125-135g zimnego masła 160-170g mąki
Raj dla Podniebienia
Tarta limonkowa 88wersji limonkowej, lekko kwaskowatej. Krucha, z delikatnym śmietankowym nadzieniem spełni wymagania niejednego podniebienia. A może wypróbujecie i akurat przepis spodoba się i wykorzystacie go na Wielkanoc? Składniki ciasto 1 szklanka mąki pszennej + 1 płaska łyżka 100 g zimnego masła 2,5 łyżki cukru pudru masa limonkowa 2 duże jajka 200 g śmietanki 36% 100 g cukru pudru(...)limonek + skórka otarta z połowy limonki ziarenka z 1/3 laski wanilii wierzch cukier puder Wykonanie Składniki na ciasto zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawiajmy w folię i umieszczamy w lodówce do schłodzenia na ok. 30min. Składniki na masę umieszczamy w misie miksera. Łączymy je, miksując na średnich obrotach. Schłodzonym ciastem wylepiamy foremkę do tarty ( 23cm), ciasto nakłuwamy widelcem. Formę
Raj dla Podniebienia
Wielkanocny mazurek z bakaliami, morelową konfiturą i czekoladą 108propozycja niezwykle świąteczna, typowo wielkanocna, choć ja wykorzystuję ją także na inne okazje. Jest to przepis rodzinny. Receptura na ciasto pochodzi z notatek kulinarnych mojej mamy, zaś nadzienie i wierzch to przepis bratowej mojego dziadka. Ja już wpisałam je w swój zestaw przepisów świątecznych. Ciasto nie wymaga wielu przygotowań. Można pracę nad nim podzielić na dwa etapy i kruchy blat(...)muszą się ze sobą przegryźć, aby mazurek smakował. Ręczę, że smak zaintryguje Was i Waszych gości. To jak? Będzie się pysznił na Waszym stole? Składniki na prostokątną klasyczną blaszkę ciasto 250 g mąki pszennej 130-140 g dobrego masła 50 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu jabłkowego 2 jajka nadzienie 1 słoiczek konfitury morelowej garść
Raj dla Podniebienia
Brownie z orzechami pekan i karmelem 127Obłędnie czekoladowa torpeda, tak w skrócie opisałabym to brownie. Brownie z prawdziwej gorzkiej czekolady, z orzechami pekan i sosem karmelowym własnej roboty. Wilgotne ciasto czekoladowe z aż 3 tabliczkami gorzkiej czekolady. Brownie to ciasto pochodzące z Ameryki, charakteryzujące się niewielką ilością mąki w samym cieście i wilgotną, jakby nieco niedopieczoną formą. Delikatnie płynny środek ciasta jest całkowicie zamierzonym i pożądanym(...)efektem. Takie kleiste wnętrze każdego kawałka brownie właśnie chcemy koniecznie uzyskać. Do brownie koniecznie dodaj ulubione orzechy, mogą to być zarówno orzechy włoskie, jak i fistaszki. Orzechy nadają ciastu lekko chrupkiej konsystencji, przez co smakuje jeszcze lepiej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Brownie z orzechami pekan i karmelem 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Wypieki Kuchnia: Amerykańska Trudność: Łatwe
ProstePesto.pl
Brownie z malinami 111wystygnięcia. Jajka ubijam z cukrem na puszystą, kremową masę. Zmniejszam obroty miksera o połowę i cały czas miksując dodaję rozpuszczoną czekoladę z masłem. Następnie dodaję mąkę i mieszam ciasto łopatką. Brownie wylewam na blaszkę (28x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układam maliny. Jeśli korzystasz z mrożonych malin, wybierz i odłóż około 10 sztuk, a resztę wrzuć do rondelka(...)podsmaż, aż sok się zredukuje. Wyłóż zredukowany sos malinowy i odłożone całe maliny na ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę 25-30 minut. Po tym czasie blaszkę od razu wyciągam z piekarnika i odstawiam ciasto do wystygnięcia. Brownie z malinami gotowe. Smacznego Artykuł Brownie z malinami pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentyment
Churros wg Aleex 127churro/churros (także: porras, calentitos, papitas, kat. xurro) to tradycyjny, tłusty wypiek hiszpański i meksykański w formie długiego pręta o przekroju w kształcie gwiazdy. Wytwarzany z wyciskanego na głęboki olej ciasta parzonego i smażonego w wysokiej temperaturze. Znany także w Ameryce Łacińskiej, południowo-zachodnich stanach USA, Francji (tu zwany chichis lub chonchons), Portugalii oraz w Turcji. Churros sprzedawane(...)garnka wsypać mąkę. 4. Nie przerywając gotowania, ucierać masę drewnianą łyżką, aż będzie lśniąca, gładka i będzie odstawać od ścian garnka. Powinno nam to zająć ok. 2 minut. 5. Ciasto w garnku odstawić do przestudzenia na około 30 minut. 6. Po tym czasie do masy dodawać po kolei jajka. Po każdym dokładnie utrzeć masę drewnianą łyżką. Powstanie jednolite ciasto parzone
W mojej kuchni
Maślane bułki Fastenwähe – karnawałowe pieczywo z Bazylei 115bajgle. Będą również pyszną samodzielną przekąską lub dodatkiem do sałatek, zup lub serów. Fastenwähe – przepis Streusel Fastenwähe – maślane karnawałowe bułki SKŁADNIKI na 12 sztuk CIASTO 500 g mąki pszennej tortowej 10 g soli 10 g ekstraktu słodowego lub miodu 15 g świeżych drożdży 300 ml mleka pełnego (3,2 % tłuszczu ) 170 g masła, zimnego w kawałkach(...)wyrabiania dodaj zimne masło*, kawałek po kawałku i dalej wyrabiaj przez 5 minut ( na niskich obrotach). Zwiększamy prędkość o jeden stopień i wyrabiamy przez kolejne 5 minut, aż ciasto będzie miękkie. Następnie przykrywamy ciasto i pozostawiamy je w misce robota kuchennego na około godzinę w temperaturze pokojowej. Ciasto dzielimy na dwanaście kawałków (ok. 80 g każdy), formujemy z nich
Tajemnice Smaku