ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:74/932)

Murzynek z wiśniami + film 143

łyżeczka proszku do pieczenia 200 g margaryny 3 łyżki kakao 3 łyżki oleju 1 szklanka cukru 1/3 szklanki wody 4 jajka 1 litr wiśni cukier puder do posypania ciasta przepis Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy margarynę i całość podgrzewamy na małym ogniu aż margaryna się rozpuści. Wlewamy olej wsypujemy cukier oraz kakao, wszystko dokładnie mieszamy aż składniki się połączą(...)pieczenia mąkę, dodajemy oddzielone od białek, żółtka i całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy a białka ubijamy na sztywną pianę. Do utartego ciasta przekładamy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Masę przelewamy do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką a na wierzchu układamy wiśnie. Ciasto pieczemy  w piekarniku rozgrzanym

Smakowite Dania
Jak przygotować gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem? 160

mąki pszennej 2 duże jajka  2 szklanki mleka 1,5% tł. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szczypty soli (1 szczypta do ubicie piany z białek, a 1 szczypta do ciasta) 5 łyżek oleju 2 łyżeczki aromatu waniliowego lub esencji waniliowej cukier puder do oprószenia gofrów szklanka śmietanki do ubijania 30% 3 łyżki kakao w proszku(...)drugiej, dużej miski dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sól, olej, aromat waniliowy oraz dwa żółtka, miksujemy mikserem wszystkie składniki, tak, aby ciasto miało konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy całość łyżką. Smażymy gofry w rozgrzanej gofrownicy, podajemy oprószone cukrem pudrem i z bitą śmietaną, którą przygotowujemy ubijając śmietankę 30%, pod koniec ubijania dodajemy cukier

Moja smaczna kuchnia
Piernik na maślance 202

przyprawę piernikową wymieszać w misce. Dodać żółtka oraz maślankę z cukrem i tłuszczem oraz sodę rozpuszczoną w łyżce zimnej wody. Całość wymieszać łyżką do połączenia składników (ciasto jest gęste). Białka ubić na sztywną pianę i  dodać do ciasta, wymieszać. Na koniec dodać bakalie i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki keksówki  wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

Moje domowe kucharzenie
Ciasto jabłkowe pod kruszonką 132

części .Jedna schładzamy w lodówce , drugą wykładamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą  a na nią nakładamy przecier z jabłek , trzecią warstwą ciasta przykrywamy jabłka . Białka ubijamy z resztą cukru pudru , nakładamy na ciasto a na nie ścieramy schłodzone ciasto z lodówki . Pieczemy około 50 min w temp

Smakowite Dania
Metrowiec w kratkę 1199

ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki cukru 250 g miękkiego masła Polewa: 200 g margaryny 1 szklanka cukru 4 łyżki wody 1 cukier waniliowy 3 łyżki kakao Najpierw przygotować ciasto jasne. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, masę (fot.1) . Następnie powoli dolać olej i wodę. Nadal miksować aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Na koniec wsypać(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta lekko mieszając drewnianą łyżką. Przygotować blaszkę o wymiarach 25 x 25 cm. Wyłożyć na dnie papier do pieczenia i wlać do niej wcześniej przygotowane ciasto (fot.2) . Piec około 45 minut w temperaturze 170ºC. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Teraz tak samo jak ciasto

Świat Ciasta
Tarte mousse au chocolat 132

sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel, dodać nasiona wanilii. Połączyć z przestudzoną czekoladą. Dodać sproszkowany budyń oraz proszek do pieczenia. Dodać ubite białka i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać do przygotowanej formy na tartę o śr.27cm. Piec ok. 30min w temp. 160st. Następnie przykryć folią aluminiową i piec jeszcze przez ok. 15min. Ostudzić(...)rozpuścić w 80ml zimnej wody, odstawić na 5 min. Następnie, podgrzewając, rozpuścić, lekko przestudzić. Letnią żelatynę dodać do czekolady wraz z likierem. Delikatnie wymieszać z ubitymi białkami. Mus wyłożyć na ciasto. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Udekorować wg uznania, ja użyłam żółte wiórki kokosowe, rurki waflowe oraz cukrowe kwiatki

Z miłości do słodkości
Ciasto porzeczkowo-kokosowe 207

roboty ) góra: 3 białka ("L") + szczypta soli 75 g drobnego białego cukru (lub cukru pudru) 50 g wiórków kokosowych garść płatków kokosowych - opcjonalnie Ciasto porzeczkowo-kokosowe jak zrobić? Żółtka oddziel od białek, białka schowaj do lodówki. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier oraz wiórki koksowe, całość wymieszaj. Masło poszatkuj na mniejsze kawałki(...)suchych składników, wyrabiaj siekaczem do kruchego ciasta lub rękoma, aż wszystkie składniki się połączą, po czym dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Formę wyłóż papierem do pieczenia, tak by wystawał poza krawędzie, by łatwiej było później wyciągnąć ciasto. Spód formy wylep ciastem, wyrównaj. Ciasto posmaruj dżemem porzeczkowym. Piekarnik rozgrzej do 180'C. Do białek dodaj szczyptę soli

Moje Qulinaria
Budyniowa tarta z figami i śliwkami 223

zimnego masła szczypta soli 1/4 szklanki brązowego cukru 1 białko do posmarowania ciasta Nadzienie 1 budyń śmietankowy 1,5 szklanki mleka 1 łyżka masła strata skórka z połowy pomarańczy 1 żółtko 300 g śliwek 3 dojrzałe figi Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. W międzyczasie możemy przygotować(...)żółtko i mieszamy. Dno szklanej formy do tarty o średnicy 24 cm smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Boki zostawiamy czyste. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim formę. Dno nakłuwamy dosyć gęsto widelcem i smarujemy białkiem, a następnie wkładamy do zamrażarki na 1 godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i podpiekamy w nim tartę przez około 15 minut

Kulinarne przygody Gatity
Z kokosem 132

wiedziałam co z tym zrobić. Bezy trzeba suszyć, na ciasto z masą też nie miałam ochoty, więc zaczęłam przeglądać przepisy Siostry Anastazji i znalazłam ten właśnie przepis w książce pt: 103 Ciasta....Ciasto nie jest pracochłonne i ładnie się prezentuje. Wspaniałe do kawy lub  popołudniowej herbaty. Większa ilość białek do masy kokosowej sprawdza się wspaniale. Ja użyłam(...)gładką masę. Dodaję mąkę z proszkiem, kakao i mleko. Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie mieszam z ciastem, aż do połączenia składników.  Połowę ciasta przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Szykuję masę kokosową: białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier, wiórki i mąkę. Na końcu daję śmietanę.  Wszystko razem wymieszam

Ciasteczkowy Potwór
Półkruche ciasteczka guziczki 173

ciasta kruchego dodaje się także żółtka jaj, cukier, aromaty oraz sól. Z zasady nie stosuje się środków spulchniających, takich jak np. proszek do pieczenia. Ciasto, do wyrobu którego użyto również śmietany, białek jaj i proszku do pieczenia, nazywane jest ciastem półkruchym . [Źródło: Wikipedia ] Przy przygotowywaniu ciasta kruchego istotne jest, aby kierować się kilkoma kluczowymi zasadami: Schłodzone składniki - masło

Grunt to przepis!
Tiramisu 164

umieść w misce i ubij na sztywno. Żółtka, mąkę, 2 łyżki erytrotolu i łyżkę mleka umieść w drugiej misce i krótko miksuj (tylko do połączenia składników). Do ciasta dodaj ubite białka i delikatnie połącz łyżką. Całość wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj. Piecz ok. 10 min w 180*C. Krem: Do jednej miski wbij

Moja Micha
Sernik - delikatny, puszysty, z kokosową nutą... 315

wiadereczko) 5 żółtek 1 szklanka cukru budyń śmietankowy/waniliowy 2 szklanki mleka 3 łyżeczki śmietany 3 łyżeczki oleju kto lubi - rodzynki pianka: 5 białek 0,5 szklanki cukru wiórki kokosowe Przygotowanie: 1. Ciasto: zagnieść ciasto z podanych składników. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku około 15 minut w 180 stopniach.   2. Masa(...)resztę składników - najpierw twaróg, potem pozostałe. Masa będzie płynna. Wylać na podpieczone ciasto. Posypać całość rodzynkami. Piec około 40 minut.       3. Pianka: gdy ciasto się upiecze, to ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier. Wyłożyć na ciasto. Posypać wiórkami kokosowymi. Piec około 15 minut (jeśli Wasz piekarnik mocno przypieka, to można piankę podpiec

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Sękacz domowy 162

czasem stał się ulubionym ciastem wielkanocnym mojego pięcioletniego synka. Domowa wersja jest łatwa w przygotowaniu, jednak pieczenie wymaga trochę czasu. Ciasto: 250 g miękkiego masła 180 g drobnego cukru 6 jajek (osobno żółtka i białka) 50 ml białego rumu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 50 g zblanszowanych i obranych grubo pokrojonych migdałów 3/4 szklanki mąki krupczatki 1/2 szklanki(...)jasną i puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Za każdym razem poczekać, aż poprzednie zostanie całkowicie wchłonięte. Dodać rum, ekstrakt waniliowy, migdały. Mieszając przesiać do ciasta obie mąki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z pozostałą masą. Formę na babkę z kominem posmarować masłem, oprószyć mąką. Na dnie rozprowadzić

Pełny talerz
Sernik z brzoskwiniami! 150

cukru - łyżka kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - łyżka kakao Ciasto szybko zagniatamy i schładzamy w lodówce. Na ser: - 1 kg gotowego sera na sernik - 3 jajka całe - 150 masła miękkiego - aromat cytrynowy - 150 g cukru - 1 czubata łyżka budyniu śmietankowego Białka ubij na sztywno. Masło, ser i żółtka zmiksuj blenderem. Dodaj cukier, budyń i ucieraj. Połącz(...)białka, następnie dodajemy cukier. Ubijamy na sztywno. Tortownicę wylep ciastem, zostaw 1/3 część na wierzch ciasta. Ułóż brzoskwinie. Zalej masą serową, wyłóż pianę z białek, posyp startym na tarce ciastem kakaowym! Jest pysznie! Zapraszam na Facebooka SmykWkuchni! Buźka! Pięknego Dnia

SMYKWKUCHNI
Raffaello z adwokatem 162

proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 175 o C. Upieczone i wystudzone ciasto należy przekroić na dwie części. Składniki na ciasto kokosowe: 5 białek; 3/4 szklanki cukru kryształu; 20 dkg wiórków kokosowych; 1 łyżka mąki pszennej; 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; Wykonanie: Ubić pianę z białek. Dalej ubijać, dodając do białek cukier kryształ. Następnie delikatnie wmieszać kokos, mąki i proszek do pieczenia. Ciasto piec około 20 minut w temperaturze 180 o C. Składniki na masę budyniową: 3 żółtka; 3 łyżki cukru kryształu; 1 szklanka mleka; 1 kostka masła; 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 3-4 łyżki waniliowej kawy cappucino; Wykonanie: Żółtka i mąkę

In my kitchen