ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:76/932)

Pierogi leniwe tradycyjne 203

widelcem, ubijała osobno białka z odrobiną soli, a potem ucierała w makutrze żółtka z twarogiem. Mieszała te składniki z mąką, na końcu dodawała ubite białka, robiła wałek z ciasta i kroiła na romby i gotowała w lekko osolonej wodzie. Na blogu są już przepisy na pierogi leniwe z bułką tartą, i na bardzo leniwe(...)Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Twaróg rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, pałką do ciasta lub najprościej – rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtko, mąkę, cukier wanilinowy (można pominąć) i ubitą pianę z białka. Mieszamy całość widelcem. Masa będzie się lepić, ale nie dosypujemy więcej mąki do masy serowej, pierogi będą pulchniejsze. Ciasto wykładamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placki z masłem orzechowym 107

przesiać do miski. Białko oddzielić od żółtka. Białko umieścić w jednej misce. Żółtko wraz z mlekiem dodać do mąki z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać - ciasto powinno być gęste. Białko ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Patelnie rozgrzać, wlać na nią olej. Następie wlać na nią łyżkę stołową ciasta. Kiedy pojawią się pierwsze

tost z dżemem
Seromak, czyli sernik z makiem 1834

stopniach- podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzićMASA MAKOWA- mak zalać gorącą wodą, gotować 30-40 minut, odcedzić, dobrze odsączyć z wody, zemleć trzykrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem- masło i miód przełożyć do rondelka, podgrzewać do rozpuszczenia się, dodać mak, przez chwilę smażyć, cały czas mieszając, zdjąć z palnika, ostudzić- białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć(...)olejkiem migdałowym, wymieszać- pianę z białek ubić z pozostałym cukrem tuż przed wyłożeniem masy na ciasto- pianę delikatnie wymieszać z masą, przełożyć na ostudzone ciasto, wyrównaćMASA SEROWA - składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej - żółtka oddzielić od białek- masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę- do masy dodawać pojedynczo żółtka, po każdym ucierając

Smakołyki Bereniki
Muffiny kokosowe 262

połączenia się skałdników. Do ciasta dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać masę łyżką (najlepiej drewnianą). Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywno. Sztywne białka dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać masę. Powstałą masę przełożyć do formy na muffinki wypełnionej papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra i dół). Muffiny piec w nagrzanym piekarniku

Gospodyni Miejska
Jabłecznik z orzechami + film 162

Jabłecznik z orzechami to ciasto banalnie proste, które nie potrzebuje wyrabiania, wystarczy pokroić i wrzucić do miski wszystkie składniki a następnie dokładnie wymieszać i upiec. Smakuje pysznie zwłaszcza zaraz po upieczeniu podane na podwieczorek. składniki na okrągłą  tortownicę 23cm 50 dag kwaskowatych jabłek 200 g orzechów włoskich 4 jajka 2 szklanki mąki 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu(...)dodajemy posiekane orzechy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i żółtka, całość dokładnie mieszamy.Ciasto będzie dość suche i sypkie. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ciasta dodajemy ubitą pianę z białek i całość delikatnie mieszamy. Na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą tortownicę przekładamy ciasto i wyrównujemy łyżką. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 170 st. C piekarniku

Smakowite Dania
Sernik z brzoskwiniami pod kruszonką 66

SPÓD Przepis najlepiej rozpocząć od przygotowania kruchego ciasta, możesz to nawet zrobić dzień wcześniej przed planowanym pieczeniem sernika. Schłodzone masło pokrój w kostkę i przełóż do misy. Dodaj mąkę pszenną, cukier oraz żółtka, zagnieć dłońmi. Początkowo ciasto będzie przypominało kruszonkę, wraz z dalszym zagniataniem powinno połączyć się w jednolitą bryłę. Tak przygotowane ciasto kruche podziel na 2 mniej więcej równe(...)chwilę na bok (lub w upalne dni do lodówki). W misie miksera ubij białka na sztywno, do puszystych białek dodawaj stopniowo po łyżce cukru, cały czas miksując. Ubijaj do momentu rozpuszczenia kryształków cukru. Wyjmij sernik z piekarnika, na gorące ciasto wyłóż równomiernie ubite białka, na wierzch wysyp startą na tarełku kruszonkę. Wstaw

ProstePesto.pl
Pleśniak 361

Pleśniak" - popularne ciasto, którego nazwa niezbyt pozytywnie się kojarzy - przynajmniej mi... ...jednak smak tego wypieku w pełni rehabilituje niezbyt apetyczną nazwę. Kruche, puszyste ciasto, niezwykle delikatna pianka z białek oraz proszku budyniowego i do tego mnóstwo owoców... "Pleśniak" rozpływa się w ustach powodując, że nie sposób nie pokusić się o sięgnięcie po kolejny kawałek - owocowa poezja dla podniebienia(...)porcję ciasta. Delikatnie dociskamy łyżką wyrównując ciasto. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut do bardzo lekkiego zrumienienia. Całkowicie studzimy ciasto. Gdy ciasto jest już zimne możemy przygotować piankę.  Białka ubijamy na sztywno. Następnie nadal na wysokich obrotach miksera bardzo powoli wsypujemy cukier, po czym dodajemy wanilię (lub cukier z wanilią). Zmieniamy poziom robota

Słodka Strona
Ciasto z waniliową pianką i porzeczkami 151

pianka z białek oraz z waniliowego budyniu. Będzie to Ciasto z waniliową pianką i porzeczkami . Składniki: ciasto: - 500g mąki (u mnie typ 450) - 250g zimnego masła - 5 żółtek (jajka wielkości L) - 3/4 szklanki cukru pudru - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia pianka: - 5 białek  - 1 szklanka cukru - 2 waniliowe budynie bez cukru(...)wkładając do niej małą keksówkę) Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto przekładam do miski. Masło siekam nożem, a następnie szybko zagniatam. Ciasto dzielę na dwie równe części i obwijam folią spożywczą. Odkładam do lodówki na minimum 30 minut. Białka ubijam aż zesztywnieją. Wtedy dodaję cukier i znowu miksuję, aż piana będzie się pięknie błyszczeć. Dalej dodaję budyń i miksuję

Kuchnia co dnia
Kruche ciasto z prażonymi jabłkami, śliwkami, cynamonem i bezą 163

składników na ciasto ugnieść szybko kruche ciasto. Podzielić je na 2 części (jedną większą, jedną mniejszą) i umieścić je na 20 minut w lodówce, do schłodzenia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto (większa część) rozwałkować (podsypywać mąką w trakcie wałkowania) i wyłożyć formę, równomiernie rozkładając ciasto. Schłodzić w lodówce min.1h. Nakłuć spód ciasta widelcem. Wyłożyć papierem do pieczenia(...)błyszczącej i sztywnej piany. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Krótko zmiksować. Wyłożyć na masę jabłkowo-śliwkową. Drugą część (mniejszą) schłodzonego ciasta rozwałkować i pokroić w paski. Naprzemiennie układać na wierzch ciasta (na ubite białka), tworząc kratkę. Posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Piec ok. 45 min, aż wierzch zrobi się złocisty.  Wystudzić. Przed podaniem oprószyć

CookYourself
Pleśniak 160

jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na ok. godzinę. Najpierw wyciągamy jasną część ciasta i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na jasny spód ucieramy ciemne ciasto. Teraz ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę i wykładamy na ciasto. Na koniec ucieramy ostatnią jasną część ciasta i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy

Kuchenne Wariacje
Ciasto z ricottą, migdałami i figami 176

Świątkowskiej. Od siebie dodałam otręby śliwkowe, część cukru białego zamieniłam na brązowy, a do ciasta włożyłam połówki fig. I to jest już zupełnie inne ciasto... Składniki: (tortownica o średnicy 22 cm) 4 jajka (białka i żółtka osobno) 150 g mielonych migdałów ze skórką 120 g mielonych otrębów śliwkowych 100 g cukru 80 g białego cukru 120 g masła(...)się wszystkich składników. W osobnej misce ubić białka na sztywno (można dodać szczyptę soli), a następnie dodajemy po łyżce białego cukru, miksując po każdym dodaniu. Białka dodać do ciasta, delikatnie mieszając łyżką, aby piana nie opadła. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy, gdzie dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane masłem. Na brzegu wcisnąć

Czerwień i błękit
Ciasteczka praskie 172

potem zapomniałam sfotografować po raz drugi. A oto przepis na ciasteczka praskie. Składniki na ciasto: 380 g mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 250 g masła lub margaryny Kilka kropel olejku waniliowego. Składniki na bezę: 3 białka 200 g cukru pudru Dodatkowo bakalie : rodzynki, żurawina i inne. 1 -2 łyżki płatków migdałowych(...)żółtek, margaryny, proszku do  pieczenia i cukru zagnieść dokładnie ciasto.  Gotowe ciasto zawinąć w folię w schłodzić przez 30 minut w lodówce. Przed wyjęciem ciasta z lodówki przygotować bezę. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno.  Wyjąc ciasto z lodówki, podzielić na 2 – 3 części i każdą z nich rozwałkować na grubość

Na słodko lub wytrawnie
Tarta sezamowa z lemon curd 164

dodajemy cukier i pokrojone masło, kroimy wszystko w misce nożem, dodajemy białko i zagniatamy ciasto. Tak przygotowane owijamy folią i chłodzimy w lodówce co najmniej 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3mm i układamy na formie do pieczenia tart. Ciasto przed włożeniem do pieca przykrywamy papierem, na który wysypujemy ceramiczne kuleczki lub w warunkach domowych groch(...)umytych cytryn trzeba zetrzeć, a sok wycisnąć. Do miski wbijamy 2 jajka i dodajemy 2 żółtka (1 białko na razie odkładamy na bok) oraz cukier. Ucieramy jajka z cukrem,- następnie dodajemy do nich przesiane razem mąki i mieszamy na gładkie ciasto. Gdy wszystko się ładnie połączy powoli dodajemy sok z cytryn a na koniec skórkę. Mieszamy wszystko na gładki

Kuba Gotuje
Sernik tęcza 183

szczypta  barwnik spożywczy czerwony , 1 szczypta  barwnik spożywczy zielony , 1 szczypta  barwnik spożywczy żółty , 3 szt  białka , 0,5 szkl  cukru                PRZYGOTOWANIE: CIASTO  Wsypać do miski mąkę, dodać żółtka, margarynę pokrojoną na kawałki, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę, cukier. Zagnieść ciasto, dobrze(...)masa będzie bardzo rzadka, ale ma tak być. Włożyć do piekarnika na godzinę piec w 180 stop. Na dziesięć minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta wyłożyć pianę ubitą z pozostałych 3 białek i resztą cukru. Zapiec.  Gotowe i ostudzone ciasto pokroić na talerz (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById

Kuchnia Danusi
Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa 233

grubość około 0,5-0,7cm. Prostokąt smarujemy roztrzepanym białkiem. Nakładamy masę makową równą warstwą, zostawiamy 2-2,5cm wolnego ciasta na brzegach prostokąta. Zawijamy całość niezbyt ciasno w rulon (pamiętajcie, że ciasto podrośnie i musi mieć na to miejsce), zaczynając od krótszego boku. Zamykamy boki ciasta formując struclę. Przekładamy struclę do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia(...)Lukrem polewamy ciasto, szczyt zdobimy kandyzowanymi owocami lub orzechami. Zostawiamy lukier do całkowitego zastygnięcia. Zazwyczaj od razu robię dwie strucle – wagę składników łatwo pomnożyć przez dwa i od razu zrobić ciasto z 0,5kg mąki i całej puszki maku. Nie ma złotej recepty na to co zrobić, by makowiec nie popękał. Warto jednak pamiętać o luźnym zawijaniu ciasta, można

Karo in the Kitchen