ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:126/932)

Tort Ferrero Rocher 270

uwielbianej przez wielu Nutelli. Dzieło zwieńcza delikatna czekoladowa polewa, której szczyt zdobią orzeszki laskowe - wielbiciele czekolady z pewnością zauroczą się tym tortem. Tort Ferrero Rocher - Składniki: Ciasto: 3 jajka (osobno białka i żółtka) 150 ml mleka 125 ml oleju 2/3 szklanki brązowego cukru niepełne 1/2 szklanki białego cukru cukier waniliowy 150 mąki 30 g kakao 1/3 łyżeczki sody(...)kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy, po czym powoli wsypujemy cukier biały, brązowy i waniliowy - ciągle mieszając.  Zmniejszamy obroty miksera na najniższy poziom i dodajemy żółtka. Następnie partiami wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem, a następnie olejem. Gotowe ciasto przelewamy do formy (ok. 21 cm średnicy) wysmarowanej

Słodka Strona
Niby mały szwedzki torcik... 136

procent jeszcze do niego wrócę. Bo choć małe i niepozorne, to drzemie w nim moc. SZWEDZKI TORCIK MIGDAŁOWY Z KONFITURĄ Z CZERWONEJ PORZECZKI Na ciasto 230g migdałów (w skórce) 6 białek (żółtka pójdą na krem) 230g cukru pudru Na krem  150ml śmietanki kremówki (u mnie 30%, bo była w mniejszym opakowaniu) 6 żółtek 100g masła (temperatura pokojowa(...)się fajnie nie schowa. Dno form wykładamy papierem do pieczenia i gotowe! Piekarnik nastawiamy na 175*C. Z białek ubijamy pianę (można dodać szczyptę soli do ubijania), stopniowo dodajemy cukier puder a następnie łączymy ze zmielonymi migdałami. Ciasto rozkładamy po równo do obu blaszek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Uwaga- ciasto mocno się napompuje

les mirabelles
Szarlotka 152

tego czasu robiłam to już tylko ja. Szarlotka Ani to wyjątkowe ciasto, nie tylko ze względu na swoją historię, ale też na smak. Kruche ciasto, pyszne jabłka i pianka z białek umilą popołudnie każdemu łasuchowi. 1,5 h 1 blaszka Składniki: 1,5 kg jabłek (ja użyłam szarej Renety) 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru(...)ucieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pół szklanki zwykłego cukru, około 6 kropel aromatu śmietankowego. Odstawiamy na kwadrans. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Blaszkę smarujemy masłem, wykładamy większą częścią ciasta, tą z lodówki. Następnie układamy kolejno odciśnięte z soku jabłka, ubitą pianę i na grubych oczkach ścieramy pozostałą część ciasta. Piekarnik

Ania i Marcin gotują
Sernik Cygański 223

wielokolorowego ( i wielosmakowego) ciasta przełożone słodziutką masą z sera gotowanego. Uwielbiam tę masę! Jest niesamowicie bogata w smaku, najlepiej smakuje drugiego dnia, jednak nie odmawiam sobie jej podjadania „ na ciepło” przy przekładaniu ciasta. Całość smakuje bajecznie słodko, a deserowa polewa znakomicie podkreśla smak masy. Blacha 25 x 36 cm. Składniki na ciasto wielokolorowe : baza : 9 białek(...)łyżeczki proszku do pieczenia szklanka oleju Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej. Mieszamy dokładnie do uzyskania gładkiej masy. Dzielimy na cztery części, wykładając do 4 misek. białe : ¼ bazy 3 łyżki wiórek kokosowych ( u mnie pomarańczowe wiórki) lub maku Do ¼ części ciasta bazowego dodajemy kokos lub mak i dokładnie mieszamy

Domowe ciasta
Kruche ciasto ze śliwkami 126

robaczywki ;)), postanowiłam zrobić z nich ciacho. Na początku miało być jogurtowe, ale jak wiecie, kobieta zmienna jest - postanowiłam zrobić kruche. A tak na serio potrzebowałam białka, do kolejnego przepisu ;) Ciasto jest pyszne! A zapach jaki unosi się podczas pieczenia, obłędny! Śliwki, cukier, cynamon - mmmmmniam! 'kruche ciasto ze śliwkami' Składniki: - 200g masła - 2 żółtka - 2 łyżki śmietany - 1 łyżeczka

CookYourself
Wielkanocna babka z zajączkiem. 929

aromat cytrynowy Wykonanie. Murzynek. Cukier wymieszać z kakao, dodać tłuszcz, wodę i roztopić, nie gotować. Przestudzić. Dodać żółtka, wymieszać i dodać przesianą mąkę. Ubić pianę z białek i wymieszać z ciastem. Wlać do formy keksowej 11X25cm. Piec w temp.180stop.około 50min. Z zimnego "murzynka" foremką w kształcie zajączka powycinać zajączki. Ja nie mam zbyt przystojnego, ale jakoś wyszedł

Kulinarny karnet Christophera
Szarlotka z papierówek 289

dodać jeszcze śmietanę tak, żeby ciasto miało konsystencję plasteliny. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. W czasie, kiedy ciasto będzie się chłodzić (razem z ciastem do lodówki włóżcie miskę z białkami, będą się dzięki temu znacznie lepiej ubijać a pianka z nich będzie mięciutka), jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w półplasterki i wrzucić do garnka(...)najlepsza będzie domowej roboty). Dobrze schłodzonym ciastem wylepić dno foremki, plus dorobić nieco podniesione brzegi. Ja polecam mój ulubiony sposób na rozwałkowanie ciasta włożonego pomiędzy dwa arkusze papieru śniadaniowego. Jeden z arkuszy można wcześniej wysmarować masłem i posypać bułką tartą zamiast blaszki i po rozwałkowaniu wyłożyć nim dno formy razem z przylepionym ciastem. Ciasto z wierzchu dość gęsto nakłuć widelcem

Przepysznik - BLW i nie tylko
Rolada biszkoptowa z galaretką 194

łyżek proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki sól szczypta NADZIENIE galaretka wiśniowa 2 opak woda gotowana - 700 ml POLEWA czekolada gorzka - 0,5 szt Sposób przygotowania: Ciasto : Żółtka oddzielić od białek, do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier , dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać ubijając żółtka jaj. Mąkę przesiać(...)proszkiem do pieczenia, dodać do piany, delikatnie wymieszać. Blaszkę o wym. 39x40 cm , wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować papier tłuszczem, wylać ciasto biszkoptowe. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stop, przez ok 15 minut. Upieczone ciasto wyłożyć na ściereczkę, zdjąć papier i zrolować , odstawić do ostudzenia. Nadzienie: Następnie galaretki rozpuścić w 700 ml gotowanej wody, odstawić do lekiego stężenia. Biszkopt

Kuchnia Danusi
Tort na drugie urodziny 195

cytryny wykałaczki Wykonanie: - Dzień wcześniej upiec 3 biszkopty (2 w formie 30x20 cm i 1 w formie 40x25 cm), ja upiekłam dodatkowo jeden biszkopt z porcji ciasta z 4 jajek: Białka ubić na sztywną pianę a następnie dalej miksując dodawać porcjami cukier puder. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, całość rozetrzeć. Gdy żółtka zbieleją ubić(...)żółtek dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać składniki. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 180 o C przez około 45 minut. Upieczony biszkopt powinien odstawać od formy, a jeśli przebijemy nim patyk powinien być suchy. Upieczone biszkopty wystudzić. - Warstwa z porzeczek: Porzeczki zagotować a następnie przetrzeć przez sito

Mama Gotuje
Ciasto "Kopiec Kreta" 355

oryginału, przy czym jest proste w wykonaniu i przede wszystkim mamy gwarancje, że wiemy co jemy.  Polecam.  Ciasto "Kopiec Kreta" - Składniki:   Ciasto: 4 jajka (osobno żółtka i białka) 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej  1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 150 g masła 3 łyżki mleka(...)Masa: 600 g śmietanki 36% 2 fixy do ubijania śmietany 4 łyżki cukru pudru 50 g czekolady gorzkiej 3 banany sok z cytryny Ciasto "Kopiec Kreta" - Sposób przygotowania: Tortownice (24 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie powoli, najlepiej

Słodka Strona
"Usta Adama" 240

Polecam, bo jest pyszne!  Oryginalny przepis, będący inspiracją dla mojego ciasta znajdziecie tu: KLIK . Składniki: (na blaszkę 25x35cm) CIASTO: 1 1/2 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek (białka + żółtka) 3 łyżki wody 2 łyżki ekstraktu waniliowego 250g masła KREM: 250g masła 1/2 l mleka 2 łyżki mąki(...)wodę umieścić w rondelku i zagotować. Następnie schłodzić. Mąkę przesiać z proszkiem do miski, dodać żółtka oraz masę kakaową i ekstrakt. Zmiksować. Pianę z białek ubić na sztywno, połączyć z ciastemCiasto wylać do blaszki wyłożonej papierem dopieczenia i piec w 170'C około 45 minut, do suchego patyczka. Upieczony placek wystudzić, nasączyć sokiem porzeczkowym. KREM

Cakes By Kejt
Sernik 154

sernikowego w wiaderku 7 jajek 2 budynie waniliowe 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru ½ szklanki oleju proszek do pieczenia (1/3 łyżeczki) rodzynki Przygotowanie (20 min): Ciasto: Zaczynamy od oddzielenia żółtek od białka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i ubijamy. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy(...)mniejszych porcjach np. po łyżce) i mieszamy. Margarynę należy rozpuścić i ciepłą dolać do ciasta. Dokładnie wymieszać i wylać na brytfankę. Masa sernikowa: Do miski przekładamy ser twarogowy i dodajemy budynie, proszek do pieczenia, mleko. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z 1/3 szklanki cukru i dodajemy do masy serowej. Miksując dodajemy olej. Białka z resztą

PastelFood
Pleśniak razowy z jabłkami i marmoladą z pigwy 161

lubić - dwie warstwy kruchego ciasta, bezowa pianka i świeże, sezonowe owoce. Dziś zapraszam na moją jesienną wariację pleśniaka z jabłkami i marmoladą z pigwy. Ciasto kruche jest wyjątkowe i w smaku, bo w połowie upieczone z mąki orkiszowj pełnoziarnistej i posiada super kruchą strukturę. Do tego podwójna porcja błonnika. Lekkie jak piórko, świetnie się porcjuje, a smakuje naprawdę obłędnie! Jeśli(...)Jest gotowa, gdy jest sztywna i lśniąca ciasto z lodówki podzielić na 2 części. Pierwszą rozwałkować na kształt i wielkość foremki. Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Rozsmarować dżem lub marmoladę z pigwy, następnie zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Wyłożyć na to przestudzone jabłka. Na jabłkach rozłożyć równomiernie pianę z białek, następnie zetrzeć na dużych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
BARANEK I ZAJĄCZEK WIELKANOCNY 126

proszku do pieczenia Margarynę bądź masło utrzeć z cukrem,dodając po jednym żółtku,następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko.Ubić pianę z białek,wymieszać delikatnie z ciastem. Przygotować formę w kształcie baranka i zajączka.Wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.Wyłożyć ciasto do połowy foremek i piec ok 45 min w temp

Niespełnione zdolności kulinarne
Torcik wiśniowo-czekoladowy 182

mlecznej) dodatkowo: 400 - 500 g dobrej konfitury wiśniowej (przełożenie) 100 g wiśni kandyzowanych (dekoracja) 250 - 300 ml soku wiśniowego (nasączenie) 2 - 3 łyżki alkoholu (opcjonalnie) Przygotowanie: ciasto: Oddzielić żółtka od białek, białka ubijać dosypując stopniowo cukier i po jednym żółtku. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Pod koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać(...)składniki mają tworzyć jednolitą masę bez grudek. Spód foremki wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku 29 minut. Piec dokładnie 29 minut, gdyż dłuższe pieczenie wysuszy ciasto, zaś krótsze ciasto będzie surowe. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem, jeśli suchy patyczek to ciasto jest upieczone. Ciasto wystudzić

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania