ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:149/932)

Strucla makowa z nadzieniem jak w Rogalach Marcińskich 169

ucieramy z cukrem, dodajemy  przesianą mąkę, wlewamy rozczyn, roztopione chłodne masło i resztę składników i wyrabiamy.  Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto pieczemy około 30 - 40 min. w tem. u nas 170 stopni. Upieczoną struclę posypujemy cukrem pudrem, lub sporządzamy lukier i lukrujemy ją możemy posypać(...)gotowa.   Przygotowanie strucli:  Ciasto dzielimy na 2 części, bo wyrasta bardzo duże. Wałkujemy na prostokąt i smarujemy masą makową, po bokach zostawiając około 1 cm ciasta bez masy, z każdej strony leciutko zakładamy kawałek ciasta i dopiero wtedy zwijamy struclę. Możemy nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach.  Smarujemy białkiem lub mlekiem, mi mama kazała

Lili w kuchni
Orkiszowe rogale z makiem i migdałami 198

rodzynki korynckie   Fresano 15g   erytrolu 15g miodu 15 g migdałów Skworcu białko z małego jajka mleko Sposób przygotowania: ciasto: Drożdże i ksylitol zalewamy mlekiem, dodajemy mąkę i rozpuszczony olej, wyrabiamy ciasto odstawiamy ciasto w cieple ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość masa makowa: Mak zalewamy mlekiem i gotujmy na bardzo małym ogniu, często mieszając(...)erytrol i miód  jeśli całe mleko nie wyparowało podczas gotowania to odcedzamy mak kiedy masa przestygnie dodajemy białko, mieszamy ciastko przekładamy na stolnicę wyłożona folią spożywcza (dzięki temu nam się nie przyklei) i rozwałkowujemy wałkiem również owiniętym folią :) z ciasta wycinamy trójkąty na których rozsmarowujemy masę makową i zwijamy rogale tak przygotowane rogaliki wykładamy na blaszkę wyłożona papierem

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Niby sernik 151

theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej tortowej u mnie Mąka Basia 6 żółtek ( białka zostawić do masy) 1 kostka margaryny do pieczenia lub masło 250g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanka cukru Składniki na masę(...)większa od drugiej. Obie części włożyć do woreczków i włożyć na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie większą część ciasta zetrzeć na tarce na dużych oczkach jarzynowych, ułożyć na blaszce o wymiarach 25x38cm. Wykonanie masy: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier. Dodać jogurty delikatnie wymieszać. Na koniec dodać budynie w proszku. Masę przełożyć

W garach u Gosi
bursztynowa rabarbarotka 149

chciałam dodatkowo zakwaszać go galaretką cytrynową użyłam galaretki gruszkowej - nadała fajnego aromatu. składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 2 łyżki cukru 4 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie: pęczek rabarbaru 2 łyżki cukru galaretka cytrynowa beza: 4 białka 1/2 szkl cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu Mąkę przesiać do dużej miski razem z proszkiem(...)pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto do konsystencji grubej kruszonki, odstawić na godzinę do lodówki. Łodyżki rabarbaru obrać, pokroić w ok 2cm kawałki, wymieszać z galaretkowym proszkiem. Blaszkę natłuścić i wysypać bułką tartą, na dno wyłożyć 2/3 kruszonki, następnie rabarbar i na wierch resztę ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, piec ok 35 minut. Białka ubić

6niebo
Angel food cake czyli poWeekendowe Lakocie odc.75 327

kawą z termosu.  Może być zarówno opcją drugiego śniadania jak i słodkiego deseru. Jest to idealny wypiek recyklingowy.  Nauczył mnie, że białka należy mrozić by potem raz dwa upiec z nich ciasto albo popełnić bezę. Przepis na ten wypiek pojawił się w kornikowej kuchni. Bardzo delikatne i niesamowicie puszyste ciasto, trochę jakby biszkopt w połączeniu(...) cukier cały czas ubijając. Powinna powstać sztywna piana.  Wlewamy ekstrakty i miksujemy, by połączyły się z białkami. Mąkę przesiewamy przez sito i razem z wiórkami dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników. Ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem foremki.  Staramy się, by pozostawić jak najmniej wolnej przestrzeni, dociskamy ciasto szpatułką. Pieczemy w temperaturze

Dzieje kuchennej Wiewióry
tarta malinowa z pianką 157

Jesienne maliny wreszcie pojawiły się w moim ogródku a w lodówce zalegało kilka białek. Niestety maliny przez ostatnie deszcze były tak soczyste że w cieście się rozpłynęły, ale na szczęście nie straciły smaku. Kruche ciasto i puszysta pianka rozpływają się w ustach. Całość bardzo lekka i delikatna.  *foremka do tarty 21 cm Składniki: na ciasto(...)szczypta soli Foremkę do tarty nasmarować masłem i wysypać mąką. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, cienko rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy. Ciasto podpiec w 200*C przez około 15 minut. Następnie wyjąć i wyłożyć maliny i posypać cukrem waniliowym. Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę, wyłożyć na maliny. Piec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kruche Ciasto Kokosowo-Orzechowe z Powidłami Śliwkowymi Siostry Anastazji 423

wypróbować w naszych domach. Kruche Ciasto Kokosowo-Orzechowe z Powidłami Śliwkowymi Siostry Anastazji - Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej 150 g masła (zimnego) 80 g cukru 4 żółtka czubata łyżka kwaśnej śmietany (lub więcej) płaska łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Kokos: 4 białka 100 g cukru 100 g wiórków kokosowych łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku(...)czekolady  wiórki kokosowe do oprószenia (ok. 2 łyżki) Kruche Ciasto Kokosowo-Orzechowe z Powidłami Śliwkowymi Siostry Anastazji - Sposób przygotowania: Masło siekamy na drobne kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (gdyby ciasto okazało się zbyt suche dodajemy więcej śmietany). Ciasto umieszczamy w lodówce. Warstwa Orzechowa: Białka ubijamy na sztywno, a następnie ciągle ubijając stopniowo, partiami

Słodka Strona
Piernik marchewkowy z polewą serową 170

jeszcze lepiej. Piernik marchwiowy jest wilgotny i chrupie orzechami, a polewa serowa idealnie się wpasowuje w ten klimat. Można by rzec, że jest to ciasto owocowo-korzenne, bo marchewka wg przepisów Unii Europejskiej jest owocem. Dlaczego? Też się zdziwiłam! Otóż, jednym z narodowych produktów kulinarnych Portugalii jest dżem marchewkowy i dopóki marchewka(...)marchewką. – Połączyć wszystkie suche składniki ciasta i dodać do masy marchewkowej, lekko przemieszać dodając pianę z białek. – Na koniec wmieszać rodzynki i posiekane orzechy włoskie. – Ciasto wylać do średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. – Piec w temp. 180 st.C przez 50 minut. Polewa – Wymieszać serek

To co kocham
Mazurek czekoladowo marcepanowy 125

rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy prostokąt o wymiarach około 30 x 20 cm, a ze ścinków ciasta formujemy wałeczki i przyklejamy do ciasta lekko dociskając (można też przykleić za pomocą białka). Nożem robimy na wałeczkach wzorki, spód nakłuwamy widelcem. Ciasto (razem z papierem!) przenosimy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do lodówki na około 15 minut. Następnie

Oryginalny smak
WILGOTNE CIASTO CYTRYNOWE 251

smaku. Polecam je też na łatwość wykonania. Polane jest lukrem cytrynowo-pomarańczowym,  który podkreśla smak ciasta  i nadaje mu wilgotności. Składniki na ciasto: kostka masła 3 szt. jajek (oddzielnie żółtka i białka) 2 szklanki pszennej mąki 1 szklanka cukru 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia starta skórka z jednej cytryny (wcześniej sparzonej(...)czas ucierając dodawałam kolejne składniki: olej, alkohol, sok z cytryny, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, wiórki kokosowe i mąkę pszenną przesianą przez sitko. Białka ubiłam na sztywną pianę. Dodałam ją do ciasta  i delikatnie wymieszałam. Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Przełożyłam do niej ciasto. Wstawiłam do rozgrzanego

potrawyregionalne
Chrust według przepisu mojej mamy - propozycja na tłusty czwartek 116

Ważne by przed rozpoczęciem wykonywania chrustu, przygotować sobie stanowiska. Przygotować dwie duże powierzchnie blatu (jeden do wałkowania i krojenia, drugi do składowania już zwiniętego ciasta). Mąkę wsypać do dużej miski, żółtka oddzielić białek.  Wszystkie składniki umieścić w dużej misce.  Energicznie wyrobić ciasto, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Odciąć małą część i rozpocząć wałkowanie. Resztę przykryć ściereczką

MarciochaKucharzy
Szarlotka pod bezą 191

plastry, kawałki - jak wygodniej. Posiekać - nie za drobno - nożem. Posypać cynamonem i cukrem - odstawić na czas chłodzenia ciasta. 3/4 ciasta rozwałkować, wyłożyć blachę. Na ciasto kłaść odciśnięte z soku jabłka. Ubić 3 białka z 2/3 szkl cukru - pianą przykryć jabłka. Resztę ciasta zetrzeć na tarce - posypać pianę. Piec w 170 stopniach,  przez 30 minut. Zmniejszyć temperaturę

kolorowotorcikowo
Sernik na kakaowym spodzie 132

podanych składników zagnieść ciasto. 1/3 włożyć do woreczka i do zamrażalnika, a 2/3 wyłożyć na przygotowaną blachę. 2. Ciasto podpiec w piekarniku w temperaturze 190 st. C. (ok. 5-7min.) 3. W tym czasie żółtka do masy serowej dokładnie utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać serek i budyń. 4. W osobnej misce ubić na sztywno białka. 5. Ubite(...)białka delikatnie wmieszać do masy serowej za pomocną łyżki lub szpatułki. 6. Gotową masę wylać na podpieczone ciasto, a na wierzch zetrzeć zamrożoną część ciasta. 7. Sernik piec ok. 50min - 1godz. ( na wierzchu powinien pojawić się złoty kolor, masa po wyjęciu ciasta z piekarnika może być jeszcze trochę rzadka, ale po wystygnięciu nadaje się do krojenia

A Ty Smakuj Mnie
Płaskie ciastka z brzoskwiniowym serkiem 126

posmarowania ciasteczek Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami i uformować w kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 60 minut (lub dłużej, można całą noc). Nadzienie: Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać do niego żółtko i cukier waniliowy, dobrze wymieszać. Brzoskwinię obrać, pokroić w drobniutką kostkę i delikatnie wmieszać do sera. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować na grubość(...)pomocą szklanki wykrawać koła. Na połowę ilości kół nałożyć 1-2 łyżeczki nadzienia. Przykryć je pozostałymi kołami i dobrze podociskać brzegi, by oba ciasta się ze sobą skleiły. Dodatkowo docisnąć boki widelcem tworząc dookoła ciastek ładny wzór (patrz zdjęcia poniżej).   Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach od siebie (minimalnie urosną). Wraz z blaszką

Nastoletnie Wypiekanie
świąteczna makowa strucla 138

szklanki letniej wody 1 łyżka cukru ciasto 3 szklanki mąki  4 łyżki cukru 1/2 kostki masła 4 żółtka jaj masa makowa 1 łyżeczka cynamonu 150 g mielonego maku 1/2 szklanki mleka 4 łyżki cukru ( najlepiej waniliowego) 4 łyżki miodu 2 łyżki masła 60 g rodzynek 2 białka jaj 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny polewa lukrowa(...)początku nożem, a później wyrabiamy elastyczne ciasto rękami ( jeżeli jest taka potrzeba, dodajemy do ciasta nieco mąki).  Następnie  ciasto dzielimy na dwie części. Kawałek ciasta układamy na stolnicy, wyłożonej pergaminem i rozwałkowujemy je na cienki podłużny płat. Na płat ciasta rozkładamy równą warstwę makowej masy, do której wcześniej dodaliśmy ubite białko jaj. Z  brzegów płatu, zostawiamy

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania