cukierni. Z dodatkiem budyniu i jagód - a jakże! Zapraszam :)"Składniki:3,5 szklanki mąki2 jajkabiałko120 g cukrułyżka ekstraktu waniliowego200 g masładodatkowobudyń waniliowy450 ml mlekaszklanka jagódSposób przygotowania:Kruche ciasto :Jajka i białko ubijamy z cukrem i ekstraktem waniliowym. Następnie dodajemy do mąki - mieszamy. Margarynę kroimy w kwadraciki i dodajemy do miski. Wszystko ucieramy mikserem (chyba, że wolicie tradycyjnie(...)ugniatać ręcznie). Ciasto wyrabiamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki.W tym czasie gotujemy budyń. Do szklanki wlewamy 100 ml mleka, resztę zagotowujemy w rondelku. Gdy mleko się zagotuje, wlewamy wymieszany proszek z resztą mleka i gotujemy przez chwilę, ciągle mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia, mieszając, aby nie powstał kożuszek.Ciasto wyjmujemy na oprószony blat i rozwałkowujemy na grubość
Słodkie PrzyjemnościKUTIA W CIEŚCIE SKŁADNIKI: Kutia -1 puszka mąka szymanowska -0,5 kg drożdże -100 g mleko -0,5 szkl masło lub margaryna -150 g jajka -2 szt białko -1 szt sól -szczypta cukier-100 g cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem. Następnie dodać mąkę, jajka, szczyptę(...)soli, cukier i masło, wyrobić gładkie ciasto, pozostawiając do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość, podzelić je na 2 części. Ciasto przełożyć na stolnicę, wysypaną mąką, rozwałkować ciasto na prostokąty. Kutię podzielić na 2 części, tak aby posmarować nią 2 placki. Ciasto zwinąć ciasno w rulon, przełożyć na wysmarowane tłuszczem wąskie blaszki. Białko roztrzepać widelcem, posmarować ciasto. Piec
Kuchnia Danusiciasto do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 150-160 *C z termoobiegiem przez 35-40 min. Formę natłuścić. Moja forma miała u góry 20 cm średnicy. przepis stąd Królestwo bajecznych wypieków. Ciasto jest delikatne w smaku. W oryginalnym przepisie nie było mowy o jabłkach, a ja włożyłam dosłownie kilka kawałków. Na pewno upiekę jeszcze to ciasto(...)wina, a winogrona są jedynym naturalnym źródłem znaczących ilości kwasu winowego. Najbardziej polecany do stabilizacji i zwiększania objętości białek jaj, ale jest również stosowany w cukiernictwie do wyrobów takich jak cukierki, ponieważ hamuje krystalizację. Znakomicie ułatwia wypiek ciast bezowych i sufletów
Proste Potrawymakowej z bakaliami 2 białka pozostałe z ciasta cukier puder do posypania tarty Przygotowanie : Składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Formę na tartę (23 cm) natłuszczamy i wykładamy na nią rozwałkowaną część ciasta (3/4 całości ciasta, reszta będzie potrzebna nam do gwiazdek). Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy groch lub ryż do obciążenia(...)wstępnie zapiekamy nasz spód ok. 10 min w 200st. C. W trakcie podpiekania spodu, pozostałą 1/3 część ciasta cienko rozwałkowujemy i wycinamy gwiazdki. Po upływie 10 min zdejmujemy obciążenie i na spód wykładamy masę makową wymieszaną bardzo dokładnie z 2 białkami, wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika. Pieczemy dalej tartę przez ok. 35 min w 170st
charlotte gotujecieknie Wam ślinka na samą myśl? SKŁADNIKI: CIASTO: * ser biały dwukrotnie mielony – 1 kg * masło – 175 g * cukier – 1 szklanka * żółtka – 8 szt * białka – 8 szt * olejek cytrynowy do ciast – 1 op * brzoskwinie – 1 puszka * budyń waniliowy – 2 opakowania BEZA: * białko – 4 szt * cukier puder – 8 łyżek DODATKOWO: * brzoskwinie – 2 szt * śmietana(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy żółtka , olejek , a następnie budynie i cały czas miksujemy. Dodajemy zmielony ser i dalej ucieramy , do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy serowej. Mieszamy bardzo delikatnie łyżką. Wkładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy pokrojone i odsączone
Ostra na Słodkospód i boki tortownicy. Składniki na masę serową: 1 kg sera dwu krotnie mielonego 1 budyń śmietankowy lub waniliowy esencja waniliowa lub cukier waniliowy 3 jaja 2 białka pozostałe z ciasta 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 szklanka śmietany kremówki 3 łyżki naturalnego kakao Składniki znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl(...)proszkiem do pieczenia. 2. W dwóch osobnych pojemnikach ubijamy białka i kremówkę. Łączymy je z masą serową, bardzo dobrze mieszamy na gładka i puszystą masę. Masę serową dzielimy na połowę, jedną część sera zostawiamy białego, a do drugiej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. 3. Na ciasto wylewamy warstwowo biały i ciemny ser. Piekarnik rozgrzewamy
Apetyczna babeczkawykładać nim wysmarowane masłem foremki (ja użyłam foremki do mini tart) tak, aby trochę ciasta wystawało poza brzegi. Wypełnić farszem i przykryć ciastem, zlepiając dokładnie oba kawałki ciasta ciasta. Wierzch ciasta posmarować rozmąconym białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut. Zostanie nam trochę ciasta, można z niego upiec paluszki – zrobić wałeczki o średnicy około
królestwo garówkajmakowa, a całość idealnie dopełnia krem kawowy. Co tu dużo pisać po prostu musicie zrobić i ocenić sami. Ciasto czekoladowe: 1 1/2 szkl. cukru 6 jaj 6 łyżek mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana będzie gęsta dodajemy, nadal ubijając, żółtka. Mieszamy z mąką, proszkiem(...)Przekładamy do blaszki lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm) i pieczemy w 180 st. C przez ok 35 minut. Ciasto orzechowe: 5 białek 3/4 szkl. cukru 250 g. orzechów włoskich grubo posiekanych 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka miodu Białka ubijemy
Cynamonowe szczęścieCiasto dzielimy na 2 części. Każdą część dzielimy na kolejne 3 części. Wszystkie 3 części wałkujemy na koło i przykładamy spód od okrągłej tortownicy i wykrawamy ciasto. Nakładamy na nie masę makową, następne wyciete ciasto, masę makową i 3 płat ciasta. Na środku przykładamy szklankę i lekko odciskamy. Bierzemy nóż i na początku najlepiej podzielić sobie ciasto na 4 róne(...)części. Ciasto kroimy tylko do kółka. Potem z każdą z 4 części dzielimy na 4 kolejne. Razem powinno nam wyjść 16 kawałków. Bierzemy po dwa kawałki i zwijamy je do środka. Końcówki ciasta sklejamy. Smarujemy białkiem lub mlekiem, mi mama kazała posmarować mlekiem. SMACZNEGO
Lili w kuchnitwierdzą tak jak moja siostra, że potrafi upiec tylko zakalca :). Składniki na dużą blaszkę 35x24 cm: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru do ciasta + 5-6 łyżek cukru do piany białek 25 dag dobrej margaryny lub masła 5 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia kakao naturalne 2 słoiki dżemu 1. Mąkę przesiać do miski(...)godzinę. 2. Formę wykładamy papierem do pieczenia, na spód ścieramy na tarce o dużych oczkach największą kulę z jasnego ciasta, następnie ścieramy ciemne ciasto. Na ciemne ciasto wykładamy dżem lub owoce. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy 5 łyżek cukru. Ubitą pianą przykrywamy warstwę z owocami, a na pianę ścieramy ostatnią jasną część ciasta. 3. Piekarnik
Apetyczna babeczkado posmarowania Rozwinąć płat ciasta francuskiego i pokroić na osiem prostokątów. Na każdym prostokącie przy dolnym boku ułożyć parówkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ułożyć po troszku obok parówki. Paprykę pokroić na paski i ułożyć na serze obok parówki. Ciasto razem z parówką zwinąć w rulon. Na wierzchu posmarować białkiem i posypać ziarnami. Wstawić(...)piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać ok 20 minut az ciasto ładnie się zarumieni
Monia miesza i gotujeSkładniki: ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 1 kostka margaryny 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia pianka: 2 białka 4-5 łyżek cukru kryształu płatki migdałów połówki orzechów Sposób wykonania: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojoną w kostkę(...)margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto jak na kruche i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Z białka i cukru ubić pianę. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Wykrawać foremką ciastka i na każde z nich nakładać ubitą pianę z białka, a na wierzch układać połówki orzecha
Prosto i Smacznie z Anetąpomarańczy 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego szczypta soli Składniki na dekorację: 100g gorzkiej czekolady do dekoracji połówki orzechów włoskich do dekoracji - ok. 20 sztuk Wykonanie ciasta: Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec odrobinę soli. W dużej misce wymieszać suche składniki: cukier (dwa rodzaje(...)zmielone orzechy, bułkę tartą, proszek do pieczenia oraz skórkę pomarańczową. Dodać wystudzone masło i miksować dodając po jednym żółtku. Na końcu wlać ekstrakt pomarańczowy. Do ciasta dodawać powoli pianę ubitą z białek. Wymieszać delikatnie, ale dokładnie. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto wystudzić. Wykonanie dekoracji: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać wystudzone ciasto
Mania Wypiekaniadokładnym wymieszaniu tych składników dolaliśmy olej, mleko i żółtka jaj (po oddzieleniu ich od białek oczywiście). Wszystko razem miksujemy i gdy uzyskamy gładką konsystencję ciasta, przechodzimy do ubijania białek na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Gdy piana jest już gotowa, delikatnie dodajemy ją do ciasta i wolno mieszamy by ciasto zyskało objętość
Wspólne smakicukrem i masłem, dodać olej i mąkę. Zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę. Pomarańczę wyparzyć i zetrzeć z niej skórkę, potem wycisnąć sok, dodać do ciasta, wymieszać, dodać białko ubijając na najniższych obrotach. Formę wysmarować tłuszczem i podsypać mąką, piec ok. 50 min w 180*C. Gotową babkę można polać lukrem lub posypać cukrem pudem. Smacznego
Idę coś wszamać