Miodownik 192szkl. mocnej, ostudzonej herbaty Krem 1 szkl. cukru 9 łyżek kaszy manny 750 ml mleka 250 g margaryny Do przełożenia: 200 g powideł Wykonanie: Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy szklankę cukru i ubijamy mikserem. Następnie dodajemy 1 szkl. mąki i 1 łyżeczkę sody. Potem powoli dolewamy olej, cały czas mieszając. Dodajemy kolejną szklankę(...)łączymy z miodem, trzecią szklanką mąki i łyżeczką sody. Następnie stopniowo wlewamy przestudzoną herbatę, cały czas miksując i dodajemy przyprawę do piernika. Białka ubijamy na sztywną pianę. W dalszej kolejności łączymy je delikatnie z ciastem. Ciasto dzielimy na 3 części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Każdy blat pieczemy ok. 20 min w 175 o C. Masa: Szklankę mleka
psgotujemy
KEKS NA BIAŁKACH 257Bardzo często mam nadmiar białek w domu, wtedy najczęściej piekę z nich bezy albo keks na białkach. Keks jest ciastem bardzo wilgotnym i aromatycznym. Użyjcie do niego swoich ulubionych bakalii. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście
Przepisy Aleksandry
Róże karnawałowe 217octu olej do głębokiego smażenia białko do sklejania ciasta wisienki kandyzowane cukier puder Wszystkie składniki posiekać na stolnicy i wyrobić gładkie ciasto. Cienko rozwałkować i wykrawać po 3 różnej wielkości koła. Ja wykrawałam szklanką, literatką i kieliszkiem. Następnie każde kółko ponacinać na brzegach i sklejać razem białkiem po 3 od największego do najmniejszego, lekko docisnąć na środku(...)Smażyć na głębokim oleju do zarumienienia. Gdy ostygną na środek nałożyć kandyzowaną wisienkę i posypać cukrem pudrem. Z tego ciasta wyjdą również wspaniałe faworki. Ciasto na faworki kroimy na cienkie paski długości ok 10 cm, nacinamy wzdłuż i przeciągamy przez otwór na drugą stronę. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem
Smakołyki Asi
Ciasto wiśniowo-budyniowe 205ciasta polecam wypróbowanie wersji wiśniowej. Na pewno Was nie zawiedzie :) Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka kwaśnej śmietany (np. 18%) 250 g margaryny 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka wiśniowa: 1 szklanka cukru 300 g wiśni (mrożonych lub ze słoika) 6 białek 1 opakowanie kisielu wiśniowego (można dać 2 w celu zwiększenia intensywności(...)posypania Wykonanie: Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 6 równych części. Każdą część rozwałkować na cienkie placki wielkości formy, w której będziemy piec ciasto. Pianka wiśniowa: Białka ubić z cukrem, następnie dodać kisiel oraz wydrylowane wiśnie i dokładnie wymieszać. Masa budyniowa: Budyń rozpuścić w części mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać mleko z budyniem
MyCookBook.pl
Sernik zebra 9935kakao. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 20-21cm. Sernik zebra ciasto kruche 110g maki pszennej 55g masła 50g cukru pudru 1 duże żółtko masa serowa 700g twarogu półtłustego lub tłustego (trzykrotnie zmielonego) 200g mascarpone 150g cukru 50g stopionego masła 4 jajka + 1 białko (pozostałe(...)ciasta kruchego) 3 łyżki kakao 2 łyżki (20g) mąki pszennej 1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu z wanilii Wykonanie: - mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać zimne, posiekane na drobne kawałki masło oraz żółtko, wymieszać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto schłodzić przez 30-60 minut w lodówce - dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz - schłodzonym ciastem wylepić
Smakołyki Bereniki
Tarta bezowa z marmoladą 188Upieczone, kruche ciasto marmoladą wysmarowałam, a ubite białka z cukrem następnie z Maczek o smaku mango lub truskawek zmieszałam. Na wierz tarty na marmoladę białka dodałam i w piekarniku ponad godzinę wypiekałam. Tarte odstawiłam do przestygnięcia by fajnie chrupała i swoim wyglądem do kosztowania zachęcała. Kolorowe maczki nie tylko wygląd bezy zmieniły(...)smak truskawkowy. Przygotowanie: Ciasto: Z wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Następnie rozwałkowujemy, wyklejamy ciastem formę na tarte, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 200°C ok. 20 min. Piekarnik skręcamy do 160°C. Na lekko przestudzone ciasto nakładamy marmoladę i ją rozprowadzamy po całej powierzchni. Białka ubijamy na sztywno
Moniki Smakołyki
Bakaliowy keks na białkach 170dziś przedstawiam bardzo smakowity wpis :) to świetne rozwiązanie, gdy nie wiemy co zrobić z białkami pozostałymi z wypieku innych ciast. keks jest chrupiący na zewnątrz a w środku miękki i wilgotny :) po prostu pyszny :) ...i bardzo prosty w przygotowaniu ! Składniki: -1 szklanka białek (ok. 8 sztuk) -1 szklanka cukru -1 kostka margaryny(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia -szczypta soli -dowolne bakalie (u mnie 1/3 szklanki, ale można dać więcej) -aromat do ciast, np. cytrynowy lub waniliowy -cukier puder do posypania Wykonanie: W garnku roztapiamy margarynę i zostawiamy do schłodzenia. Białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do uzyskania gęstej masy. Mąkę mieszamy z proszkiem
KasiekGotuje
Róże Karnawałowe – Piękne i Pyszne 253ciasto: mąkę, żółtka, sól, spirytus, śmietanę i całość dokładnie mieszam łyżką. Gdy składniki się połączą ciasto wykładam na blat i zagniatam przez chwilę dłonią – gdyby zdarzyło się że ciasto jest zbyt suche to dodajemy odrobinę śmietany, chociaż nie powinno być za suche. Ciasto zagniatam do momentu połączenia się składników następnie zbijam je wałkiem z każdej strony w sumie około(...)filmiku. Jeżeli podczas zbijania ciasto kleiło by się do blatu to blat podsypujemy delikatnie mąką i nadal zbijamy. Tak przygotowane ciasto wkładam do woreczka i odkładam w zimne miejsce na około 30 minut. Po 30 minutach wałkowanie ciasta na róże karnawałowe i wykrawanie: Ciasto dzielę na pół aby łatwiej było mi je wałkować (pozostałe ciasto wkładam do woreczka żeby
Uwaga Babcia Gotuje
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE Z BEZĄ, KRUSZONKĄ I TRUSKAWKAMI 257mąkę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, wsypać proszek do pieczenia, ksylitol (lub cukier) oraz żółtka i zagnieść energicznie kruche ciasto. Ja posłużyłam się tradycyjnie hakiem miksera. Kruche ciasto podzielić na dwie części. Jedną wykleić dokładnie spód blaszki. Drugą część rozkruszyć do miski i umieścić w lodówce. Masa serowa: - 125g masła w temp.pokojowej - 600g dobrego twarogu do serników(...)cały czas ucierając. Gotową masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód, wyrównujemy. Na masie serowej układamy umyte, odszypułkowane, przekrojone na połowy kawałki truskawek. Masa bezowa: - 5 białek (pozostawionych od kruchego ciasta) - 1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego lub zwykłego Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec partiami dosypujemy cukier, cały czas ubijając. Masa ma być sztywna. Gotową masę
Smaczne Zdrowe
Strucla z ciasta półfrancuskiego, drożdżowego z serem i żurawiną 223masła 300 ml mleka 20 dag masła białko do smarowania ciasta mąka do podsypywania Nadzienie. 30 dag sera białego 8 dag cukru 1 łyżka miodu 1 jajko wanilia skórka pomarańczowa 3 łyżki żurawiny suszonej Wykonanie. Ser utrzeć z jajkiem i cukrem. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Ciasto półfrancuskie, drożdżowe. Mąkę przesiać do miski. Z 15 dag mąki, drożdży(...)Ciasto złożyć w kopertę, wywałkować w prostokąt, złożyć na 3 części jak książkę i znowu rozwałkować. Czynność tę powtórzyć 4 razy bez odstępów czasowych. Ostatni raz wywałkować ciasto w prostokąt, na grubość 4-5 mm. Na połowie ciasta rozsmarować nadzienie i zwinąć w rulon zaczynając od strony nadzienia.. Ułożyć w foremce i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podrośnie posmarować białkiem
Kulinarny karnet Christophera
Bliny buraczane na zakwasie ze śledziem, kawiorem i majonezem chrzanowym na oleju rzepakowym 236drożdżach z mąki gryczanej lub mieszanki mąki pszennej i gryczanej. Wykorzystując moje zamiłowanie do wypieku domowego chleba zrobiłam bliny na bazie zakwasu żytniego, tego na którym piekę chleb. Do ciasta dodałam też tarte buraki, co wzbogaciło bliny o charakterystyczny słodkawy smak, który dobrze komponuje się z chrzanowym majonezem, słonym śledziem i kawiorem. Do przygotowania blinów i domowego majonezu wykorzystałam olej(...)drugiej misce łączymy zakwas, mąkę, miód, żółtka i tarte na małych oczkach buraki. Powoli wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez około 3 minuty. Następnie dodajemy powoli olej rzepakowy i wyrabiamy jeszcze minutę. Do ciasta dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 3 godziny
Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto kruche z jabłkami i śliwkami! 407rozpuści! ) - 3 łyżki jogurtu - plus mąka do podsypywania - 5 jabłek - 500 g śliwek Ciasto za pomocą noża zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 40 minut. dodatkowo: -3 białka - 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubij na sztywną pianę, dodaj mąkę ziemniaczaną(...)łyżkę cukru. Schłodzonym ciastem wylep dno i brzegi , ułóż pokrojone w plasterki jabłka, na to ćwiartki śliwki, posyp 2 łyżkami cukru i cynamonem, wyłóż pianę z białek, ułóż na wierzchu pozostałe ciasto np. w formie długich paseczków. Pieczemy: 55-60 minut w nagrzanym piecu. Smacznego! ZAPRASZAM NA FACEBOOKA SMYKWKUCHNI
SMYKWKUCHNI
Delicja siostry Anastazji 644szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa : 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe 250 g masła 2 łyżki cukru 1 czerwona galaretka Sposób przygotowania: Ciasto kakaowe: Ubić pianę z białek. Dalej ubijając , dodać , cukier , żółtka , przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Piec ok. 40 min. w temp. 180 C Ciasto jasne z dziurkami: Ubić(...)pianę z białek. Dodawać kolejno cukier, żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 30 min. w temp. 180 C ( najlepiej sprawdzić patyczkiem pod koniec pieczenia). Po upieczeniu kieliszkiem albo szklanką wykrajamy dziurki w biszkopcie. Masa: Z 1/2 litra mleka odlać pół szklanki do której wsypujemy oba budynie a resztę mleka zagotować z cukrem . Budyń wystudzić
Słodkości i nie tylko
Ciasto z płatków ryżowych i owsianych z morwą i bananem 212czarnej 1 duży banan 3/4 szklanki cukru pudru 2 żółtka 2 białka Płatki ryżowe, owsiane, mąkę, jogurt, żółtka i 40g morwy mieszamy na gładką masę. Ciasto odstawiamy na 30 minut. Białka ubijamy na sztywną pianę i partiami łączymy z ciastem. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i dekorujemy pozostałą morwą i pociętym bananem. Ciasto pieczemy
Gotowanie i blogowanie
Kruszon z papają 163masę. Dodać pokrojone masło i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Chwilę ubijać mikserem po czym dalej zagnieść w dłoniach. Ciasto podzielić na 3 równe części i do jednej dodać kakao. Na około 30 minut włożyć do lodówki. Z białek ubić pianę (dodać szczyptę soli), dodając stopniowo(...)cukier. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć część białego ciasta, potem czekoladowego. Następnie kłaść kulki papai (odsączone z syropu), ubite białka i na wierzch ponownien zetrzeć białe ciasto. Piec ok 45 minut w 160 stopniach
Szybko Tanio Smacznie