ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:92/932)

Truskawkowa rozkosz 144

szybko gęstnieje. Truskawki użyte do ciasta mogą być zarówno świeże jak i mrożone. Truskawkowa rozkosz CIASTO 1 kostka margaryny 7 żółtek 25 dag cukru cukier wanilinowy 25 dag mąki kilka kropel aromatu pomarańczowego Delecta 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta PIANA 7 białek 30 dag cukru pudru MASA TRUSKAWKOWA 70 dag truskawek 1 opakowanie galaretki truskawkowej Delecta(...)mąkę z proszkiem do pieczenia Delecta, na koniec dodać aromat zapachowy. Ciasto podzielić na dwie części. Powstałe części ciasta przełożyć na wysmarowane margaryną brytfanny. Ubić białka, dodać cukier puder, wyłożyć na ciasta.  Piec w 180 st. przez ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. MASA TRUSKAWKOWA: Śmietanę 30% ubić, dodać cukier puder i śmietan fixy

Gotuję Testuję
Drożdżówki z jabłkami Sądeckimi 183

rozczyn. Wyrabiamy przez 8-10 minut na gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, aby podwoiło swoją objętość. 3. Przygotowujemy foremki, wykładamy je papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wałkujemy na grubość 1 cm, wycinamy szklanką kółka, łączymy dwa ze sobą, sklejamy je białkiem. Robimy wałeczek z ciasta, skręcamy w spirale i obtaczamy przygotowane

Apetyczna babeczka
Drożdżówki z serem i truskawkami 269

wyrobionym ciastem przykryć szczelnie ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości NADZIENIE - twaróg przecisnąć przez praskę lub rozgnieść widelcem, wymieszać dokładnie z miękkim masłem, cukrem i żółtkiem (białko pozostawić tak jak poprzednie do posmarowania bułek lub zamrozić, jeśli będzie go za dużo) - truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, dokładnie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki - do białka dodać(...)łyżkę mleka, wymieszać PRZYGOTOWANIE DROŻDŻÓWEK - wyrośnięte ciasto krótko wyrobić - podsypując mąką, rozwałkować na placek o grubości około pół centymetra i wymiarach około 40x30cm - na placku rozsmarować równą warstwę twarogu, na wierzchu w odstępach od siebie ułożyć większość truskawek (około 4/5) - placek zwinąć w ciasny rulon wzdłuż dłuższego boku - ostrym nożem podzielić na plastry o grubości kilku centymetrów, jeśli chcemy przygotować

Smakołyki Bereniki
Pleśniak i moja pierwsza idealna beza 156

żółtek, śmietany i masła  zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej z nich dodajemy kakao lub karob i zagniatamy ponownie.  Ciasta (2 jasne i 1 ciemne)  odkładamy do zamrażalnika na około godzinę.(ja zrobiłam ciasto wieczorem i odłożyłam do lodówki na całą noc). Pierwszą część zmrożonego jasnego ciast ścieramy na tarce o dużych oczka(...)pieczenia. Na cieście rozprowadzamy dżemy porzeczkowy.  Warstwę dżemu przykrywamy startym na tarce ciastem ciemnym, które następnie posypujemy żurawiną i rodzynkami.  Na koniec układamy startą 2 część jasnego ciasta.   Wkładamy formę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45-50 minut.  Po tym czasie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150 stopni.  Ciasto wyjmujemy, nakładamy

Bon appetit mon amie
Sezam 164

łyżki kwaśnej śmietany Sezam: 15 dag ziaren sezamu 2 łyżki płynnego miodu 10 dag margaryny 1/4 szklanki cukru pudru Kokos: 6 białek 1/2 szklanki cukru kryształu 10 dag wiórek kokosowych 1 mały słoik powideł śliwkowych Ciasto kruche II : 20 dag mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 5 dag margaryny 2 żółtka 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka sody(...)nagrzanego do 180;C na 220-25 minut. Wyjmuję i studzę. Kokos- Białka ubijam z cukrem, dodaję wiórki i delikatnie mieszam. Drugie ciasto surowe najpierw smaruję powidłami i na wierzch wykładam  ubite białka z kokosem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20-25 minut.Wyjmuję i studzę. Kruche ciasto 2- Z podanych składników

Ciasteczkowy Potwór
Keks z lukrem królewskim i czekoladkami 126

żółtka.  Przesianą mąkę jednym ruchem wsypać do masy i nadal ubijać, aż ciasto stanie się jednolite i puszyste.  Dodać bakalie posypane wcześniej mąką (lub namoczone w rumie), dodać proszek do pieczenia. W tym momencie musiałam wyrabiać ciasto ręcznie, gdyż było bardzo gęste. Ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą. Włożyć do formy(...)ciasto wypełniło ją do 3/4 wysokości. Piec w nagrzanym piekarniku do 180-200 stopni C przez 45-55 minut. Białko ucieramy z cukrem pudrem, przy pomocy miksera lub trzepaczki, tak przygotowany lukier królewski wylewamy na wcześniej ostudzone ciasta, dekorujemy kawałkami czekoladowych cukierków

Moja smaczna kuchnia
Gofry na wodzie 152

i zmiksować je z cukrem, następnie miksując dodać olej i wodę. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać z płynną masą i zmiksować na jednolite ciasto bez grudek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, połączyć z powstałą wcześniej masą i delikatnie wymieszać łyżką (nie miksować). Piec w nagrzanej gofrownicy o mocy

Kuchcik gotuje
Ciasto kruche z czerwoną porzeczką 105

kwaśnego. Polecam :) Ciasto kruche z czerwoną porzeczką Składniki: Kruche ciasto (pochodzi z tego przepisu)   450 g mąki pszennej 250 g masła/margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany  1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 400 g czerwonej porzeczki 2 białka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Sposób wykonania(...)Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki. Kwadratową blaszkę o boku 23 cm (lub nieco większą, ciasto jest wysokie) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć porzeczki. Ubić piane z białek, dodać cukier

Smaki Natalii
Oczy carycy II - wersja z alkoholem i bitą śmietaną. 472

Ciasto białe 6 białek 1  szkl. cukru 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1/2 szkl.mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 80 ml oleju 1 łyżka soku z cytryny Białka ubić ,dodając pod koniec stopniowo cukier. Wmieszać mąki z proszkiem ,wlać olej i sok z cytryny, dokładnie ,delikatnie wymieszać. Blachę 25x36 cm natłuścić i wylać(...)białe ciasto. 2. Ciasto ciemne. 6 żółtek 1 całe jajko 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki tortowej ¾ łyżki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 80 ml oleju Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę ,dodać mąkę z proszkiem i kakao ,wymieszać i ,wlać olej i dokładnie wymieszać. Otrzymane ciemne ciasto wylać na białe. Widelcem przemieszać głęboko ciasta  tworząc

Kulinarny karnet Christophera
Jabłecznik z bezą i migdałami 206

łyżki śmietany 18%, Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, 100ml wody, 1,5 łyżeczki cynamonu, Beza: 5 białek, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 30g płatków migdałowych. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę łączę z margaryną. Dodaję cukier, żółtka, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagniatam ciasto.  Przygotowane ciasto rozwałkowuję i wykładam(...)ścieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam do garnka, podlewam wodą i prażę około 5 minut. Dodaję cynamon i mieszam. Przestudzone jabłka wykładam na podpieczone ciasto, wyrównuję. 3. Beza: Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier puder, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Ubijam. Pianę wykładam na masę jabłkową, wyrównuję. Wierzch posypuję płatkami migdałowymi.  4. Ciasto piekę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik kawowy z kokosową pianką 424

szczypta soli Wykonanie: - składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej - mąkę, kakao i cukier przesiać, dodać zimne masło, składniki posiekać razem, dodać żółtko (białko odłożyć na pianę), szybko wyrobić gładkie ciasto, schłodzić je 30 minut w lodówce - kawę zalać gorącą zagotowaną wodą, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia - ciastem cienko wylepić spód i boki tortownicy (wyłożonej papierem(...)serową przelać do ostygniętej formy z ciastem (będzie sięgać trochę ponad połowę wysokości brzegu z ciasta), wyrównać i wstawić do piekarnika, piec 50-60 minut w 160-170 stopniach, aż masa na środku się zetnie i będzie lekko sprężysta (podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, zrobić to dopiero pod koniec przewidzianego czasu) - z białek ze szczyptą soli ubić pianę

Smakołyki Bereniki
Torcik czekoladowo-śliwkowy 159

Żółtka jaj utrzeć z cukrem pudrem na puszystą lśniącą masę , wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, bułką tartą, budyniem i orzechami, połączyć delikatnie z ubitymi na sztywno białkami. Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej papierem tortownicy-samo dno o śr 26 cm. Piec około 35 minut w temp 170*c.Po upieczeniu wystudzić. Całkiem zimne ciasto przeciąć

Wanilia i Kardamon
Pełnoziarniste pancakes na dzień dobry 256

szklanki 12g miodu- 1 łyżeczka szczypta soli szczypta sody oczyszczonej PRZYGOTOWANIE: Oddzielić białko od żółtka Białko z odrobiną soli ubić na sztywną pianę Żółtko zmiksować z mąką, płatkami owsianymi, mlekiem i opcjonalnie miodem Dodać szczyptę soli i sodę i ponownie zmiksować Do powstałego ciasta dodać ubite białko i delikatnie wymieszać łyżką Smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu

peanutbuttermonster
Ciasto kakaowo - kokosowe z jabłkami 327

zamrażalnika. Większą rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiec w piekarniku w 180 stopniach około 15 minut. W tym czasie przygotować wkładkę kokosową. Ciasto kokosowe : 5 białek 1 szkl cukru duży budyń śmietankowy, lub waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki śmietany 18% cukier waniliowy 150 g kokosu Białka ubić na sztywno(...)dodać cukier i cukier waniliowy, cały czas miksować. Następnie dodać budyń, wiórki kokosowe i śmietanę. Na koniec mąkę ziemniaczaną.Wszytko dokładnie wymieszać. Po wyjęciu ciasta kakaowego wylać masę kokosową i podpiec około 10 minut Warstwa jabłkowa: 6 dużych jabłek cynamon Jabłka zetrzeć na tarce, odcisnąć sok, gdy ciasto się podpiecze - wyjąć rozłożyć na białym cieście jabłka posypać cynamonem

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Szarlotka z żurawiną 113

Krok 1   Mąkę   z proszkiem do pieczenia przesiewamy, wsypujemy do misy. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do mąki, wsypujemy ksylitol.Mieszamy i przekładamy teraz wszystko na stolnicę silikonową.Dodajemy pokrojone masło i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Krok 2 Zagniecione ciasto dzielimy na 3 części. Formę okrągłą 26 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia(...)rozprowadzamy równomiernie, posypujemy żurawiną  na całej powierzchni . Krok 4 Białka ubijamy z ksylitolem  na sztywno i wykładamy na jabłka. Trzecią cześć ciasta rwiemy w palcach i " rzucamy na ubite białka"Pieczemy w 170 stopniach koło godziny( przykrywam górę zawsze by beza nie ściemniała , a na końcu ściągam folie aluminiową

Różowa kuchnia