śliwkami. Jest łatwe do przygotowania. Idealne jako deser do kawy. SKŁADNIKI: Ciasto: 25 dag mąki, 12 dag masła, 3,5 łyżki cukru, 3 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1,5 dag drożdży, 1,5 łyżki śmietany 18%; Piana kokosowa: 3 białka, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 10 dag kokosu, Dodatkowo(...)proszek do pieczenia oraz drożdże ze śmietaną. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną cześć ciasta wkładam na godzinę do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 24cm. 2. Śliwki przekrawam na pół. Usuwam pestki. Owoce układam na cieście na blaszce. 3. Piana: Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier puder
Tradycyjna kuchnia Kasihomogenizowanego 4 łyżki mąki gryczanej np. białej Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na pianę. Żółtka, cukier, mąkę i serek razem zmiksować. Ciasto delikatnie połączyć z ubitym białkiem. Smażyć placki na gorącej patelni – polecam smażenie bez tłuszczu na patelni teflonowej lub ceramicznej. Bardzo szybko się przypiekają
Kuchnia bezglutenowaWypieki z białek" i nie koniecznie muszą to być wypieki słodkie, mogą być i wytrawne. Ważne żeby pokazać jak można wykorzystać nadmiar białek po wypiekaniu drożdżowców czy ciasta kruchego. U mnie tym razem padło na białkowe ciasto z żurawiną. Puszyste i pełne aromatu ciasto z żurawiną, spróbujcie koniecznie. Białkowe ciasto z żurawiną. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe CzarowanieMargarynę utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po jednym żółtku i po łyżce śmietany. Następnie do ciasta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Białka ubić i dodać do ciasta delikatnie mieszając. Połowę ciasta wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą prostokątnej formy. Na ciasto wyłożyć obrane i starte na grubej tarce jabłka. Posypać
kuchcikowniamaksymalną moc. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, sól, stopione masło, żółtko oraz 1/3 ilości mleka. Składniki mieszamy na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Ciasto odstawiamy na 10 minut. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mieszamy delikatnie z ciastem. Dodajemy przyprawę do pizzy. Wylewamy na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy ok. 7 minut. ( W połowie czasu pieczenia
Ostra na Słodkopiernika. Dodaj jabłka z wytworzonym sokiem, wymieszaj dokładnie , będzie ciężko ,ale tak ma być. Najlepiej robić to łopatką. Masło, żółtka roztrzepać z olejem i dodać do ciasta, wmieszać. Ubić na sztywno białka i powoli wmieszać je we wszystko. Na koniec bakalie. Długa keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasto. Piecz w 180 stopniach około godzinki. Sprawdzać
Z Kuchni Do KuchniCiasto jest proste w wykonaniu, aczkolwiek należy ściśle trzymać się receptury, w tym przepisie samowolka może zakończyć się zakalcem. 4 jajka 130 g cukru 1 łyżka zimnej wody 125 g masla 125 g maki pszennej szczypta soli 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1/2 l. mleka cukier puder do posypania Wykonanie : Rozbić jajka- oddzielić żółtka od bialek(...)wody. Dodać stopione maslo. Zmiksowac mikserem do polaczenia sie masy. Dodawac stopniowo przesiana make cały czas miksujac. Dodac mleko. Wszysko dobrze zmiksowac. Na koniec wmieszac delikatnie do ciasta ubita piane z bialek. Piec w kwadratowej formie o wymiarach 20x20 cm w temperaturze 150° C przez 50-60 minut az wierzch sie wyraznie zarumieni. Podawac wystudzone i posypane cukrem pudrem
Jadło i czytadłoCzęsto po Tłustym Czwartku zostaje mi sporo białek. Zawsze je mrożę a później wykorzystuję do wypieku innych ciast. Babka pistacjowa wyszła przepyszna, delikatna i puszysta. Kusi wyglądem i ładnymi pastelowymi kolorami. Użyłam pistacji lekko solonych jednak nie wpłynęło to wcale na smak babki. A wiadomo, że trochę soli tylko podkreśla słodkość deseru. Talerz "Filona" od Porcelany Bogucice(...)cytryny Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puch. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Cały czas ucierając dodawać na przemian mleko i mąkę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z utartym ciastem. Ciasto podzielić na 2 części. Pistacje (4 odłożyć do dekoracji) zmielić w młynku do mielenia kawy i wymieszać z połową ciasta. Metalową formę
Smakołyki Asiopadła). No cóż, zanosi się na dłuuugą drogę do sukcesu...). Makowiec na kruchym spodzie Składniki: kruche ciasto 5 żółtek 3 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao piana: 5 białek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: masa makowa (gotowa, lub przygotowana samodzielnie) Białka(...)kakao. Całość wyrobić na jednolitą masę, podzielić na 2 nierówne części, mniejszą włożyć do zamrażarki, większą wyłożyć na przygotowaną dużą blachę (25x35). Na ciasto wyłożyć masę makową, na nią pianę z białek, na którą zetrzeć na grubych oczkach tarki schłodzoną porcję ciasta (nie mogłam się doczekaż, aż dobrze mi się schłodzi, dlatego zamiast zetrzeć podrobiłam na mniejsze
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakilka lat, przepisu nie znalazłam, więc posiłkowałam się przepisem Doroty Świątkowskiej . Choć wszyscy naokoło powtarzali mi, że to pracochłonne ciasto, upiekłam je na święta. I wiecie co? Jakoś nie specjalnie pracochłonne jest. Sekret tkwi w dobrze ubitych białkach. Ja przełożyłam je domowym dżemem z czarnej porzeczki, ale takim, w którym są całe owoce i wyszło bardzo pysznie.Czy jest(...)zmiksowałam krótko. Dodatkowo: 450 g słoik dżemu z czarnej porzeczki (u mnie domowy) migdały w płatkach Blaszki z ciastem wyciągnęłam z lodówki, ciasto posmarowałam dżemem, na który wyłożyłam ubita pianę z białek. Wierzch posypałam migdałami w płatkach i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekłam około 40 minut. Pamiętajcie, jeśli widzicie, że beza szybko łapie
Blondynka Gotujewersja zdecydowanie bardziej przypadła mi do gustu. Składniki : Foremka 26X45 Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej pół szklanki kakao łyżka kawy rozpuszczalnej (proszku ) 1 kostka masła 1 szklanka cukru 2 łyżeczka proszku do pieczenia 6 żółtek 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego Pianka : 6 białek 3/4 szklanki cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 3/4 szklanki oleju (najlepiej rzepakowego(...)kakao posiekać na stolnicy z zimnym masłem. Dodać pozostałe składniki i zlepić ciasto w kulę . Włożyć na ok 45 min do zamrażarki. Po tym czasie 3/4 ciasta zetrzeć na spód formy i podpiec ( ok 10 min w 180'C ) wystudzić. W tym czasie ubić pianę z białek , dodać cukier , proszek budyniowy i olej. Masę wylać
Malinowa KawiarenkaNie macie pomysłu jak osłodzić sobie dzień? A może znudziły się Wam już ciasta i tradycyjne desery? Dziś przygotowałam dla Was słodką propozycję na Kakaowe bezy
Słodkie Przyjemnościcukru 1 białko 30 g kakao sok z ½ cytryny Do przybrania: Orzechy laskowe, włoskie, Migdały, oraz inne suszone bakalie Sposób wykonania: Przygotować ciasto: Płatki zarumienić na patelni lub w piekarniku, ostudzić i wymieszać z mlekiem. Żółtka utrzeć z cukrem do białości i połączyć z płatkami. Dodać esencję i sodę. Z 2 białek ubić sztywną pianę i delikatnie(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 – 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Przygotować polewę: 1 białko ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej piany dodać sok z cytryny i kakao. Ostudzone ciasto polukrować i udekorować orzechami, migdałami, suszonymi owocami i pomarańczami. Smacznego
Na słodko lub wytrawniepuszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min Masa truskawkowa Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody(...)wymieszać. Przestygnięteą żelatynę wlać do masy serowej, dokładnie wymieszać. Tężejącą masę bananową przełożyć na masę truskawkową. Włożyć ciasto do lodówki. Pianka truskawkowa Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody odstawić do stężenia. Gdy galaretka zacznie żelować białka ubić na sztywno, dodać żelującą galaretkę i miksować około 5 minut aż pianka zacznie gęstnieć. Na sernik przełożyć gęstniejącą piankę, wstawić
RAROSSASkładniki na ciasto: 1 kg jabłek 180 g cukru 7 łyżek cukru do piany z białek 1 kostka margaryny 220 g mąki 100 g wiórków kokosowych 8 jajek 1 małe opak. cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki kakao Składniki na polewę chałwową: 200g chałwy kakaowo-waniliowej 2 łyżki cukru 10 g margaryny 4 łyżki(...)białości a następnie dodać cukier i żółtka. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie wymieszać. Ubić pianę z 4 białek na sztywno. Dodać do masy i całość jeszcze raz delikatnie mieszamy. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wymieszać. Ciasto z kakao wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą
Świat Ciasta