cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem lub rozetrzeć zimnymi palcami na kruszonkę. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut. 1/2 część przygotowanego ciasta, wylepić dno foremki o wymiarach i nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 -180 st. C z termoobiegiem i podpiec(...)kawałki i wymieszać z 2 łyżkami cukru. 3-4 białka ubić z cukrem, dosypując stopniowo, na sztywną pianę. Na przestudzone ciasto rozłożyć równomiernie rabarbar, a na to wyłożyć pianę z białek. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30-40 min. w 170 st. C z termoobiegiem. Pyszności
MarciochaKucharzycukrem, dodawać po trochę sera i stopioną i wystudzona margarynę. Mieszając łyżką dodać mąkę z proszkiem i pianę ubitą z białek. Piec na pergaminie ok godziny. Wystudzić, najlepiej piec dzień wcześniej. Ciasto orzechowe: 6 jaj 1 szklanka(...)cukru 10 dag tartych orzechów łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/3 szklanki maki ziemniaczanej 1/2 kostki masła stopionego i wystudzonego Ciasto przygotować tak jak na biszkopt. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąki, masło. piec ok 20-30 minut, po wystudzeniu przekroić na połowę. Krem: 6 łyżek cukru pudru 1 kostka masła
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasto dokładnie łącząc wszystkie składniki. Ciasto dzielimy na 2 części i pieczemy 2 placki w temp. 180 stopni przez ok. 20-30 min. CIASTO KOKOSOWE Składniki: 20 dag wiórek kokosowych 1 szklanka cukru 5 białek Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, ubijamy(...)momentu, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, lekko mieszamy i pieczemy w temp. ok. 170 stopni przez 25-30 min. CIASTO ORZECHOWE Składniki: 15 dag orzechów 5 białek 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru kryształu Wykonanie: Orzechy siekamy na drobno. Białka ubijamy na sztywną pianę
psgotujemyszklanki cukru 1 łyżeczka octu masa: 300 ml śmietany 30 % 250 g mascarpone 1/2 puszki masy kajmakowej daktyle Sposób wykonania: Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od upieczenia blatów bezowych, które pieczemy dzień wcześniej. Białka ( schłodzone ) ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier (po jednej łyżce) i miksujemy za każdym razem aż do momentu gdy się rozpuści. (piana powinna być gęsta
Darcia w kuchniupieczeniu biszkoptu). W międzyczasie przygotowujemy biszkopt. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Łyżeczkę kawy zalewamy łyżeczką wrzątku, aby kawa nabrała płynnej konsystencji, wówczas lepiej połączy się z ciastem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypujemy powoli cukier i ubijamy aż do powstania lśniącej i gładkiej bezy. Następnie dodajemy po jednym żółtku(...)oraz kawę. Ciągle mieszając powoli wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 25 minut. Gdy ciasto przestygnie nasączamy je ponczem przygotowanym z kawy, cukru i wody. Na ciasto wylewamy tężejącą galaretkę z wiśniami i odstawiamy do lodówki aby stężała. Następnie dokańczamy przygotowanie pianki
My simple kitchendodać dowolną ilość w zależności od preferowanej słodkości masy) 5 łyżeczek żelatyny skórka otarta z 1 cytryny Dodatkowo: 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i łyżkę wody. Ubijamy na sztywno. Następnie partiami wsypujemy cukier i ubijamy aż masa nabierze lśniącego koloru. W następnej kolejności(...)dodajemy po jednym żółtku a na końcu mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, zdejmujemy papier. Masa serowa: Twaróg przekładamy do miski. Dodajemy cukier puder i skórkę
My simple kitchendrugiej osoby. Na urodziny mojej przyjaciółki przygotowałam coś specjalnego i mam nadzieje, że trafiłam dziesiątkę, smaki wyraziste a zarazem delikatne Składniki: ciasto 14 żółtek 8 białek 160 g cukry 160 g mąki uniwersalnej 40 g maki ziemniaczanej 4 łyżki kakaa 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli poncz(...)dół. W misce ubijamy 4 białka z solą i stopniowo dodajemy 7 żółtek z 80 g cukru cały czas ubijając powoli dosypujemy 80 g mąki uniwersalnej, 40 g mąki ziemniaczanej i 2 łyżki kakaa. Biszkopt lubi dużo powietrza dlatego ubijamy ok 5 minut i przelewamy ciasto do formy pieczemy 10 minut, następnie przełączamy piekarnik góra - dół
Niezły Młynekdostatkiem więc wykorzystałam je do ciasta z galaretką, wyszło pyszne:) Składniki: biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru masa: ser ricotta 200 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru dodatkowo: maliny fix do śmietany 3 galaretki malinowe Wykonanie: Biszkopt: Oddzielamy białka od jajek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i żółtka. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. delikatnie dodajemy ją do masy z białek i przekładamy gotowe ciasto do brytfanki. pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. masa: Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy fix do śmietany i cukier. Ubitą śmietanę
ciastkarnia na kruchym spodzieubijania stopniowo dosypywać cukier i cukier waniliowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Wymieszać z płatkami migdałowymi. Dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 23x33cm. Piec ok. 40 min w temp. 170st. Ostudzić i przekroić na pół. Krem truskawkowy: 400 ml mleka, 3 błyskawiczne kaszki
Z miłości do słodkościcukrem ubić na puszystą, jasną masę. Dodać białko i przesianą mąkę, zmiksować. Dodać barwnik, połączyć. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z małą, okrągłą końcówką, wycisnąć dowolne wzory na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Białka na biszkopt ubić na sztywną pianę. Partiami wsypywać cukier, cały czas miksując, następnie po jednym dodawać żółtka(...)miód, likier i wanilię, połączyć. Biszkopt delikatnie rozwinąć, posmarować dżemem, a następnie kremem. Ciasno zwinąć, wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Smacznego! Do ozdobienia rolady wykorzystałam tylko połowę ciasta cygaretkowego. Niedługo opowiem, co można zrobić z resztą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanki cukru 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wykładamy na blachę. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i do jeszcze zimnego wstawiamy blaszkę z ciastem. Pieczemy około 10 minut, czyli w czasie kiedy będziemy przygotowywać masę serową. 2. W wysokiej misce umieszczamy składniki na masę serową. Miksujemy do połączenia składników. 3. Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i wylewamy(...)masę serową. 4. Przygotowujemy piankę. W misce umieszczamy białka i cukier. Miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania sztywnej piany. Po 30 minutach wyciągamy ciasto z piekarnika i wykładamy na nie pianę. 5. Blaszkę wstawiamy do piekarnika. Po upływie 10 minut temperaturę zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy tak długo, by czas spędzony w piekarniku wynosił godzinę
Szefowa kuchniciasto: - 300 g mąki pszennej - 150 g masła - 70 g cukru pudru - 1 łyżka śmietany 18% Składniki na nadzienie: - 350 g sera białego mielonego - 2 żółtka - 90 g cukru - 25 g budyniu w proszku - 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy - 150 g mleka - 30 g oleju - 2 łyżeczki esencji waniliowej Składniki na pianę: - 3 białka(...)cukru Forma do tarty 25 cm. W pierwszej kolejności robimy ciasto. Do robota wrzucamy przesianą mąkę i cukier puder, dorzucamy łyżkę śmietany i zimne masło pokrojone na kawałki i wszystkie składniki razem mieszamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Gotowe ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem i wkładamy
Kuchenne Wariacjejeżeli jajka są b. małe może być 6 ) Masa jabłkowa: około 1 kg jabłek jedna łyżka cynamonu niecałe pół szklanki cukru Piana na górę: 5 białek (pozostałych po żółtkach z ciasta) 1 kisiel albo truskawkowy albo malinowy 05, szklanki cukru WYKONANIE: Ciasto : do miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją razem z proszkiem do pieczenia, kolejno wrzucamy margarynę(...)nich cukier oraz cynamon - wszystko razem wymieszać. Piana : Ubijamy białka dodając szczyptę soli , w między czasie , podczas ubijania dodajemy warstwami cukier oraz kisiel i ubijamy tak długo aż uzyskamy jednolitą, jednokolorową piankową masę Kwadratową blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką, wykładamy na jej dnie jedną szczęść ciasta, następnie wykładamy jabłka - jeżeli zauważycie dużą ilość soku, należy jabłka odsączyć
W Moim Magicznym Domułyżka śmietany 18% 1 żółtko pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta Składniki na masę serową; kg. sera 3 razy mielonego (ja użyłam z wiaderka) 5 jajek + 1 białko które zostało z ciasta 10 dag masła 15 dag cukru pudru 1 op. budyniu śmietankowego 1 przyprawa do sernika Delecta 15 dag gorzkiej czekolady startej na grubych oczkach Składniki na polewę
Radość kipiąca uśmiechem.dekorację serek mascarpone, 500g śmietanka 36%, 1 litr barwnik spożywczy żelki Zozole Rainbow, 1 opak Przygotowanie Składniki na ciasto dzielimy na 3 części. Jednorazowo robimy ciasto na dwa biszkopty. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno. W międzyczasie dosypujemy po łyżce cukru i cukier waniliowy. Później dodajemy po jednym żółtku i olej. Chwilę miksujemy do połączenia składników. Mąkę(...)przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ubitych jajek, delikatnie mieszamy szpatułką. Dzielimy ciasto na dwie równe części. Do każdej dodajemy inny barwnik. Dno formy (26cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w temperaturze 170st przez około 10-13 minut do "suchego patyczka". Wierzch nie może się zarumienić. Tak postępujemy z pozostałymi dwoma częściami. Blaty studzimy
Gotowanie moimi oczami