ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:109/932)

Dwupiętrowy tort na chrzciny dla dziewczynki 219

dodając cukier. Po jednym wbić żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.  Mąki przesiać, wymieszać ze skórką z cytryny, partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej ciasto, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 40-45 minut. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.  Lemon(...)ostatnim blatem i schłodzić ciasto w lodówce, najlepiej przez całą noc. 2/3 kremu malinowego wyłożyć na biszkopt kakaowy, przykryć ostatnim blatem i chłodzić ciasto w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przygotować krem maślany: Białka i cukier podgrzewać w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Przelać do większej miski, ubijać, aż beza całkowicie wystygnie - około

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Beza pavlova z lemon curd i owocami 176

Beza. Dla jednych nic prostszego, a dla drugich zmora i powód do utrapienia. Do niedawna byłam w tej drugiej grupie, aż w końcu po kilku nieudanych

Kuchnia w czekoladzie
Gryczane gofry z gorącymi wiśniami - Waffeln mit roter Grütze 185

łyżka mączki ziemniaczanej wanilia lub rum cukier puder Wykonanie: odmierzone mąki, proszek do pieczenia i sól wymieszać, dodać wodę mineralną, 2 żółtka, następnie zmiksować na jednolite ciasto. Wmieszać stopione, przestudzone masło białka ubić na sztywną pianę, następnie szpatułką wymieszać z ciastem wykładać porcjami na rozgrzaną gofrownicę i smażyć gofry wg wskazań instrukcji upieczone gofry odkładać na kratkę zawartość

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka cytrynowa 231

jeszzce przez dwie minuty. siejemy przez sito obie mąki, budynie i proszek do pieczenia, nadal ucieramy. gdy ciasto będzie gładkie i jednolite , dodajemy pianę ubitą z białek, którą delikatnie łączymy z ciastem. całość przekładamy do średniej wielkości formy babowej;) wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 50 minu t       /źródło " Kuchnia

Anioły w kuchni
Babka cytrynowa 192

jeszzce przez dwie minuty. siejemy przez sito obie mąki, budynie i proszek do pieczenia, nadal ucieramy. gdy ciasto będzie gładkie i jednolite , dodajemy pianę ubitą z białek, którą delikatnie łączymy z ciastem. całość przekładamy do średniej wielkości formy babowej;) wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 50 minu t     /źródło " Kuchnia Polska

Anioły w kuchni
Jabłka w cieście kokosowym 195

PRZYGOTOWANIE Jabłka obieramy i kroimy w szesnastki. Mąkę miksujemy z żółtkami jaj, dodajemy proszek do pieczenia, łyżkę cukru oraz około jedną szklankę wody mineralnej, tak, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Białka ubijamy osobno na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. Dodajemy wiórki kokosowe. W miseczce mieszamy pozostały cukier z cynamonem.. Kawałki jabłek obtaczamy najpierw w cukrze

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasto z budyniem, śliwkami i bezą 219

Budyń: 3 jasne budynie z cukrem 1 litr mleka Owoce i beza: oraz 600-700 g świeżych śliwek 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru kryształu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu lub soku z cytryny Składniki ciasta szybko zagnieść. Zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny. Budynie ugotować w 1 litrze mleka, przykryć(...)porcjami, ubijając do rozpuszczenia się cukru. Dodać pod koniec ocet lub sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Zmniejszyć temperaturę pieczenia do 140 o C . Ubite białka z cukrem wyłożyć na ciasto i piec do momentu aż beza lekko zbrązowieje (ok 30 minut). Ciasto wyjąć i ostudzić

Czerwień i błękit
Pani Walewska 171

udusić. Mam nadzieję, że przed końcem uda im się ogarnąć, uspokoić i wygrać.  A oto i przepis :) Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku 1/2 szklanki cukru pudru 200 g masła 6 żółtek Beza: 6 białek 1,5 łyżki cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego pół szklanki posiekanych orzechów laskowych Masa(...)dokładnie zagnieść. Podzielić na dwie części. Beza: Białka ubić na sztywno dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Podzielić na dwie części. (Najlepiej podzielić białka, a na drugą cześć ciasta zmiksować je osobno, aby beza nie opadła). Jedną część ciasta rozprowadzić na blachę, na to połowę dżem, połowę bezy i połowę orzechów. Do piekarnika nagrzanego

Moje pyszne gotowanie
110. Sernik z brzoskwiniami i kruszonką 407

puszka brzoskwiń Składniki na ciasto dokładnie i szybko wyrobić, następnie ciasto włożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto podzielić na dwie kulki mniejsza i większą. Mniejszą kulkę zamrozić, a większą wylepić dno blaszki o średniej wielkości i włożyć do lodówki. W tym czasie brzoskwinie odcedzić z syropu i pokroić w kostkę oraz   ubić białka z cukrem(...)sztywno. Ser wymieszać z budyniem, dodać brzoskwinie a na samym końcu białka. Masę bardzo delikatnie wymieszać. Wyjąć ciasto z lodówki i posypać je bułką tartą, aby wchłonęło jak najmniej wilgoci z masy serowej. Na tak przygotowane ciasto wylać masę serową i zetrzeć na nie zmrożoną kulkę ciasta. Piec w 170 stopniach przez 50 minut

Jadło i czytadło
Jabłecznik z pianką 189

jabłka. Odłóż je na bok do ostygnięcia        PRZYGOTOWANIE CIASTA 350 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 170 g masła 100 g cukru 4 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 4 białka + szklanka cukru (na pianę) 2 łyżki płatków migdałowych Mąkę zmieszaj z cukrem (100g(...)drobno posiekaj je z mąką. Dodaj żółtka i śmietanę, szybko zagnieć ciasto i uformuj je w kulę. Odbierz jedną trzecią, owiń ją w folię i schowaj na chwilę do zamrażarki. Pozostałym ciastem wyłóż równomiernie blaszkę (20x30cm). Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj szklankę cukru. Miksuj

w mojej kuchni
Rogaliki orzechowe 156

orzechów włoskich 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki cukru 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 1 białko odrobina soku z cytryny Przygotowanie: CIASTO: Składniki ciasta umieścić w misce lub na stolnicy, zagnieść szybko w elastyczne ciasto, owinąć folią spożywczą, schłodzić około 1 godzinę w lodówce. Po tym czasie podzielić na 4 części. NADZIENIE: Orzechy zmielić w blenderze, przełożyć(...)rondelka, dodać śmietankę, cukier, sok z cytryny i gotować 10 minut często mieszając. Odstawić do przestygnięcia. Do schłodzonej masy dodać miód, cynamon i białko - dokładnie wymieszać i postawić na ogniu, Gotować około 2 minuty.  Ciasto rozwałkować, wyciąć koło, każde koło podzielić na 8 części i układać po 1 łyżeczce farszu w szerszej części, zwijać w rogaliki. Rogaliki układać

Cakes By Kejt
Ciasteczka Makowe 189

trochę różnił od oryginału. Mimo wszystko warto. Ciasteczka makowe z ciasta francuskiego gotowe w mniej niż 30 minut :)Składniki:opakowanie ciasta francuskiego300 g masy makowej2 białkaSposób przygotowania:Na oprószony mąką blat wykładamy francuskie.Do wysokiej miski w bijamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy najpierw na małych, następnie(...)wysokich obrotach, do momentu uzyskania sztywnej piany.Do wcześniej przygotowanej masy makowej ( np. z tego przepisu) dodajemy ½ wcześniej ubitej piany i lekko mieszamy, następnie dodajemy resztę białek i mieszamy.Na przygotowany płat ciasta wykładamy masę makową (omijamy ranty ciasta, aby łatwiej nam było go zawinąć) i ciasno zawijamy.  Następnie ostrym nożem ciasto kroimy na cienkie talarki grubości około

Słodkie Przyjemności
Sernik w czekoladowym cieście 254

brzegi formy do samej góry. Składniki na masę serową: 1,5 kg sera białego półtłustego; 30 dkg cukru pudru; 12 dkg masła; 10 żółtek; 10 białek +2 co pozostały od ciasta; 1 budyń śmietankowy lub waniliowy albo Sernix; olejek pomarańczowy lub skórka otarta z pomarańczy; bakalie: sparzone wrzątkiem rodzynki (około 5 łyżek) i skórka pomarańczowa pokrojona w kosteczkę(...)dodawać po trochę sera i ucierać, aż znikną zbrylenia. Na końcu dodać kilka kropli olejku, budyń i bakalie, wymieszać. Z białek ubić pianę i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać.  Masę serową przełożyć do formy wyłożonej ciastem, wyrównać powierzchnię. Na masę zetrzeć na tarce na grubych oczkach zamrożone ciasto. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika

In my kitchen
Rolada bezowa z kremem śmietanowym i malinami 159

Ciasto idealne do niedzielnej kawy - rolada bezowa z kremem śmietanowym i malinami ♥ C iasto, które musicie wypróbować :)  Beza przygotowana w poniższy sposób będzie miękka i puszysta. Perfekcyjnie pasuje do kremu na bazie śmietany kremówki i mascarpone oraz kwaśnych malin.  Składniki*: "biszkopt" bezowy 4 białka jaj 1 i 1/5 szklanki zwykłego cukru (250 g) 1 łyżka mąki(...)początku przygotować "biszkopt" bezowy: białka ubić na sztywną pianę. Następnie do ubitych białek dodawać partiami zwykły cukier. Cały czas miksować, aż do rozpuszczenia cukru. Pod sam koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Rozsmarować ciasto. Piec około 15 minut w 150ºC, a następnie 15 minut w 165ºC. Gorący biszkopt

Ugotować
Makowiec 145

maku – ja korzystałam z maku już mielonego - 56 gr cukru - 1 łyżka miodu - 1/2 aromatu migdałowego - 1/3 łyżeczka cynamonu - 1/3 miękkiego masła - 2 białka - orzechy włoskie, rodzynki, skórka pomarańczowa kandyzowana   Najpierw robimy ciasto. Mąkę mieszamy z drożdżami i resztą suchych składników, potem dodajemy żółtka, mleko i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy rozpuszczone przestudzone masło(...)użyłam mielonego maku. Jak ktoś ma zwykły mak to należy go zmielić. Do masy makowej dodajemy stopniowo wszystkie składniki, a na końcu pianę ubitą z białek i dokładnie wszystko mieszamy. Gotowe ciasto musimy rozwałkować na prostokątny placek o grubości ok. 3mm. Na placek nakładamy masę makową tak żeby nam zostało ok. 2 cm po bokach. Makowca zwijamy

Kuchenne Wariacje