ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:107/932)

Rozeta orzechowo-brzoskwiniowa. 103

brzoskwiniowej tłuszcz do formy Z drożdży ,1 łyżki mąki ,cukru i 3 łyżek letniego mleka zrobić rozczyn. Kiedy zacznie "pracować" dodać resztę składników ciasta i wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia na 30 min. w ciepłe miejsce. Białka ubić z cukrem, dodać orzechy i konfiturę brzoskwiniową ,dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na prostokąt 50 X 40 cm,posmarować masą, zwinąć w rulon i pokroić na 10 części. Formę natłuścić i ustawić w niej kawałki ciasta w małych odległościach od siebie, bo jeszcze urośnie..Wierzch posmarować jajkiem , białkiem lub konfiturą. Piec w temp.180 stop.przez

Kulinarny karnet Christophera
Brzoskwinia na cieście francuskim. 110

się   tutaj Konfitura z czereśni Przepis na konfiturę znaleźć można na   tej stronie 1 brzoskwinia Białko jaja Cukier brązowy Sposób przygotowania Z ciasta wykrajamy prostokąty, zaginamy brzegi smarując je jednocześnie białkiem jajka i posypując cukrem. Na powstałych kopertach układamy  konfiturę z czereśni,  na wierzchu kładziemy plastry brzoskwini i wstawiamy do piekarnika nagrzanego d o200

Miód i pieprz
Kruszaniec z agrestem 164

Składniki: - 300g mąki pszennej - 4 jajka - 1/4 szklanki cukru do ciasta - 3 łyżki kakao naturalne gorzkie - pół szklanki cukru do białek - 250g masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenie - owoc: agrest Przygotowanie: 1 . Przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i zimne masło, ugniatamy najlepiej w misce. Następnie dodajemy żółtka i cukier cały czas ugniatamy, tak długo(...)Przygotowane ciasto dzielimy na trzy równe części. Jedną część pozostawimy i ugniatamy z dodatkiem kakao 3 . Pierwszą część białą i czekoladową zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do zamrażarki. 4. Resztę ciasta wykładamy formę kwadratową o średnicy 24cm i nakłuwamy widelcem. 5. Następne kładziemy agrest i ścieramy ciasto z dodatkiem kakao. 6 . Ubijamy pianę z białek

Coś z niczego
Tarta z jabłkami pokryta pianą z jogurtem 141

ulubione do wypieków jabłka. Co powstało i jakie jest dokładne wykonanie? Zapraszam poniżej :-) SKŁADNIKI: ciasto: - 2 szklanki mąki - 100 gram margaryny do pieczenia - 1 żółtko - 3 łyżki cukru - pół szklanki wody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4-5 jabłek piana: - 1 białko - szczypta soli - pół kubeczka jogurtu naturalnego - 3 łyżki cukru - ok. 1 łyżec zka margaryny do posmarowania blachy(...)Przygotowuję ciasto- łączę ze sobą mąkę, margarynę, żółtko, proszek do pieczenia, cukier i wodę. Wkładam do lodówki na ok. 30 minut.  Smaruję niewielką ilością margaryny formę do tarty, posypuję kaszką manną, wykładam ciasto. Podpiekam przez ok. 10 minut w ok. 170'C (termoobieg).  Jabłka kroję w cienkie plasterki, układam na podpieczonym cieście. Przygotowuję pianę- miksuję białko

Wielopokoleniowo
MAKOWIEC 143

masła,dodać 5 dkg drożdży rozpuszczonych w 3 łyżkach śmietany,dodać 2 czubate łyżki cukru pudru,1/3 łyżeczki soli,2 całe jaja i 1-2 żółtka. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia(...)Składanie ciasta Ciasto dzielimy na trzy części. Rozwałkowujemy ,każdy kawałek na duży prostokąt tak żeby ciasto było dość cienkie-ok.1/2 cm. Smarujemy lekko ubitym białkiem i wykładam po 1/3 masy makowej na każdą część zostawiając wzdłuż 3 boków pas bez masy szerokości ok.3 cm. - -mak po wierzchu też smaruje białkiem ,aby nie odstawał od ciasta . Zwijamy makowiec

w mojej kuchni
Piernik Benedykta 151

masę, a następnie dodawać stopniowo żółtka i ucierać. Dodać płynny miód, wodę, śmietanę i utrzeć. Mąkę wymieszać z sodą, przyprawą do piernika i kakao. Dodać do ciasta i wszystko dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem i bakaliami. Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w 180 stopniach C około

O kuchni z uczuciem
Chruścik z truskawkami – omlet z truskawkami 88

łyżki cukru pudru Truskawki umyć, odciąć szypułki, pokroić według uznania. Mąkę wsypać do miseczki, dodać żółtka i wymieszać na jednolitą masę dodając mleko. Powinniśmy otrzymać ciasto gęściejsze niż na naleśniki. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem. Na patelni z wysokim rantem rozgrzać tłuszcz. Lać do niego ciasto ciasto przez lejek (ja przekładam ciasto do worka

królestwo garów
Sernik w kruchym cieście 53

przygotowania kruchego ciasta ważne jest jego odpowiednie schłodzenie - bardzo zimne kruche ciasto przed wstawieniem do pieca gwarantuje najlepszą strukturę ciasta po upieczeniu.  Sernik w kruchym cieście jest delikatnie cytrynowo-waniliowy, bardzo smaczny, idealny do filiżanki kawy lub herbaty. Bardzo polecam, smacznego:) Sernik w kruchym cieście, składniki: na tortownicę o średnicy 23 cm (lub trochę większą): na ciasto(...)się go trzeć na tarce. Schłodzony spód nakłuć widelcem. Przygotować masę serową: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka wymieszać z serem, cukrem, wanilią, skrobią ziemniaczaną i masłem. Do masy delikatnie wmieszać pianę z białek. Na blaszkę z ciastem wyłożyć wyłożyć masę serową. Na ser zetrzeć resztę ciasta (ścieramy na tarce

Lekcje w kuchni
Ciasto porzeczkowo-kokosowe 202

jeszcze widzieć dzieci bawiące się w to samo, co ja w dzieciństwie.  Dzieci nie do końca jeszcze zdominowane przez komputery. I naprawdę z pasją szukające tego skarbu...:) To ciasto zauroczyło mnie swoją prostotą a przede wszytskim smakiem. Połączenie czerwonych porzeczek i kokosu w towarzystwie bezy to istny poemat :) Cóż więcej mogę dodać? Gorąco polecam ten wypiek :) Źródło: zmodyfikowany przepis(...)Całość dokładnie połączyć. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopniu. Podpiec przez około 20 minut, aż góra ciasta nabierze złotego koloru. Białka ubić na sztywno. Partiami wsypać cukier i ubić na gładką i puszystą bezę. Wsypać kokos. Na samym końcu dodać porzeczki i  delikatnie ze sobą połączyć, najlepiej

My simple kitchen
Kruche ciasto ze śliwkami, kremem śmietankowym i czekoladową bezą 490

laski wanilii Wszystkie składniki (koniecznie schłodzone!) umieścić w misie miksera. Ubić (końcówka miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu. Wyłożyć na ostudzone ciasto ze śliwkami. Czekoladowa beza: 4 białka, w temperaturze pokojowej 200 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej 80 g gorzkiej czekolady, roztopionej i lekko przestudzonej Białka umieścić(...)blachy. Piec w temperaturze 140 o C przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić. Ciasto wyjąć z lodówki. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać. Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce (beza nie stawia oporu przy krojeniu

Czerwień i błękit
Ciasteczka "Bezikowe" z powidłami 131

Łatwo, szybko i przepysznie. Składniki: Ciasto: 1.5 szklanki mąki 125 g margaryny 0.5 łyżeczki sody 2 łyżki cukru pudru (przesianego) 2 żółtka cukier waniliowy Dodatkowo: powidła śliwkowe 2 białka 2 łyżki cukru cukier waniliowy kilka kropli soku z cytryny Wykonanie: Mąkę przesiać z sodą, dodać puder(...)cukier waniliowy i wymieszać. Następnie dodać margarynę i posiekać z mąką. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować na duży prostokąt. I wyłożyć nim dużą blachę. (Ja wylepiłam tą co mam w piekarniku). Piekarnik nastawić na 180 stopni. Na ciasto rozsmarować cienko powidła. Białka ubić na sztywno z cukrem, cukrem waniliowy, i sokiem. (Najlepiej cukier dodawać po dobrym

Moje pyszne gotowanie
Szarlotka pod chmurką. 142

białek 5 jajek(4 żółtka+1 całe jajko) 1 kostka masła (miękkiego) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe 7 dużych jabłek Wszystkie sypkie produkty wysypujemy na stolnicę(mieszamy łyżką), robimy dołeczek,wbijamy 4 żółtka i 1 całe jajko. Masło kroimy na małe kawałki.Wszystkie składniki dokładnie ze sobą ugniatamy, aż powstanie nam kula ciasta. Wkładamy(...)jabłka. Pozostałe 4 białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Kiedy już będzie szklista wsypujemy 2 sypkie budynie(dobrze miksujemy).Wykładamy masę z białek na jabłka. Drugą cześć ciasta kruszymy na sam wierzch ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około godzinę(najlepiej sprawdzić patyczkiem,czy jest upieczone).  Smacznego

Moje-pitraszenie
Babka marmurkowa 250

Przepis na tą babkę dostałam od koleżanki. Początkowo zdziwiła mnie kolejność przygotowania tej babki. Zawsze pianę z ubitych białek dodawałam na koniec do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. Tutaj jest odwrotnie najpierw ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę i dodajemy pozostałe składniki. Musiałam, więc wypróbować taki sposób przygotowania babki i powiem Wam, że to był(...)szklanki wody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Przygotowanie:    Żółtka, cukier, cukier waniliowy, wodę, olej i wymieszany z mąką proszek do pieczenia. Na koniec odlewamy trochę ciasta (ilość zależy od tego jak chcemy mieć dużo ciemnej masy), dosypujemy do niego kakao i mieszamy. Jasną masę wlewamy do keksówki, na to wlewamy ciemną masę i widelcem robimy wgłębienia

Aga w kuchni
Pychotka Siostry Anastazji 627

orzechów włoskich krem: -200 g masła -1/2 l mleka -5 żółtek -1 szklanka cukru pudru -3 łyżki mąki -3 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: ciasto: Orzechy siekamy na drobne kawałki. Białka oddzielamy od żółtek, margarynę z dodatkiem śmietany i żółtek miksujemy. Mieszamy mąkę z proszkiem i amoniakiem, następnie dodajemy do margaryny. Wyrabiamy ciasto, dzielimy na 2 części(...)umieszczamy w lodówce na pół godziny. Pianę z jajek ubijamy z cukrem na sztywno. 2 kawałki ciasta wałkujemy i dajemy do dwóch blaszek. Ciasta smarujemy powidłami, a na to wykładamy pianę z białek. Na pianę wysypujemy rozdrobnione orzechy i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  krem: W 1/2 szklanki mleka mieszamy żółtka

KasiekGotuje