ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:148/932)

puszysty, piankowy sernik z wiaderka 2197

moim zeszycie z przepisami od wielu lat, jest niezwykle smaczny, bardzo łatwy w przygotowaniu. Sernik jest jak pianka, rozpływa się w ustach, gorąco polecam :-) SKŁADNIKI CIASTO -3/4 kostki margaryny -4 żółtka-białka odkładamy do masy serowej -2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanka mąki pszennej tortowej -3 łyżki cukru Wszystkie składniki na ciasto miksujemy. Blaszkę smarujemy tłuszczem, nie wysypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto. MASA SEROWA -1 kg sera w wiaderku -3/4 szkl oliwy z oliwek -3 budynie śmietankowe po 40g -1 1/2  szkl mleka -1 cukier waniliowy -6 żółtek (białka odkładamy) Żółtka ucieramy wraz z cukrem waniliowym , dodajemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sernik "Celinka" - pod kokosową chmurką 365

szklanki mleka 1 suchy budyń waniliowy / śmietankowy ( duży około 60 gr ) Opcjonalnie paczka rodzynek (wedle uznania) Masa kokosowa: 6 białek 1 paczka wiórek kokosowych ( 100 gr) 5 łyżeczek cukru Wykonanie: Z wszystkich podanych składników na ciasto kruche, zagniatamy ciasto i wykładamy nim prostokątną blaszkę, nie zapominając o bokach. Ser z wiaderka miksujemy dodając następnie do niego(...)cukier, mleko, suchy budyń. Kiedy składniki nam się połączą i powstanie nam gęsta ale lekko lejąca masa serowa bez obaw wylewamy ja na kruche ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150* C - 170* C Białka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy kokos i mieszamy razem z ubitymi białkami. Kiedy masa będzie już gotowa wykładamy ją równomiernie na masie

W Moim Magicznym Domu
Ciasto mandarynkowe z dynią 194

białek - 1 szklanka cukru - 2 budynie waniliowe - 0,5 szklanki oleju - 6 mandarynek  Sposób przygotowania 1. ciasto   - mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać cukier margarynę ,żółtka, startą  skórkę z cytryny zagnieść ciasto włożyć do lodówki aż się ugotuje nadzienie 2. nadzienie    - Dynię zetrzeć na dużych oczkach Włożyć na dużą patelnię zasypać(...)czas mieszać aż zgęstnieje i się zagotuje  - Na koniec wsypać galaretkę dobrze wymieszać 3.    - Połowę ciasta wyłożyć na posmarowaną blachę i wyłożoną papierem do pieczenia    - Na ciasto dać budyń z dyni 4. Piana    - Z białek ubić pianę dodać stopniowo cukier cały czas ubijać     Dodać budyń i olej

W królestwie smaków Beaty
Szarlotka z jabłkami i gruszkami 226

puder do posypania wierzchu ciasta. Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić na dwie części – 1/3 i 2/3. Mniejszą część włożyć do zamrażalnika, a większy kawałek rozwałkować i wylepić nim blaszkę (razem z bokami) wyłożoną papierem do pieczenia. Obrane jabłka i gruszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć z nich sok i wymieszać z cynamonem. Ciasto obsypać łyżką grysiku(...)wyłożyć na nie owoce. Z białek ubić sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Ubitą pianę przełożyć na owoce. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec w temperaturze ok. 165 stopni (grzałka góra-dół) przez około 50 minut. Przepis bierze udział w akcji

Trzeci talerz
SZARLOTKA LEŚNA 184

odlej do szklanki i możesz go wypić. Jabłka wymieszaj z owocami, cukrem i cynamonem. BEZA: - 3 białka - 4 łyżki cukru Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i ubij na sztywno. Wyjmij ciasto z lodówki podziel na dwie części. 3/4 części ciasto wylep dużą tortownicę, wyłóż masę z jabłek i owoców leśnych, następnie bezę i resztę ciasta

SMYKWKUCHNI
Kruche Ciasto z Truskawkami i Delikatną Budyniową Pianką 263

kuchennych zapiskach każdej pani (lub pana) domu. Kruche Ciasto z Truskawkami i Delikatną Budyniową Pianką - Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła (zimnego) łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek cukru pudru cukier waniliowy 5 żółtek Budyniowa pianka: 5 białek 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (po 40 g) 1/3 szklanki(...)dociskamy łyżką troszeczkę wyrównując spód. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut do bardzo lekkiego zrumienienia. Całkowicie studzimy ciasto. Budyniowa Pianka: Gdy ciasto jest już zimne możemy przygotować piankę.  Białka ubijamy na sztywno. Następnie nadal na wysokich obrotach miksera bardzo powoli wsypujemy cukier, po czym dodajemy cukier waniliowy. Zmieniamy poziom robota na najniższy i powoli

Słodka Strona
Ciasto biszkoptowe z galaretką 351

każdą sobotę zapraszam na pyszne ciasto. Tym razem mam dla Was przepis na ciasto biszkoptowe z galaretką i kremem budyniowym, doskonałe na każdą okazję.  SKŁADNIKI: Biszkopt jasny: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 kopiasta szklanka mąki, 6 łyżek oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu. Biszkopt ciemny: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki(...)ubijając dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Biszkopt ciemny : Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, kakao, ocet

Tradycyjna kuchnia Kasi
Jabłecznik z owocową bezą 192

szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 1 kostka margaryny - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia beza - 5 białek - 1 szklanka cukru - 1 kisiel truskawkowy oraz 3 kg jabłek Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. 1/4 część ciasta wkładamy do zamrażarki a pozostałym wylepiamy blachę. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach a następnia odcedzamy sok. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier cały czas mieszając a następnie kisiel. Blachę wyklejoną ciastem posypujemy bułką tartą, przekładamy na nie przygotowane jabłka, które posypujemy cynamonem. Na jabłka przekładamy ubitą pianę a na wierzch ścieramy na grubych oczkach ciasto, które leżakowało w zamrażarce. Pieczemy w 180 C przez około 1 godziny na złoty kolor

Zainspirowana w kuchni
Proste ciasteczka ze śliwkami 139

wyciągamy pestki i kroimy na małe kawałki. Foremkę na muffinki dokładnie smarujemy masłem. Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy lekko na stole, żeby wyrównać wszystkie fałdki i wycinamy kółka o średnicy około 10 cm. Wyciętymi kółkami wykładamy formę na muffinki dokładnie dociskając ciasto do brzegów. Resztę ciasta tniemy na paski o szerokości około 0,5 cm – można zrobić(...)oprószonym mąką zaplatamy kratkę z pasków ciasta. Gotową kratkę lekko przyklepujemy dłonią, żeby paski dobrze się posklejały i wycinamy z niej kółka o średnicy naszych ciasteczek. Do każdej foremki wypełnionej ciastem nakładamy do 2/3 wysokości pokrojone śliwki posypujemy cukrem i cukrem waniliowym (ilość dostosowujemy w zależności od tego jak słodkie są śliwki). Białko jajka mieszamy z 1 łyżką wody

Ciastkozercy
Ucierane muffinkowe ciasto z wiśniami i czerwoną porzeczką! 133

przepyszne, zrobicie je na prawdę szybko, i gwarantuje jedno znika ze stołu tak samo szybko ;-))) Sprawdźcie listę składników i pieczemy Muffinkowe ciasto z porzeczką i wiśnią! SKŁADNIKI: - 200 ml Polskiego Oleju rzepakowego - 2 żółtka - 3 białka - 250 g mąki uniwersalnej Szymanowskiej- Polskie Młyny - 100 ml mleka  3,2% tłuszczu - 1 łyżka jogurtu naturalnego bądź maślanki(...) ubij na sztywno mikserem na najwyższych obrotach Wymieszaną masę z olejem połącz ze suchymi składnikami -mąką. Wymieszaj dokładnie trzepaczką, dodaj ubite na sztywno białka i delikatnie rozprowadź. Dodaj owoce. Ciasto przelej do średniej formy do pieczenia, ja używam naczyń z porcelany do ciast ucieranych, pięknie wtedy rosną. Ciasto wstaw do piekarnika w temp. 160- 170 stopni

SMYKWKUCHNI
Sernik z brzoskwiniami 121

chętny na kawałek sernika? Kruche ciasto, pyszna masa serowa, słodkie brzoskwinie i lekka piana z białek, po prostu tego nie można sobie odmówić! Polecam :) Sernik z brzoskwiniami Składniki na ciasto: 250 g masła lub margaryny do pieczenia, zimnego 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki mąki pszennej Sposób wykonania: Wszystkie(...)szklanki drobnego cukru do wypieków Brzoskwinie osączyć, połówki pokroić na 4 części. W misie miksera ubić białka z cukrem do otrzymania sztywnej piany. Głęboką blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta i zetrzeć na tarce (duże oczka) na spód formy. Na to wyłożyć masę serową, wyrównać. Na masie

Smaki Natalii
Magiczne ciasto czekoladowe 381

Dodać wodę, miksować chwilę, by masa była bardzo puszysta. Masło stopić, lekko przestudzić i dodać do utartych żółtek. Mąkę przesiać wraz z kakao, dodać do ciasta. Stale miksując, dodawać letnie mleko. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soku z cytryny. Dodać do masy, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i oprószonej kakao tortownicy o średnicy 21cm. Piec około

Z miłości do słodkości
Szybki przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką 309

truskawki, to i w takiej formie się pojawi, a potem kolejne owoce sezonowe :) Składniki: ciasto: 5 żółtek 3 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny owoce - sezonowe, łodygi rabarbaru, około 0,5 kg pianka: 5 białek 0,5 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: 1. Ze składników(...)zagnieść ciasto ręką, by porobiły się grudki wyglądające jak kruszonka. 2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą). 2/3 ciasta wyłożyć na blaszkę, trochę przygnieść. 3. Na ciasto wykładamy owoce. Rabarbar tylko umyłam i pokroiłam na plasterki takie ok. 1 cm, nie obierałam go, skórka mięknie w temperaturze. 4. Ubić pianę z białek

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Ciasteczka kwiatuszki z bezą 131

łyżka cukru waniliowego barwniki spożywcze: żółty i czerwony Mąkę, żółtko, masło i jogurt grecki zagnieść w kulę. Schłodzić w lodówce przez 1,5 h. Po tym czasie ciasto rozwałkować. Wykrawać ulubione kształty. Białka ubić na sztywną pianę. Potem powoli łyżka po łyżce dodawać cukier.  Podzielić bezę na części i zabawić barwnikami. Na ciasteczkach ułożyc bezę. Piec

Moja Galeria Smaku
Tarta z figami i orzechami 110

Figi mają bardzo delikatną skórkę, dlatego też przy zakupie należy zwracać na nią szczególną uwagę. ciasto: 300 gram mąki, 200 gram zimnego masła, 100 gram cukru pudru, 3 surowe żółtka, nadzienie: 8 - 10 fig, 3 białka, 1 szczypta soli, 130 g cukru pudru, 1 łyżeczka soku cytrynowego, 100 g orzechów laskowych, Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem(...)ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Formę do tarty (około 24 cm) wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać ciasto. Przykryć papierem i obciążyć fasolą, ryżem…. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, następnie zdjąć papier i piec ciasto jeszcze około 10 minut, aż ciasto

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania