ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:141/932)

Gofry z kajmakiem i złocistyym syropem trzcinowym 162

DIAMANT kandyzowane skórki bita śmietana Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Resztę składników zmiksować do połączenia w jednolita masę. Białka delikatnie połączyć z ciastem. Gofrownicę mocno nagrzać, piec gofry ok 2-3 minuty do zrumienienia. Gofry posmarować kajmakiem, nałożyć kleks bitej śmietany, polać syropem trzcinowym i posypać kandyzowanymi skórkami. Podawać

Smakołyki Asi
"Leniwe pierogi". Kluski z twarogiem 263

oraz masło, cukier i cynamon do polania Białka ubić ze szczyptą soli. Ser rozgnieść widelcem, dodać mąkę, żółtka i zagnieść delikatnie. Dodać pianę z białek i lekko wyrobić. Ciasto ma się lekko kleić. Stolnicę oprószyć mąką, uformować z ciasta wałek, lekko spłaszczyć nożem i wykrawać nożem romby (lub foremkami różne kształty). Wrzucać na lekko osolony

Maślane ciasteczko
Kruche ciastka słoneczka 95

całe jajko 200 g margaryny cukier wanilinowy 150 g cukru pudru na lukier 1 białko 1 szkl cukru pudru Zagnieść ciasto z podanych składników , wałkować cienko i wykrawać małe ciasteczka kieliszkiem. Z białka i cukru pudru utrzeć lukier (cukier dodawać stopniowo) Kiedy lukier jest już gęsty, posmarować wszystkie ciasteczka i upiec na złoty kolor w temp

Gotowanie jest łatwe
Tort gwiazda 90

pełne łyżki Żółtka – 2 szt MASA: cukier puder 80 dag żelatyna spożywcza 3 łyzeczki glukoza w proszku 3 łyżeczki gorąca woda 50 ml barwnik spożywczy do ciast ozdoby cukiernicze  BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno z odrobiną soli, następnie wsypać 7 łyżek cukru i cukier waniliowy. Gdy będą dobrze ubite dodawać kolejno po jednym

Camilla w kuchni
Cielaczek 113

łyżki kakao 2 łyżki dżemu lub powideł 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki razem wymieszać i wylać na blachę Ciasto serowe: 1/2 kg sera śmietankowego 3 żółtka (białka ubić) 1/2 kostki margaryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 szkl cukru 1 cukier waniliowy aromat pomarańczowy Cukier utrzeć z margaryną i żółtkami. Następnie dodać pozostałe składniki(...)wymieszać a na końcu dodać ubite białka. Wszystko razem wymieszać. Nakładać łyżką na ciemne ciasto (nie rozsmarowywać). Piec 55 min w temp. 180 stopni

Motylkowa Kuchnia
Rosyjskie bliny z kawiorem 141

cukier. Odstaw, aby zaczęło rosnąc.  Po ok 30 minutach dodaj mąką razową, żółtka i sól. Wymieszaj i odstaw aby ciasto ponownie wyrosło. Kiedy minie ok godziny ubij białka na sztywną pianę i dodawaj łyżką do ciasta. Powstanie niesamowicie puszyste lekkie ciasto.  Smaż z obu stron.  Podawaj

AZgotuj!
Rolada bezowa z truskawkami 186

Świetny pomysł na wykorzystanie zalegających białek w zamrażalniku lub tych, które właśnie zostały nam po zrobieniu kruchego ciasta :) Polecam !  źródło : piegusek1976 Beza : 4 białka 230 g drobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu odrobina soli Nadzienie : 300 g śmietany kremówki 30 lub 36% 180 g serka mascarpone opcjonalnie łyżka żelatyny

charlotte gotuje
Kruche ciasto w słonej odsłonie - na tarty wytrawne 223

sado-maso ;) Step 2. Dlaczego zimno jest takie ważne? Generalnie w każdym kruchym cieście chodzi o to, aby z mąki uwolnić jak najmniej glutenu - mieszaniny białek, które pośrednio odpowiadają za wyrastanie ciasta. Podczas wyrabiania każdego ciasta (czy to kruche, biszkopt, drożdżowe, ucierane) gluten wraz z wodą tworzy strukturę na kształt sieci, która nadaje gotowemu ciastu ciągliwą konsystencję. Podczas

W kuchni Katie
Czekolaowe ciasto z nutellą i M&M's 112

nasion chia 1 łyżka jogurtu naturalnego  szczypta cynamonu PRZYGOTOWANIE: Białka ubić na pianę. Resztę składników zmiksować razem blenderem. Dodawać pianę i przemieszać. Przelać do foremki. Najlepiej sprawdza się sylikonowa. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-30 minut. 180 stopni, góra i dół. Dla synka kawałek ciasta wysmarowałam nutellą i dodałam cukierki czekoladowe

ClauditteMissCooking
TRUSKAWKOWO-WANILIOWA ZEBRA NA ZIMNO 8711

puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 min. Masa waniliowa W ¾ szklanki gorącej wody  rozpuścić żelatynę, odstawić do przestygnięcia. Pozostałe

RAROSSA
Francuskie makaroniki czekoladowe – podejście pierwsze 148

bloga Basi. Rzuciłem szybko okiem i znalazłem coś co baaaardzo lubię czyli makaroniki wiec mogłem zacząć działać Składniki na czekoladowe francuskie makaroniki są następujące:   Ciasto: - 90 g zimnych białek jajek (podobno bardzo ważne) - 250 g cukru pudru - 25 g kakao - 125 g mielonych migdałów - szczypta soli Krem: - 100 ml śmietany kremówki - 150 g czekolady (50% kakao), drobno

Kuchenne Wariacje
Francuskie makaroniki cytrynowe 118

samym przepisie co poprzednio . Chciałem też zobaczyć czy robiąc podobnie ciasto zachowa się tak samo i będzie taki sam efekt co za pierwszym razem. Składniki: Ciasto: - 90 g zimnych białek jajek - 250 g cukru pudru cytrynowego - barwnik żółty - 125 g mielonych migdałów - szczypta soli Krem: - 100 ml śmietany kremówki 36% - 150 g białej czekolady, drobno posiekanej

Kuchenne Wariacje
Pełnoziarnista tarta z truskawkami i rabarbarem - 245 kcal 176

średnicy ok. 40 cm. Na środku ułóż nadzienie, zostaw kilka cm odstępu z boków. Skrop sokiem z cytryny, zawiń brzeg. 6. Piecz około 30 minut do zarumienienia ciasta. Energia (1/8 tarty) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 245 kcal 4,7 g 13,75 g 31 g 3,3 g GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal

Powiedz dietom nie
Sernik z borówkami 268

zagniatamy, na koniec wlewamy ocet i dodajemy śmietany do odpowiedniej gęstości ciasta – powinno mieć konsystencję plasteliny. Foremki na tarteletki smarujemy masłem i wykładamy cienką warstwą ciasta. Oddzielamy żółtka od białek. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem wa­niliowym, stopniowo dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy ser i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z budyniem. Białka ubijamy

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania