ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:72/932)

Ravioli z ricotta i szpinakiem 115

ViolaPassion  Wyśmienite Włoskie  danie. Składniki: 300g mąki przennej 3 jajka całe  plus 2 same białka do posmatowania ciasta   1 łyżeczka soli 3 łyżki wody 300g szpinaku 200g sera ricotta 4 łyżki parmezanu szczypta gałki muszkatołowej pieprz sól Sposób: Szpinak dusimy w garnuszku pod przykryciem w małej ilości wody.  Następnie odcedzamy. Ser Ricotta możemy(...)parmezan. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ciast o: Dodajemy  Mąke, sól, jajka i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dolać odrobinę wody, przykrywamy ściereczką, odstawiamy  na godzinę. Następnie ciasto musimy  podzielić na 4 części, każdą cienko musimy  rozwałkować.  2 części posmarować trzeba białkiem z jajka  ,i łyżeczką wykładamy odrobinę farszu

Viola cooks with passion
Błyskawiczny piernik 193

puszystą masę. Dodać olej miód, przyprawę do piernika, śmietanę i dalej miksować do połączenia się składników. Mąkę przesiać z kakao i sodą  i zmiksować z ciastem. Pianę z białek ubić na sztywno i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać łyżką i wlać na blachę (dno wyłożone papierem do pieczenia) o średnicy  26 cm Piec w piekarniku

O kuchni z uczuciem
Kluski leniwe 395

smaku Wykonanie: Twaróg mielimy w maszynce lub zgniatamy w prasce, dodajemy mąkę, śmietanę, 2 żółtka, oraz sól wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Odkrawamy kawałek ciasta robimy wałeczek jak na kopytka, następnie spłaszczamy , kroimy średniej wielkości kluski. Wrzucamy na gotującą się i osoloną wodę. Gotujemy po wypłynięciu 2 minuty. Po ugotowaniu można polać przetopionym

kgwjanczewo
TORT WIŚNIOWY 167

odstawić na 30 minut do lodówki.  Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i nakłuć widelcem.  Piec ciasto w 220 stop.przez 10 minut.  Wyłożyć ciasto, ostudzić.  BISZKOPT  Białka oddzielić od żółtek.  Żółtka ubić z cukrem do białości.  Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia,przesiać do masy żółtkowej,wymieszać.  Białka ubić na sztywno,delikatnie wkręcić do ciasta.  Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i wysypanej bułką tartą.  Piec biszkopt w temp.180 stop przez 25 minut.  Ostudzony biszkopt lekko zetrzeć tarką,aby później obsypać tymi okruchami tort.  Przekroić biszkopt na połowę.  KREM  Galaretkę rozpuścić w 0,5 litra wrzącej wody,dokładnie rozmieszać,odstawić

Kuchnia Danusi
Pleśniak z truskawkami 192

Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Dzielimy na trzy części: jedną większą i dwie mniejsze. Jedną mniejszą zagniatamy z kakao. Każdą część ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki, aż trochę stwardnieje. Białka ubijamy ze szczyptą soli. W połowie ubijania stopniowo dosypujemy cukier, ciągle ubijając, aż piana stanie się gęsta. Blaszkę(...)wymiarach około 22 x 32 wykładamy papierem do pieczenia. Na dno blaszki ścieramy większą część ciasta (na tarce o dużych oczkach) i lekko dociskamy. Następnie układamy przecięte na pół truskawki, a na nie równomiernie ścieramy kakaowe ciasto. Na to wykładamy pianę z białek i wyrównujemy. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Oryginalny smak
Kruche ciasto z malinami i pianką budyniową 176

Większą część zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko przycisnąć i wyrównać, podpiec na złoty kolor w temp. 190*C przez około 20 min. Upieczone ciasto wystudzić Zrobić masę budyniową : 5 białek(...)szklanka drobnego cukru 2 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru-2 x 40 g 1/2 szklanki oleju słonecznikowego, ja dałam rzepakowy Przygotowanie masy : Kiedy spód ciasta wystygnie zaczynamy ubijać białka z cukrem dodawanym po kilka łyżek ( na najwyższych obrotach) Po wyczerpaniu cukru dodajemy stopniowo proszek budyniowy- ucieramy do zupełnego połączenia składników Strużką wlewamy olej i nadal miksujemy

Proste Potrawy
Szarlotka wyśmienita z bezą 193

części.  Jedną część rozwałkować i wyłożyć na przygotowaną blachę o wym. 25x36cm.  Pozostałe dwie części ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Dodatkowo: 1 i 1/2 kg jabłek,  5 białek, szklanka cukru,  3 łyżki kisielu wiśniowego.   Białka ubić z cukrem(...)sztywną pianę, dodać sproszkowany kisiel.  Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wyłożyć na ciasto.  Rozłożyć rozwałkowaną 2 część ciasta, wyłożyć ubitą pianę z białek.  Na wierzch zetrzeć ostatnią część ciasta.  Piec około 45-50minut w temp. 170-180st. Ostudzić. Jeśli jednak nie macie czasu na pieczenie

Z miłości do słodkości
Tradycja w formie pleśniaka 166

masła, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy szybko kruche ciasto. Dzielimy je na trzy równe części i do jednej wrabiamy kakao. Z kawałków ciasta formujemy walce i chowamy do zamrażarki na około godzinę.  Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180*C. Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli. Tutaj porada konQbka, który(...)sztywnej piany stopniowo dodajemy cukier, wciąż ubijając. Na grubej tarce trzemy do formy jedną porcję białego ciasta, na niej rozkładamy porcję powideł, następnie trzemy porcję ciemnego ciasta, nakładamy równomiernie pianę z białek i przykrywamy startą porcją białego ciasta. Wyrabianie ciasta, ubijanie piany i tarcie gotowej masy wymaga trochę kondycji- jeśli nie mamy w pobliżu męskiego bicepsa polecam pływanie

les mirabelles
Wyrolowany Hot-Dog 148

Białko do posmarowania Ciasto francuskie kroimy na prostokąty tak aby końce parówek wystawały...Cukinie, kroimy w bardzo cieniutkie plasterki, pieczarki, kalafior i brokuł kroimy bardzo drobno, ser żółty ścieramy... Następnie na ciasto francuskie, wykładam po kolei cukinie, pieczarki, brokuły i starty ser, posypujemy ziołami  na wierzch kładziemy parówkę i zawijamy... Następnie smarujemy białkiem i pieczemy

NaKońcuJęzyka
Pancakes maślankowe 180

białek. W jednej misce wymieszać składniki suche. W drugiej ubić lekko żółtka z olejem i maślanką. Dodać składniki suche i zmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać w ciasto pianę z białek. Smażyć na suchej, rozgrzanej patelni porcjami (po 2 łyżki ciasta) z obu stron na rumiano. Podawać z syropem klonowym, miodem, bądź dowolnym dżemem

Domowa Cookierenka Agi
SERNIK 174

zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Z odciąć ok 15 dag ciasta rozwałkować na cienki placek i wyciąć wąski paski, którymi udekorujemy wierzch sernika. Pozostałym ciastem wyłożyć spód blachy. Sernik: Białka (2 z sernika i dwa z ciasta) ubić na sztywną pianę. Żółtka (+ 4 żółtka z masy makowej) zmiksować z cukrem oraz cukrem waniliowym. Wanilie(...)sera dodać masę jajeczną, budyń i bakalie (budyniem można posypać bakalie zapobiegnie to ich opadaniu na dno) wymieszać, na końcu dodać sztywną pianę z białek i wszystkie składniki delikatnie w połączyć. Wykonanie: Na ciasto wylać masę serową na wierzchu ułożyć kratkę z pasków ciast. Sernik piec w nagrzanym piekarniku około godziny w temperaturze 180 C. gotowy sernik polukrować

RAROSSA
Genialne krewetki w cieście piwnym 257

schłodzonego jasnego piwa 4 białka jajek 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej do głębokiego smażenia np. rzepakowy cytryna do podania WYKONANIE Ciasto: mieszamy mąkę z piwem, 2 białkami, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto zwiększy objętość. Krewetki myjemy i obieramy z pancerzyków zostawiając ogony(...)Osuszamy. Ubijamy 2 białka na sztywną pianę i stopniowo dodajemy ją do ciasta, które odstawiliśmy na godzinę. Delikatnie mieszamy. Mamy teraz puszyste ciasto. Krewetki obtaczamy w mące. Następnie każdą otrząsamy z nadmiaru mąki i maczamy dokładnie w cieście. Smażymy partiami na rumiano z każdej strony, w sumie po 2-3 minuty. Zdejmujemy krewetki na ręcznik papierowy aby odsączyć

OstryKęs
Genialne krewetki w cieście piwnym 471

schłodzonego jasnego piwa 4 białka jajek 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej do głębokiego smażenia np. rzepakowy cytryna do podania WYKONANIE Ciasto: mieszamy mąkę z piwem, 2 białkami, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto zwiększy objętość. Krewetki myjemy i obieramy z pancerzyków zostawiając ogony(...)Osuszamy. Ubijamy 2 białka na sztywną pianę i stopniowo dodajemy ją do ciasta, które odstawiliśmy na godzinę. Delikatnie mieszamy. Mamy teraz puszyste ciasto. Krewetki obtaczamy w mące. Następnie każdą otrząsamy z nadmiaru mąki i maczamy dokładnie w cieście. Smażymy partiami na rumiano z każdej strony, w sumie po 2-3 minuty. Zdejmujemy krewetki na ręcznik papierowy aby odsączyć

OstryKęs
Śmietankowiec z sezamem 259

octem do uzyskania gładkiej gęstej masy. Do żółtek przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Do gładkiej masy żółtkowej dodajemy na początek 2 łyżki ubitych białek i rozluźniamy ciasto delikatnie mieszając łyżką. Następnie dodajemy resztę ubitych białek i delikatnie mieszamy całość. Biszkopt wylewamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni(...)galaretkę. Wierzch ciastka dekorujemy podprażonym sezamem, a kiedy masa będzie już ścięta nabieramy na łyżeczkę pozostałe mleko skondensowane i wylewamy je cienkim strumieniem w esy-floresy na wierzchu ciasta. Najlepiej żeby ciasto spędziło w lodówce co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej

Trzeci talerz
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 178

Składniki: Kruszonka: 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 100g masła cynamon do posypania Ciasto: 150g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka – osobno żółtka i białka 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek jogurtu naturalnego około 850g umytych śliwek (najlepiej węgierek)   Kruszonka(...)Śliwki przepołowić i wypestkować. Ciasto: 2. Masło utrzeć z cukrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Następnie dodać żółtka i wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 3. Na maślaną masę przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i jogurt, wymieszać (powstanie dość gęste ciasto, patrz FILM ). 4. Białka ubić na sztywną pianę

Mała Cukierenka
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 191

Składniki: Kruszonka: 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 100g masła cynamon do posypania Ciasto: 150g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka – osobno żółtka i białka 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek jogurtu naturalnego około 850g umytych śliwek (najlepiej węgierek)   Kruszonka(...)Śliwki przepołowić i wypestkować. Ciasto: 2. Masło utrzeć z cukrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Następnie dodać żółtka i wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 3. Na maślaną masę przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i jogurt, wymieszać (powstanie dość gęste ciasto, patrz FILM ). 4. Białka ubić na sztywną pianę

Mała Cukierenka