ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:110/932)

Śmietankowo - kokosowe ciasto z porzeczkami 1304

wiórków kokosowych 2 szklanki czerwonych porzeczek Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść dokładnie ze sobą. Podzielić je na 2 części (60% i 40 %) i zawinąć w folię spożywczą. Mniejszą porcję ciasta włożyć do zamrażarki, a większą do lodówki. Pozostawić ciasto na około 2 godziny. Po upływie tego czasu wyjąć większą część ciasta z lodówki i wyłożyć nim równomiernie blaszkę do pieczenia. Piekarnik(...)nagrzać do 200 stopni i podpiec ciasto przez około 20 minut. Masa śmietankowo - kokosowa: Gdy ciasto będzie w piekarniku przygotować nadzienie. Białka ubić na sztywno. Powoli dosypywać cukier i ubijać aż kryształki cukru będą prawie niewyczuwalne a beza stanie się lśniąca. Odłożyć mikser. Dodać śmietanę i za pomocą łyżki dokładnie wymieszać ją z białkami. Na koniec

My simple kitchen
Rustykalna tarta z truskawkami i rabarbarem 178

cukrem i mączką ziemniaczaną przesiana przez sitko ciasto przed rozwałkowaniem wyjąć kilka minut wcześniej z lodówki. Rozwałkować na arkuszu papieru do pieczenia pod folią spożywczą na dowolny kształt. Rozwałkowałam na okrąg o promieniu 32-34 cm. Ciasto rozwałkować w miarę równomiernie, bo za cienkie brzegi połamią sie przy zakładaniu. Ciasto z papierem przenieść na blaszkę i wyłożyć truskawki z rabarbarem(...)pozostawiająć wolny 3-4 cm rant dookoła. Założyć boki ciasta do środka tarty lekko uciskając. Brzeg posmarować rozbełtanym białkiem, posypać cukrem i płatkami migdałowymi piec w 200`C 35-40 minut do zezłocenia brzegów

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PANCAKES – SAINTS ROW IV – puszyste naleśniki amerykańskie 337

żółtka dodajemy do mieszaniny mleka i masła. Ponownie mieszamy. 3. UBIJANIE BIAŁEK (4 min) Do miski z białkami dodajemy szczyptę soli (ułatwi proces ubijania) i trzepaczką lub mikserem ubijamy je na sztywno. 4. CIASTO (2 min) Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy trzepaczką do połączenia składników (mogą(...)pozostać małe grudki mąki – ciasta nie trzeba długo mieszać). Konsystencja powinna być podobna jak w gęstej śmietanie. Następnie łyżką lub łopatką, bardzo delikatnie mieszając, łączymy ciasto z ubitą pianą z białek. 5. SMAŻENIE NALEŚNIKÓW (15-20 min) Małą patelnię (u nas 20 cm średnicy) stawiamy na silny płomień i dobrze nagrzewamy (nie dodajemy już tłuszczu). Nalewamy po porcji

Nerds Kitchen
Chlebowe miseczki 178

masę. Pozostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu by ciasto podwoiło objętość. Po tym czasie dzielimy je na 4 w miarę równe części i formujemy okrągłe bułeczki. Zostawiamy sobie kawałek ciasta na "sutki", czyli uchwyty do naszych chlebowych pokrywek. W każdej bułeczce robimy dołek, który smarujemy białkiem. Umieszczamy w nim kawałek ciasta i dokładnie zaklejamy dookoła paznokciem

Kuchenna Kontrrewolucya
Sernik na kruchym spodzie II 129

twarogu sernikowego w wiaderku Dr Oetker 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny Kasia 1 budyń waniliowy ( Winiary 60 g ) 1 cukier waniliowy 6 białek Sposób wykonania: Składniki na ciasto połączyłam, wyrobiłam jak na kruszonkę. Miękką margarynę utarłam z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodałam żółtka, następnie ser i budyń. Pianę z 6 białek ubiłam na sztywną masę w osobnym naczyniu. Połączyłam z masą serową delikatnie mieszając łyżką. Na blachę o wielkości 24 x 35 wyłożyłam papier do pieczenia. 2/3 ciasta posypałam na spód, wylałam przygotowaną masą serową,  wierzch posypałam resztą ciasta. Ciasto piekłam w temperaturze 180 stopni przez 1 g i 10 min, następnie zmniejszyłam piekarnik do 150 stopni

Darcia w kuchni
Sernik z brzoskwiniami 656

ciasta kakaowego Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao i sodą. Masło roztopić z miodem i ostudzić. Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać żółtko i dalej ubijać. Do mąki wlać masło i ubite jajko. Zagnie ść ciasto. Ciasto wyłożyć na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec w temperaturze 180ºC przez(...)minut. Przygotowanie masy serowej Utrzeć 4 żółtka z cukrem. Dodać ser i pozostałe składniki. Na końcu pianę ubitą z 4 białek, lekko wymieszać. Na lekko podpieczone ciasto kakaowe wyłożyć ser, poukładać odsączone, pokrojone brzoskwinie i piec w temp. 170 o C przez około 1,5 h. Przygotowanie polewy czekoladowej W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i mleko

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pasiasty misz-masz truskawkowo-jagodowy 369

Zapewne wiele osób zastanawia się co dobrego można zrobić z wykorzystaniem białek, które zalegają w zamrażarce. Ja proponuję to pasiaste ciacho :) Makowe biszkopty

Na Ciasteczkowych Papierach
Malinowa kopuła 150

pestek i obrane ze skóry) 300ml kremówki 1 galaretka malinowa + 150ml wrzątku DEKORACJA: 800g malin 400g czekolady (u mnie mieszanka gorzkiej i mlecznej) mięta Przygotowanie: CIASTO: Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier. DO ubitej piany dodać po jednym żółtku miksując, następnie przesiać mąki, wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na blachę

Cakes By Kejt
Ciasto Gargamel 514

sztywną pianę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać połowę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30-35 minut. W ten sposób upiec drugi placek z pozostałego ciasta. Ciasto bakaliowo-jabłkowe 4 jabłka 3/4 szklanki cukru(...)kostkę. Wsypać cukier, wymieszać i odstawić na 1/2 godziny. Po tym czasie do jabłek wsypać bakalie, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z sodą i wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta. Ponownie wymieszać delikatnie łyżką ciasto. Blaszkę 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Wyrównać wierzch i piec w 180 stopniach C około

O kuchni z uczuciem
KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I PIANĄ 167

kawki idealne SKŁADNIKI Blaszka o wym.28x20cm Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Składniki na ciasto: ½ kostki masła, 3 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka cukru waniliowego, 4 łyżki cukru pudru, 2 szkl. mąki, 1 łyżka śmietany Piana z białek: 3 białka(...)łyżki cukru, 2 łyżki budyniu waniliowego, 2 łyżki oleju Dodatkowo: śliwki, cynamon WYKONANIE Składniki na ciasto zagniatamy w misce, robimy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalki na 30 min. Następnie 2/3 ciasta ścieramy na tarce, układamy w blaszce, dociskamy. Pianę z białek ubijamy z cukrem, dodajemy olej i budyń. Rozsmarowujemy na cieście, układamy wydrylowane śliwki

słodki bratek
Migdałowe ciasto z ricottą 198

Ciasto jest dość syte, po jednym kawałku (1/8 całości) byłam najedzona, ale jednocześnie chciałoby się go zjeść jeszcze, wciąga, nie można się oderwać. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki . Składniki na tortownice 20 cm: 120 g masła 200 g drobnego cukru do wypieków nasionka z 1 laski wanilii skórka otarta z 1 dużej cytryny 4 duże jajka, białka(...)reszty ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 20 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Wyrównać, posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 160 º C przez około 50 minut, do lekkiego zbrązowienia. Ciasto ładnie wyrośnie, ale potem lekko opadnie na środku. Wystudzić. Najlepsze kolejnego dnia. Smacznego Migdałowe ciasto z ricottą Migdałowe ciasto z ricottą Migdałowe ciasto z ricottą

moj przepis na
Makowa panienka 369

zapisałam przepis do zrobienia. Ale jakoś tak... Święta minęły, a po nich do maku niekoniecznie mnie ciągnie... Przepis więc czekał i czekał, aż się doczekał. Przygotowanie ciasta nie jest skomplikowane - ubić białka z cukrem, dodać żółtka, a potem sypkie składniki, delikatnie wymieszać łyżką i upiec. Krem to typowy krem budyniowo-maślany - trzeba pamiętać, żeby i budyń, i masło(...)innym bardzo smakowało właśnie takie połączenie: kwaskowaty krem i dość słodkie ciasto. Do tego polewa z białej czekolady i chrupiące płatki migdałowe - coś pysznego! W dodatku wygląda uroczo. Może spróbujecie takiego ciasta zamiast tradycyjnego, zwijanego makowca, który lubi robić psikusy...?Makowa panienkaSkładniki:(na formę 32x40 cm)ciasto makowe:115 g suchego maku100 g wiórków kokosowych100 g cukru100 g posiekanych migdałów

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kawowo-malinowa delicja 90

pieczeniu kruchych ciast. Idealnie nadają się do takich przekładańców. Kawowo malinowa delicja to warstwowe ciasto składające się z kokosowego spodu bez mąki , warstwy kremu   na bazie śmietanki i   naturalnej kawy, malin zatopionych w galaretce i kawowej pianki. Idealnie smakuje mocno schłodzone, ma niebanalny mocno kawowy smak. Ten kawowo malinowy duet świetnie się w tym cieście uzupełnia.   Obiecuję(...)grzaniu góra dół. Białka jaj-jeśli używamy mrożonych należy rozmrozić do temp pokojowej, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, gdy białka będą sztywne, nie przerywając ubijania wsypywać powoli partiami cukier puder aż do uzyskania gęstej lśniącej piany, takiej jak na bezę. Wsypać wiórka i delikatnie wymieszać szpatułką, wyłożyć ciasto do blaszki , wyrównać szpatułką i włożyć

Wanilia i Kardamon
Sernik dietetyczny by Honorata Skarbek 165

Skarbek , której poczynania bardzo ostatnio śledzę;) Zapraszam na jej stronę... http://www.honorata-skarbek.com/ Składniki; 1 kg twarogu chudego 12 jajek (z czego 7 całych, a 5 samych białek) ulubiony aromat do ciast (ja wybieram waniliowy) stevia + erytrol (słodziki) / u mnie ksylitol/ Przygotowanie; Rozgniatamy twaróg, następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Dodajemy słodziki i aromat. Białka ubijamy i dodajemy

Anioły w kuchni
Babeczki z czekoladową czapeczką 186

babeczki , przekładane kremem z bitej śmietany i serka mascarpone. Na wierchu każdej muffinki czapa z czekoladą. Może na Walentynki takie upieczecie? Polecam! Składniki około 20 szt Ciasto 4 jajka (osobno białka i żółtka) 200 g cukru 75 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki gorącej wody Białka ubić(...)gorącą wodą na pianę , a następnie powoli dodawać cukier cały czas ubijając. Do żółtek dodać pianę z białek , mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Foremkę na muffiny (12 gniazd) wyłożyć papilotkami. Każdą napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w 200 stopniach C około 15 minut. Po upieczeniu wystudzić. Polewa 100 g czekolady

O kuchni z uczuciem
Babeczki motylki 141

znikają. Polecam do popołudniowej herbatki lub kawki.  Z podanej porcji wychodzi około 20 babeczek. Jeśli macie ochotę na takie słodkości to zapraszam po przepis. Składniki Ciasto 4 jajka (osobno białka i żółtka) 200 g cukru 75 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki gorącej wody Białka ubić(...)gorącą wodą na pianę , a następnie powoli dodawać cukier cały czas ubijając. Do żółtek dodać pianę z białek , mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Foremkę na muffiny (12 gniazd) wyłożyć papilotkami. Każdą napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w 200 stopniach C około 15 minut. Po upieczeniu wystudzić. Krem

O kuchni z uczuciem
Tunel śliwkowy 253

wolę je w formie tunelu. Wygląda trochę inaczej ale jest tak samo pyszne :) Przygotowanie ciasto to tylko 20 minut a do kawy jest idealne .  Składniki: ciasto 8 żółtek 4 białka 80 g mąki uniwersalnej 20 g maki ziemniaczanej 100 g cukry  szczypta soli masa 250 g sera mascarpone 2 łyżki śmietany 18% 0,5 szklanki cukru(...)cukier wanilinowy 300 g śliwek bez pestek pokrojonych w ćwiartki Przygotowanie: W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, cały czas ubijając dodajemy kolejno żółtka, następnie powoli dodajemy cukier i makę cały czas ubijając. Ciasto przelewamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 C przez 8 minut. Po upieczeniu

Niezły Młynek