ciasto - 162258 przepisów (strona:1891/10818)

Sałatka z ogórka z sosem tahini 85

jest składnikiem wielu potraw chińskich i japońskich. Pasta sezamowa jest też popularna w kuchni indyjskiej. Tahini używam m.in do hummusu, do sałatek, dressingów, a nawet deserów, takich jak tureckie ciasto z tahini. Pasta sezamowa tahini może się różnić smakiem w zależności od kraju pochodzenia i metody przygotowana.   Książka Yotama Ottolenghi Smak Smak jest kolejną książką Yotama Ottolenghi

Cztery Fajery
Łaciatek z kremem waniliowym 258

bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy.  Na formę nakładamy naprzemiennie po łyżce ciasta ciemnego i białego( koło siebie a potem ciemne na białym i odwrotnie).     Całość delikatnie wyrównujemy na wierzchu.  Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.  Kroimy

Domowe ciasta
Pizza z kamienia – przepis na puszystą domową pizze 80

mniejsze przyjęcia. Pizza zawsze się sprawdza Mam swoje sprawdzone przepisy na pizze. Dziś dzielę się z Wami kolejnym z nich. Polecam Wam przepis na pyszną, puszystą domową pizze. Z ciastem dobrze się pracuje, a pizza pięknie wyrasta i jest naprawdę puszysta. Puszysta, a jednocześnie chrupiąca, bo pieką ją na kamieniu do pizzy. Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście pizzy z kamienia(...)dokładnie mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i łyżkę oleju lub delikatnej oliwy. Wlewamy nasze rozrobione drożdże. Wszystko wstępnie mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy ręką tak długo aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę. Odstawiamy je pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce. Ja mam miskę z pokrywką, ale możecie przykryć miskę lekko wilgotną ściereczką. Ciasto

Słodkie okruszki
pyszne ciasto jabłkowe z truskawkami i z galaretką... 71

zdjąć z ognia, wystudzić. Jajka, cukier, miękki tłuszcz ,cukier wanilinowy utrzeć do spienienia, masa ma być grudkowata. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i połączyć składniki na dość gęste ciasto. Tortownica 24 cm, keksówka 15x11 cm ( lub 1 duża 30x25 cm ) z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do foremek, wygładzić i wyłożyć masę jabłkową, wygładzić. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra(...)ół, ciasto piec około 55 minut, dobrze w formie wystudzić. Na cieście w formie ułożyć plastry truskawek, wylać tężejącą galaretkę ( galaretki wymieszać w 900 ml gorącej wody i wystudzić ) i schować do lodówki najlepiej na całą noc - bardzo łatwe, tanie, szybkie ciasto ucierane z masą jabłkową, dodane truskawki z galaretką idealnie smakuję z ciastem.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pyszna bułka kebabowa 98

gram jogurtu naturalnego, u mnie typu greckiego 150 ml ciepłej wody 1 łyżka soli 10 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek 25 gram świerzych drożdży do posmarowania ciasta 1 małe jajko ja użyłam samego białka garść sezamu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: do dużej miski odmierzamy i wsypujemy mąkę. do ciepłej ale nie gorącej wody wkruszamy drożdże, dodajemy do nich(...)się drożdzy i odstawiamy na ok 10 min. Po tym czasie do miski z mąką dodajemy sól, olej/oliwę oraz jogurt. Wlewamy nasz rozczyn drożdży i dokładnie mieszamy. wymieszane ciasto zaczynamy wyrabiać dłońmi aż stanie się jednolite i gładkie. Mi to zajeło ok 10-15 minut. wyroione ciasto wyciągamy z miski, dno miski i boki smarujemy odroiną oliwy/oleju a następnie

Blog kulinarny S9.PL
Pierogi z mięsem – przepis 79

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierogi z mięsem – przepis Klasyka kuchni staropolskiej czyli przepis na pierogi z mięsem z delikatnym miękkim ciastem i pysznym mięsnym nadzieniem, okraszone zrumienioną cebulką i skwarkami, lub boczkiem, po prostu pychotka,  danie które ma bardzo wielu zwolenników poczynając  od najmłodszych po najstarszych miłośników dań mącznych, którzy nie przejdą obojętnie obok tych specjałów dopóki nie znikną(...)pierogi z talerza. Pierogi z mięsem – przepis Składniki: Farsz: 500g mięsa wołowego, drobiowego lub mieszanego gotowanego z rosołu 2 cebule ¼ szklanki bulionu Sól pieprz 2 łyżki oleju do smażenia Ciasto: 350ml gorącej wody 700g mąki pszennej  1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju Dodatkowo do okraszenia pierogów 2 cebule, 100g boczku, 2 łyżki oleju dosmażenia Pierogi z mięsem – przepis Przygotowanie

Księga-Smaku
Keto donuty halloweenowe (Paleo, LowCarb) 80

kwasów  omega-3 . I takie właśnie  jajka  powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie. Keto halloweenowy donut z nietoperzem Keto słodzidło Temat rzeka… W cieście na donuty najlepiej sprawdzi się alluloza lub erytrytol . Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol . Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć(...)należy stosować ją z umiarem. W przeciwnym razie produkt końcowy będzie przesuszony. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa , przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. W deserach oraz ciastach , a także omletach sprawdza się jednak wyśmienicie. Czarne kakao Niezbędny składnik ciasta na donuty, który nadaje im charakterystyczną barwę głębokiej czerni i zarazem typowo halloweenowy charakter. Można oczywiście użyć

Modern Cave Girl
Tartaletki z kremem, figami i malinami 57

serka mascarpone. To pyszny duet, który zawsze się udaje i wymaga tylko zmiksowania. Pamiętaj, żeby krem wykładać na ciastka tuż przed podaniem. Jeśli zrobisz to dużo wcześniej ciasto namoczy się i nie będzie kruche. Tartaletki z kremem, figami i malinami Tartaletki z kremem i figami Proporcje na foremki o średnicy 10 cm Składniki Ciasto: 250 g mąki pszennej(...)żółtka 50 g cukru pudru Krem: 200 g kremówki 30% 250 g mascarpone 4  łyżki cukru pudru Dodatkowo: maliny 2 figi płatki czekolady Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieć. Uformuje kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż na co najmniej godzinę do lodówki. Na lekko podsypanym mąką blatem rozwałkuj ciasto na kształt koła. Przy pomocy foremki wykrój ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Mandu – koreańskie pierogi z mięsem i kapustą pekińską 69

wieprzowego 100 g cebuli 50 g posiekanego szczypioru z  dymki 200 g kapusty pekińskiej 2 – 3 łyżki startego imbiru 1 łyżka oleju sezamowego sól i czarny pieprz CIASTO 500 g mąki pszennej typ 500 250 – 275 ml wody SOS 3 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżki oleju sezamowego 1/2 łyżeczki octu ryżowego DODATKOWO sezam szczypior Wykonanie FARSZ Cebulę(...)blanszujemy (zanurzamy na minutę w gorącej wodzie następnie przelewamy zimną i odsączamy). Wszystkie składniki na farsz mieszamy, doprawiamy i odstawiamy do lodówki. SOS Mieszamy składniki na sos i odstawiamy CIASTO Z mąki i wody wyrabiamy ścisłe ciasto. Przykrywamy ciasto miską i odstawiamy na pół godziny, żeby się „rozluźniło”. Następnie porcje ciasta rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy

Tajemnice Smaku
Racuchy drożdżowe ze śliwkami 171

mojej ulubionej starej książki kucharskiej. Niby na blogu mam coś swojego, ale chciałam skorzystać z przepisu z lat 70. Pomieszałam ze sobą wszystko co powinnam wymieszać i odstawiłam ciasto do wyrośnięcia. Po godzinie było dość rzadkie. Na początku chciałam dodać więcej mąki, ale stwierdziłam, że nie będę się wymądrzać, zostawię je w spokoju. Może jajka były za duże? Może wlałam(...)dużej misce) z dwoma łyżkami cukru. Do miski z jajkami przesiewamy mąkę. Dodajemy do tego resztę mleka, roztopione masło, zaczyn z drożdży, mieszamy wszystko aż do uzyskania gładkiego ciasta (ja ciasto ubijałam drewnianą pałką). Gotowe ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut. Śliwki myjemy, drylujemy, kroimy na pół. I teraz w sumie

Kardamonovy
Murzynek z orzechami na kefirze. 99

Propozycja na weekend. Strasznie szybko ten czas ucieka. Dopiero był weekend  i już jest następny.... To ciasto piekłam w zeszłym tygodniu, ale dopiero zebrałam się,  żeby dodać przepis.  Miękki i wilgotny murzynek z dodatkiem orzechów  laskowych, oblany polewą czekoladową. Polewa to tylko śmietanką i czekolada  w tych samych ilościach. Odkąd ją odkryłam została moją ulubioną(...)piekarnika orzechy wysypać na ściereczkę, a następnie zwinąć ścierkę na kształt sakiewki i pocierać. Skórka się złuszczy i zostaną czyste orzechy. Kiedy orzechy są już gotowe, możemy przygotować ciasto.  Wszystkie składniki oprócz orzechów po kolei przełożyć do miski.  Zmiksować na jednolitą masę.  Garść orzechów zostawić do dekoracji. Resztę orzechów wsypać do miski  z ciastem i wymieszać

Agusiowe smakołyki

Proponowane wyszukiwania