ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:110/932)

Babka migdałowa 155

łyżeczki proszku do pieczenia 4 jaja szklanka mąki 2 łyżki likieru amaretto  Moje ciasto upiekłam w 2 małych tortownicach, bo chwilowo straciłam kontakt z formą na keks . Oddziel żółtka od białek, ubij białka na sztywno. Do żółtek dodaj masło i cukier i ucieraj mikserem kilka minut, Dodawaj(...)proszek do pieczenia, dodaj 2 łyżki likieru amaretto i mąkę migdałową  Wymieszaj, będzie to bardzo gęste, ale teraz kolej na białka. Dodawaj i mieszaj ciasto. Piecz w 180 stopniach ok 50 minut

AZgotuj!
Bananowe ciasto z kajmakiem i otrębami 170

Rewelacyjne w smaku - ciężkie, wilgotne, w sam raz słodkie. Taki bananowy chlebek, zdrowe ciasto z dodatkiem bananów, masy krówkowej i orzechów (u mnie włoskie i ziemne). Bez tłuszczu (!) - na samych białkach i jogurcie. Podczas jego przygotowywania nie kierowałam się żadnym konkretnym przepisem, więc można powiedzieć, że jest to kolejny, (nieskromnie mówiąc) udany eksperyment.:) Do powtórzenia! Składniki: - 2 duże(...)osobnej misce utrzeć banany, masę krówkową i jogurt, połączyć z mąką, otrębami i proszkiem do pieczenia. Orzechy drobno posiekać i dodać do masy. Ubitą pianę z białek delikatnie wmieszać do ciasta.  Całość przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki o wymiarach 25x12cm. Piec do tzw. ,,suchego patyczka" przez ok. 50 minut. Zostawić przy uchylonych drzwiczkach

Kuchnia Ellie
Grzesiek 20948

Super ciasto w sam raz na nadchodzące okazje - Andrzejki, Święta Bożego Narodzenia, Sylwester, Nowy Rok - pyszne, czekoladowe, z dodatkiem orzechów włoskich, bakalii i chrupiących wafelków Grześki. Na prawdę ciężko mu się oprzeć :) SKŁADNIKI: (na formę ok 25x35 cm) Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1/2 szkl cukru 1,5 łyżki oleju 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej 2/3 łyżeczki proszku(...)pieczenia i wmieszać delikatnie łyżką do ciasta. Na końcu dodać kakao i również delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 25-30 minut w 180*C. Beza z bakaliami i wafelkami: Wafelki pokruszyć. Orzechy włożyć do woreczka i rozkruszyć wałkiem do ciasta. Bakalie posiekać nożem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą

Kto ugości moich gości?
SZARLOTKA Z KISIELOWĄ PIANĄ I KRUSZONKĄ 461

całości odrobiną bułki tartej i układamy obrane i pokrojone w ósemkę jabłka ( lub w cienkie plasterki ). PIANA KISIELOWA : Białka ubijamy na sztywno , pod koniec powoli dodając cukier i kisiel. Delikatnie wylewamy na jabłka. Na wierzch ścieramy zamrożoną resztę ciasta. Pieczemy w nagrzanym na 190C piekarniku przez ok. 40 – 45 minut. Zostawiamy do ostudzenia. Posypujemy cukrem pudrem! Smacznego

Ostra na Słodko
CIASTO JOGURTOWE Z MORELAMI 261

panujące upały i dałam olej kokosowy- był płynny) kruszonkę przygotowałam również z olejem. Ciasto jest więc bez laktozy (jogurt jej nie ma) ale zawiera białka mleka. Jeśli więc ktoś nie toleruje tylko laktozy, ciasto jest jak najbardziej dla niego, ale jeśli uczula go białko mleka krowiego, to już niestety nie..., wówczas trzeba by jogurt zastąpić np. jogurtem(...)ćwiartki moreli, zależy od wielkości). Obsypujemy przygotowaną kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy w tej temperaturze ok.45 minut (do suchego patyczka, sprawdzamy na środku ciasta). Po wyjęciu ciasto odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem można posypać mielonym ksylitolem lub pudrem trzcinowym. Można także wcześniej przygotować lukier i delikatnie polukrować. Lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - odrobina mleczka

Smaczne Zdrowe
Ciasto bananowe z goją i żurawiną- idealne i zdrowe na Święta 122

ciasto pokochacie na pewno! Jest syte, wyjątkowo zdrowiem nadziane.Jak je zobaczyłam na blogu  Gotuj Zdrowo  to postanowiłam od razu zadziałać! Składniki na formę o średnicy 27 cm 4 dojrzałe banany półtorej szklanki maślanki 3 jaja od kurki wolnej 450 g mąki orkiszowej lub pszennej,ale może być nawet kokosowa czy jaglana. 1 płaska łyżeczka kurkumy 1 płaska łyżeczka(...)miksowania, następnie kurkumę, cynamon i proszek do pieczenia, sodę i zmiksuj wszystkie składniki dodając powoli maślankę. Następnie dodaj banany i miksuj -aż powstanie gładka masa.Dodaj do ciasta jagody goji , daktyle i migdały. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli .Dodaj do ciasta i wymieszaj delikatnie łopatką. Przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 35 minut

Z Kuchni Do Kuchni
Babka szafranowa 157

efekt niesamowity. Jeśli chcecie kupić dobrej jakości szafran zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl Składniki na babkę: 50 dag mąki pszennej 15 dag cukru 15 dag masła 15 żółtek 2 białka 1 i 1/2 szklanki mleka 5 dag drożdży 2 dag migdałów pół laski wanilii 10 dag rodzynków szczypta szafranu 50 ml spirytusu  Do dekoracji polewa  lub cukier(...)szczyptę soli. Starannie wyrobić ciasto. Pod koniec wsypać posikane migdały, drobniutko pokrojoną wanilię i rodzynki, a także wlać spirytus z szafranem. Ubić sztywną pianę z białek i wymieszać z ciastem. Formę wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Napełnić ją do połowy ciastem i znów odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wstawić je do piekarnika nagrzanego

Apetyczna babeczka
14.Apetyczny Ananiasz, czyli szarlotka w wersji ananasowej! 134

szybko zagniatamy dłońmi ciasto. Kolejno spłaszczamy ciasto, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce ok.30 min lub w zamrażalniku na ok.15min. Piekarnik nastawiamy do 180*C, stolnicę oprószamy mąką, wyjmujemy na nią schłodzone ciasto odkrajając 1/5 masy w celu starcia na tarce i posypania wierzchu wypieku. Kolejno spłaszczamy i wałkujemy na grubość ok. 2cm. Następnie rozwałkowane ciasto dzielimy na cztery(...)cukier puder dalej jeszcze chwilę miksując. Pianę odstawiamy do lodówki. Kolejno odłożoną część ciasta tarkujemy na tarce o jak najmniejszych oczkach. Po upieczeniu warstwy ciasta wraz z ananasami na wierzch kładziemy pianę z białek, wygładzając przy tym powierzchnię, a następnie posypujemy starkowanym ciastem. Pieczemy kolejne 15 min., dalej w 180*C , a jeśli jest to możliwe jedynie

Symfonia Smaków
Ja pierniczę! 169

Norwegii na święta obowiązkowo robią pepperkakehus, czyli domek z pierników. A co powiecie na to? ciasto na pierniki (gotowe) lukier z białek (szklanka cukru pudru i 1 białko) coś do posypania (cukier puder, wiórki kokosowe) Ciasto na pierniki rozwałkowałam na ok. 1 cm placek. Następnie powycinałam z niego gwiazdki w 3 różnych rozmiarach (małe, średnie i większe(...)przepisem na opakowaniu (zwykle jest to 15 min w 180st.). Upieczone pierniczki pozostawiłam do schłodzenia.  Teraz jest dobry moment na przygotowanie lukru.  W mikserze ubijałam białko, stopniowo dosypując cukier puder.  Wystudzone pierniczki posortowałam zgodnie z wielkością. Na spód wybrałam 2 największe gwiazdy. Na środek jednej nałożyłam kleksa lukru, przykryłam 2 dużą gwiazda, nieco

bastalena
Ciasto "Słodka Teściowa" wg Siostry Anastazji 1271

słodkie cudeńko. To, co mi się bardzo podoba w tych przepisach - każde ciasto póki co wychodzi, jak powinno. A zatem smacznego! Składniki [BISZKOPT KAKAOWY]: 6 jajek 1 szkl. cukru kryształu 3/4 szkl. mąki pszennej 2-3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i żółtka i miksujemy - żeby nie było(...)formy do pieczenia. Pieczemy w temp. 160-180 stopni przez ok. 30 - 40 minut. Po upieczeniu musimy wystudzić biszkopt, po czym przekroić do na dwie części. Składniki [CIASTO MAKOWO - KOKOSOWE]: 5 białek 1/2 szkl. cukru 100 g wiórek kokosowych 1/2 szkl. suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Potem

psgotujemy
Madam Walewska 129

Kruche ciasto:  500 g mąki pszennej (3 dobre szklanki) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 200 gram masła 6 żółtek (białka zostawiamy na pianę) Wszystkie składniki zagnieść, ciasto uformować w kulę i podzielić na pół.  2. Beza: 6 białek (3 + 3) 1,5 szklanki drobnego cukru (2x 3/4 szklanki(...)płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka - najpierw 3 ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier (3/4 szklanki). Na końcu dodać przesianą przez sitko łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Delikatnie wymieszać.  Ponadto: 2 dżemy z czarnej lub czerwonej porzeczki 120 płatków migdałów 1 słoik czarnej porzeczki w syropie Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód. Posypać delikatnie

Kuchnia smaków
Kruche ze śliwkami i z cynamonowo-orzechową bezą 221

pół godziny. Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Średnią prostokątną blachę wyłożyć papierem, wylepić dno ciastem. Ułożyć na budyniu połówki śliwek brzuszkami do dołu. Włożyć na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200 o C. W tym czasie zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać małymi porcjami(...)ubijając do rozpuszczenia się cukru. Dodać pod koniec cynamon ocet lub sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Zmniejszyć temperaturę pieczenia do 140 o C . Ubite białka z cukrem wyłożyć na ciasto, posypać posiekanymi orzechami i piec do momentu aż beza lekko zbrązowieje (ok 30 minut). Najlepiej piec na termoobiegu, wówczas beza szybciej wysusza się. Ciasto wyjąć

Czerwień i błękit
kruszonkowe ciasto z agrestem 146

ogóle jest fajne! Myślę sobie, że byłoby tez pyszne z innymi, kwaśnymi owocami. składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 łyżki oliwy 3/4 szkl cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek + 2 łyżki kakao pianka: 5 białek szczypta soli 3/4 szkl cukru 2 budynie waniliowe ponadto: ok 500 g agrestu tłuszcz(...)wmieszać budyniowy proszek. Blaszkę natłuścić, na dno wysypać jedną białą część ciasta. Następnie wysypać część brązową. Lekko ugnieść, wysypać agrest. Na owocach rozłożyć pianę z białek. Na wierzch wysypać drugą część ciasta jasnego. Wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni, piec ciasto ok 45 minut. Po wystudzeniu wierzch oprószyć cukrem pudrem

6niebo
Kruche ślimaczki z marmoladą 153

Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, podzielić na 3 części. Jedną zostawić na stolnicy, dwie pozostałe włożyć do lodówki.  Ciasto obficie podsypując mąką rozwałkować na duży prostokąt. Całą powierzchnię posmarować marmoladą, zwinąć w rulon. Rulon pociąć na 2cm plasterki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podobnie postąpić z resztą ciasta. Wszystkie ciastka posmarować białkiem. Upiec

Cakes By Kejt
JOGURTOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z MALINAMI I ERYTRYTOLEM 471

temp.pokojowej - 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (80g) Dodatkowo: - 400g świeżych lub mrożonych malin (lub innych owoców) - mielony ksylitol (lub puder trzcinowy) do oprószenia ciasta  W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać powoli erytrytol łyżka po łyżce cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana. Do piany dodać(...)przesiany proszek budyniowy i wymieszać. Następnie dodawać jogurt, powoli, delikatnie mieszając, by białka nie opadły. Blaszkę (u mnie była duża - 37x24cm, ale zazwyczaj piekę w 33x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć jedną część schłodzonego ciasta i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (lub rozkruszyć gdy nie było zmrożone) i delikatnie wyłożyć nim spód blaszki (ja ugniatam). Na kruche

Smaczne Zdrowe