samym wykorzystałam białka z kruchego ciasta :) 1 kg jabłek (waga po obraniu 25g masła parę goździków 1/2 łyżeczki cynamonu KRUCHE CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g masła 4 żółtka 2 łyżki śmietany JOGURTOWA PIANKA 4 białka szczypta soli 1/3 szklanki cukru 400g jogurtu naturalnego(...)proszkiem do pieczenia i połączyć z mąką krupczatką. Dodać zimne masło i posiekać. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Ciasto podzielić na pół i schłodzić w w zamrażarce. Połowę ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej na dno formy (21×30) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C na ok 15min. Jabłka obrać i skroić
https:KKuchniaMniammargarynę i zagniatamy ciasto, jeśli będzie się kleiło do rąk należy dodać jeszcze trochę mąki. Następnie dzielimy je na 3 części, do jednej dodajemy kakao i zagniatamy, aż uzyskamy jednolity brązowy kolor. Brązową i jedną białą cześć chłodzimy przez godzinę w lodówce. Druga białą część ciasta wkładamy do zamrażalnika. Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Białka ubijamy(...)bułką tartą (wchłonie ona nadmiar soku z jabłek) wykładamy jabłka i posypujemy cynamonem jeśli ktoś lubi. Przykrywamy rozwałkowanym brązowym plackiem, na który wykładamy pianę z białek. Na nią ścieramy zamrożone białe ciasto. Całość pieczemy ok 45 minut w 180 st C. Smacznego
Cynamonowe szczęściełyżki cukru garść rodzynek szczypta soli 2-3 łyżki masła Żółtka oddzielić od białek i dokładnie wymieszać z mąką, mlekiem, cukrem i rodzynkami. Odstawić ciasto na 20 minut. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Rozgrzać masło na patelni, wylać ciasto i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor
wyzwania kuchenneogrodach lub na targu i upiec to ciasto, bo je st niesamowicie smaczne. ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia kostka masła 4 żółtka 2 szkl.obranego agrestu pianka: 4 białka 3/4 szkl. cukru szczypta soli 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Mąkę mieszamy(...)proszkiem do pieczenia i cukrem, siekamy drobno ze schłodzonym masłem. Dodajemy żółtka i zagniatamy szybko ciasto. Wkładamy na godzinę do lodówki .1/3 ciasta wylepiamy blaszkę,którą wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia. Na ciasto układamy agrest. Białka ubijamy ze solą dodając stopniowo cukier. Gdy piana będzie wystarczająco sztywna dodajemy mączkę ziemniaczaną,delikatnie mieszamy i wykładamy
Kolorowa kuchnia Elkiminut, następnie na wierzch wylewamy bezowo - kokosowa polewę i pieczemy jeszcze ok 10-15 minut. Po upieczeniu sernik odstawić do wystudzenia. Składniki na warstwę bezowo - kokosową: 4 białka pozostałe z ciasta i masy serowej 4 łyżki cukru kryształu 10 dag kokosu Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy. Na koniec wsypujemy wiórki
Apetyczna babeczkarozczyn drożdżowy, śmietanę, żółtka, sól olej i wyrabiaj ciasto, stopniowo dodawaj mleko wg potrzeby. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm. Placek pokrój na paski o szerokości około 2 cm. Parówki podziel na dwie połówki. Każdą z nich owiń paskiem ciasta zaczynając oklejanie od części przeciętej. Zostawiamy kawałek ciasta na oczy i łapki. Parówki ułóż na wyłożonej(...)rosły. Kiedy parówki są gotowe, z pozostawionego ciasta uformuj małe kuleczki, zamocz je w białku i przyklej jako oczy. Przygotuj odnóża i również zamocz w białku i przyklej. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem, wtedy po upieczniu będą miały piękny kolor i będą się błyszczeć. Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Parówki piecz około 25 minut – do zrumienienia.Najlepsze
Malinowe Pocałunkimakowe: 300 g gotowej masy makowej 3 jaj 3 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli esencji migdałowej ponadto: kilka śliwek tłuszcz i bułka tarta do formy ciasto: Żółtka oddzielić od białek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Margarynę z cukrem utrzeć na puch, stopniowo dodając po jednym żółtku. Następnie dodać sok i skórkę(...)Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel, następnie wciąż miksując dodawać po łyżce maku. Na końcu dodać esencję migdałową, po czym delikatnie wmieszać pianę z białek. Śliwki umyć, wypestkować. Połowę ciasta wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki, Wyłożyć nadzienie makowe, delikatnie wcisnąć połówki śliwek. Na wierzch wylać resztę ciasta, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika rozgrzanego
6niebominut. Blaszkę o wymiarach 25 x 20 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć 3/4 ciasta i rozłożyć równo ciasto. Na ciasto rozłożyć wypestkowane czereśnie. Białka ubić na sztywną pianę. Jak białka już są sztywne powoli wsypywać cukier, cały czas mieszać. Ubite dobrze białka rozłożyć na czereśniach. Pozostałe ciasto zetrzeć
Kuchnia Pokoleńoddzielonym od białka (z białek będzie piana). Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem i śmietanę, dokładnie utrzeć (będzie dość gęste ciasto). Gdy ciasto będzie dokładnie utarte dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wmieszać w ciasto. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i powciskać w nie połówki śliwek. Śliwki układać skórkami
Kuchcik gotujepojedynczo 3 żółtka (po każdym miksując masę), a na końcu całe jajko oraz olejek/ekstrakt/alkohol. Mąkę łączymy z proszkiem i dodajemy do ciasta. Na koniec ubijamy 3 białka i dodajemy do ciasta stopniowo, mieszając łyżką. Przekładamy do kwadratowej lub okrągłej formy (20-23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy połówki lub ćwiartki śliwek (skórą do dołu). Posypujemy
Poezja smakupuszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Biszkopt ciemny Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić(...)masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z kakao oraz proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Masa Cappuccino : Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić
RAROSSAdodać wodę i kakao. Gotować 5 minut. Ostudzić. Wbić żółtka. Ucierać i dodawać po trochę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszać. Ubić pianę z białek. Delikatnie połączyć z ciastem. Wylać do formy nasmarowanej margaryną oraz posypanej kaszą manną. Przygotować masę serową ucierając masło z cukrem i dodając po łyżce sera oraz jednym jajku. Wszystko dokładnie wymieszać
Magiczne Życie Martymakiem Kresto , który wykorzystałam do tej babki.. Tego pieguska piekłam jakiś czas w ramach akcji Ciasta na Wielkanoc, prowadzonej przez Piernikową Chatę ..a moja babka była pieczona w keksówce ..i z trochę mniejszej ilości składników.. 1 szkl. białek (8-10 jaj) 1 szkl.mąki tortowej 1 szkl.cukru 125 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej(...)soli, na sztywno. Masło/margarynę utrzeć z cukrem, dodaj przesianą z proszkiem mąkę. Wymieszać, dodać mak i znów wymieszać. Stopniowo dodawać pianę z białek, na 3-4 razy. Pierwszą można wymieszać z ciastem mikserem, pozostałe wymieszać delikatnie szpatułką. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół). Ostudzić w piekarniku. Posypać pudrem lub polać lukrem
Moje domowe kucharzeniebyć. Na rozłożone ciasto wykładamy bezę i posypujemy migdałami. Pieczemy około 35-40 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Tak samo postępujemy z drugą porcją ciasta. Beza: 6 białek 250 g cukru 100 g płatków migdałowych do posypania Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy łyżka po łyżce cukier. Ubijamy do otrzymania sztywnej, lśniącej bezy. Dzielimy(...)serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Śmietanę, serek i cukier umieszczamy w misie miksera i ubijamy końcówką do ubijania białek na puszysty krem. Należy uważać, gdyż zbyt długie ubijanie kremu może doprowadzić do jego zwarzenia. Wykonanie: Na ciasto kruche wykładamy połowę kremu śmietankowego. Na krem wykładamy galaretkę z malinami. Na galaretkę kładziemy pozostały krem i przykrywamy drugim blatem
Made By Mom And Sonłyżki kakao, Dodatkowo: 3 łyżki suchego maku, białko PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto i dzielę na trzy części. 2. Dwie części ciasta rozwałkowuję na grubość 4mm. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Połowę krążków wykładam na foremki na babeczki (ułożone do góry dnem(...)drugiej połowie krążków robię na środku małą zakrętką dziurki. 3. Z trzeciej części ciasta robię 5cm wałeczki. Jeden z końców wałeczków zanurzam w białku i obsypuję makiem. 4. Wszystkie przygotowane elementy układam na blaszce. Piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone kapelusze grzybków zdejmuję z foremek. 5. Masa : Z mleka odlewam 1/3 szklanki. Pozostałe mleko gotuję
Tradycyjna kuchnia Kasi