formę 24x28 cm KRUCHE CIASTO: 325 g przesianej mąki 100 g przesianego cukru pudru szczypta soli 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę (choć w tym przypadku lepiej użyć 100 g masła i 100 g margaryny, gdyż samo masło może zdominować subtelny smak całości) 1 żółtko z dużego jajka (+ ewentualnie połowa białka lub łyżka zimnej wody(...)rozcieramy palcami, aż otrzymamy drobną kruszonkę. Teraz dodajemy żółtko i szybko zagniatamy gładkie ciasto (gdy jest zbyt suche i nie chce się połączyć dodajemy połowę białka lub łyżkę zimnej wody). Tak wykonane ciasto chłodzimy w lodówce około 30-40 minut. MASA: 1 kg małych, kwaśnych jabłek (ja użyłam jabłek z dzikiej jabłoni, miały średnicę około
Rozpustne gotowaniepudru 1/2 kostki masła Wykonanie: Szykujemy ciasto; cukier, masło, mleko i kakao gotujemy, robiąc czekoladę. Odlewamy z tego ok 3/4 szklanki tej czekolady do polania ciasta po wierzchu, ale nie koniecznie. Do większej części dodajemy , ucierając, po jednym żółtku na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu ubijamy pianę z białek i delikatnie musimy(...)pieczenia i szykujemy masę serową. Masło ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami zmielony twaróg i wiórki kokosowe. Białka ubijamy na pianę i delikatnie łączymy z masą. Gotową masę serową wykładamy na ciasto kakaowe. Ja wykładam łyżką, robiąc nie wielkie kupki z masy serowej. Całość wstawić do nagrzanego, do 180'C, piekarnika
Ciasteczkowy PotwórDelikatna, puszysta, biała pianka, kruche ciasto i maliny...czyli pomysł na smaczne ciasto. Poniższy wypiek to kruche ciasto przełożone pianką na bazie budyniu i ubitych białek. Warto dodać do niego kwaśne owoce, np. maliny/jeżyny, ponieważ świetnie współgrają ze słodką pianką. Cało ść przed podaniem posypać cukrem pudrem. Składniki na formę(...)Ostudzić. Pianka Zimne białka ubić na sztywną pianę. Następnie powoli (łyżka po łyżce) wsypywać cukier. Cały czas miksować na najwyższych obrotach miksera. Gdy cukier rozpu ści się w ubitym białku to powoli dodawać budyń (sam proszek z torebki!). Cały czas miksować na najwyższych obrotach miksera. Gdy budyń połączy się z białkiem to na sam koniec
UgotowaćMiałam nadmiar białek więc upiekłam babkę z makiem i pomarańczami ,wyszło pysznie. Składniki: białka 1 szk mąka pszenna 1 szk mak
Ala piecze i gotujewiem czy uwierzycie, ale ja zrobiłem swoje mniej niż w godzinę! Przygotowanie idzie naprawdę bardzo sprawnie. Jest to idealne ciasto na świąteczne, zawsze zabiegane, dni. Ciasto ,,Makowa Panienka" - przepis: Biszkopt : 8 białek 4 żółtka szklanka cukru 150 g maku 100 g mączki migdałowej* 100 g wiórków kokosowych 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Poncz(...)Dekoracja: 60-100 g wiórków kokosowych * Obrane ze skórki migdały mielimy w maszynce do kawy na mączkę. Jak zrobić ciasto ,,Makowa Panienka"? Biszkopt: Blaszkę o wymiarach 30x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni . Białka ubijamy ze szczyptą soli na miękką pianę. Po tym stopniowo dodajemy cukier i ubijamy białka na sztywną pianę
Kuchnia Łukaszawrzucamy do miski, dodajemy także śmietanę . Ugniatamy wszystko na gładkie ciasto , na początku jest sypkie , ale z biegiem zagniatania , zacznie się ładnie kleić . Gotowe , wyrobione ciasto , formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na 30 min. Po upływie pół godziny , wyjmujemy i dzielimy na dwie połówki . Jedną część , ciasta rozwałkowujemy na około 1 cm placek, umieszczamy w formie do pieczenia(...)cukrem aż zrobi się puszyste , następnie dodajemy kolejno żółtka cały czas miksując. Obroty miksera zmniejszamy na najmniejsze i po łyżce dodajemy ser, cały czas mieszając . Białka ( te które zostały z ciasta i te od masy ) ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do reszty, mieszając delikatnie łyżką. Masę serową wylewamy na spód ciasta, wyrównujemy, na wierzch kładziemy pokruszoną drobno
Ogrodnik w podróżykształcie litery S lub blenderem. Krem wyłożyć na ciasto. Ciasto schłodzić przez 2 godziny, przed podaniem udekorować kleksami zrobionymi z dżemu. Wartości odżywcze dla całego ciasta (1623 g): kcal: 3863 Białko: 130 g Węglowodany: 320 g Tłuszcz: 204 g Wartości odżywcze dla jednej porcji (80 g): kcal: 193 Białko: 6 g Węglowodany: 16 g Tłuszcz(...)Smacznego! Fantastyczne ciasto z czerwonej fasoli Fantastyczne ciasto z czerwonej fasoli Fantastyczne ciasto z czerwonej fasoli Fantastyczne ciasto z czerwonej fasoli listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 puszki fasoli czerwonej (po odsączeniu 400 g fasoli) 6 jajek rozmiar M 6 łyżek oleju rzepakowego, słonecznikowego lub z pestek winogron 6 łyżek kakao 1/2 lub 1 szklanka cukru
moj przepis naanalizie popełnionych błędów znalazłam ten idealny. Muszę przyznać, że ogromną pomocą okazały się mojewypieki.com. Ciasto jest bez dodatku proszku do pieczenia, ale jeśli odpowiednio ubije się białka oraz delikatnie wymiesza mąkę ciasto samo urośnie “jak na drożdżach”. Polecam. Nowy post Biszkopt pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i Rumieńcedodajemy cukier puder. Do białka dodajemy orzechy i mieszamy. Ciasto układamy na folii spożywczej, przykrywamy drugim kawałkiem folii i wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Foremką w kształcie gwiazdki wykrawamy ciasteczka. Ciasto jest bardzo lepkie, można podsypać je trochę cukrem pudrem. Ubijamy drugie białko z cukrem pudrem i pędzelkiem smarujemy ciasteczka, Pieczemy ok. 15 minut
Aga w kuchniproszku do pieczenia. Białka ubić, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier. Kolejno dodawać żółtka. Mąki przesiać wraz z proszkiem, dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej blaszki o wym. 23x33cm. Piec ok. 25-30min w temp. 170st-180st. Ostudzić. Krem: 350g waniliowego serka homogenizowanego, szklanka śmietanki
Z miłości do słodkościpopularnie zwane murzynkiem. Jedyną innowacją przeze mnie wprowadzoną było użycie masła klarowanego zamiast margaryny (margarynę chyba najczęściej stosowało się do tego wypieku). Ciasto wyrosło jak szalone, dodatek proszku do pieczenia i ubita piana z białek zrobiło swoje. Murzynek PRZEPIS {standardowa keksówka o długości 30 cm} temperatura pieczenia: 180C | czas pieczenia: 55-60 min Składniki 250 g masła(...)białek. Do wystudzonej masy dodać 4 żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać na wolnych obrotach miksera. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wmieszać w ciasto. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50 min. w temp 180 (piekłam 55 min). Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.commąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka kefiru 250 g masła roślinnego Sposób przygotowania: Ciasto: Oddzielamy żółtka od białek.. Białka ubijamy na sztywną pianę . Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo do masy żółtkowej dosypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i z kakao(...)koniec łączymy pianę z ciastem , mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wylewamy na dużą piekarnikową blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. ( dobrze wyrównać wierzch ciasta łyżką ). Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 10 minut. ( cały czas sprawdzamy , aby cienki placek sie nie przypalił ). Gorące ciasto wykładamy na ściereczkę i zwijamy w roladę. Odkładamy w chłodne miejsce. Krem
Słodkości i nie tylkoBiszkopt czekoladowy pieczony na samych białkach , równie mocno czekoladowy krem oraz warstwa z serka mascarpone i musu truskawkowego z dodatkiem likieru , tworzy pyszne puszyste ciasto na różne okazje. Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy smaki się połączą. Mus to nic innego jak zmiksowane blenderem truskawki, dobry sposób na pozbycie się tych mrożonych. Składniki: Biszkopt czekoladowy: 8 białek(...)białości wsypując stopniowo cukier łyżka po łyżce aż do połączenia, mąkę wymieszać z kakao oraz proszkiem wsypać do ubitych białek , delikatnie wymieszać na najniższych obrotach, na sam koniec wlać olej i wymieszać. Tak przygotowane ciasto wylać do formy wyłożonej papierem pergaminowym o wym 37/24 cm. Piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez około 20 minut
Wanilia i KardamonCiasto Marysieńka- czekoladowy biszkopt, pyszny placek orzechowy, a do tego smaczny kremem budyniowym. Kto nie jadł, ten koniecznie musi spróbować :) Przepis zaczerpnęłam z książki ciasta Siostry Anastazji. W oryginalnym przepisie z żółtek jaj (które zostaną z placka orzechowego) robi się budyń, ja jednak poszłam trochę na łatwiznę i użyłam gotowego budyniu w proszku,a 4 żółtka które mi zostały(...) ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, aż do uzyskania błyszczącej piany. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka. Pozostałe suche składniki mieszamy razem i wsypujemy powoli do białek, mieszając łyżką do połączenia. Ciasto przelewamy na blaszkę 20x25xm. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. placek orzechowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier do uzyskania błyszczącej
Aga w kuchniszklanki cukru - 1 budyń waniliowy - 1/2 kostki stopionego masła - 50 dag mielonego twarożku - 2 torebki cukru waniliowego - skórka otarta z jednej cytryny Beza: - 2 białka - 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy. Wylepamy nim wysmarowaną tortownicę i pieczemy 20 minut w temperaturze 200 C. Twaróg mieszamy z 6 żółtkami, budyniem, cukrem waniliowym i skórką(...)cytryny. Do masy serowej dodajemy roztopione (wystudzone) masło oraz pianę ubitą z 6 białek z cukrem. Delikatne wszystko mieszamy i wylewamy na ciasto. Posypujemy malinami. Pieczemy 45 minut w temperaturze 175 C. Po 30 minutach smarujemy sernik przygotowaną bezą i pieczemy pozostałe 15 minut. Dzisiaj chciałam Wam polecić małego pomocnika jakim jest obieraczka do skórek. Do tej pory
Zainspirowana w kuchni