dojrzałych węgierek i kruszonki doskonale to równoważy i uzupełnia. Czekoladowe ciasto ze śliwkami i białą kruszonką foremka 28 x 21 cm ciasto: 150 g cukru 150 g miękkiego masła 150 g mąki 4 jajka (żółtka i białka osobno) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao do wypieków 3 łyżki mleka kruszonka(...)zmiksować. Wsypać 1/3 mąki, krótko zmiksować, wlać 1 łyżkę mleka, krótko zmiksować. I tak aż do wyczerpania maki i mleka. Na koniec ubić pianę z białek i delikatnie połączyć ją z ciastem. Masę przełożyć do foremki, ułożyć śliwki skórką do dołu i posypać kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut. Sprawdzić patyczkiem
Posadzone i zjedzonedżem wiśniowy Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka połączyć z pozostałymi składnikami i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta, na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać całość drewnianą łyżką. gofry piec w rozgrzanej gofrownicy przez ok 3 min. Gotowe posmarować dżemem i udekorować śmietaną
Camilla w kuchnirozwałkowujemy i przekładamy do blaszki. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 15 minut. Przygotowujemy ciasto biszkoptowe. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, następnie stopniowo żółtka i miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Kruchy spód jest(...)upieczony. Do blaszki z papierem do pieczenia wylewamy ciasto biszkoptowe i wyrównujemy. Posypujemy makiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na 15 minut. Kiedy placki wystygną podgrzewamy dżem. Gorący wylewamy na kruchy spód i przykrywamy plackiem z makiem. Obciążamy deską i pozostawiamy na kilka godzin
Maminek kulinarnymąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 180 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru pudru 180 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowej 6 jajek rozdzielone żółtka od białek 120 g śmietany 12% lub 18% otarta skórka z 1 cytryny (1 łyżka) sok wyciśnięty z jednej cytryny (50 ml) 2 łyżeczki cukru waniliowego 2,5 łyżeczki proszku(...)mąkę pszenną i ziemniaczaną cały czas miksując. Na koniec do ciasta dodaję skórkę z cytryny, sok z cytryny i jeszcze przez chwilę miksuję. Teraz ubijam białka na sztywną pianę i dodaję do ciasta. Całość jeszcze przez chwilę miksuję tak żeby piana połączyła się z ciastem. Pieczenie babki cytrynowej: Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem. Babkę wstawiam
Uwaga Babcia GotujeCIAST. PLEŚNIAK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI. MYŚLĘ, ŻE KAŻDY POWINIEN SPRÓBOWAĆ. WARTO :) SKŁADNIKI: Jasna warstwa 2.5 szklanki mąki tortowej 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g masla 1/2 szklanki cukru brazowego 1 lyzka śmietany 18% Ciemna warstwa 1.5 szklanki mąkitortowej 4łyżki kakao 1/3szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 100 g masła Łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli DODATKOWO: 4 białka(...)składniki jasnego ciasta. Wyrabiam na jednolitą masę a następnie formuję dwie kulę. Ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na min 30 min. Następnie przygotowuję ciasto ciemne. Wszystkie skladniki ciasta łącze ze sobą i również formuję kulę która wkładam na 30 min do lodówki. W osobnym naczyniu ubijam na sztywno pianę z samych białek. Wyjmuje
Gotowanie Patkiserowa 50 dag twarogu 2 żółtka pół szklanki oleju 10 dag cukru torebka budyniu waniliowego 1,5 szklanki mleka szczypta soli wierzch 2 białka 8 dag cukru przepis Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy je na godzinę do lodówki . Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułka tartą .Wkładamy ciasto do blachy i robimy kliku centymetrowy rant. Przygotowujemy(...)sól . Wszystko razem dokładnie mieszamy i wylewamy na kruche ciasto . Pieczemy 45 minut w temp 170-175 st.C. Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika i przykrywamy warstwą piany ubitej z białek i cukru, i ponownie wstawiamy do piekarnika na 20 minut
Smakowite Daniajestem amatorką pieczenia serników, ponieważ unikam ciast w których trzeba osobno ucierać żółtka i osobno ubijać białka :-P To takie nudne i pracochłonne! Ale za to uwielbiam je jeść! Chyba nie ma lepszego ciasta na świecie jak sernik wiedeński. W związku z tym, że mamy noworoczny koncert wiedeński to i musimy mieć upieczony w domu sernik wiedeński ! :) Przy(...)jeszcze chwilę ucieramy. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Białka delikatnie mieszamy z masą serową przy pomocy drewnianej łyżki. Następnie bakalie obtaczamy w mące i dodajemy do masy. Mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy (średnica ok. 25 -27 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy pierwsze 30 minut
Bon Appetit Małgorzatybiałka 12,5 dag cukru pudru Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie włożyć do lodówki na pół godziny. Ciasto wyłożyć do karbowanej formy, podciągnąć brzegi i podpiec w temperaturze 250 stopni. Owoce posypać kilkoma łyżkami cukru ( nie rozgniatać owoców) wyłożyć na przestudzony placek. Białka ubić z resztą cukru, wylać na owoce i zapiec ponownie(...)piekarniku do zrumienienia. Ciasto podajemy jeszcze ciepłe z lodami waniliowymi
Tradycyjna Kuchniaciasto. Zawinąć w woreczek i odłożyć do lodówki na około pół godziny. Dużą, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć na grubej, jarzynowej tarce 2/3 schłodzonego ciasta. Upiec w temperaturze 180 stopni na jasnozłoty kolor. W tym czasie ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu. Do gorącego dodać masło i wymieszać. Na upieczone ciasto wyłożyć(...)owoce. Ilość według uznania. Na owoce wylać ciepły budyń. Białka ubić na sztywno z cukrem i wyłożyć łyżką na budyń. Na pianę zetrzeć resztę schłodzonego ciasta. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut - na jasnozłoty kolor. Ciasto jest przepyszne podawane na gorąco z ulubionymi lodami. Wspaniały deser na upalne dni. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennapachnące świętami nikt nie może się im oprzeć Składniki ciasto drożdżowe - 500 g mąki - 1 szklanka mleka - 2 p suchych drożdży -1/2 szklanki cukru - 4 żółtka - 100 g masła nadzienie makowe - 300 g mielonego maku białego na sucho - 150 g mielonych orzechów laskowych - 150 g rodzynek - 4 białka - 1 szklanka cukru - ok 0,5 l mleka(...)resztę mleka Wyrobić ciasto w razie potrzeby dodać troszkę mleka Ciasto przesypać troszkę mąką przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia 3. - Zmielony mak orzechy ,rodzynki włożyć do miski zalać stopniowo gorącym mlekiem wymieszać Dodać cukier i olejki zapachowe odstawić na chwilkę aż napęcznieje i lekko przy stygnie dodać białka i dobrze wymieszać 4. Wyrośnięte
W królestwie smaków Beatybiałko z 1 jajka Wszystkie składniki oprócz jagód dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie przełożyć połowę ciasta do foremki i posypać jagodami, przykryć resztą ciasta a na wierzchu rozsypać kilka jagód. Ciasto odstawić do wyrośnięcia, gdy podrośnie posmarować białkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec
harrisaciasto wyjąć i rozwałkować , po czym ułożyć na dnie tortownicy i ponakłuwać. Piec ok. 25 minut w temp. 190 C ( ciasto ma się zmienić kolor na złoty) Masa serowa Ser mielimy 3 razy. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę na sztywno z białek a żółtka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Następnie dodajemy po łyżce sera i cały czas ucieramy. Masło wcześniej topimy aby do ciasta użyć schłodzonego. Mieszamy wszystko razem i dodajemy śmietanę i ubite białka. Połowę masy wylewamy na zimny spód, rozkładamy część wiśni i wylewamy resztę masy serowej. Na wierzch posypujemy pozostałe wiśnie. Piec ok. 1 godziny
Słodkości i nie tylkostopić wraz z wodą, kakao i cukrem. Przestudzić. Do zimnej masy dodać żółtka jaj, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do reszty. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Kokosowe kulki: 2 białka, 150g cukru, 200g(...)wiórków kokosowych. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dosypując cukier. Na koniec dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Łyżką kłaść kleksy na czekoladowym cieście tak, by powstały kopczyki. Piec około 40-45 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 500ml mleka, 2 żółtka, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, łyżka mąki
Z miłości do słodkościDzisiaj przepis na... przepyszne ciasto bez użycia mąki! Składniki: - 1 tabliczka mlecznej czekolady - 100g masła - ja dodałam 2 paski gorzkiej czekolady - 3 jajka - 2 łyżki cukru - mała śmietana kremówka - 1 banan - łyżka ciemnego kakao Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywną(...)pianę z cukrem, a żółtka ucieramy. Rozpuszczamy czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Czekoladę wraz z łyżką kakao powoli wlewamy do żółtek i mieszamy stopniowo dodając białka, po dokładnym wymieszaniu wlewamy ciasto do tortowej formy. Pieczemy 30min w 180 stopniach. Gdy ciasto już wystygnie ubijamy śmietanę i wkrawamy do niej banana taką masę wlewamy na nasze ciasto
Tanio szybko zdrowozimnego piwka ! Polecam ! Składniki ciasta : * pół szklanki mleka * pół szklanki ciepłej przegotowanej wody * łyżka cukru * pół kostki drożdży * 2 jajka ( do ciasta dwa żółtka plus jedno białko i pozostałe białko do posmarowania cebularzy ) * łyżka soli * pół kg mąki pszennej plus mąka do podsypywania * 2 łyżeczki czerwonej papryki mielonej W płynach i cukrze rozetrzeć(...)drożdże.Odstawić do wyrośnięcia.Połączyć z pozostałymi składnikami ciasta. Wyrobić,aż będzie ciasto odchodziło od ręki. Pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Składniki nadzienia : * 5 dużych cebul * 2 ząbki czosnku * łyżka suszonej bazylii * łyżka przyprawy do pizzy * sól , pieprz * 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego * 2 łyżki oliwy Kroimy cebulę w piórka, szklimy na oliwie. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Wsypujemy przyprawy
Magiczne Życie Marty