temu ciasto z puszystą waniliową pianką. Dla kogo: dla lubiących ciasta z owocami dla fanów ciast ścieranych na tarce dla tych, którym nie przeszkadzają fioletowe zęby Składniki na ciasto: 300g mąki pszennej 250g masła 4 łyżki cukru pudru 6 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 25g kakao (5 kopiatych łyżeczek) szczypta soli Składniki na waniliową piankę: 6 białek(...)godziny. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno ścieramy tar ką zmrożone ciasto kakaowe. De likatnie przyklepujemy dłonią i pieczemy ok. 15 minut w temp. 190 stopni. Studzimy. Wykonanie pianki: Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dod a ć połowę cukru i sok z lim onki. W misce
Mania Wypiekaniacynamonu 1 łyżka odtłuszczonego mleka w proszku 1 łyżeczka stewi Sposób przygotowania: Wszystkie składniki oprócz białka z jajka mieszamy białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę delikatnie mieszając dodajemy białko do masy wykładamy ciasto do silikonowych papilotek na muffinki pieczemy przez około 25 minut w temp. 180 stopni po upieczeniu pozostawiamy jeszcze chwilę w piekarniku
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpewności, że wyciągać je będę łyżeczką z foremki - dobrze, że się z nikim nie założyłam;) Przepis był na tortownicę o śr. 28 cm i z tego wyszło bardzo niskie ciasto w rodzaju tarty. Ja tym razem wyjątkowo nie zmniejszyłam ilości składników (poza słodzikiem, bo było 3/4 szklanki cukru w przepisie), a zrobiłam w formie(...)przepadam) (sł), imbir (o) i szczyptę soli (sn). Na końcu dołożyłam pokrojone w kostkę jabłka (k), jeszcze odrobinę kakao dla zachowania przemiany (g) i pianę z białek. W drugiej wersji ciasta mąkę kokosową i jaglaną dodałam w przemianie (sł), a mąkę z ciecierzycy w (sn). Umieściłam w okrągłej formie wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką i wsadziłam do piekarnika
Zdrowa Kuchnia Sowyżółtka i dalej ucieram. Dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia, skórkę otarta z cytryny, i sok z połowy cytryny, spirytus. Całość łączę mikserem. Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli. Ubitą pianę dodaję do ciasta i mieszam już łyżką delikatnie. Formę keksówkę o wymiarach 11*23 cm smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. Wylewam do niej ciasto(...)miód, cukier, masło i smalec, dodaję przyprawę do piernika. Wlewam śmietanę i zagotowuję. Odstawiam do przestygnięcia. Wbijam żółtka, mieszam, dodaję przesianą mąkę, sodę, kakao, powidła. Białka ubijam na sztywno i dodaję do ciasta, mieszam delikatnie. Ciasto babkowe kroję w 1 cm plastry. Gwiazdki wykrawam za pomocą foremki do pierników w każdym kawałku. Formę keksówkę smaruję, wysypuję bułką, wylewam
wesoła kuchniawięc na pewno nam nie opadnie :) SKŁADNIKI Ciasto kakaowe: 4 jajka, 3/4 szkl. cukru, 1 op. cukru waniliowego, 1/2 szkl. oleju, 2 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao Wkładka kokosowa: 5 białek, ¾ szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku(...)łyżki mleka + 1 łyżka śmietany, 2 łyżki cukru, 2 łyżki kakao Dekoracja: wiórki kokosowe, skórka pomarańczowa, kolorowe cukierki WYKONANIE Ciasto kakaowe: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukry a następnie żółtka, kolejno dodajemy:olej, mąki wymieszane z proszkiem oraz kakao. Wykładamy na blachę. Pieczemy
słodki bratekjeść w zaciszu własnego domu, po cichu, w tajemnicy. Nie wygląda jak deser ze sklepowej witryny, ale smakuje jak najpiękniejsze wspomnienia... Ucierane ciasto z owocami 250g masła 200g cukru 4 jaja (osobno białka i żółtka) 400g mąki 200g jogurtu naturalnego 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki proszku do pieczenia +około 500g owoców Miękkie masło utrzeć(...)stopniowo dodając po 1 żółtku i łyżce mąki. Następnie nie przerywając ucierania dodawać małymi porcjami resztę mąki na przemian z jogurtem. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję delikatnie mieszamy je z ubitą pianą z białek, proszkiem do pieczenia i ekstraktem z wanilii. Masę wykładamy na dużą tortownicę pokrytą papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta układamy owoce. Wstawiamy
Zapiski Młodej Żonycukier puder i żółtka. Powoli ucierając dodawać mąki (należy je wymieszać z sodą i przyprawa do piernika i przesiać) na zmianę z miodem. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na połowę i upiec dwa placki w temperaturze 170*C przez około 30 minut. Wkładka: Jabłka obrać, pokroić w kostki, zasypać cukrem i odstawić(...)pół godziny. Dodać przesianą mąkę, cynamon, sodę, żółtka oraz bakalie i wymieszać. Z białek ubić pianę i połączyć. Piec w 170*C około 30 minut. Krem: Miękkie masło utrzeć na biało z cukrem pudrem. Powoli ucierając dodawać po łyżce śmietany Blaty ciasta naponczować. Na jednym rozsmarować połowę kremu, przykryć wkładką jabłkową, rozłożyć pozostały krem i przykryć ciastem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiasto w wersji fit ;) Pyszne, zdrowe, śmiało można sięgnąć po więcej niż jeden kawałek ;) Na płatkach owsianych, z dodatkiem jabłek i cynamonu. Smakuje pysznie. Świetny pomysł na nieco inny placek. Nie każdemu zasmakuje, ale na pewno znajdzie swoich fanów :) Pierwszy raz jadłam je u cioci, robiony dla przedszkolaków, od Niej też mam przepis :) Polecam! :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie(...)cukru szczypta cynamonu 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną, dokładnie połączyć. Pianę z białek wyłożyć na upieczone ciasto, piec kolejne kilka minut, do zarumienienia. Pozostawić na chwilę w piekarniku, do momentu, aż utworzy się rosa. Wystudzić. Smacznego
Domowa cukiernia Ewydziałanie antydepresyjne, bo po jednym kawałku poziom serotoniny osiąga nieprawdopodobnie wysoki poziom, ale to normalne, skoro w to ciasto wpakowałam pół kilograma czekolady :) BROWNIE: 200 g czekolady gorzkiej 200 g masła 200 g cukru 4 jajka (żółtka i białka osobno) 50 g mąki pszennej Sposób przygotowania: Na początku przygotowuję sobie blaszkę. W tym przypadku była to tortownica(...) mieszając łyżką w taki sposób, aby piana nie siadła. Dzięki białkom masa czekolada znacznie się rozluźni i jak już cała piana z białek jest wmieszana w masę przelewam ciasto do tortownicy, wyrównuję powierzchnię łyżką i wkładam do nagrzanego piekarnika, oczywiście do 180 stopni i piekę 35 - 40 minut. Ciasto urośnie, a potem podczas stygnięcia lekko
Blondynka GotujeWielkiej księdze przepisów Siostry Anastazji jednak troszeczkę go zmieniłam. Ciasto jest bardzo pyszne, mięciutkie i nie za słodkie. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na biszkopt kakaowy: 8 jajek 1 szklanka cukru 170 g mąki pszennej typ 550 Młynomag 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku 2 łyżki kawy cappuccino orzechowe Białka ubić z cukrem(...)sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku,mąkę z proszkiem i kakao. Blaszką wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Składniki na ciasto kokosowe : 200 g wiórek kokosowych 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie dodać
Sama słodycz i szczypta chilidekoracji migdały Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki, żeby się schłodziło. Następnie formować bardzo cienkie ruloniki. Na czubek palca przykleić migdał ( na białko )i porobić nacięcia na cieście, tak żeby przypominało palca. Piec w temperaturze 180 stopni, aż się lekko zrumienią
Darcia w kuchniczęści formować wałeczek. Musi być cieńszy niż nasz palec- ciasto trochę urośnie w piecu. Białko rozbełtać , migdały przekroić nożykiem na pół, żeby były cieńsze. Każdy paluch rozwałkować tak, by został ślad trzech palcy ( wgłębienia ). Na górkach zrobić po 2 nacięcia nożykiem. Z jednej strony paluch posmarować rozbełtanym białkiem i wkleić połowę migdała, dociskając. Piec w nagrzanym piekarniku
Smaczne ZdroweChciałam przygotować zdrowe ciasto z dużą zawartością białka oraz błonnika i małą ilością kalorii. Myślę, że udało się :) Połączenie bobu, bananów oraz żurawiny wydaję się dość zaskakujące, ale całość dobrze się komponuję i równie dobrze smakuje. Składniki: spód: 70 g otrębów granulowanych o smaku żurawiny Kupiec 360 ml jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wrzucamy pozostałe składniki. Wszystko razem dokładnie blendujemy aż całość będzie jednolita. Masę wylewamy na upieczony spód i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na około 1,5 godziny. Ciasto pozostawiamy w uchylonym piekarniku na około 30 minut i odstawiamy do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy herbacianą galaretkę. Herbatę zalewamy wrzącą wodą i dosładzamy ksylitolem. Po chwili
Symfonia smakowaDodać cynamon i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Dodatkowo: 2 białka 1/2 szk. cukru troszkę soku z aronii Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i sok z aronii. Schłodzone jasne ciasto rozwałkować na dno przygotowanej wcześniej(...)blachy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec przez 10 minut w temp. 180'C. Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkowo-aroniową, następnie pianę z białek. Na sam wierzch zetrzeć trzecią część ciasta. Piec przez 30-40 min. w temp
Moje domowe kucharzeniełyżki cukru pudru 1 cukier wanilinowy 1 łyżka żelatyny około 700g truskawek + kilka sztuk do dekoracji Dodatkowo: mały kubek mocnej czarnej herbaty, ½ tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie ciasta zaczynamy od biszkoptu. Białka oddzielamy od zółtek i umieszczamy w misce od miksera. Ubijamy około 2 minut, aż się spienią. Dodajemy powoli po łyżce cukru cały czas miksując, aż do powstania(...)truskawki bez szypułek, szerszą stroną ku dołowi (jak na zdjęciu). Nakładamy przygotowany krem dokładnie wypełniając przestrzenie pomiędzy truskawkami. Odkładamy od lodówki na dwie godziny. Po tym czasie ozdabiamy ciasto truskawkami z szypułkami i gorzką czekoladą pokrojoną przy pomocy noża w paseczki. Smacznego
Kolizje Smaków