ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:112/932)

Ciasto bananowe z goją i żurawiną- idealne i zdrowe na Święta 101

ciasto pokochacie na pewno! Jest syte, wyjątkowo zdrowiem nadziane.Jak je zobaczyłam na blogu  Gotuj Zdrowo  to postanowiłam od razu zadziałać! Składniki na formę o średnicy 27 cm 4 dojrzałe banany półtorej szklanki maślanki 3 jaja od kurki wolnej 450 g mąki orkiszowej lub pszennej,ale może być nawet kokosowa czy jaglana. 1 płaska łyżeczka kurkumy 1 płaska łyżeczka(...)miksowania, następnie kurkumę, cynamon i proszek do pieczenia, sodę i zmiksuj wszystkie składniki dodając powoli maślankę. Następnie dodaj banany i miksuj -aż powstanie gładka masa.Dodaj do ciasta jagody goji , daktyle i migdały. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli .Dodaj do ciasta i wymieszaj delikatnie łopatką. Przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 35 minut

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto Kopiec Kreta 1087

rozgrzać do 180 st.C. Gdy mieszanka osiągnie temperaturę pokojową oddzielić białka od żółtek. Ważne jest, by na tym etapie wszystkie składniki ciasta czekoladowego były w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Odstawić na bok, a do czekoladowej masy dodać żółtka, mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Krótko zmiksować do połączenia. Następnie(...)ubiciu białek powinny być wykonywane dosyć szybko, by białka za długo nie „ czekały".   Tak przygotowaną czekoladową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20-22 cm, której dno uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia (boki niczym nie wykładać lub jeśli boimy się, że ciasto po upieczeniu przylgnie do boków formy- wysmarować je masłem).   Piec

Nastoletnie Wypiekanie
Babka szafranowa 139

efekt niesamowity. Jeśli chcecie kupić dobrej jakości szafran zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl Składniki na babkę: 50 dag mąki pszennej 15 dag cukru 15 dag masła 15 żółtek 2 białka 1 i 1/2 szklanki mleka 5 dag drożdży 2 dag migdałów pół laski wanilii 10 dag rodzynków szczypta szafranu 50 ml spirytusu  Do dekoracji polewa  lub cukier(...)szczyptę soli. Starannie wyrobić ciasto. Pod koniec wsypać posikane migdały, drobniutko pokrojoną wanilię i rodzynki, a także wlać spirytus z szafranem. Ubić sztywną pianę z białek i wymieszać z ciastem. Formę wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Napełnić ją do połowy ciastem i znów odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wstawić je do piekarnika nagrzanego

Apetyczna babeczka
14.Apetyczny Ananiasz, czyli szarlotka w wersji ananasowej! 111

szybko zagniatamy dłońmi ciasto. Kolejno spłaszczamy ciasto, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce ok.30 min lub w zamrażalniku na ok.15min. Piekarnik nastawiamy do 180*C, stolnicę oprószamy mąką, wyjmujemy na nią schłodzone ciasto odkrajając 1/5 masy w celu starcia na tarce i posypania wierzchu wypieku. Kolejno spłaszczamy i wałkujemy na grubość ok. 2cm. Następnie rozwałkowane ciasto dzielimy na cztery(...)cukier puder dalej jeszcze chwilę miksując. Pianę odstawiamy do lodówki. Kolejno odłożoną część ciasta tarkujemy na tarce o jak najmniejszych oczkach. Po upieczeniu warstwy ciasta wraz z ananasami na wierzch kładziemy pianę z białek, wygładzając przy tym powierzchnię, a następnie posypujemy starkowanym ciastem. Pieczemy kolejne 15 min., dalej w 180*C , a jeśli jest to możliwe jedynie

Symfonia Smaków
Ja pierniczę! 153

Norwegii na święta obowiązkowo robią pepperkakehus, czyli domek z pierników. A co powiecie na to? ciasto na pierniki (gotowe) lukier z białek (szklanka cukru pudru i 1 białko) coś do posypania (cukier puder, wiórki kokosowe) Ciasto na pierniki rozwałkowałam na ok. 1 cm placek. Następnie powycinałam z niego gwiazdki w 3 różnych rozmiarach (małe, średnie i większe(...)przepisem na opakowaniu (zwykle jest to 15 min w 180st.). Upieczone pierniczki pozostawiłam do schłodzenia.  Teraz jest dobry moment na przygotowanie lukru.  W mikserze ubijałam białko, stopniowo dosypując cukier puder.  Wystudzone pierniczki posortowałam zgodnie z wielkością. Na spód wybrałam 2 największe gwiazdy. Na środek jednej nałożyłam kleksa lukru, przykryłam 2 dużą gwiazda, nieco

bastalena
Ciasto "Słodka Teściowa" wg Siostry Anastazji 1239

słodkie cudeńko. To, co mi się bardzo podoba w tych przepisach - każde ciasto póki co wychodzi, jak powinno. A zatem smacznego! Składniki [BISZKOPT KAKAOWY]: 6 jajek 1 szkl. cukru kryształu 3/4 szkl. mąki pszennej 2-3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i żółtka i miksujemy - żeby nie było(...)formy do pieczenia. Pieczemy w temp. 160-180 stopni przez ok. 30 - 40 minut. Po upieczeniu musimy wystudzić biszkopt, po czym przekroić do na dwie części. Składniki [CIASTO MAKOWO - KOKOSOWE]: 5 białek 1/2 szkl. cukru 100 g wiórek kokosowych 1/2 szkl. suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Potem

psgotujemy
Madam Walewska 110

Kruche ciasto:  500 g mąki pszennej (3 dobre szklanki) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 200 gram masła 6 żółtek (białka zostawiamy na pianę) Wszystkie składniki zagnieść, ciasto uformować w kulę i podzielić na pół.  2. Beza: 6 białek (3 + 3) 1,5 szklanki drobnego cukru (2x 3/4 szklanki(...)płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka - najpierw 3 ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier (3/4 szklanki). Na końcu dodać przesianą przez sitko łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Delikatnie wymieszać.  Ponadto: 2 dżemy z czarnej lub czerwonej porzeczki 120 płatków migdałów 1 słoik czarnej porzeczki w syropie Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód. Posypać delikatnie

Kuchnia smaków
Kruche ze śliwkami i z cynamonowo-orzechową bezą 178

pół godziny. Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Średnią prostokątną blachę wyłożyć papierem, wylepić dno ciastem. Ułożyć na budyniu połówki śliwek brzuszkami do dołu. Włożyć na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200 o C. W tym czasie zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać małymi porcjami(...)ubijając do rozpuszczenia się cukru. Dodać pod koniec cynamon ocet lub sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Zmniejszyć temperaturę pieczenia do 140 o C . Ubite białka z cukrem wyłożyć na ciasto, posypać posiekanymi orzechami i piec do momentu aż beza lekko zbrązowieje (ok 30 minut). Najlepiej piec na termoobiegu, wówczas beza szybciej wysusza się. Ciasto wyjąć

Czerwień i błękit
kruszonkowe ciasto z agrestem 127

ogóle jest fajne! Myślę sobie, że byłoby tez pyszne z innymi, kwaśnymi owocami. składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 łyżki oliwy 3/4 szkl cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek + 2 łyżki kakao pianka: 5 białek szczypta soli 3/4 szkl cukru 2 budynie waniliowe ponadto: ok 500 g agrestu tłuszcz(...)wmieszać budyniowy proszek. Blaszkę natłuścić, na dno wysypać jedną białą część ciasta. Następnie wysypać część brązową. Lekko ugnieść, wysypać agrest. Na owocach rozłożyć pianę z białek. Na wierzch wysypać drugą część ciasta jasnego. Wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni, piec ciasto ok 45 minut. Po wystudzeniu wierzch oprószyć cukrem pudrem

6niebo
Kruche ślimaczki z marmoladą 142

Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, podzielić na 3 części. Jedną zostawić na stolnicy, dwie pozostałe włożyć do lodówki.  Ciasto obficie podsypując mąką rozwałkować na duży prostokąt. Całą powierzchnię posmarować marmoladą, zwinąć w rulon. Rulon pociąć na 2cm plasterki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podobnie postąpić z resztą ciasta. Wszystkie ciastka posmarować białkiem. Upiec

Cakes By Kejt
JOGURTOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z MALINAMI I ERYTRYTOLEM 452

temp.pokojowej - 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (80g) Dodatkowo: - 400g świeżych lub mrożonych malin (lub innych owoców) - mielony ksylitol (lub puder trzcinowy) do oprószenia ciasta  W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać powoli erytrytol łyżka po łyżce cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana. Do piany dodać(...)przesiany proszek budyniowy i wymieszać. Następnie dodawać jogurt, powoli, delikatnie mieszając, by białka nie opadły. Blaszkę (u mnie była duża - 37x24cm, ale zazwyczaj piekę w 33x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć jedną część schłodzonego ciasta i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (lub rozkruszyć gdy nie było zmrożone) i delikatnie wyłożyć nim spód blaszki (ja ugniatam). Na kruche

Smaczne Zdrowe
Słoneczka 1641

Słoneczka: Mąkę, żółtka, margarynę oraz cukier waniliowy siekamy ze sobą i zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce min. 30 minut. W tym czasie przygotowujemy lukier ucierając białka z cukrem pudrem. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 2-3mm i wycinamy krążki kieliszkiem lub małą literatką. Każdy smarujemy cieniutko lukrem i przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy w temp 180st

Kuchnia w czekoladzie
pyszny sernik 515

łyżeczki ciemnego kakao  4 średniej wielkości żółtka masa serowa :  4 białka  szczypta soli  1kg  serka wiejskiego-twaróg ziarnisty ze śmietanką z mlekovita  około 1 szklanki cukru  1 budyń waniliowy ,śmietankowy(proszek)  150g masła Wykonanie Ciasto: Masloro rozpuścić.W drugim naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao. Do suchych(...)Serek z masłem, miksujemy na gladką masę .Następnie dodajemy cukier i budyń i ponownie miksujemy na gładka masę. Do tak przygotowanej masy dodajemy ubita piane z białek icałość delikatnie mieszamy. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki, wylewamy na nie masę serową, którą następnie posypujemy 1/3 odłożonego ciasta, tak jak kruszonką. Pieczemy 40 -50 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC

w mojej kuchni
Murzynek najlepszy 450

cukru  0,5 szkl. mleka  1 kostka margaryny (250 g) 3 łyżki ciemnego kakao  zapach rumowy - kilka kropli Ciasto: 2 szkl. mąki 3 żółtka 1 proszek do pieczenia (mały)  piana z 3 białek ewentualnie bakalie  Margarynę rozpuścić, dodać cukier, mleko, kakao i aromat rumowy. Całość podgrzewać (nie gotować) stale mieszając, aż cukier się(...)przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać masę kakaową, pamiętając by zostawić 1/3 szklanki do polania. Wszystko dokładnie wymieszać. Ewentualnie dodać bakalie Z  białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 50 minut (ale najlepiej jest sprawdzać patyczkiem) w 190 stopniach. Po upieczeniu odczekać

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
SZARLOTKA Z BEZĄ 143

sodę, skórkę z cytryny i cukier. Wyrobić ciasto i rozwałkować, wyłożyć formę, Utarte jabłka wymieszać z cynamonem, jeżeli mamy jabłuszka kwaskowe można dodać trochę cukru. Ciasto posypać kakao i wyłożyć jabłka, wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 st. na 35 minut. W czasie gdy ciasto się piecze ubić pianę z białek z dodatkiem cukru(...)minutach wyłożyć na gorące jabłka. Wstawić ciast jeszcze na ok 15/20 minut

harrisa