ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:93/932)

Czekoladowe ciasto – murzynek 300

Smak i zapach tego ciasta pamiętam z dzieciństwa. Przepis ten jest ze mną kilkadziesiąt lat ( strasznie to brzmi ). Nie zawiodłam się,  ciasto które dzisiaj zrobiłam przeniosło mnie swym zapachem i smakiem trochę wstecz. Niesamowite. Może komuś z Was też się coś przypomni. Składniki: 1 kostka tłuszczu ( margaryna ) 1 ½ szklanki cukru 3 łyżki kakao(...)Mieszamy podczas gotowania. Odlewamy ½ szklanki – posłuży jako polewa do ciasta. Po wystudzeniu dodajemy 3 żółtka, mąkę, proszek do pieczenia. Mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Delikatnie łączymy masę. Ciasto wylewamy na natłuszczoną i oprószoną bułką tartą formę ( trochę mniejsza niż klasyczna lub okrągła ) lub wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 o C przez

Smaki Ewy
Ciastka z żurawiną i orzechami 209

dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ciasta dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i pianę z białek. Delikatnie wszystko mieszamy na najniższych obrotach miksera. Ciasto nabieramy jedną łyżką, a drugą zsuwamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc ciasteczka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170st C ok 15min. Smacznego

charlotte gotuje
Makowiec drożdżowy 238

zemleć, po południu lub wieczorem przygotować ciasto, a rano go upiec.Składniki:Ciasto:1/2 kg mąki1 kostka margaryny12 dag cukru pudru5 dag drożdży2 jajka2 żółtka2 łyżki gęstej śmietanyszczypta soliMasa makowa:1/2 kg maku12 dag margaryny30 dag cukru2 jajka2 żółtkazapach migdałowy+piana ze wszystkich białek, jakie zostały z przygotowania(...)ciasta i masy makowej (czyli 4)Sposób przygotowania:1. Mak sparzyć i zemleć dwukrotnie.2. Mąkę posiekać z tłuszczem i cukrem, dodać jajka i śmietanę wymieszaną z drożdżami i żółtkami. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części.3. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku i żółtku. Potem dodać zmielony mak. Na koniec dodać pianę ubitą ze wszystkich pozostałych białek

Kuchnia domowa Ani
Rolada z musem truskawkowym 173

szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia mus truskawkowy 350 g truskawek mrożonych lub świeżych 1 galaretka truskawkowa Przygotować ciasto na roladę. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać(...)ubite białka. Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i równo rozsmarować masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut aż ciasto lekko się przyrumieni. Gorące ciasto położyć wierzchem na ściereczce i zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę. Odłożyć do wystudzenia. Przygotować mus truskawkowy. Truskawki rozmrozić. Galaretkę truskawkową rozpuścić

Monia miesza i gotuje
śliwkowy biszkopt z mozzarellą 129

biszkopt. Uznałam, że pora dodać coś ciekawego do moich wypieków- takim sposobem do słodkiego ciasta, dodałam mozzarellę, który przełamał smak całości i zdecydowanie urozmaicił wypiek. Biszkopt mimo sera, wciąż jest słodki- za sprawą śliwek i ksylitolu. SKŁADNIKI (wersja mała): 3 łyżki otrębów 2 białka jajka 2 łyżki ksylitolu łyżka(...)jogurtu naturalnego garść suszonych śliwek garść fistaszków śliwka WYKONANIE: białko ubijamy razem z jogurtem i ksylitolem suszone śliwki kroimy na małe kawałki, po czym mieszamy z białkiem i otrębami ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy ok 10 min w 175 stopniach śliwkę kroimy w plasterki, mozzarellę kroimy na pół po 10 min wyciągamy spód

healthy dreams
Paluchy krucho-drożdżowe z serem 244

wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto na stolnicy, na grubość około 0.5 cm Ciasto posypać solą, startym żółtym serem i kminkiem. Następnie wgnieść wałkiem ser w ciasto. Posmarować rozmąconym białkiem.Paluszki kroić radełkiem, skręcać i układać długie spirale na dobrze natłuszczonej blaszce. Piec na złoty kolor około 20 minut w 180 stopniach

Lawendowe Niebo
Sernik 125

para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif";} SERNIK Ciasto:      4 żółtka,     3 szkl. maki zwykłej,      3 łyżki cukru,      2 łyżeczki proszku do pieczenia,      kostka margaryny Masa serowa(...)białka ubić na sztywno i dodawać szklankę cukru, Z podanych składników zagnieść ciasto. Ser pokruszyć, dodać margarynę, cukier jajka, budyń i wszystko wymieszać mikserem. Ciasto podzielić na dwie części,   większą rozłożyć na blachę na ciasto położyć masę serową, na masę białka ubite na sztywno z cukrem i na wierzch pokruszyć resztę ciasta.  Piec

Kuchnia Beaty
Czekoladowy Tort "Nutella" 218

smaku, nieskomplikowany w przygotowaniu, a przy czym elegancki i pięknie się prezentujący - czekoladowy tort, któremu mało kto jest się w stanie oprzeć. Tort Nutella - Składniki: Ciasto: 3 jajka (osobno białka i żółtka) 150 ml mleka 125 ml oleju 2/3 szklanki brązowego cukru niepełne 1/2 szklanki białego cukru cukier waniliowy 150 mąki 30 g kakao 1/3 łyżeczki sody plaska(...)ubijania śmietany 300-350 g Nutelli  50 g zmielonych orzechów ok. 50 g orzechów laskowych (całych)  Tort Nutella - Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy, po czym powoli wsypujemy cukier biały, brązowy i waniliowy - ciągle mieszając.  Zmniejszamy obroty miksera na najniższy poziom i dodajemy żółtka

Słodka Strona
CIASTO RAZOWE Z JABŁKAMI 154

ciasto z mąki razowej, i jabłkami posypanymi cynamonem idealne ciasto  na jesienne wieczory. składniki 2 szklanki mąki razowej 3 jajka szklanka cukru 2 łyżki gęstej śmietany ¾ szklanki oleju łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże twarde jabłka łyżeczka cynamonu Wykonanie Jabłka obrać pokroić w plasterki Żółtka, oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć(...)olej i dokładnie wymieszać następnie dodać śmietanę oraz mąkę i wszystkie składniki miksować około 3 minut,aż ciasto będzie gładkie. Na końcu dodać sztywną pianę z białek delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć plasterki jabłek i posypać cynamonem. Piec w nagrzanym piekarniku 60 minut rrarossa@gmail.com

RAROSSA
torcik tęczowy z galaretek (na białkach) 105

już z górki. Jeśli Wasze dzieciaki też kochają kolorowe galaretki to taki torcik polecam na urodziny lub Dzień Dziecka, na pewno im się spodoba.  Składniki: na ciasto białkowe: 12 białek 120 g mąki 110 g cukru 180 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo: 7 różnokolorowych galaretek: fioletowa, niebieska, zielona, żółta, pomarańczowa, czerwona, różowa(...)ubijając dodawać cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy z białek. Wlać olej i zmiksować na wolnych obrotach tylko do połączenia składników. przygotować dwie tortownice o średnicy 21 cm. Każdą wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do nich po połowie ciasta. Piec w 180*C około 15-17 minut. Wystudzić. Każde ciasto przekroić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Apple Pie 101

ląduje w zimnym piekarniku ustawionym na 175 stopni z funkcją grzania dolnego + termoobieg. Na 30 min. po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i smarujemy rozkłóconym białkiem z cukrem. Wkładamy posmarowane ciasto do pieca z temperaturą 150 stopni na ostatnie 10 min. Po tym czasie ciasto będzie gotowe, jednak nie polecam jeść gorącego. Można się bardzo poparzyć. Smacznego

Kuba Gotuje
Mazurek z ajerkoniakiem i czarną porzeczką 184

ciasta przyłożyć wzorzec wycięty z papieru i wyciąć pożądany kształt. Wyciętą pisankę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ze ścinków ciasta ukształtować wałeczek i przykleić (na białko – pędzelek maczamy w białku i przyklejamy wałeczek do ciasta) do zewnętrznej krawędzi ciasta (będzie to zarazem krawędź, przez którą nie może przelać się nadzienie). Ciasto ponownie schłodzić

wcinaj to
Szarlotka z delikatnym ciastem biszkoptowym 164

pokroić. Do garnka dać masło, jabłka i wszystko dusić , aż owoce zmiękną. Dodać cukier i jeszcze trochę podsmażyć. Następnie dodać bułkę tartą, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Ciasto biszkoptowe: 5 białek; 150 g cukru kryształu; 60 g mąki ziemniaczanej; 50 g mąki pszennej; sok wyciśnięty z połowy cytryny; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżka kakao; Białka(...)ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie lśniąca. Następnie dodać sok z cytryny i delikatnie wymieszać. Dodać mąki, proszek do pieczenia i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao i wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym, na spód formy wyłożyć połowę ciasta kruchego. Na ciasto kruche rozsmarować warstwę wystudzonych

In my kitchen
Szarlotka 142

białek ubijamy pianę, stopniowo dodajemy pozostały cukier (1/4 szklanki), ubijamy dalej, aż piana stanie się sztywna i błyszcząca. Jabłka przykrywamy ubitą z białek pianą. Pozostałą część schłodzonego ciasta ścieramy na tarce i posypyjemy nim warstwę piany. Szarlotkę pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez godzinę

Smakowity Blog Kulinarny
Delicja serowo-jabłkowa 221

jajkami i cukrem pudrem na gładką masę. Przełożyć do garnka, stale mieszając, zagotować. Budyń wymieszać z mlekiem i zagotować z masą serową. Ciepłą masę wyłożyć na ciasto, całkowicie ostudzić. Pianka: 4 białka,  1/2 szklanki cukru,  galaretka truskawkowa,  starta czekolada do dekoracji. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance(...)gorącej wody, ostudzić i dodać do białek. Krótko zmiksować. Piankę wylać na ciasto. Wstawić do lodówki, ostudzić i posypać startą czekoladą.                                      Smacznego

Z miłości do słodkości