ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:79/932)

Sernik z nutą cytryny i bezową koroną 185

masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 budyń w proszku bez cukru, może być śmietankowy lub waniliowy szczypta soli BEZA: 4 białka 4 łyżki cukru pudru szczypta soli Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej. Masło ucieramy z cukrem(...)ubijamy białka ze szczyptą soli. Kiedy białka będą już prawie ubite dodajemy po łyżce cukru pudru, ciągle ubijając.  Ciasto wyjmujemy z piekarnika i szybko nakładamy na niego pianę z białek i cukru. Wkładamy ponownie do piekarnika na około 10 minut/ 170 stopni Smacznego! Skomentuj

MamaOskarka
Malinowy placek. Pyszne i szybkie ciasto z malinami. 147

idealnym słodkim akcentem do kawy lub herbaty. Takie ciasto posmakuje każdemu. Nawet moja koleżanka, która bardzo przestrzega diety tej malinowej słodkości nigdy nie odmawia Malinowy placek. Pyszne i szybkie ciasto z malinami. 2016-04-16 12:31:40 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Na koniec wlewamy powoli mleko, miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do miski z ciastem dodajemy powoli ubite białka i łączymy delikatnie przy pomocy łyżki, bądź miksera (na bardzo wolnych obrotach). Ciasto przelewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką formy. Następnie na cieście układamy w sposób

Słodkie okruszki
Szarlotka 237

ciastoCiasto podzielić na dwie nierówne części.  Większą wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.  Posypać kaszą.  Mniejszy kawałek ciasta schować do lodówki.  Jabłka obrać, pokroić na kawałki.  Poddusić w garnku z 2 - 3 łyżkami cukru.  Pod koniec dodać cynamon.  Podduszone jabłka wyłożyć na ciasto posypane kaszą.    Białka ubić na sztywno z dodatkiem pół szklanki cukru pudru.  Wyłożyć na jabłka.  Na wierzch zetrzeć odłożone ciasto.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni piec przez 45 - 50 minut

Sto kolorów kuchni
Szybkie ciasto czekoladowe z bananami i orzechami 149

orzechami. Połączenie smaków idealne. Takie ciasto smakuje wspaniale w towarzystwie kawy lub herbaty i ciekawych rozmów ze znajomymi. Spróbujcie tego pysznego ciasta czekoladowego z bananami i orzechami.   Szybkie ciasto czekoladowe z bananami i orzechami 2016-04-14 13:53:37 Write a review Save Recipe Print 79 calories(...)proszkiem do pieczenia i przestudzoną masę czekoladową. Miksujemy dokładnie składniki do ich połączenia. Pokrojonego w drobną kostkę, świeżego banana łączymy delikatnie za pomocą drewnianej łyżki z czekoladowym ciastem. Następnie ubijamy białka z szczyptą soli na sztywną pianę i łączymy ją ostrożnie z czekoladowo-bananowym ciastem. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki. Wkładamy do nagrzanego

Słodkie okruszki
Białkowe placuszki z nasionami chia 143

taką odżywką. Nie zastępuje mi posiłku, a stanowi tylko mały dodatek. I to całkiem smaczny. :) Po raz kolejny użyłam w przepisie odżywki o smaku białej czekolady,  do ciasta dodałam same białka i pominęłam mleko. Placuszki wyszły bardzo delikatne i smaczne, a dzięki użyciu mąki ryżowej -również bezglutenowe . Oczywiście zamiast odżywki możecie użyć większej ilości mąki(...)składników suchych wlewamy wodę i dodajemy nasionka chia.  Mieszamy ze sobą stopniowo dodając (łyżka po łyżce) ubitą pianę z białek.  Smażymy placuszki na niewielkiej ilości oleju kokosowego z obu stron. 1 placuszek = 2 łyżki ciasta Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie był to jogurt naturalny, banan i kakaowa polewa*. :) * po prostu łyżeczka kakao, łyżeczka cukru

Kuchnia Ellie
Tarta cytrynowa - prosta i baaardzo smaczna 154

łyżki mąki ziemniaczanej 70 g cukru 100 g masła 3 żółtka beza: 4 białka 200 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Spód:  Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy zmielone migdały  oraz resztę składników. Wszystkie dokładnie zagniatam tak aby stworzyły jednolite ciasto. Gotowe wykładamy na okrągłą blaszkę nie zapominając o wyłożeniu ciasta również na ściankach(...)jajka. Mieszamy aż wszystko ładnie się rozpuści i połączy. Masa powinna być bardzo gęsta, jeśli nie jest należy ją lekko podgrzać. Gotową masę wylewamy na ciasto.  Beza: Z białek ubijamy pianę na sztywno. Pod koniec dodajemy mąkę i cukier i delikatnie mieszamy. gotową bezę wykładamy na wierzch ciasta. Możemy pokusić się o wzorki , na pewno będzie ciekawiej

ciastkarnia na kruchym spodzie
ciasto "rewelka" 149

ciasto jest po prostu przepyszne. Tym razem przepis wymyśliła moja mama. *blaszka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 300 g mąki 250 g masła 100 g cukru pudru 6 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia na piankę: 6 białek 1 szklanka cukru pudru 100 g kokosu 5 łyżek mielonych orzechów włoskich na krem: 500 ml mleka 1 opakowanie(...)ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki. Na jedno ciasto ułożyć śliwki skórkami do dołu. Piec 30 minut 180*C. Na drugim cieście rozsmarować powidła. Białka ubić z cukrem pudrem i kokosem. Wyłożyć na powidła i posypać orzechami. Piec w 180*C pół godziny. Na mleku ugotować budyń z cukrem i kawą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Babeczki migdałowe 134

cukru pudru, skórka otarta z 1 cytryny, 1 białko, 2 jajka, Oczywiście można zrobić ciasto francuskie, ale można skorzystać z gotowego. Ja często korzystam z gotowego, a dlaczego? Czas, czas, czas... Ważne, aby ciasto było z masłem! Migdały zmiksować, dodać białko, cukier i skórkę cytrynową, zmiksować razem. Następnie dodać jajka i dokładnie wymieszać. Otrzymamy płynną masę. Ciasto rozwałkować

królestwo garów
Ciasto rabarbarowo-truskawkowe 98

skórki i pokroić na kawałki o długości 1 cm. Truskawki obrać z szypułek. Rabarbar wyłożyć na przygotowane ciasto, na to wyłożyć truskawki, posypać cukrem waniliowym i cukrem kryształem, na końcu posypać budyniem w proszku. Składniki na pianę: 4 białka; 1 szklanka cukru kryształu; 1 kisiel żurawinowy (lub inny); Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną(...)pianę, dodać cukier kryształ i ubijać, aż piana będzie błyszcząca. Na końcu dodać kisiel i wymieszać. Pianę wyłożyć na przygotowane owoce. Na pianę zetrzeć zamrożone ciasto na tarce o grubych oczkach. Ciasto piec około 1 godziny w 180 st.C na lekko złoty kolor

In my kitchen
Sernik z wiśniami 177

słoik wiśni w kompocie (lub wiśni drylowanych) ok. 720ml sok z połowy cytryny 100g masła Składniki na pianę: 5 białek 150g cukru kryształu sok z połowy cytryny słoik wiśni w kompocie (lub wiśni drylowanych) ok. 720ml Wykonanie ciasta: Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Masło pokroić w kostkę(...)minut w temperaturze 180 stopni.    Blacha : standardowa, prostokątna Warstwy od dołu: 1. ciasto 2. masa serowa 3. wiśnie 4. piana z białek 5. wiśnie 6. starte ciasto Przepis pochodzi ze zbioru przepisów Kuchnia Lidla

Mania Wypiekania
Pleśniak. 177

razem z mąką, 2 łyżkami cukru, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i 4 żółtkami. Ciasto zagniatamy (ciężko jest ale da się ładnie zagnieść). Zagniecione ciasto dzielimy na trzy równe części. Jedną z nich ugniatamy z kakao. Zagniecione trzy części wkładamy do lodówki do stwardnienia. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy 2/3 szklanki cukru pudru. Blachę(...)pieczenia. Schłodzone jasne ciasto ścieramy na tarce i ręką delikatnie rozprowadzamy po dnie blaszki. Następnie smarujemy grubą warstwą dżemu. Na to ścieramy ciemną część ciasta i układamy na niej pianę z białek. Na wierzch ścieramy ostatnią, jasną część ciasta. Pieczemy ok. 40 - 50 minut w temp. 180ºC.  Ciasto najlepiej kroić gdy ostygnie. Ja niestety nie doczekałam się

W kuchni u Moniki
Kruche ciasto wiśniowe z pianką 452

Kruche, pyszne ciast z owocami. Przepis jest dość popularny w wersji z jabłkami. Moja modyfikacja polega na tym, że do piany, którą wylewa się na owoce, zamiast kisielu w proszku dodaję ugotowany, gorący kisiel. 0,5 kg mąki 5 jajek 5 dag smalcu 25 dag margaryny niepełna szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duże (64g) opakowanie kisielu(...) i do kisielu) Margarynę i smalec posiekać z mąką. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia. Zagnieść kruche ciasto. 3/4 ciasta rozwałkować, wyłożyć na blaszkę (34x26). Na cieście ułożyć wiśnie. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 5 łyżek cukru. Gdy piana jest dobrze ubita, nie przerywając ubijania wlewać powoli gorący, świeżo ugotowany( zgodnie z przepisem

Praktyczna pl
CIASTO ZE ŚLIWKAMI 244

Kolejne ciasto ucierane z owocami teraz dodatkiem śliwek węgierek. SKŁADNIKI: 40 dag śliwek 10 dag stopionego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 4 łyżki śmietany 18% 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru PRZYGOTOWANIE Masło roztopić odstawić aby przestygło. Białka ubić na sztywną piane, żółtka utrzeć z cukrem, na puszystą masę, cały czas ucierając(...)dodawać przestudzone masło, śmietanę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki miksować około 2-3 minut aż ciasto będzie gładkie, następnie dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy równo rozprowadzić, na wierzchu ułożyć śliwki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C na funkcji góra-dół  przez około 50-55 minut

RAROSSA
Kruszonkowiec - ciasto z pełnoziarnistą kruszonką i pianą z białek 342

borówkowy. Przepis, który zmodyfikowałam (dodałam mniej cukru, bo dżem jest wystarczająco słodki) pochodzi stąd: KLIK . (przepis na tortownicę 21cm - można zrobić w większej, ciasto będzie niższe, ale równie smaczne) 5 jajek (oddzielamy żółtka od białek) 100g masła lub margaryny (u mnie masło) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (można zastąpić tradycyjną pszenną) 1/4 szklanki cukru(...)rozcieramy je rękoma. 2. Na dno tortownicy wykładamy 1/2 porcji przygotowanej kruszonki. Nie ugniatamy. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. 3. W czasie kiedy ciasto się podpieka ubijamy białka ze szczyptą soli i 1/4 szklanki cukru. 4. Podpieczony spód smarujemy dżemem, na który wykładamy pianę z białek. Posypujemy pozostałą kruszonką. 5. Pieczemy w niezmienionej temperaturze

Szefowa kuchni
Szybkie ciasto jogurtowe z owocami (z rabarbarem i truskawkami) 179

białka i żółtka) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki owoców (mogą być świeże lub mrożone) skórka starta z jednej cytryny (opcjonalnie) cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: 1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli, stopniowo dodajemy żółtka, cukier, olej i jogurt. Jeszcze chwilę miksujemy. 2. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy skórkę(...)cytrynową. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką. 3. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy (warto wysypać ją bułką tartą) lub wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Na wierzchu układamy owoce, delikatnie wciskamy je wgłąb ciasta. 5. Pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 175 stopni. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Uwaga: owoce (szczególnie mrożone) mogą puścić wodę, dlatego czas pieczenia może się

two broke sisters