ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:131/932)

Warstwowe ciasto z rabarbarem lub jagodami 115

upodobań smakowych można wybrać, co się chce ;) Składniki : Ciasto 2,5 szklanki krupczatki 0,5 szklanki mąki pszennej typu 750 płaska łyżeczka proszku do pieczenia pół kostki ciepłego masła ok. 3 + 1 łyżki jogurtu greckiego 3 żółtka 2 łyżeczki cukru olejek rumowy łyżka kakao 3 białka 5 łyżeczek cukru łyżka budyniu śmietankowego Nadzienie 200 g rabarbaru pokrojonego(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Połowę ciasta posmarować dżemem, na drugiej ułożyć równo rabarbar w kawałkach. Część rabarbarową posypać cukrem. Na dżem i rabarbar pokruszyć ciemne ciasto. Ubić na sztywno pianę z białek. Dosypać 5 łyżeczek cukru i ponownie ubić. Pod koniec ubijania piany dodać łyżkę budyniu śmietankowego. Wyłożyć pianę na ciemne ciasto. Wierzch posypać resztą jasnego ciasta

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowy chleb z ziemniakami + film 201

mąki Szymanowskiej uniwersalnej + 1 łyżka 3 ugotowane ziemniaki 7 dag drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3/4 szklanki letniego mleka 3 łyżki oleju 1 białko 3 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki pestek dyni przepis Do miski wlewamy letnie mleko, dodajemy pokruszone drożdże, cukier oraz łyżkę mąki i wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut(...)następnie dłonią wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do ciasta dodajemy połowę pestek słonecznika i dyni oraz olej i całość jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Z ciasta formujemy 7- 8 kul i układamy je jedna obok drugiej w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. W misce rozkłócamy białko i smarujemy nim wierzch ciasta

Smakowite Dania
Chleb orkiszowy ubijany 170

muszę przyznać, że połowę zjedliśmy, jak tylko wystygł. Mógłby być troszkę wyższy, choć i tak ładnie mi wystrzelił na kamieniu. Szczerze powiedziawszy, ponieważ ciasto było rzadkie,  myślałam, że wyjdzie z niego całkiem płaski berecik, ale nie jest źle :-).  Chleb orkiszowy ubijany Czas przygotowania: 12 godzin Proporcje  na 1 bochenek Składniki(...)drożdży 10 g soli ok. 400 g wody Wykonanie: Wszystkie składniki na chleb wrzucamy do miski, drożdże rozkruszamy. Ubijamy mikserem na wysokich obrotach końcówką do ubijania białek, tak długo, aż ciasto ni będzie się przyklejało do boków miski, Miskę dokładnie przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia ciasto delikatnie wyjmujemy

Kulinarne przygody Gatity
Obwarzanki 335

Składniki: 200 g mąki 2 jaja 2 łyżeczki cukru płaska łyżeczka soli białko jaja (opcja) Wyrabiamy ciasto z mąki,jaj, cukru i soli. Urywamy po kawałku i robimy takie cienkie wałeczki, a z wałeczków ok. 5cm lepimy kółeczka (wielkości obrączek). Ciasto jest bez drożdży więc nie rośnie a gotowe obwarzanki będą miały taki rozmiar jaki ulepimy. Wrzucamy na osolony(...)kolor z obu stron. Mniej więcej po 10-15 minut na stronę w zależności od grubości obrączek. Dodatkowe uwagi: Jeśli przed pieczeniem posmarujemy ciastka białkiem jaja skórka będzie bardziej błyszcząca. Możemy też do białka dodać trochę maku lub czarnuszki. Jeśli wolimy wersję słodką to możemy upieczone już ciastka zanurzyć na chwilę w osłodzonej wodzie

prawdziwe jedzenie
CIASTO UCIERANE Z JABŁKAMI I BUDYNIEM 411

Przepis znaleziony  tutaj Szybkie sylwestrowe ciasto! W poszukiwaniu rozkoszy podniebienia sylwestrowej nocy postanowiłyśmy razem z córką upiec takie oto ciasto- przepyszny jabłecznik. Składniki na ciasto: - 4 jajka - 250g masła - 2 szklanki mąki orkiszowej(lub pszennej) - 1 szklanka ksylitolu( lub cukru) - 1 mały proszek do pieczenia Na masę budyniową: - 3 budynie śmietankowe(bez cukru) - 1 litr mleka - 80g ksylitolu(...)Jabłka obrać ze skóry i zetrzeć na grubej tarce. Masło z żółtkami i ksylitolem utrzeć. Dodać, powoli mieszając mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek i dodać do ciasta. 2/3 ciasta wyłożyć na blaszkę z papierem.  Ugotować budyń. Na ciasto wyłożyć jabłka,  przykryć gorącym budyniem. Całość pokryć resztą ciasta. Piec w 180 stopniach

Smaczne Zdrowe
Jabłecznik z pianką na kruchym spodzie orzechowym 208

połączona. Można też spróbować masy żeby dowiedzieć się, czy niczego jej nie brakuje ;) Foremkę do ciasta wysmarowujemy olejem kokosowym i wykładamy na nią nasze ciasto, dokładnie przygniatając je do foremki. Nie wychodzi ono grube, ale i tak będzie je dobrze czuć w całym cieście ☺ Ciacho jeszcze nakłuwamy widelcem żeby nie podchodziło nam powietrzem od spodu i się nie wybrzuszało podczas(...)chwilę przestudzić. Na przestudzony spód wykładamy jabłka i to wszystko wstawiamy na kolejne 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Po 10 minutach wyjmujemy ciasto i nakładamy na niego naszą piankę z białek. I wkładamy na kolejne 10 minut do piekarnika (znowu 180ºC) ;) Po wyjęciu ciacho jest już gotowe. Można jeść na ciepło (ale dać mu chwilę

Jak gotować i nie zwariować
Domek z piernika 213

mąki). Z takiej małej porcji ciasta wychodzi około 5 blaszek zapełnionych ciasteczkami, więc i tak jest co robić :) Składniki na pierniki Składniki na lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru Ciasto przygotowujemy według przepisu . Na kartce rysujemy szablon. Będziemy potrzebować 1 kwadrat (u mnie wymiary 2×2 cm), 1 prostokąt (2×2,5 cm) i przód domku(...)kilku milimetrów, podsypując w razie potrzeby mąką. Ja lubię to robić wykorzystując dwa arkusze papieru do pieczenia, dzięki temu nie trzeba dodawać zbyt dużo mąki. Im więcej dodamy do ciasta mąki, tym trudniej będzie nam je rozwałkować, a upieczone pierniczki wyjdą twarde i zbite. Małym nożykiem wycinamy kształty od szablonu – na każdy domek będziemy potrzebować po 2 elementy. Nastawiamy

Ciastkozercy
Tarta na co dzień z brzoskwiniami i morelami lub mazurek na Wielkanoc 251

migdałowych     Ciasto: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto ( patrz FILM ), zawinąć je w folię spożywczą i odstawić na około 30 minut. 2. Następnie ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru lub folii spożywczej (w folii jest trochę łatwiej) i przełożyć je na blachę 42x35cm (powinna być dołączona do wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. 3. Ciasto ponakłuwać widelcem(...)zmiksować. Gotową konfiturę wyłożyć na podpieczony spód ( patrz FILM ). 7. Brzoskwinie z puszki osączyć i pokroić na kawałki (połówkę brzoskwini przekroiłam 3-4 razy). Ciasto migdałowe: 8. Migdały zemleć. Masło roztopić i przestudzić. 9. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka

Mała Cukierenka
Sero - makowiec . 171

łyżki mąki ziemniaczanej  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1.5 szklanki cukru Składniki na ciasto makowe : 250 g maku  1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 6 jajek 4 łyżki maki  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Wykonanie sernika : Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i masłem .Dodać ser i wymieszać. Następnie(...)ziemniaczaną i jeszcze raz wymieszać. Do sera dodawać partiami ubitą pianę i delikatnie mieszać. Blaszkę o wymiarach 24 /36 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ser. Wykonanie ciasta makowego: Suchy mak zmielić . Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym . Dodać mak wymieszany z mąką i proszkiem do pieczenia , wymieszać . Następnie dodać ubitą pianę

Sama słodycz i szczypta chili
Kopiec kreta 670

wersji proszkowej, a smak o niebo lepszy. Tym razem zainspirowałam się przepisem zamieszczonym na blogu Kasi . Podczas pieczenia wprowadziłam jednak swoje modyfikacje. Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm: Ciasto: 2 szklanki mąki, ½ kostki masła lub margaryny, 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 300 ml maślanki 4 łyżki kakao 2 jajka Krem: 500 ml śmietanki(...)banany sok z cytryny Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać maślankę oraz wymieszane ze sobą suche składniki. Wszystko połączyć na jednolitą masę.   Ubić białka. Dodać pianę do ciasta i delikatnie wymieszać.   Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach. Ciasto należy wystudzić, a następnie łyżeczką wydrążamy

Fabryka pomysłów
Kruche ciasto z kwaśną porzeczką pod słodką bezą 181

ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na min 1 godzinę porzeczki oczyszczamy, zasypujemy cukrem gotujemy, dosypujemy kisiel, dokładnie mieszamy białka ubijamy na pianę stopniowo dosypujemy cukier i skrobia Ciastem wyklejamy formę na tartę lub prostokątną blaszkę, podpiekamy około 15 minut w temp 190"C Następnie wykładamy owoce oraz bezę, zapiekamy przez kolejne

Luźna Kuchnia
Jaglany serniczek z jagodami goji na migdałowym cieście :) 171

obawy, że ciasto nie wyjdzie, nie będzie smakować i wszystko "pójdzie" do kosza. Teraz żałuję, że tak długo zwlekałam. Serniczek jest wyborny! Delikatny, kremowy, aksamitny! Po prostu cudowny! Spód ciasta wykonany z migdałów i nasionek chia wpasował się idealnie, jest puchaty, mięciutki i aromatyczny :) Wiecie co, ja chyba już teraz nie będę kupować sera, tylko kaszę jaglaną :D Jestem zachwycona(...)dosłownie chwilkę zamiksować, tak aby owoce całkowicie się nie rozpadły. 3. Migdały należy zmielić na mąkę. Białko ubić na sztywną pianę (pominąć jeśli nie używamy białka) Wszystkie składniki na ciasto połączyć. 4. Przygotować formę/foremki. Ja użyłam dwóch foremek serduszek, średniej wielkości, ale równie dobrze możesz serniczki przygotować w muffinkach bądź średniej keksówcę. Formę wyłożyć papierem

Zdrowie na języku :P
Kruche ciasto z pianką i borówką amerykańską 140

kostkę masła -5 żółtek -łyżka zimnej wody -3 łyżki cukru pudru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -pół łyżeczki kardamonu Składniki na piankę -5 białek -szczypta soli -180 g cukru pudru -kilka kropelek aromatu do ciast- waniliowego -2 budynie śmietankowe bez cukru -120 ml oleju -500 g borówek amerykańskich Wykonanie Ze wszystkich składników na ciasto, wyrobić w robocie(...)pieczemy w 190 stopniach około 25 minut. Ciasto ma mieć złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do CAŁKOWITEGO PRZESTYGNIĘCIA . Kiedy ciasto jest zimne, zabieramy się za piankę. Ubijamy białka ze szczypta soli, na sztywno i powoli , ciągle miksując dodajemy cukier. Następnie dodajemy budyń i kilka kropel aromatu waniliowego. Nie przerywając miksowania, wlewamy olej cienka strużką

Z Kuchni Do Kuchni
Tiramisu tradycyjne i najsmaczniejsze 171

filiżanki espresso 500 g mascarpone 4 żółtka 2 białka jaj 100 gramów cukru pudru 1 łyżka ulubionego likieru (ewentualnie szczypta wanilii) 2 łyżki niesłodzonego kakao w proszku Sposób przygotowania: Zaparz espresso. Odstaw je do przestygnięcia, a najlepiej wstaw do lodówki. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno z 40 g cukru. Piana(...)powstanie ,,piana”. Następnie dodaj zimne mascarpone oraz likier i całość miksuj na wolnych obrotach miksera. Powinnaś uzyskać kremową konsystencję. Do tak powstałego kremu wmieszaj delikatnie białka. Czas na składanie ciasta. Przygotuj naczynie (może to być zaczynie do zapiekania lub średniej wielkości blacha. Jeśli nie posiadasz takich naczyń, możesz złożyć ciasto w miseczkach lub pucharkach Na początek każdy

365 dni dookoła kuchni

Proponowane wyszukiwania