ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:86/932)

Sernikum Japonikum, czyli Fluffy-Puffy 112

wodę. Następnie mniejszą wykładamy papierem do pieczenia i od spodu zabezpieczamy folią aluminiową. Jeśli mniejsza tortownica nie ma zdejmowanego dna (tym lepiej), pomijamy krok z sreberkiem. Wracając do ciasta, to do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Gdy białka stracą przeźroczystość, cały czas ubijając, dodajemy stopniowo cukier do wypieków (czemu do wypieków(...)białka są gotowe, to dodajemy je, również stopniowo do masy serowej. 1/3 piany łączymy trzepaczką. Gdy się białka wchłoną, to dodajemy kolejną porcję. A ostatnią 1/3 mieszamy już za pomocą łyżki, czy szpatułki. Jednolite, nabąblowane ciasto o płynnej konsystencji jest tym czego oczekujemy. A zatem przelewamy je do tortownicy wyłożonej papierem (średnica

Karczma Honorietty
Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką. 174

wiaderka President ) - 3 jajka - 1/3 szklanki cukru - 1 budyń waniliowy - 1 puszka brzoskwiń Kruszonka - 2 białka - 0,5 szklanki cukru pudru - 150 gram wiórek kokosowych Dodatkowo - masło i bułka tarta do wysmarowania blaszki - polewa czekoladowa - czekolada ( opcjonalnie ) Wykonanie Składniki na ciasto zagniatam, kiedy się połączą wykładam ciasto na spód blaszki, wysmarowanej masłem(...)wysypanej bułka tartą. Na masę serową mieszam ser z żółtkami, cukrem i budyniem, dodaję pokrojone w kostkę brzoskwinie, na końcu dodaję ubita pianę z białek, lekko mieszam. Masę wykładam na ciasto,które jest w blaszce. Na kruszonkę ubijam dwa białka, mieszam je z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Całość wylewam na masę serową. Blaszkę z sernikiem

Kuchnia z widokiem na ogród
Ciasto Kokosowe z alkoholem 132

otworzyłam nową mąkę a w środku była niespodzianka – mąka miała lokatorów. Więc musiałam szybko iść do sklepu po nową, już myślałam, że nic nie wyjdzie z ciasta po zostawieniu ubitych białek na 20 minut, ale co się okazało, wyszło przepyszne ciasto i tak szybko zniknęło, że dopiero przy ostatnim kawałku zrobiłam zdjęcia. Ciasto Kokosowe z alkoholem Składniki(...)alkohol - łączymy razem ze sobą, mieszamy i wstawiamy na noc do lodówki. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem, następnie dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypujemy, cały czas powoli dokładnie mieszając. Blachę kwadratową wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy je w temp. 165 stopni C około 45-50 minut

Kulinarne życie
Kokosowy pleśniak z porzeczkami 164

słodkie ale nie za bardzo. Polecam  z porzeczkami i innym owocem. ciasto kruche: 200 g oleju kokosowego 2 szklanki mąki pszennej typ 500 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 łyżka cukier puder płaska 1 łyżeczka proszku do pieczenia płaska sól szczypta 5 żółtek beza: 5 białek 1 szklanka cukier kryształ 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu(...)wykładam papierem do pieczenia. 2/3 ciasta ścieram na tarce jarzynowej na blaszkę.  Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni góra dól i podpiekam spód ciasta 15 minut. Białka temp pokojowa ubijam mikserem ze szczyptą soli na sztywno, dodaję do łyżce cukier i jak się rozpuści dodaję kolejną łyżkę i tak do końca cały czas miksując. Na końcu dodaję

wesoła kuchnia
Jesienna szarlotka wg Aleex 170

smaku) i smażyć na średnim ogniu. Dodać cynamon, wymieszać. Owoce powinny stracić smak surowizny, sok musi odparować. Po około 30-40 minutach będą gotowe. 6. Ostudzone ciasto posmarować surowym białkiem z 1 jajka i posypać tartą bułką Nałożyć na nią mus jabłkowy, a na wierzchu ciasta ułożyć szachownicę. 7. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem. 8. Szarlotkę piec około

W mojej kuchni
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI 123

zagnieść podsypując mąką.Owinąć folią i włożyć na ok 20 min do lodówki.Tortownicę dobrze natłuścić,obsypać bułką tartą.Schłodzonym ciastem wylepić spód i boki tortownicy,niewielką część zostawić.Ciasto włożyć do piekarnika na ok 10 min w 200stC,aż spód się przyrumieni. Masa serowa:   100 g masła 1kg sera białego dobrej jakości 1/2 -3/4 szklanki cukru pudru(...). Na podpieczonym cieście położyć trochę masy serowej,ułożyć brzoskwinie,przykryć masą serową,znowu brzoskwinie i reszta masy serowej.Wyrównać powierzchnię.Ciasto wstawić do piekarnika na ok 45 min w 180stC.Z pozostałego ciasta można powycinać foremkami gwiazdki.Po 45 min gdy sernik już dobrze wyrośnięty i przyrumieniony można ułożyć gwiazdki na nim,posmarować białkiem i ponownie wstawić do piekarnika.Piec

Niespełnione zdolności kulinarne
Paszteciki ze szpinakiem 99

trochę ciasta wystawało poza brzegi. Wypełnić farszem i przykryć krążkiem ciasta (trochę większym od średnicy foremki), zlepiając dokładnie oba kawałki ciasta.Odciąć nadmiar ciasta. Wierzch ciasta posmarować rozmąconym białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut. Jeśli zostanie nam trochę ciasta, można z niego upiec paluszki – zrobić wałeczki o średnicy około 0,8 cm, obsypać

królestwo garów
Fale dunaju 153

szkl cukier waniliowy 1 opak gotowa polewa 1 opak PRZYGOTOWANIE: CIASTO  Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem i ubitą pianę z białek, lekko wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części Pierwszą część wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem, do drugiej części ciasta dodać kakao i dwie łyżeczki wody. Wyłożyć na jasne ciasto. Na wierzchu

Kuchnia Danusi
Ciasto z pianką budyniową i malinami 605

Kruche ciasto z pianką budyniową i malinami, to deser który uwielbiam i często piekę. Ciasto wygląda i smakuje wyśmienicie. Poznaj mój sprawdzony przepis na pyszne ciasto, które rozpływa się w ustach. Trudno oprzeć się dokładce. Porcja ciasta z pianką budyniową i malinami. Kruche ciasto z pianką budyniową i malinami. Składniki na ciasto: Szklanka to pojemność 250 ml. Podane składniki(...)foremki ciasto należy ugnieść palcami żeby je dopasować. Ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (góra-dół), piekę 15 – 20 minut na złoty kolor , a następnie studzę. Spód ciasta należy oddzielnie podpiec, aby uniknąć zakalca . Krok 4. Przygotowuję piankę budyniową. Gdy upieczony spód ciasta zaczyna stygnąć, przygotowuję naszą warstwę z pianki i budyniu. Białka

Ania gotuje
Gofry z cukrem pudrem 294

szczyptą soli. Dodajemy cukier biały i waniliowy. Następnie dodajemy żółtka i olej. Miksujemy, dolewając powoli mleko. Odstawiamy ciasto na godzinę. Kolejno dodajemy ubite na sztywno białka. Dodajemy je do ciasta i mieszamy delikatnie. Taką masę wylewamy na rozgrzane płyty gofrownicy. Gofry pieczemy, aż do zarumieniania. Wyciągamy je przy pomocy wykałaczki, nadziewamy  i wyciągamy. Studzimy na kratce

Aga w kuchni
Baba cytrynowa na białkach. 149

masło . Białka ubić ze szczyptą soli i stopniowo dodawać do ciasta nadal wyrabiając na średnich obrotach. Dodać osuszone rodzynki. Ciasto przełożyć do dużej formy z kominkiem i odstawić na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Pieczemy w temp.180stop. ,50-60 min. Polać lukrem cytrynowym -białko utrzeć z cukrem pudrem + kwasek cytrynowy lub cukier puder utrzeć z sokiem

Kulinarny karnet Christophera
Pan de mie (chleb tostowy) w lutowej piekarni 82

jeden bochenek, używając połowy składników. Ciasto na każdym etapie wyrabiałam ręcznie. Składniki :  Zaczyn/Levain 6 g dojrzałego zakwasu (100% nawodnienia)  61g mąki uniwersalnej o zawartości białka 11,7% 61g wody Ciasto właściwe  774 g mąki uniwersalnej 11,7% białka  100 g masła niesolonego 58 g miodu  184 g mleka pełnego (prosto(...)pieczenia, np. o godz. 22:00.   Wymieszać wszystkie składniki na levain.  Umieścić w słoiku i przechowywać w temperaturze około 24–25 °C przez noc. Docelowa końcowa temperatura ciasta wynosi 24 °C. Ten zaczyn zazwyczaj dojrzewa około 12 godzin. Można zrezygnować z przygotowania levain i użyć aktywnego zakwasu (127 g).  Autoliza – 9:30    Najpierw wyjmij masło

Weekendy w domu i ogrodzie
Babka z białek ..z dodatkiem galaretki 227

Nadmiar białek trza jakoś wykorzystać.. Tu znalazłam przepis na babkę..ja dodatkowo dodałam galaretkę...po upieczeniu ciasta zrobiłam w nim dziury i wlałam tężejącą galaretkę..[ taki pomysł z galaretką gdzieś widziałam w necie]..u mnie wyszła babka z keksówki i 4 malutkie babeczki.. 3 szkl. mąki 7 białek 1 szkl. cukru pudru Kupiec(...)Wodzisław Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać.. Białka ubić na sztywno. Następnie cały czas ubijając dodać cukier i ubijać jeszcze ok 10 minut . Cały czas miksując dodać mleko, masło i mąkę, a na koniec cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Ucierać do momentu aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przelać do formy i wyrównać wierzch. Piec

Moje domowe kucharzenie
Tarta z porzeczkami 125

nadzienie : 2 budynie śmietankowe lub waniliowe  ok. 3 szklanek mleka 6 łyżek cukru 2 szklanki porzeczki (u mnie czarna) Beza : 3 białka  5-6 łyżek cukru (można dać mniej, bo moje ciasto było jak dla mnie troszeczkę za słodkie) 5 łyżek wiórków kokosowych Przygotowanie :  Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę (margaryna ma być(...)pianę z białek (ubijamy białka, gdy będą już sztywne dodajemy cukier i wiórki. Dokładnie mieszamy). U mnie zostało jeszcze trochę ciasta więc położyłam małe kawałki na pianie z białek. Piec w 180st. C, 20 -25 min. Wszystko zależy od piekarnika, więc należy sprawdzać co jakiś czas. Ja je podałam z lodami jak było jeszcze

charlotte gotuje
Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy 174

papierem do pieczenia, jedną częścią ciasta wykładamy boki do około 3/4 wysokości obręczy, na dno ścieramy na dużych oczkach tarki drugą część ciasta. Tortownicę wraz z ciastem wkładamy do lodówki.  Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do drugiej miski przekładamy ser, dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy oraz proszek budyniowy - miksujemy do połączenia(...)się składników, dodajemy skórkę kandyzowaną z pomarańczy i aromat pomarańczowy - mieszamy. Do masy serowej przekładamy ubitą pianę z białek - mieszamy. Masę serową wykładamy na starte ciasto. Na wierzch ścieramy trzecią część ciasta. Sernik wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy około 40-45 minut, zmniejszamy grzanie do 150 stopni i dopiekamy do 70 minut. Wyłączamy piekarnik

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki