Pita to okrągłe płaskie placki przygotowane z mąki pszennej i usmażone na suchej patelni (lub upieczone w piekarniku). Podczas smażenia z ciasta tworzy się charakterystyczna kieszonka, idealna na farsz mięsny, warzywny, ulubiony sos lub pastę. Pita jest świetna na ciepło i zimno. Możesz zajadać się płaskimi chlebkami z dodatkami różnych sosów, mięs lub warzyw. Ja najczęściej podaję chlebek pita(...)ładnie urosną. PRZYGOTOWANIE: Aby przygotować chlebki pita wsyp do miski suche składniki, wymieszaj. Dolej ciepłą wodę oraz 2 łyżki oliwy i wymieszaj wszystkie składniki przez 5 minut na jednolite ciasto. Możesz to zrobić ręką lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Przykryj je ściereczką i odstaw na pełną godzinę w ciepłe miejsce. Porada. Możesz nagrzać piekarnik do temp
Zasmakuj Kuchniskładniki na ciasto makowe: 840 g masy makowej 6 jajek 120 g mąki 90 g cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę przesianą z prosakiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy gotową masę makową i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 23 cm średnicy, wyłożonej papierem(...)pieczenia – samo dno). Pieczemy w ok. 180 st. C do tzw. suchego patyczka ok. 40-50 min. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na trzy blaty. składniki na krem budyniowo kawowy: 500 ml mleka 3 łyżki cukru kryształu 2 łyżeczki cukru z wanilią 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżka kawy
Domowy Smak JedzeniaPrzepis na przepyszny sernik z truskawkami i galaretką. Idealny na dzień Matki lub dzień Zakochanych, bo ciasto jest w kształcie serca. Serniczek jest na ciasteczkowym spodzie, przełożony masą serową o strukturze mięciutkiej pianki i galaretką z truskawkami. O delikatnym truskawkowo jogurtowym smaku. Polecam. Jak zrobić taki sernik z truskawkami na zimno pokazane jest w filmiku . Zapraszam(...)pominąć, ale wtedy trzeba dać o 50 g więcej ciasteczek. - sernik można zrobić bez spodu i z galaretką bez cukru i wtedy będzie idealny dla osób na diecie keto . - ciasto ma delikatną piankową strukturę. - przechowywać w lodówce. Makro całego ciasta : Masa: 2.370 kg Kcal: 5128 Białka: 194,72 Tłuszcze: 287,05 Węglowodany: 447,18 Makro jednego kawałka : ( dzieląc ciasto
RITA food channelzrobiłam kilka zamianek. Do przygotowania moich naleśników użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850). W sumie nie mam innych mąk w domu (tylko pełnoziarniste), więc to oczywista oczywistość. W cieście znajduje się już olej – nie ma konieczności smarowania patelni olejem za każdym razem, dzięki temu ograniczyłam ilość tłuszczu. Postanowiłam też uatrakcyjnić wygląd naleśników i do ciasta zamiast wody dolałam świeżo(...)pełnoziarnistej 1 jajko 20 ml oleju rzepakowego szczypta soli ok. 40 ml wody ok. 40 ml soku z buraka ok. 40 ml soku ze szpinaku Przygotować wszystkie składniki do ciasta. Ja zaczynam od wyciśnięcia soku ze 100 g szpinaku i dwóch surowych, obranych buraków. Szpinak przed wyciśnięciem warto pomoczyć w wodzie (łatwiej go wycisnąć, gdy jest sprężysty), a buraka obrać
Dietologtruskawkowego serca. Wystarczy ubić śmietankę, wyłożyć ją na wierzch tortu i poukładać truskawki, taka dekoracja tortu też będzie wspaniała. Przypominam jeszcze, że literki z marcepanu lub lukru kładziemy na cieście przed samym podaniem, ponieważ będą się one troszkę topiły na galaretce. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki(...)przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 3. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, dokładnie wymieszać szpatułką, patrz FILM . Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu
Mała Cukierenkaciasto odrobinę przypomina Panią Walewską, bo mamy tu kruche blaty, dżem i bezę, ale zupełnie inny krem i dodatek orzechów włoskich stanowią o jego wyjątkowości. To jedno z lepszych ciast jakie ostatnio upiekłam i na pewno zrobię je jeszcze nie raz. Mogłoby się wydawać, że jest bardzo skomplikowane ale to nie prawda wymaga jedynie odrobinę czasu. Ciasto: 4 szklanki mąki(...)cukru 250 g masła lub margaryny 6 żółtek 3 łyżki gęstej śmietany (u mnie 18%) Mieszamy mąkę z proszkiem i cukrem, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie, dość luźne ciasto. Dzielimy je na 2 części i z każdej z nich odkładamy 1/4 do zamrażalnika. Pozostałe rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki (moja miała 23x33
Cynamonowe szczęścieCiasto Góra Lodowa bez pieczenia na herbatnikach, to prosty w wykonaniu smakołyk z masą budyniową, biszkoptami i polewą z mleka w proszku. Jest to efektowne i pyszne ciasto, które będzie idealną propozycją na różne okazje a co najważniejsze przygotujemy je bez użycia piekarnika. składniki na formę 24 x 26 cm masa budyniowa 750 ml mleka 3 budynie waniliowe(...)budyniu układmy kolejną warstwę herbatników a na nich umieszczamy pozostałą masę budyniową. Biszkopty dzielimy na połówki a następnie pionowo wciskamy w masę budyniową, zachowując około centymetrowe odstępy. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki. Do garnka przekładamy pokrojone masło, wlewamy wodę, dodajemy cukier i wszystko rozpuszczamy na małym płomieniu często mieszając. Do gorącej masy wsypujemy mleko w proszku i wszystko dokładnie
Smakowite Daniainny kolor podświetlenia dla każdego z użytkowników. Dzięki temu od razu wiem, na którym profilu zaparzam kawę - Pawła czy moim. Kawa dla dwojga Leniwe popołudnie, na stole czeka już ciasto, a my jednym kliknięciem zaparzamy jednocześnie dwie pyszne kawy z idealnie spienionym mlekiem. Nikt nie musi czekać - obie są gotowe w tym samym czasie. To nie magia, a innowacyjny system
Cztery Fajerywykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz śmietaną. Masło ścieramy do mąki lub siekamy. Do mąki z masłem dodajemy wymieszane drożdże ze śmietaną oraz cukrem i zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na trzy równe części, przekładamy do osobnych woreczków i schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce. Następnie wyciągamy jedno ciasto, rozwałkowujemy je na kształt koła, na posypanej mąką stolnicy. Tniemy(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy smarujemy rozmieszanym jajkiem. Posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy w ok. 170-180 st. C, aż będą rumiane (ok. 15-20 min.) Z pozostałymi kulkami ciasta postępujemy tak samo
Domowy Smak Jedzeniamieloną wieprzowiną. Sajgonki podawane z ostro-słodkim sosem przygotowanym z cukru, octu ryżowego, ze świeżą papryczką chili i czosnkiem. Smażone sajgonki przygotowuje się albo ze specjalnego ciasta z mąki pszennej (takie ciasto na sajgonki można kupić gotowe w wielu sklepach azjatyckich) albo z papieru ryżowego. Choć obie wersje są pyszne, to różnią się jednak smakiem(...)namaczamy), drobno posiekamy 4 małe dymki posiekane razem ze szczypiorkiem 1 mała marchewka, starta na tarce do warzyw z dużymi oczkami około 350g mielonego mięsa wieprzowego paczka cienkich płatów ciasta na sajgonki (około 20 sztuk), mrożone 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej roztartej z około 2 łyżeczkami zimnej wody jasny sos sojowy, sól, pieprz do smaku olej do głębokiego smażenia
Moja Książka KucharskaKruszonka wspaniale smakuje na cieście drożdżowym, kruchym, z owocami. Ciasto z kruszonką jest chrupiące, słodkie, maślane, przyjemnie kruche, delikatne, wzbogacone w smaku. Świetne i proste w przygotowaniu są także kruszonki smakowe, np. migdałowe, orzechowe, kakaowe, kokosowe. W temacie kruszonki polecam przepyszne, domowe crumble z owocami , czyli owoce pod kruszonką – prosty i szybki deser, który w towarzystwie domowych lodów smakuje najlepiej(...)Kruszonkę najczęściej łączę z ciastami kruchymi i drożdżowymi. Nie wyobrażam sobie też drożdżówki bez kruszonki. Kruszonkę polecam na wszelakie słodkie wypieki, dodadzą słodkości i chrupkości ciastom, drożdżówkom, rogalikom. Na wspaniałą, prostą, domową kruszonkę jest łatwy przepis, który znajdziecie poniżej. W opisie także porady na smakowe kruszonki: kokosową i migdałową. Kruszonka tradycyjna SKŁADNIKI: 100 g mąki pszennej 50 g masła
Zasmakuj KuchniBiszkopt przełożony maślanym kremem z truskawkami w truskawkowej galaretce, to klasyk wśród swojskich ciast. Warstwa ubitego masła jest cieniutka, więc nie jest to typowe ciężkie ciasto z dużą ilością tłustej masy. Ciasto jest lekkie, z mnóstwem słodkich truskawek zerwanych w szczycie sezonu. Poza sezonem na truskawki, polecam użyć innych owoców – sztuczne truskawki z marketu w sezonie jesienno zimowym(...)szypułek, pokrój na plasterki. Truskawki ułóż na całej powierzchni masy maślanej. Zalej tężejącą, nieco zagęszczoną truskawkową galaretką. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia na 2 – 3 godzin. Ciasto pokrój na kawałki, wyjmij je z lodówki 30 minut przed planowanym serwowaniem. Masa maślana stwardnie w lodówce, więc dobrze żeby przed degustacją nabrała temperatury pokojowej i nieco zmiękła. {"@context":"https:\/\/schema.org
ProstePesto.plwiększa szczypta soli SKŁADNIKI NA SEROWY FARSZ: 250 g twarogu półtłustego 1 żółtko 2 lekko czubate łyżeczki cukru pudru – 25 g Uwagi do przepisu: Dodana ilość mąki do ciasta ziemniaczanego może się nieco różnić, zależy to m.in.: od tego jak bardzo mączystych ziemniaków używacie, jaka będzie ich waga po obraniu oraz jak dokładnie zostaną one odciśnięte. Ziemniaki ważone zostały(...)ścieram na tarce o drobnych oczkach i odciskam dobrze na drobniutkim sicie. Sito ustawiam na miseczce, do której ścieka sok. Na dnie miseczki zbierze się skrobia, którą dodam do ciasta ziemniaczanego. Powstały sok odlewam uważając na zebraną na dnie skrobię – dodaję ją do ciasta ziemniaczanego. Twaróg łączę w miseczce z cukrem pudrem oraz 1 żółtkiem, mieszam krótko do połączenia
Zasmakuj Kuchniczasie kiedy widać że drożdże się "napuszyły" i zapieniły wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, esencję waniliową, wlewamy masło/olej i miksujemy wszystko do połączenia się składników. Ciasto jest dość rzadkie i będzie się trochę nawijać na haki miksera. Wymieszane ciasto odstawiamy pod przykryciem (pod ściereczką) do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 h 5. W tym czasie ucieramy twaróg(...)żółtkiem, cukrem i budyniem. 6. Po wyrośnięciu znów krótko miksujemy ciasto, a następnie wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. 7. Następnie wykładamy cieniutkimi warstwami ser tak aby nie zatopił się w ciasto następnie posypujemy kruszonką i odstawiamy do lekkiego podrośnięcia na 15-20 minut. Jeśli zostanie Wam kruszonka to ją zamroźcie, będzie na drugie ciasto ;) 8. Po lekkim
Gotowanie...to proste !podwieczorek upiekłam pyszne drożdżówki. Upiekłam je śmietance kremówce. Nie dodawałam już do ciasta żadnego tłuszczu ponieważ śmietanka i tak jest tłusta. Drożdżówki długo zachowują świeżość. Upiekłam je w formie ślimaczków z dodatkiem suszonej figi. Pięknie wyglądają i pysznie smakują. Potrzebujemy: Na rozczyn: 330 ml śmietanki kremówki 30 % 2 łyżeczki cukru 5 dag świeżych drożdży Na ciasto: 2 jajka pół(...)Rozczyn: Kremówkę podgrzewamy, następnie w ciepłej rozpuszczamy drożdże i cukier. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość na około 20 minut. 2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy utarte jajka i rozczyn, zagniatamy mięciutkie ciasto. Gdyby ciasto było zbyt luźne dosypujemy mąki. Ciasto zagniatamy przez
Izabelawkuchni