ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:102/932)

SERNIK WANILIOWY Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM 475

przesianą z proszkiem , cukier , jajka i masło na gładkie ciasto. Wykładamy na blachę ( 22 x 28 ) MASA BUDYNIOWA: Budynie gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Gorące wylewamy na ciasto. MASA SEROWA: Białka ubijamy z odrobiną soli. Margarynę ucieramy z cukrem. Stale ucierając dodajemy żółtka i serki homogenizowane. Dodajemy budyń śmietankowy a na samym końcu ubitą pianę z białek

Ostra na Słodko
BEZY ZE ŚMIETANĄ I OWOCAMI 214

Domowe bezy są o niebo lepsze od tych, kupionych w sklepie. Ich zrobienie nie wymaga ani dużych nakładów finansowych ani dużo pracy. Wystarczy mieć białka (np. niewykorzystane  od ciasta) i poznać kilka sekretnych trików, na ich zrobienie. Ważne jest, aby białka, które ubijamy były mocno słodzone. Oddzielając białka od żółtek, należy uważać, żeby

Walijskie Pichcenie
Roladki z ciasta yufka z serem owczym i zieleniną. 200

Rolls of  yufka with sheep cheese. Składniki. 6 trójkątów ciasta yufka 1 białko lub woda Olej do smażenia. Nadzienie. 200gsera owczego 1 pęczek kopru 1 pęczek pietruszki ½ łyżeczki papryki mielonej Pieprz świeżo zmielony. Wykonanie. Pietruszkę i koper posiekać. Ser pokruszyć i wymieszać z zieleniną, papryką i pieprzem. Trójkąty yufki przesmarować stopionym masłem, nałożyć nadzienie, boki górne założyć

Kulinarny karnet Christophera
Fale Dunaju z jabłkami 150

pieczenia 2 łyżki mleka   2 łyżeczki kakao Margarynę, cukier, żółtka utrzeć. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać dodając mleko. Ciasto podzielić na 2 części.Z białek ubić pianę .Do 1 części ciasta dodać kakao i resztę piany i delikatnie wymieszać. Przygotowanie do pieczenia; Potrzebujemy 1 kg jabłek … Do foremki wlać jasne ciasto

Apetyczna babeczka
Pierwszy w mym życiu tort na zamówienie ;) 200

. Mąki przesiane dodajemy do żółtek razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, a następnie partiami dodajemy cukier puder dalej ubijając. Następnie dodajemy białka do reszty ciasta i mieszamy (na najwolniejszych obrotach miksera lub łyżką) do połączenia wszystkich składników. Ciasto wylewamy do formy okrągłej o średnicy ok. 23cm (wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie

Emcia Pichci
Zbiór wielkanocnych przepisów 2074

Mazurek kokosowo - czekoladowy z nutką pomarańczy  Wielkanocny mazurek z masą krówkową  Mazurek fistaszkowy z czekoladą        Mazurek kokosowy na kruchym cieście Mazurek z białek    Mazurek orzechowy na andrucie   Mazurek migdałowo - czekoladowy      Sernik waniliowo - czekoladowy Sernik czekoladowy  Sernik cynamonowo - pomarańczowy  Jeżeli

Z miłości do słodkości
Wilgotny Tort Czekoladowy z Aksamitnym Kremem na Bazie Kremówki i Czekolady 1816

wielbicieli czekolady, jego smak jest wyjątkowy i z pewnością urzeknie niejednego łakomczucha.   Wilgotny Tort Czekoladowy z Aksamitnym Kremem na Bazie Kremówki i Czekolady - Składniki: Ciasto: 3 jajka (osobno białka i żółtka) 150 ml mleka 125 ml oleju 2/3 szklanki brązowego cukru niepełne 1/2 szklanki białego cukru cukier waniliowy 150 mąki 30 g kakao 1/3 łyżeczki sody plaska(...)koniec ubijania dodajemy fix. Gdyby krem okazał się zbyt rzadki umieszczamy go w lodówce do momentu zgęstnienia.  Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy, po czym powoli wsypujemy cukier biały, brązowy i waniliowy - ciągle mieszając.  Zmniejszamy obroty miksera na najniższy poziom

Słodka Strona
Ciasto Seropianka: serowo-cytrynowa pianka na biszkoptach 181

Napiszę tak: Przepis skradziony z bloga: klik   tak ciasto smacznie wyglądało że musiałam je zrobić :) Muszę przyznać ,że autorce przepisu bo tak trzeba przyznać, pianka wyszła o wiele wyższa ale to pewnie dlatego ,ze ja poskąpiłam w białkach bo mi nad zwyczajniej w świecie ich brakło... dlatego warto wejść zobaczyć jak wyszło autorce ciacho. Podam oryginalne składniki(...)cytryny. Na prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy herbatniki, jeden obok drugiego i wylewamy naszą gotową masę. Ciasto pieczemy w temp 160 -170* C przez około 45 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy z pieca i ubitą wcześniej beze ( zmiksowanie białek z cukrem "beza") wykładamy na ciasto i ponownie w tej samej temperaturze wkładamy do pieca

W Moim Magicznym Domu
Bardzo prosty tort bezowy 314

twarogu 500 g serka mascarpone 200 g kremówki Przygotowanie: Ciasto: Zaczynamy od ciasta na spód i górę tortu. Oba robi się tak samo. Tortownicę (ja mam 24 cm) smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Jajka rozbijamy oddzielając żółtka od białek. Wykorzystamy jedne i drugie.Tłuszcz (margarynę lub masło w temp pokojowej) ucieramy z 1 opakowaniem cukru wanilinowego(...)mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy dodajemy 4 łyżki mleka i stopniowo po łyżce mąkę z proszkiem, cały czas miksując. Tak otrzymujemy masę, z której powstanie ciasto. Masa bezowa Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Cukier puder przesiewamy przez sitko i stopniowo dodajemy do piany cały czas miksujac. Powinna powstać biała, lekko płynna

Kulinarna Patilogia
Placuszki naleśnikowe na słodko. Pyszne ! 185

białek i rozrabiamy z mąką i mlekiem tak, aby ciasto było konsystencji gęstej śmietany. Nie może być jak na naleśniki ! Teraz ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do ciasta łyżką delikatnie mieszając, aby ciasto nie straciło puszystości. Kiedy mamy już gotowe ciasto, rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju, najlepiej ryżowego i nakładamy łyżką niewielkie ilości

vegetanie
Bardzo smaczne ciasto z jagodami 168

ubić na bardzo sztywną pianę, jak już są sztywne powoli dodawać cukier. Jeszcze jakiś czas ubijać. Delikatnie wmieszać pianę z białek do masy maślanej. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto do formy. Na górze rozrzucić jagody. Kruszonka – masło, cukier, mąkę ugnieść palcami formując kruszonkę. Rozsypać kruszonkę na całej powierzchni. U góry posypać(...)czasie sprawdzić czy ciasto jest przepieczone. Można polać jeszcze dodatkowo lukrem jak lubicie bardziej słodkie, ale to już zostawiam do wyboru. Ciasto jest bardzo, bardzo dobre. Polecam Thermomix c iasto – nałożyć motylek, dodać białka, ubijać 4 minuty obroty 3,5 – ciągle ubijać obroty 3, powoli wsypywać cukier, czas około 1 minuty, następnie wyjąć delikatnie ubite białka

Kuchnia Pokoleń
Tartaletki z duszonymi jabłkami. 131

zagnieść ciasto. Włozyc je do woreczka a następnie schłodzić w lodówce około 1godz. W tym czasie jabłka należy obrac i pokroić w kostke. Wrzucic na patelnie, dodac cukier oraz wode i dusic około 30 min. Do czasu az jabłka będą szkliste ale jeszcze nie będą się rozpadac na kawałki. Na końcu dodac skórke pomaranczowa. Ostudzic. Ciasto wyjac z lodówki , rozwałkować(...)tartaletką wycinac koła. Foremki dokładnie natłuscic olejem, a następnie wylepić ciastem. Do srodka nałozyc jabłka a wierzch przykryc kolejnym kółkiem w któym możemy powycinać fantazyjne wzory. Tartaletek nie musimy przykrywac ciastem, możemy zostawić z musem na wierzchu. Jeśli mamy na wierzchu ciasto smarujemy je rozkłóconym białkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 min. w 180c. do czasu

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto orzechowo - truflowe 2281

soli.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Do osobnej miseczki przesiać mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodawać na przemian żółtka i przesianą mąkę. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części.Krem: 2 szklanki(...)łyżce zimnego budyniu. Następnie dodać rozpuszczone trufle, dokładnie utrzeć. 1/3 kremu odłożyć,do reszty dodać sparzone orzechy, wymieszać.Na pierwszą część ciasta wyłożyć krem z orzechami, przykryć drugim blatem ciasta. Rozsmarować odłożony krem truflowy. Schłodzić.Pianka: 5 białek, galaretka wiśniowa, 2/3 szklanki cukru, 50g startej mlecznej czekolady.Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, przestudzić

Z miłości do słodkości
Ciasto cappuccino 595

blogu moje ekspresje kulinarne , jednak go troszkę zmodyfikowałam.  Jest to jeden z przepisów siostry Anastazji , który można odnaleźć w książce  103 ciasta siostry Anastazji. Biszkopt kakaowy: 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka) 1/2 szkl cukru kryształu 3/4 szkl  mąki pszennej 4 dag kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Białka ubić(...)pieczenia i kakao. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180*C przez około 35 minut. Ostudzić i przekroić na dwie części. Ciasto kokosowe:   20 dag kokosu 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Białka ubić  z cukrem. Dodać kokos i proszek do pieczenia. Piec na złoty kolor

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Sernik bez sera 164

szklanki cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 3 duże śmietany 18% 2 op. budyniu waniliowego Łyżeczka cukru waniliowego 1 szklanka cukru olejek cytrynowy 4 białka Sposób wykonania Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na dwie części. Umieścić w lodówce na około 1 h. Śmietany wymieszać z budyniami, oraz aromatem. Białka ubić na sztywno z cukrami(...)Powoli dodawać do śmietan. Jedną z części ciasta rozwałkować i umieścić w prostokątnej formie(22x27cm). Wlać masę. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec w około 170 st. 45-50 minut

Smaki Natalii