ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:119/932)

Ciasto cappuccino 356

Dzisiaj prezentuję rewelacyjne cappuccino - kolejny świetny przepis Teściowej :) Ciasto kokosowe 200 g wiórków kokosowych 5 białek 1 szklanka cukru Białka ubijamy z cukrem, dodajemy wiórki. Pieczemy na złoty kolor w temp.160-180 stopni przez około 30 minut. Ciasto kakaowe 8 jajek 250 g cukru 160 g mąki 4 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka(...)sztywno. Dodajemy żółtka i cukier. Delikatnie ubijamy i dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy. Formę wyłożoną papierem smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Pieczemy podobnie jak ciasto kokosowe w temp.160-180 stopni przez 30-40 minut. Po upieczeniu przekrawamy na połowę.   Masa 5 żółtek cukier waniliowy 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 budyń śmietankowy  3 szklanki mleka

Moje Kuchenne Rewelacje
Szarlotka, Hobbit: Bitwa pięciu armii 216

wysokiej miski wbij białka. Żółtka wrzucaj do osobnego naczynia, dodaj do nich cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wymieszaj. Wlej masę do mąki i jak najszybciej zagnieć ciasto ręką. Podziel ciasto na 2 porcje (1/3 i 2/3). Pierwszą schowaj do zamrażalnika, a drugą do lodówki.  Obierz jabłka, pokrój na małe kawałki, podlej kilkoma łyżkami wody i duś(...)Posyp stolnicę niewielką ilością mąki, połóż na niej większą porcję ciasta i posyp je mąką. Rozwałkuj ciasto na kształt koła. Posmaruj formę olejem. Przełóż ciasto do formy. Wylep też jej boki. Na ciasto przełóż nadzienie jabłkowe i wstaw do piekarnika na około 20-25 minut. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj do niej cukier puder

Qlinarnie i Qlinarnie
Piernikowe choinki i słodkie warsztaty z Kasią i Dr.Oetker 183

pieczenia Kasia 180 gramów mąki 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka przyprawy korzennej pół łyżeczki cynamonu 50 gramów cukru pudru 1 jajko – do ciasta dodajemy samo żółtko 1 łyżka śmietany 18% lukier: pozostałe białko + ok. 1 szklanka cukru pudru posypka cukrowa np: gwiazdki lub śnieżynki Dr. Oetker listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='100 gramów(...)kostki do pieczenia Kasia 180 gramów mąki 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka przyprawy korzennej pół łyżeczki cynamonu 50 gramów cukru pudru 1 jajko - do ciasta dodajemy samo żółtko 1 łyżka śmietany 18% lukier: pozostałe białko + ok. 1 szklanka cukru pudru posypka cukrowa np: gwiazdki lub śnieżynki Dr. Oetker'; document.write(" "); Wszystkie składniki na ciasto razem mieszamy, formujemy kulę i zawijamy

Poezja smaku
ciasto z pianką rabarbarową... 186

Składniki PIANKA: białka 4 sztuki, cukier puder 2 łyżki, sól - szczypta, rabarbar 1/2 kg, cukier 3 łyżki CIASTO: żółtka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 1,5 szklanki, mąka ziemniaczana 3 łyżki, mleko 6 łyżek, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki obrany rabarbar pokroić na kawałeczki i zasypać cukrem(...)tortownica 24cm - wyłożyć papierem do pieczenia, dać ciasto do blaszki i piec pierwszy raz z 20 minut PIANKA: z 5 minut przed końcem pierwszego pieczenia ciasta ubić na sztywno pianę z białek razem z solą i cukrem do piany wsypać z sita rabarbar i delikatnie zamieszać i na na podpieczone ciasto przełożyć pianę z rabarbarem i piec jeszcze

W Mojej Kuchni Lubię
Szarlotka pod chmurką z różową rosą 118

ciasto należy połączyć razem i wyrobić ciasto, które wykładamy na kwadratową blaszkę - ciasto będzie wyższe. Można też ciasto wyłożyć na podlużną blachę, co spowoduje mały spadek wysokości ;) Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Kropimy cytryną i dodajemy do nich wymione składniki. Wszystko mieszamy i wykładamy masę na ciasto. Jeżeli jest za dużo soku należy go nieco odcisnąć. Ciasto pieczemy przez(...)minut w temp. 170*C-180*C Po upieczeniu ubijamy białka z cukrem, następnie miksując dodajemy kisiel. Gdy proszek się połączy z ubitą pianą, wylewamy ją na podpieczone ciasto z jablkami i wkładamy raz jeszcze do piekarnika na około 15 minut w 160*C No i cóż... Smacznego ;) Zapraszam do kulinarnej akcji

W Moim Magicznym Domu
Ciasto z truskawkami 106

szklanki wody  3 szklanki mąki pszennej  6 jajek 1 1/2 szklanki cukru  2 łyżeczki proszku do pieczenia  cukier waniliowy  Ciasto z truskawkami Wykonanie:  Żółtka oddzielić od białek , następnie utrzeć(...)gładką masę z cukrem. Dodać cukier waniliowy, powoli mąkę, proszek do pieczenia, wodę i powoli miksować. Następnie do masy wlewamy olej i wszystko łączymy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta. Wszystko lekko wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem.Na wierzch układać truskawki lub inne owoce sezonowe czy też mrożone.  Pieczemy ok 40-45 minut

Aromatyczne Podróże
Kruszonkowiec z truskawkami, pyszny i szybki w wykonaniu 278

nożem, tak długo aż wszystkie składniki się połączą i utworzy się kruszonka. Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozsypać połowę ciasta. Na to rozłożyć truskawki w odstępach. Białka ubić na sztywną pianę, następnie powoli wsypywać cukier cały czas mieszając. Na koniec powoli wsypać kisiel w proszku. Pianę z białek rozłożyć(...)truskawkach i rozsypać pozostałe ciasto. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 35-40 minut. Ciasto powinno się zarumienić. Ostudzone ciasto pokroić na kawałki. Ciasto jest pyszne polecam

Kuchnia Pokoleń
Szybkie ciasto czekoladowe z ananasem 238

rozpuszczania składników dodajemy czubatą łyżkę kremu czekoladowego, gotujemy ciągle mieszając aż do połączenia składników. Z tak powstałej, gęstej masy odlewamy 3/4 szklanki. Przygotowujemy resztę składników ciasta. W jednej misce ubijamy na sztywno białka z małą szczyptą soli. W drugiej misce miksujemy krótko żółtka, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, aromat pomarańczowy i masę czekoladową z garnuszka. Miksujemy(...)wolnych obrotach. Plastry ananasa odsączamy na ręczniku papierowym. Następnie tniemy w jak najmniejszą kosteczkę. Tak przygotowane dodajemy do miski, delikatnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy ubite białka, delikatnie i krótko mieszamy je z ciastem za pomocą drewnianej łyżki (!nie miksera). Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego

Słodkie okruszki
Tarta z salami, serem żółtym, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym 256

Formę do tarty wykładamy dokładnie ciastem, robimy w nim dziurki widelcem i wkładamy do piekarnika na 15 minut – 180 stopni, do zrumienienia. Wyjmujemy ciasto. Krok 3 Rozbijamy jajka i łączymy białka z żółtkami. Rozrobionym jajkiem smarujemy brzegi ciasta, aby się ładnie później zrumieniły. Pozostałe jajka mieszamy dokładnie ze śmietanką. Krok 4 Na lekko podpieczone ciasto kładziemy

Kuchnia Bazylii
Czekoladowo-ananasowe ciasto ekspresowe. Ciasto idealne na świąteczny i sylwestrowy stół. 142

rozpuszczania składników dodajemy czubatą łyżkę kremu czekoladowego, gotujemy ciągle mieszając aż do połączenia składników. Z tak powstałej, gęstej masy odlewamy 3/4 szklanki. Przygotowujemy resztę składników ciasta. W jednej misce ubijamy na sztywno białka z małą szczyptą soli. W drugiej misce miksujemy krótko żółtka, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, aromat pomarańczowy i masę czekoladową z garnuszka. Miksujemy(...)obrotach. Plastry ananasa odsączamy na ręczniku papierowym. Następnie tniemy w jak najmniejszą kosteczkę. Tak przygotowane dodajemy do miski, delikatnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy ubite białka, delikatnie i krótko mieszamy je z ciastem za pomocą drewnianej łyżki (!nie miksera). Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego

Słodkie okruszki
Ravioli z serkiem i czereśniami 141

czasie wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy dość cienko i na jednej połowie ciasta nakładamy łyżeczkę serka kremowego oraz jedną czereśnię. Nakładamy farsz na ciasto zostawiając 4 centymetrowe odstępy. Następnie smarujemy białkiem wokół farszu i nakładamy drugą połowę ciasta. Wokół farszu dość mocno uciskamy ciasto aby dobrze się skleiło i odkrawamy radełkiem bądź nożem. Tak samo postępujemy z resztą ciasta

Mango Papaja
ciasto ucierane ze śliwkami 181

żółtka i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy (ciasto będzie bardzo gęste). Na koniec dodajemy ubite z solą na sztywno białka i mieszamy przy pomocy np. łyżki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy (22 cm średnicy). Na wierzchu układamy połówki śliwek. Pieczemy w 170 st. C przez

Domowy Smak Jedzenia
Kruche ciasto wiśniowe 185

masła 100 g cukru 6 żółtek 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia piana 6 białek 120 g cukru 2 opakowania kiślu wiśniowego (po 38 g) oraz wiśnie ok 500-600 g Przygotować kruche ciasto. Na stolnicy wymieszać mąkę z cukrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać żółtka(...)części. Blaszkę o wymiarach 25x35 wyłożyć papierem i jedną częścią ciasta wylepić dno blaszki. Aby ciasto nie lepiło się do rąk oprószyć je mąką. Na cieście ułożyć wydrylowane wiśnie. Przygotować pianę. Białka ubić na sztywno. Następnie porcjami dodawać cukier. Ubijać aż cukier sie rozpuści. Potem dodać kiśle i jeszcze chwilę ubijać aby składniki sie połączyły. Gotową pianę wyłożyć

Monia miesza i gotuje
Babeczki w paseczki... 143

ubić na puszystą, jasną masę. Dodać białko i przesianą mąkę, zmiksować. Dodać barwnik, połączyć. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z małą, okrągłą końcówką, wycisnąć dowolne wzory na dnie i bokach silikonowych foremek do muffinek. Wstawić na 1 godzinę do lodówki. Białka ubić na sztwyną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Po jednym dodawać żółtka, a następnie przesiane(...)mąki i proszek do pieczenia. Na końcu dodać lawendę, wymieszać. Na dno foremek wykładać po łyżce ciasto, następnie na środek każdej babeczki - łyżeczkę dżemu. Na wierzch równomiernie wyłożyć resztę ciasta. Piec w 200 st. C. przez 15 minut. Przestudzić, ale jeszcze ciepłe wyjąć z foremek. Wystudzić całkowicie na kratce. Smacznego! Jeszcze niecały miesiąc, i znów będziemy cięli dynie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezowy tort z konfiturą różaną i truskawkami 207

łyżki konfitury z płatków róży ok 500g truskawek Na papierze do pieczenia narysować 3 okręgi o średnicy ok 25cm, 20cm i 16cm. Odrysowałam je od talerzy. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać po łyżce cukier. Powinien się całkowicie rozpuścić. Zmniejszyć obroty i dodać(...)mniejsze bezy, a na drugiej jedną największą. Bezy najlepiej wysuszyć wieczorem i pozostawić na całą noc w lekko uchylonym piekarniku. Kategoria: Bezy i ciasta bezowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Desery , SŁODKO , Torty , Wykorzystanie białek Tagged: kremówka , mascarpone , róża , truskawki

https:KKuchniaMniam