Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 i 1/3 szklanki mleka + ewentualnie odrobina do uzyskania odpowiedniej gęstości szczypta soli 2 jajka budyń o smaku toffi bez cukru odrobina oleju do smażenia Nadzienie: 50 dag twarogu półtłustego 5 łyżek płynnego miodu kilka cząstek pomelo posypka czekoladowa Dodatkowo: bita śmietana – u mnie dyżurna w sprayu Naleśniki toffi z pomelo Żółtka oddzieliłam od białek(...)szczyptę soli, proszek budyniowy, żółtka i mleko. Całość dokładnie zmiksowałam i odstawiłam ciasto na 15 minut. Twaróg utarłam z miodem na gładką, puszystą masę. Białka ubiłam na sztywną pianę i dodałam do ciasta. Delikatnie wymieszałam łyżką. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, że by dość swobodnie rozpływać się po patelni. Jeśli jest zbyt gęste, trzeba dolać jeszcze troszkę mleka
Kuchenne zapiski Edytyrozrobić ciasto, powoli dodawać mleko, a następnie masło. Ciasto musi być zwięzłe i dobrze wyrobione, nie może być za rzadkie. Ciasto to odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej godzinkę. Masa serowa: Nasz serek wrzucamy do miseczki i miksujemy, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtko. Dokładnie mieszamy. Kiedy nasze ciasto wyrośnie, to odrywamy porcje cista. Robimy takie większe kulki. Kładziemy(...)przecinamy go wzdłuż. Na jedną część kładziemy ser, a drugim nakrywamy. Zawijamy w ósemkę. I tak aż wyczerpiemy zapas ciasta. Bułki układamy na blachę. I odstawiamy, aby wyrosły. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Nasze wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym białkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok.25 minut. Wyciągamy na talerzyk i studzimy. Smacznego :) http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
Moje pyszne gotowanieMożna papier posmarować masłem. 5. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać. 6. Obrane jabłka kroić na cząstki, układać je na wierzchu ciasta, niektóre lekko wcisnąć w głąb ciasta. 7. Z 3 białek ubić pianę. Dodać pozostałe ½ szklanki cukru. Miksować do rozpuszczenia kryształków, aż piana będzie lśniąca i sztywna. 8. Dodać wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać. 9. Pianę rozłożyć(...)jabłkach. Rozsmarować po całym wierzchu. 10. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 50 minut. 11. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe. Ja musiałam przedłużyć czas pieczenia o 10 minut. 12. Ostudzić, podawać z kawą lub herbatą. Mimo niepozornego wyglądu, smakuje świetnie. Smacznego
W mojej kuchniskórki i kroimy w kostkę. Wkładamy je do blendera, zalewamy miodem oraz sokiem pomarańczowym, dodajemy biały pieprz oraz kardamon i miksujemy całość na gładką masę. 2. Ciasto Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka roztrzepujemy ze szczyptą soli, białka zaś ubijamy na sztywną pianę, po czym łączymy z żółtkami. Dodajemy pełnoziarnistą mąkę i dobrze mieszamy. Patelnię smarujemy klarowanym(...)masłem, jednak omlet nie może w nim pływać, patelnia powinna być jedynie natłuszczona. Ciasto wlewamy na rozgrzaną patelnię z masłem, po czym zmniejszamy ogień niemal do minimum i smażymy omlet z jednej strony około 3 minut. Po tym czasie delikatnie przekładamy placek na drugą stronę i smażymy już nieco krócej. Przekładamy go na talerz. 3. Finał Gotowy omlet smarujemy
Kuchenna KontrrewolucyaCiasto Strzępiec przepis płyty „Smaki i Smaczki” Składniki: ciasto: - 2 1/3 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru pudru - 4 żółtka - 20 dag masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao dodatki: - 4 białka - 30dag orzechów włoskich - 1 opakowanie kisielu malinowego z cukrem - słoiczek powideł śliwkowych - tabliczka gorzkiej czekolady na polewę - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy(...)żółtka i cukier puder. Zagniatam ciasto. Dzielę na 3 części. Jedną zabarwiam kakao. Ciasto wkładam do zamrażarki na 30 minut. Tortownicę smaruję tłuszczem i obsypuję bułką tartą. Jedną część ciasta ścieram na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na blachę. Wyrównuję przygniatając. Smaruję powidła. Ścieram ciasto kakaowe i posypuję posiekanymi orzechami. Z białek ubijam pianę. Do sztywnej
Kuchnia co dniaciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli będzie się kleić .Dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakaową pastę ,wyrabiamy ,aż masa będzie brązowa . Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia . Obie części ciasta należy rozwałkować na prostokąt ,posmarować w środku serem i zwinąć w rulonik .Następnie oba ruloniki w ślimaka ,już na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Gotowe ciasto(...)odstawiamy na 0,5 godziny ,smarujemy pozostawionym białkiem i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut . Można zrobić dwa mniejsze ciasta ślimaczki ,jeśli wolicie,wtedy skracamy czas pieczenia do około 20 minut
Ladylaura.cebule 200g zielonej fasolki szparagowej - mrożonej 6 szt pomidorów suszonych - z zalewy 125g sera mozzarella (1 kulka) 2 jaja - lub 1 całe jajko i 1 z białek pozostałych z przygotowywania ciasta na tartę 150ml śmietany 18% 1/2 łyżki mąki sól, pieprz, chilli, czosnek granulowany - do smaku, można eksperymentować z ulubionymi przyprawami masło i kasza manna - do wysmarowania
Grunt to przepis!białego wina 8 łyżekcukru 2 łyżeczki cynamonu i kakao Krem: 0,5 kg sera ricotty pół szklanki cukru pudru otarta skórka z pomarańczy lub olejek pomarańczowy białko do sklejania brzegów ciasta cukier puder do posypania. Zagnieć ciasto z podanych składników. Odstaw do lodówki do schłodzenia minimum godzinę. Rozwiń stolnicę ( ja mam silikonową) i zacznij wałkować ciasto
AZgotuj!lubi alkoholu to polecam aromat rumowy. Do zmiksowanej masy dodajemy pokrojone jabłka i rozdrobnione orzech i mieszamy. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Kuchenne Wariacjeodlać pół szklanki na polewę. Do reszty dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą pianę z białek. Dokładnie wymieszać, a następnie wylać na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia formę do ciasta. II. Przygotowanie masy serowej Ser (klasyczny, grudkowaty twaróg) zmielić dwukrotnie w maszynce o drobnych oczkach lub zmiksować(...)miękkie masło i stopniowo dodawać zmielony ser. Następnie dodać budyń i dokładnie wymieszać. Na koniec połączyć delikatnie drewnianą łyżką z pianą z białek i wymieszać. Masę serową wyłożyć na masę kakaową. Ciasto można lekko przemieszać widelcem, tak powstaną większe wzory. Pieczenie: Piec ok godzinę (bez termoobiegu) w nagrzanym piekarniku do 180 stopni
Z notatnikacukier oraz resztę składników. Pamiętajcie aby jedno białko zostawić do posmarowania ciasta. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i zacznie odrywać się od brzegów miski. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 25 na 30 cm. Wycinamy(...)niego krążki. Każdy krążek naciągamy lekko, kładziemy nadzienie i zalepiamy brzegi jak w pierogu i formujemy z niego kulkę. Gotowe pączki kładziemy na blaszce i smarujemy je białkiem. Pozostawiamy je na blaszce na 30 minut aby jeszcze lekko podrosły i następnie pieczemy je przez 40 minut w 180 stopniach. Gotowe ostygnięte pączki możemy posmarować roztopioną w kąpieli wodnej
ciastkarnia na kruchym spodzieBeza o smaku czekoladowym ze śmietaną i malinami - niebo w gębie. Najlepiej smakuje od razu po udekorowaniu. Składniki: na bezowy spód 4 białka
Ugotowaćwaniliowy i wymieszać. Mak namoczyć i zmielić 2 razy, dodać do masy razem z rodzynkami (maku z puszki nie trzeba namaczać, ani mielić). Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją do ciasta. Masę przełożyć(...)takie same brytfanki wyłożone papierem do pieczenia (lub piec kolejno). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez 30 minut. Ciasto orzechowe: Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Białka ubić na sztywną pianę. Orzechy, bułkę, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w osobnym naczyniu. Sucha mieszankę dodawać po trochę o utartych żółtek miksując. Na koniec
Trzeci talerzCiasto: 1 op kruchych maślanych ciasteczek 60 g zmielonych migdałów 0,5 kostki masła Masa cytrynowa: sok z 2 cytryn skórka z 2 cytryn 200 g cukru 4 żółt ka 1 jajko Beza włoska : 4 białka 300 gr cukru 60 ml wody Przygotowanie: ciasteczka i mig dały blendujemy, masło rozpuszczamy, mieszamy z kruszonką, wykładamy(...)najlepiej do tej czynności wyposażyć się w termometr kuchenny. Gdy temperatura jest właściwa, cały czas ubijając wlewamy syrop cienkim strumieniem do piany z białek. Wylewamy na podpieczone ciasto, wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Możemy także udekor owa ć ciast o standardową bezą , którą za piekamy 15 minut- aż się lekko zarumie ni:) w każdej wersji jest
Luźna Kuchniaskropić sokiem z cytryny,włożyć do miski.Dodać musztardę i dokładnie wymieszać,przykryć miskę i włożyć do lodówki na ok 30 min by śledzie się zamarynowały. Ciasto: Żółtka oddzielić od białek.Białka ubić na sztywno.Żółtka wymieszać z piwem,dodać szczyptę soli,pieprz,przesianą mąkę i delikatnie wymieszać by powstało gęste ciasto.Na końcu delikatnie wmieszać ubitą(...)pianę. W garnku podgrzać tłuszcz,kawałki ryby kolejno zanurzać w cieście i porcjami smażyć na złoto - brązowo w głębokim tłuszczu. Osączyć na papierowym ręczniku,podawać według uznania. Oczywiście rybka przyrządzona w ten sposób może być dowolna,taka na jaką macie ochotę.Śledzik jest bardzo zdrowy,często zapomniany i niedoceniony ....warto od czasu do czasu po niego sięgać
Niespełnione zdolności kulinarne