ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:96/932)

JABŁKA W CIEŚCIE 130

dodać 1/4 szklanki mleka i mąkę ( żeby ciasto było gęściejsze niż na naleśniki ), następnie dodać proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki  4. ubić piane z białek i dodać do ciasta, delikatnie mieszając  5. jabłka obrać ze skórki, pokroić w plastry, wyciąć gniazda nasienne  6. dodać do ciasta  7. smażyć na dobrze nagrzanym oleju

Darcia w kuchni
Proste ciasto ze śliwkami 160

prostu nie zdejmować ciasta z papieru tylko całość wyłożyć na brytfankę. Składniki:  1 opakowanie kupnego ciasta kruchego Do wyłożenia na ciasto: 2 łyżeczki cukru do posypania śliwek 6 śliwek dużych okrągłych 4 białka szczypta soli Składniki na kruszonkę: 10 dag masła(...)lubię margarynę, używam Delmy) 10 dag mąki 10 dag cukru pudru Wyłożyć brytfankę ciastem. Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki. Następnie pokroić w cienkie ćwiartki, przełożyć do miseczki i zasypać 2 łyżeczkami cukru. Wymieszać i wykładać na ciasto we wzór rybich łusek. Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Wyłożyć na śliwki. Kruszonka: Do miseczki wsypać

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Szarlotka z żurawiną i pianką 203

rozgrzać do 200 st. Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem, następnie piec 15 min, do lekkiego zarumienienia. Na ciasto wyłożyć połówki jabłek, rozcięciem w dół, w miejsce gniazd nasiennych powkładać kilka żurawin, miejsca między jabłkami też posypać żurawiną. Piekarnik ustawić na 150 st. Białka umieścić w misie miksera, ubić na prawie sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksując(...)piekarnika. Piec 1 godzinę w 150 st. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić. Pokroić w kwadraty. Podawać z gałką lodów waniliowych. Wartości odżywcze dla całego ciasta (3130 g): kcal: 3938 Białko: 87 g Węglowodany: 600 g Tłuszcz: 130 g Wartości odżywcze dla jednej porcji (130 g): kcal: 164 Białko: 3,6 g Węglowodany: 25 g Tłuszcz

moj przepis na
Pani Walewska 3946

przygotowane dwie jednakowe blaszki o wym. 25x36cm. Dodatkowo:  4 białka,  słoik powideł śliwkowych (200ml),  szczypta soli, 200g orzechów włoskich. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Oba ciasta posmarować cienką warstwą powideł śliwkowych, wyłożyć podzielona na pół pianę z białek oraz posiekane orzechy (ale nie za drobno). Każde ciasto piec

Z miłości do słodkości
Runo leśne 1489

Pestki granatu do przyozdobienia Wykonanie: Szpinak należy rozmrozić i odsączyć z wody na sitku.  Następnie należy go zblendować na gładką masę, gwarantuje to równomierny kolor ciasta.  Należy oddzielić białka od żółtek, ubić białka na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, zmniejszyć obroty i kolejno dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce stołowej oleju, dalej(...)pieczenia i szpinak. Całość powinna być dokładnie wymieszana.  Włączyć piekarnik nastawiając temperaturę na 180 stopni, program góra/dół.  Tortownicę wyłożyć pergaminem, boki wysmarować masłem.  Ciasto wlać do formy i piec przez 1 godzinę, do tzw. "suchego patyczka." Po przestudzeniu ściąć nożem powstałą górkę i rozdrobnić. Ubić śmietanę dodając pod koniec wymieszane śmietan-fixy z cukrem waniliowym

Garniec Magalie
Sękacz z marcepanem w polewie czekoladowej 354

Składniki na ciasto: 6 jajek 200g masła 150g masy marcepanowej* 100g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli 100g cukru 50g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej Składniki na polewę: 1 tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej 1 łyżka mleka 1 łyżka masła CZAS PRZYGOTOWANIA: 60-90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY 1. Żółtka oddzielamy od białek. Mąki przesiewamy(...)żółtka, a następnie po łyżce mąki. Miksujemy jeszcze przez chwilę do całkowitego połączenia. 2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier. Ubite białka dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.  3. Na dno tortownicy o wymiarach 24-26 cm (u mnie 24 cm) wykładamy papier do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy

My Culinary Art
szarlotka z kokosem po mojemu:) 179

mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać w ciasto, dzięki temu będzie bardziej puszyste. Podzielić ciasto na dwie części i do jednej dodać kakao. Oba ciasta upiec 20 minut  w temperaturze 180 stopniach. Ubić 4 białka na sztywno z 4 łyżkami cukru i dodać cały kokos. Ciasto piec 15 minut

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto łaciate z masą serową a'la sernik gotowany -piękne i pyszne ciasto :-) 502

oddają jego urody :-) Każdy powinien to ciasto spróbować i upiec, bo warto.  Jeśli chodzi o przepis, znalazłam go na blogu http://znowcosupieklam.blogspot.com No to zaczynamy : ciasto białe: SKŁADNIKI: - 6 białek - 200 g cukru - 50 g mąki pszennej - 150 g mąki ziemniaczanej - 1 łyżka octu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka(...)składniki czyli mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Całość bardzo delikatnie mieszamy. I nasze białe ciasto jest gotowe. Teraz przechodzimy do ciasta ciemnego :-) ciasto ciemne SKŁADNIKI: - 6 jaj - ¾ szklanki cukru - szklanka m ąki pszennej - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.  Następnie dodajemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto półkruche z dżemem 84

Pyszne ciasto półkruche z dżemem to łatwa do przygotowania wersja prostego deseru do kawy w stylu pleśniaka. Przepisy na wypieki z ciasta kruchego zawsze cieszą się dużym zainteresowaniem i dlatego chętnie robię różne jego wersje. Idealne półkruche ciasto na co dzień i od święta. Ciasto półkruche, dżem z jagód i delikatna pianka to zdecydowanie jedno z lepszych połączeń w słodkich(...)ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, należy dodać drugą łyżkę śmietany. Ciasta zbyt długo nie wyrabiać, gdyż za mocno się ociepli i po upieczeniu będzie dość twarde.  Ciasto podzielić na 3 części, 2 zawinąć oddzielnie w folię i włożyć do zamrażarki, a 1 rozwałkować i umieścić na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawić do lodówki. Białka

Kuchcik gotuje
Cygan 268

Utrzeć masło, cukier i żółtka. Dodać miód, zmielony mak i ucierać ok 30 minut. Dodać kakao, sodę, cynamon, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec w tem. 180C ok 1 godziny. Po upieczeniu i wystudzeniu przeciąć na 2 placki. Masa budyniowa; 1/2 litra mleka  cukier do smaku

Apetyczna babeczka
Scarcelle z Apulii, wielkanocne ciasteczka 215

Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1h. Małe porcje ciasta wałkujemy na placek o grubości ok. 3-4 mm i wykrawamy ciastka. Jeśli ciastko chcemy ozdobić jajkiem, pamiętajmy, aby było odpowiednio duże. Gołębice, dzwoneczek i zajączka zrobiłam posługując się formą wyciętą z brystolu, którą następnie przyłożyłam do ciasta i okroiłam. Pozostałe, mniejsze ciastka(...)wykroiłam zwykłymi foremkami. Ciastka układamy na papierze do pieczenia. Na środku kładziemy ugotowane na pół jajko( razem ze skorupką), przmocowujemy dwoma paskami ciasta, paski można przykleić białkiem. Smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy posypką. Pieczemy 15 minut w 180°. Analogicznie postępujemy z małymi ciasteczkami. Przepis oryginalny na 1 warkoczyk: 500 g mąki pszennej 100 ml mleka 100 ml oliwy

Mia Cucina Sofieta
Odchudzona chatka baby jagi ;) 221

świetnie wyglądał no i słuchając komentarzy też genialnie smakował. No i czemu by nie spróbować przygotować dietetycznej wersji tego ciacha? Składniki (forma /ta w której pieczemy/ około 18x23 cm): ciasto: 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej lub budyniu waniliowego bez dodatku cukru 2 łyżki otrębów pszennych 3 jajka 0,5 łyżeczki sody kilka  kropel (około 15) stewii firmy  SteviGold(...)SteviGold Sposób przygotowania: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno otręby, żółtka, sodę, budyń/skrobię, stewię mieszamy miksując na najmniejszych obrotach dodajemy do białek pozostałą masę ciasto wykładamy na wyłożona papierem do pieczenia blachę pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20 minut studzimy w tym czasie miksujemy ze sobą ser, jogurt, rodzynki, rozpuszczoną

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kolorowe lizaczki biszkoptowe 149

białego, 90 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta, 2 łyżeczki cukru wanilinowego Delecta, szczypta soli, 100 g białej czekolady, dowolne posypki do dekoracji ciast Delecta Decorada. Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy „na puch” z cukrem i cukrem wanilinowym. Mąkę mieszamy z proszkiem(...)pieczenia. Pianę z białek dodajemy do żółtek, na przemian z mąką. Dokładnie mieszamy.  Ciasto przekładamy do małych sylikonowych foremek (ja użyłam o kształcie serduszek) lub papierowych foremek do pralinek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180°C na ok. 25 min.  Babeczki z sylikonowej formy wyciągamy, a w papierowych foremkach pozostawiamy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej

Moniki Smakołyki
Ciasto orzechowe z ajerkoniakową pianką 217

szklanki ajerkoniaku 4 łyżki cukru pudru 0,5 szklanki mleka Polewa czekoladowa: 3 łyżki ciemnego kakao 1/3 szklanki cukru 90 g masła 3 łyżki wody Przygotowanie: Ciasto: Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać zmielone orzechy i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą. Ciasto podzielić

Oryginalny smak
Na powrót. Ciepły i pachnący domem. Chleb. 178

ciasta - ja z lubością stosuję metodę wbijania pięści:). Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej o wymiarze 27 x 8,5 cm. Po włożeniu ciasta do formy odstawiam go do drugiego rośnięcia na  ok. 30 minut (czasami już w połowie wyrastania wstawiam do piekarnika i ciasto pięknie podrasta w trakcie gdy piekarnik osiąga wymaganą temperaturę). Wyrośnięte ciasto(...)smaruję chleb białkiem i piekę ok. 30 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze  190 stopni.  * przepis cytuję za Kasiaac z moimi drobnymi zmianami.U Kasi występuję on jako chleb tostowy, jednak nam najbardziej smakuje świeży i nigdy nie doczekał momentu wsadzenia go do tostera:) * Informacje na temat historii chleba znalazłam na tej stronie (klik

KUCHARNIA
Ciasto bezowe z orzechami i czekoladą 227

Ciasto upieczone z okazji Walentynek (każda jest dobra, żeby coś słodkiego zjeść;) Przepis z bloga Dorotus76 , lekko przeze mnie zmodyfikowany. Ciasto bezowe: * 6 białek - robiłam z mrożonych, bo dopiero niedawno się dowiedziałam, że białka można mrozić i jest to genialne dla mnie odkrycie:) * 130 g fruktozy * 130 g (szklanka) zmielonych orzechów włoskich i laskowych(...)czekolady - w oryginale pół na pół gorzka i mleczna   Przed przystąpieniem do pieczenia włączyłam piekarnik na 170*C. Dno tortownicy o śr. 21 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Białka ubiłam na sztywną pianę, dodając stopniowo pod koniec ubijania fruktozę. Do piany wsypałam zmielone orzechy, zmielone drobno morele, a na koniec wlałam roztopioną i przestudzoną czekoladę. W oryginale

Zdrowa Kuchnia Sowy