Ciasto maślane , proste, szybkie, słodkie i …maślane. Idealne z domową kwaskowatą konfiturą. Potrzebujemy: - 4 jajka - 20 dag cukru (lub mniej) - 14 dag masła - 1 torebka cukru waniliowego Oddziel białka od żółtek i ubij pianę(...)Odstaw. W drugom naczyniu utrzyj mikserem masło (w temp .pokojowej) z żółtkami i cukrem. Dodaj przesianą mąkę. wymieszaj. Do powstałej masy dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Napełnij ciastem formę keksowa i piecz w temp 160-17- stopni około 60-70 minut. Ciasto można zmodyfikować dodając pokrojone w kawałeczki jabłko. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAwystygnięcia. Margarynę utrzeć z cukrem, gdy powstanie puszysta masa dodawać po jednym żółtku uważając aby masa się nie zważyła. Następnie dodać serki, budyń i esencję. Białka które zostały nam z ciasta i masy serowej ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową. Wylać całość na budyń. Pieczemy w temperaturze ok 180 stopni ok 1 h. Schłodzone
sierotka maRysia w kuchnimąki 3 jajka 2 żółtka 4 łyżki cukru 80 g drożdży + łyżka cukru 1,5 szklanki letniego mleka 150 g masła Dodatkowo: pół szklanki marmolady białko do smarowania bułeczek Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać do dużej miski. Do mniejszego pojemnika pokruszyć drożdże, dać łyżkę cukru i pół kubka letniego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn
Moje pyszne gotowanieubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Gotowe przekładamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut. Ostudzone ciasto kroimy na kromki o grubości 2 cm. Z każdej kromki za pomocą foremki wycinamy serca. Ciasto kawowe: Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą(...)białą masę. Dodajemy po jednym żółtku, śmietanę, kawę a następnie przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Małą część ciasta kawowego układamy na dnie keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na nim układamy obok siebie delikatnie rząd wyciętych serduszek. Dookoła serduszek oraz na wierzch wykładamy równomiernie
Podróż w kulinariacukru Masa serowa: 2 serki homogenizowane waniliowe po 250g 100g masła 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 żółtka 6 białek 100g cukru 1/2 cukru waniliowego Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i włożyć na minimum 1 godzinę do lodówki. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puch. Dodać serki waniliowe(...)mąkę i cukier waniliowy. Białka ubić na puszystą pianę i delikatnie wymieszać z masą. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Dno formy wyłożyć jedną częścią kakaowego ciasta. na ciasto wylać masę serową. Na nią zetrzeć na tarce drugą część ciasta kakaowego. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, ok 60-70 minut. Polecam
Motylkowa Kuchniaewentualnie garść bakalii Piana 5 białek 1/3 szklanki cukru Składniki ciasta zagnieść jak na kruche ciasto. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 200 stopni C. przez ok. 30 minut. Powinno być ciemniejsze niż klasyczne ciasto kruche. Można też nie podpiekać ciasta wcześniej. W takiej sytuacji po wylaniu na blat masy serowej należy ustawić piekarnik(...)masy rozpuszczony w mleku budyń i ewentualnie bakalie. Wymieszać. Masę wylać (jest bardzo rzadka) na upieczony spód. Piec 50-60 min w temp. 180 stopni. Ubić pianę z białek, potem dosypać cukier i ubijać dalej na sztywno. Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia na sernik wyłożyć ubitą pianę. Piec aż piana uzyska intensywny złoty kolor
Weekendy w domu i ogrodzieJagodowa szarlotka jest naprawdę pyszna. Składniki: Ciasto: 1 kostka masła 4 żółtka 3 szklanki mąki krupczatki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru 1 cukier wanilinowy 2-3 łyżki śmietany Nadzienie: pół litra jagód 1 szklanka cukru 10 dag kokosu 4 białka Masło siekamy(...)stolnicy razem z mąką. Dodajemy cukier, żółtka, cukier wanilinowy i ponownie zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną jasną część wkładamy do kwadratowej blaszki. Na ciasto wykładamy jagody (ja użyłam mrożonych, oczywiście wcześniej je rozmroziłam). Na jagody wylewamy pianę ubitą z białek z dodatkiem cukru i kokosu. Na wyłożoną pianę ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy
Pyszności SłodkościKruche ciasto w połączeniu z puszystą budyniową pianką na bazie białek oraz kwaśnymi czerwonymi porzeczkami to połączenie idealne. Wszystkie smaki bardzo dobrze ze sobą współgrają i całość komponuje się znakomicie. Mamy sezon na czerwone porzeczki, dlatego nie pozostaje mi nic innego jak zacząć Was nimi kusić. To moje pierwsze karty z nimi związane, wyczekujcie kolejnych ;) Potrzebujemy: Kruche ciasto(...)Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając dodajemy po łyżce cukrów i miksujemy, aż piana zrobi się błyszcząca, a cukier całkowicie się rozpuści. Dalej do piany dodajemy po trochę proszku budyniowego i mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę. Następnie cienką stróżką wlewamy olej, cały czas mieszając. Na dno foremek silikonowych wsypujemy łyżeczkę ciasta kruchego
MamaOskarkapapierem do pieczenia tortownicy, formując „ślimaka”. Pomiędzy powtykać przekrojone śliwki. Odstawić na 15 minut pod przykryciem ze ściereczki kuchennej do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem - jakie zostało z przygotowywania ciasta - i posypać cukrem perlistym do wypieków. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C ok 45min. Jeśli ciasto od góry zbytnio się przypieka, można przykryć
Grunt to przepis!każdej pani (lub pana) domu. Kruche Ciasto z Malinami i Jeżynami oraz Budyniową Pianką - Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła (zimnego) łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek cukru pudru cukier waniliowy 5 żółtek Budyniowa pianka: 5 białek 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (po 40 g) 1/3 szklanki(...)dociskamy łyżką troszeczkę wyrównując spód. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut do bardzo lekkiego zrumienienia. Całkowicie studzimy ciasto. Budyniowa Pianka: Gdy ciasto jest już zimne możemy przygotować piankę. Białka ubijamy na sztywno. Następnie nadal na wysokich obrotach miksera bardzo powoli wsypujemy cukier, po czym dodajemy cukier waniliowy. Zmieniamy poziom robota na najniższy i powoli
Słodka Stronasuche. Ciekawy efekt smakowy dodała mu również aromatyczna, karmelowa polewa i zanurzone w niej orzechy i owoce. Polecam bardzo. Pomysł z zeszytu „Ciasta domowe” nr 39( ze sporymi zmianami). Ciasto ananasowe z orzechami Składniki na blaszkę 30x23 cm: v 4 jajka v 150 g cukru v 200 g mąki pszennej v 50 g mąki ziemniaczanej(...)Następnie d odajemy po jednym żółtku, ubijamy mikserem na niskich obrotach. Obie mąki wraz z proszkiem i waniliną przesiewamy i mieszamy, delikatnie doddajemy do ciasta (ja mieszałam łyżką, aby piana z białek nie opadła) na przemian z rozpuszczonym i ostudzonym tłuszczem. Na koniec dodajemy zmielone orzechy. Mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy 2-3 łyżki mleka
Mia Cucina Sofietapestki z wanilli,aromat,cynamon wszystko razem zagotować cały czas mieszając Zostawić do ostygnięcia 3. • Formę do tartej posmarować masłem wyłożyć schłodzonym ciastem Ciasto nakłuć widelcem 4. • 2 jajka i białko ubić dodać budynie wymieszać razem z ostudzonym musem wlać na ciasto Tartę piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 45 minut ciasto wystudzić
W królestwie smaków Beatykażdą postacią i mogłabym je jeść codziennie. Lekka budyniowa pianka na kruchym cieście, połączenie idealne. Składniki: ciasto - 250 g masła - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru pudru - 5 żółtek piana - 5 białek - 1 szklanka cukru kryształu - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1/2 szklanki oleju - 2 budynie waniliowe(...)lodówki na około 30 minut. Chłodnym ciastem wylepiamy dno formy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy 20 minut w 180 C. Ciasto wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukry oraz budynie. Gdy cukry się rozpuszczą wlewamy wolnym strumieniem olej, cały czas mieszając. Budyniową piankę przelewamy na podpieczony spód
Zainspirowana w kuchnibrzoskwiń5 białek3/4 szkl cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej 1. Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. 2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć cienką warstwę ciasta (ja nie cierpię wałkować :) dlatego szczypię małe kawałki i "rozciągam" je w blaszce zwilżonymi palcami, dzięki czemu wszystko się skleja). Resztę ciasta rozpłaszczyć i włożyć do zamrażarki na tyle, aby dała się zetrzeć na tartce(...)godziny). Uwaga: na tartce można zetrzeć również spód ciasta. 2. Ser: Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać masło, mąkę i twaróg porcjami, dalej ucierając (aż do dokładnego połączenia).3. Na ciasto w blaszce (nie podpieczone) wylać masę serową. Na to wyłożyć pokrojone w kosteczkę lub paseczki brzoskwinie.4. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną
Kto ugości moich gości?rozgrzanym do 170 stopni piekarniku, około 30 minut, do lekkiego ze-złocenia ciasta. Wyjmujemy, studzimy na kratce kuchennej. Identycznie postępujemy z drugą częścią. Ciasto kokosowe: 200 g kokosu 220 g cukru kryształu 5 białek Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy. Na sam koniec wsypujemy kokos i mieszamy łyżką. Formę o wymiarach(...)wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto kokosowe, wygładzamy. Pieczemy około 20-25 minut w 170 stopniach. Odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto orzechowe: 150 g zmielonych orzechów 220 g cukru kryształu 2 łyżeczki bułki tartej 5 białek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy. Na sam koniec dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy łyżką
Made By Mom And Son