ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:71/932)

Sernik z gruszkami i kruszonką 161

kompotu Wykonanie: Ciasto kruche • Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia. • Szybko zagnieść ciasto z masłem i żółtkami. • 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki, resztę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto kruche z lodówki pokroić w plastry(...)sekundach. • Na koniec wymieszać z budyniem. • Gruszki pokroić w kostkę i wymieszać z masą serową. Wyłożyć ser na kruche ciasto. • Ubić pianę z białek na sztywno, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie gładka. • Pianę wyłożyć na ser. • Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce

To co kocham
Seromakowiec. 785

się ciągle kruszy dodajemy łyżkę śmietany, mleka lub wody). Tak przygotowane ciasto chłodzimy około 30 minut, pod koniec czasu chłodzenia nagrzewamy piekarnik do temperatury około 190-200 stopni C. Schłodzone ciasto wałkujemy na placek o wymiarach blaszki (28x40 cm) i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto kilkakrotnie nakłuwamy widelcem i podpiekamy spód na jasnozłocisty kolor. MASA MAKOWA(...)minut, czyli tyle czasu ile będziemy przygotowywać masę serową. MASA SEROWA: 80 g miękkiego masła 120 g cukru pudru 750 g zmielonego trzykrotnie twarogu 3 jajka 2 białka (te z ciasta) 1 budyń waniliowy bez cukru (proszek) 125 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 1 łyżka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej lub cytrynowej ewentualnie kilka kropel aromatu pomarańczowego

Rozpustne gotowanie
Torcik z malinami i musem z białej czekolady 237

trzy czekolady , ale jak ktoś lubi bardziej słodkie, to musi dać trzy i zamiast truskawek maliny . Przepis polecam, bo warto zrobić :)) Udanego dnia Wam życzę :)) Inspiracja: klik Składniki na ciasto tortownica 23 cm: 50 g gorzkiej roztopionej i przestudzonej czekolady 2 duże jajka 50 g masła 50 g cukru 50 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)miksuję do momentu połączenia się składników. Białka oddzielam od żółtek. Żółtka dodaję po jednym do masy. Mąkę przesiewam, mieszam z proszkiem do pieczenia, dodaje stopniowo do ciasta, mieszam szpatułką. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno i na koniec daję do ciasta, mieszam. Przekładam do tortownicy, której spód wykładam papierem do pieczenia. Piekę w 180 stopniach

kruche babeczki
Makowiec drożdżowy 1619

łyżki miodu 30 g masła 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich ale-raj 50 g migdałów w płatkach 2 białka Lukier 5 łyżek cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny migdały, orzechy  Przygotowanie: Ciasto drożdżowe:  Mleko podgrzać, w kruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, maki i rozmieszać. Pozostawić do poruszania się drożdży. Do misy miksera(...)zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Wlać lekko zrumienione masła, dodać miód, cukry, posiekane orzechy, migdały, rodzynki wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Przed wyłożeniem masy makowej na ciasto dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć na blat lekko posypany mąką i kilka razy zagnieść. Rozwałkować na prostokąt o grubości około

Ala piecze i gotuje
Drożdżowe grzebienie z dżemem 347

gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera (ciasto nie jest mocno zwarte), tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.   Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć do niej z powrotem ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. do podwojenia objętości.   Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść(...)drożdżówki w kształt grzebienia, aby przerwy między nacięciami powiększyły się. Grzebyki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić ma 15 min. do napuszenia. Posmarować rozkłóconym białkiem i posypać cukrem perlistym.  Piec ok. 15 min. w 180C - piekarnik musi być wcześniej odpowiednio nagrzany - (funkcja góra-dół, bez termoobiegu). Po upieczeniu zdjąć z blachy i studzić

Grunt to przepis!
Słodkie środy - Gofry z czerwonymi porzeczkami z nutą czekolady 143

dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do drugiej miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka, olej i miksujemy na jednolite ciasto. Dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy łyżką. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. Gofrownicę smarujemy olejem, nakładamy ciasto i pieczemy rumiane gofry przez około 4-5 minut. Gofry podajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Najlepsze Placuszki Biszkoptowe Z Jabłkiem 7295

czasami kiedy je jem zapominam się, że to są w ogóle placuszki bo smakiem przypominają mi ciasto biszkoptowe z jabłkami. Odkąd odkryłam tutaj przepis na nie, piekę je bardzo często ;) Przepis z moimi zmianami: 2 jajka ( osobno żółtka, osobno białka ) 150-200 ml mleka 150-200 gr mąki tortowej 3 płaskie łyżki cukru + 1 płaska łyżka cukru(...)białek, nakładamy na rozgrzany tłuszcz porcje z jednej łyżki. Natomiast jeśli mamy krążki jabłek jak w moim przypadku ( najlepiej nam smakują ;) to po wymieszaniu ciasta z piana z białek zamaczamy nasze krążki i smażymy na rozgrzanym oleju. Oleju powinno być około 1 cm w patelni. Po usmażeniu odsączamy nasze placuszki na papierowym ręczniku. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Jabłecznik na spodzie ryżowo-owsianym 179

pierwszym razem ściśle trzymałam się przepisu źródłowego i dodałam same żółtka, więc zamiast ciasta otrzymałam crumble. Szarlotka niestety rozsypała się na okruszki. Tym razem dodatek białek sprawił, że ciasto było zwarte i choć dość sztywne, idealnie smakowało w połączeniu z masą jabłkową, szczególnie na drugi dzień, po nabraniu od nich wilgoci. Inspirację stanowi przepis Weroniki Madejskiej(...)książki "Bez glutenu, bez wyrzeczeń". SKŁADNIKI: CIASTO: 10 dag mąki owsianej 10 dag mąki ryżowej 5 dag mąki ziemniaczanej 2 całe jajka 2 żółtka (białka zamrozić, innym razem pokażę do czego się przydadzą) 5 dag cukru trzcinowego 10 dag zimnego masła promocja 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli MASA JABŁKOWA: 1,1 kg deserowych jabłek

Kuchenne zapiski Edyty
Podwójna porcja słodyczy - czyli dwa za jednym zamachem 200

zmiksować. chwilę odczekać, aż trochę ostygnie i wbić żółtka, a następnie delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek z dodatkiem łyżki soku z cytryny (ja to robię już łyżką).Dać na jabłka.Piekarnik nastawić na 160 stopni i piec ciasto 50 minut.Smacznego :DWYPRÓBUJ RÓWNIEŻ: Napoleonka z masą grysikowąLiryczne babeczki

Moje pyszne gotowanie
Keto ciasto z marcepanem i żurawiną (Paleo, LowCarb) 103

Keto ciasto z marcepanem i żurawiną Keto ciasto z marcepanem i żurawiną – typowy smak Świąt Nie ustaję w opracowywaniu dla Was keto przepisów w świątecznych klimatach. Mam nadzieję, że nie jest dla Was jeszcze za późno na kolejny świąteczny wypiek … W dodatku bardzo udany. Inspirację zaczerpnęłam z tradycyjnego angielskiego ciasta świątecznego (christmas fruit cake), czyli ciasta z dużą ilością bakalii(...)keto ciasto z marcepanem i żurawiną . Ciasto z marcepanem i żurawiną Pyszne, pachnące Świętami keto ciasto z żurawiną i marcepanem to wręcz obowiązkowy punkt programu jeśli chodzi o świąteczne wypieki... Jak raz spróbujecie tego ciasta, to nie będziecie mogli wyobrazić sobie bez niego Świąt Bożego Narodzenia... Dania Deser Kuchnia Angielska , Europejska , Wege Keyword biszkopt , ciasto kokosowe , ciasto z owocami , owoce

Modern Cave Girl
Drożdżowe z owocami. 177

ostudzić szczypta soli 1 jajko 1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania ciasta 0,5 szklanki cukru Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli będzie się kleić .Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz ciasto chwilkę wyrobić ,rozwałkować na dwa prostokąty nacinając je z dwóch stron z prawej(...)lewej . Na środku nałożyć owoce ,mogą być różne i paseczki sklejać ze sobą na przemian .Ciasto odstawiamy na 15 minut ,smarujemy białkiem i pieczemy w 175 stopniach przez około 25 minut

Ladylaura.
Szarlotka z bezą i kruszonką Ewy Wachowicz 255

skończą się jabłka :-). Przed upieczeniem szarlotki, przeczytaj cały opis wykonania. Krok 1. Przygotowuję ciasto. Chłodne masło kroję w dość dużą kostkę. Wrzucam do sporej miski, dodaję cukier oraz cukier waniliowy. Wsypuję mąkę i zagniatam ciasto, które w tej chwili ma konsystencję kruszonki. Do ciasta wbijam żółtka, białka zaś umieszczamy w wysokim i osuszonym naczyniu. Po dodaniu żółtek, zagniatam(...)gładkie ciasto, które dzielę na 3 części. Jedną z nich zawijam w folię i umieszczam w zamrażalniku. 2/3 ciasta wałkuję na płat o wielkości blaszki do pieczenia czyli około 20 x 30 cm. Ciasto przenoszę do blaszki. Pamiętaj oczywiście, aby najpierw wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwam widelcem, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę 15 minut

Ania gotuje
Podwójnie waniliowe ciasto biszkoptowe 294

łyżki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 220 g masła o temp. pokojowej Dodatkowo: 1 opakowanie krakersów solonych 1/2 puszki kajmaku waniliowego wiórki kokosowe Wykonanie: Przygotować ciasto biszkoptowe. 3 białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtko - ubić dokładnie. Mąkę przesiać, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Kwadratową tortownicę o bokach około 25x25 cm posmarować tłuszczem, posypać(...)dokłądnie bułką tarta lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na blachę ciasto biszkoptowe. Piec 15-17 minut w 160 stopniach C. Ugotować budyń. 2/3 napoju Alpro zagotować z cukrem. W pozostałej części napoju waniliowego rozprowadzić żółtka i mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się napoju Alpro wlać żółtka z mąką - gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Budyń odstawić do całkowitego

kolorowotorcikowo
Ravioli z ricotta i szpinakiem 114

ViolaPassion  Wyśmienite Włoskie  danie. Składniki: 300g mąki przennej 3 jajka całe  plus 2 same białka do posmatowania ciasta   1 łyżeczka soli 3 łyżki wody 300g szpinaku 200g sera ricotta 4 łyżki parmezanu szczypta gałki muszkatołowej pieprz sól Sposób: Szpinak dusimy w garnuszku pod przykryciem w małej ilości wody.  Następnie odcedzamy. Ser Ricotta możemy(...)parmezan. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ciast o: Dodajemy  Mąke, sól, jajka i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dolać odrobinę wody, przykrywamy ściereczką, odstawiamy  na godzinę. Następnie ciasto musimy  podzielić na 4 części, każdą cienko musimy  rozwałkować.  2 części posmarować trzeba białkiem z jajka  ,i łyżeczką wykładamy odrobinę farszu

Viola cooks with passion
Błyskawiczny piernik 193

puszystą masę. Dodać olej miód, przyprawę do piernika, śmietanę i dalej miksować do połączenia się składników. Mąkę przesiać z kakao i sodą  i zmiksować z ciastem. Pianę z białek ubić na sztywno i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać łyżką i wlać na blachę (dno wyłożone papierem do pieczenia) o średnicy  26 cm Piec w piekarniku

O kuchni z uczuciem
Kluski leniwe 395

smaku Wykonanie: Twaróg mielimy w maszynce lub zgniatamy w prasce, dodajemy mąkę, śmietanę, 2 żółtka, oraz sól wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Odkrawamy kawałek ciasta robimy wałeczek jak na kopytka, następnie spłaszczamy , kroimy średniej wielkości kluski. Wrzucamy na gotującą się i osoloną wodę. Gotujemy po wypłynięciu 2 minuty. Po ugotowaniu można polać przetopionym

kgwjanczewo
TORT WIŚNIOWY 167

odstawić na 30 minut do lodówki.  Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i nakłuć widelcem.  Piec ciasto w 220 stop.przez 10 minut.  Wyłożyć ciasto, ostudzić.  BISZKOPT  Białka oddzielić od żółtek.  Żółtka ubić z cukrem do białości.  Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia,przesiać do masy żółtkowej,wymieszać.  Białka ubić na sztywno,delikatnie wkręcić do ciasta.  Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i wysypanej bułką tartą.  Piec biszkopt w temp.180 stop przez 25 minut.  Ostudzony biszkopt lekko zetrzeć tarką,aby później obsypać tymi okruchami tort.  Przekroić biszkopt na połowę.  KREM  Galaretkę rozpuścić w 0,5 litra wrzącej wody,dokładnie rozmieszać,odstawić

Kuchnia Danusi