Dawno nie piekłam ciasta. Ten przepis przygotowałam już jakiś czas temu, ale do tej pory nie mogłam się zebrać, żeby go opublikować :) Składniki: 2,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 5 jajek, ale osobno żółtka i białka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka gazowanej wody 1 szklanka oleju Oddzielnie przygotować: 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki(...)dodać mąkę i miksować na małych obrotach Dodać proszek do pieczenia i wodę gazowaną i znowu zmiksować na małych obrotach Oddzielnie, w malakserze, ubić na sztywno białka i dodawać stopniowo do ciasta - wymieszać łyżką Ciasto rozdzielić na dwie równe części i do jednej dodać oddzielnie przygotowane kakao - wymieszać Do drugiej części dodać oddzielnie przygotowaną mąkę - wymieszać Piecyk
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comcukru na puszystą masę - do przygotowanych już składników dodać żółtka, margarynę i kilka łyżek karmelu, wszystko dokładnie wymieszać (można to zrobić łyżką lub mikserem, choć ciasto jest bardzo gęste i trudne dla miksera) - z białek ubić pianę ze szczyptą soli, dodać do masy i delikatnie wymieszać - ciasto przełożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i piec
Smakołyki BerenikiDodać olejek waniliowy, wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę. Na koniec wyrobić ciasto ręką. Podzielić na dwie części. Czekoladę roztopić i wymieszać z jedną połówką ciasta. Obydwie części włożyć do lodówki na 30min. Ciasto rozwałkować na dwa prostokąty o wymiarach 7.5/20cm. Jedną część posmarować roztrzepanym białkiem. Jedną część położyć na drugą. Przeciąć wzdłuż na pół(...)Jeden bok posmarować białkiem, odwrócić go i przykleić do drugiej części tak by powstała szachownica. Ciasta docisnąć do siebie tak by się skleiły. Następnie pokroić w plastry. Plastry poukładać na blaszce posmarowanej masłem i na położonym papierze do pieczenia. Piec w temp.180stopni ok.10min. (ja musiałam piec ok.15min. - także radzę po porostu sprawdzać i samemu oceniać). Wyjąć
W kuchni u Monikimąki i wyrobiłam na gładkie ciasto. W trakcie wyrabiania wlałam roztopione (wystudzone) masło i dalej wyrabiałam. Ubiłam sztywną pianę z 2 białek i przełożyłam ją do wyrabianego ciasta. Kiedy już było elastyczne i przestało się kleić przełożyłam je do natłuszczonej miski. Przykryłam ściereczką i wstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy
Kuchnia u Krysimisy robota wsypujemy sypkie składniki: płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy. Wlewamy rozpuszczony miód z masłem, miksujemy, dodajemy ubite białka i posiekaną żurawinę, mieszamy całość, najlepiej silikonową łyżką. Na papier do pieczenia przekładamy łyżką stołową ciasto, staramy się nadać im równy kształt. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy w 160 C z termoobiegiem około 15 min. Studzimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKruche blaty: ~500 g mąki pszennej ~1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~1/2 szklanki cukru pudru ~200 g masła ~6 żółtek (białka zostawić do bezy) Wszystkie składniki zagnieść na gładką masę. Z ciasta uformować kulę i podzielić ją na dwie równe części. Beza: ~6 białek ~1 1/2 szklanki drobnego cukru lub cukry pudru ~łyżka(...)mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. ~duży słoik dżemu z czarnej porzeczki (450g) ~120g płatków migdałowych Formę o wymiarach 25x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na spód, wyrównać. Na nim rozsmarować połowę dżemu. Następnie
chili & sugarkońcu olej. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. 2.W tym czasie robimy nadzienie: twarożek mieszamy z żółtkiem, cukrem, mąką i wiórkami na jednolitą masę. 3. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie, rozwałkowujemy na kształt prostokąta, smarujemy nadzieniem. 4.Zwijamy do środka jeden bok. Następnie nakładamy drugi bok. 6. Ciasto tniemy na 8 równych(...)kawałków. 7. Powstały kawałek łapiemy na środku i obracamy jeden z końców o 180 stopni. Tak robimy z resztą ciasta. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem, Smarujemy rozbełtanym białkiem, i pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach. 8.Lekko przestudzone drożdżówki smarujemy lukrem. Rada: jeśli ciasto będzie za rzadkie dodajemy więcej mąki ;) tyle ile ciasto "przyjmie
słodki bratektruskawki lub dowolne owoce. Przygotowanie: Zimne białka ubić z cukrem, wymieszać je z mąką przesianą z cukrem pudrem. Dodać sok z cytryny i roztopione masło (masło musi być wystudzone albo przynajmniej w temperaturze pokojowej). Papilotki do muffinek wyłożyć do foremki. Do każdej z nich przełożyć po 2 łyżeczki ciasta na sam koniec dodać owoce. Można posypać
rozgotowanapalce :-) Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 190 ° C i pieczemy przez 20 minut. Ciasto studzimy. Pianka budyniowa: 5 białek, 220 g drobnego cukru do wypieków, 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru ( razem 80 g ), 1/2 szklanki oleju. Dodatkowo: 1/2 kg owoców malin (jeśli używamy(...)Białka ubijamy na sztywno i powoli dosypujemy cukier, potem powoli wsypujemy proszek budyniowy, a następnie wlewamy olej. Miksujemy do momentu połączenia składników. Masę wylewamy na podpieczony i wystudzony spód, układamy owoce oraz ścieramy resztę mrożonego ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 ° C i pieczemy 30-40 minut.Gotowe ciasto oprószamy cukrem pudrem
Delicious Titbitswyjątkowy smak, zwłaszcza pasują tu śliwki suszone. Ciasto owinięte w folię spożywczą trzymam w lodówce, dzięki temu jest świeże i nie wysycha. *foremka 23*28 cm Składniki: na ciasto: 150 g masła 600 g mąki 1 jajko 1/2 szklanki cukru 200 g miodu 1 opakowanie przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody(...)ciasta. Zmiksować a następnie przełożyć na stolnicę, zagnieść i podzielić na trzy części. Każdą część rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia. Foremkę wyścielić papierem i dno wylepić pierwszą częścią ciasta. Rozsmarować połowę nadzienia i przykryć ciastem. Następnie rozłożyć pozostałe nadzienie i ostatni blat ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 50 minut. Białko utrzeć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa senikowa: 1000ml jogurtu naturalnego typu greckiego ¾ szklanki cukru 2 budynie śmietankowe (proszek) 7 białek Miękką margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, proszek do pieczenia i mąkę. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3. Każdą pakujemy osobno(...)woreczka lub w folię samoprzylepną i pozostawiamy około godziny w lodówce, lub 20 minut w zamrażalniku. Po tym czasie wyjmujemy większą część ciasta, i wykładamy nią spód wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości blaszki. Białka ubijamy na sztywną pianę, do której dodajmy cukier i bijemy do czasu gdy się rozpuści. Następnie dodajemy budynie i dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy jogurty
Smakowy Rajwygląd, różni się znacznie od dostępnej w sklepach przekąski. Masa, którą przełożyłam kanapkę, to połączenie śmietanki 30% oraz piany z białek. Po schłodzeniu ma ona lekką, piankową konsystencję. Kakaowy biszkopt upiekłam w formie 26x27cm, po przekrojeniu ciasto z pianką chłodziłam w formie o wymiarach 25x14x7cm. Można też upiec dwa blaty biszkoptowe i przełożyć je podaną ilością masy, wtedy(...)łyżek wody Wykonanie: - składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową - białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli - pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijać - do piany dodawać stopniowo żółtka oraz wodę, cały czas miksując - mąkę wymieszać z kakao i przesiać, dodawać ją sukcesywnie do ciasta, delikatnie mieszając łyżką - masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia
Smakołyki Berenikipozostaw do ostudzenia. Składniki na ciasto kruche zagniatamy szybko ręcznie lub w malakserze do połączenia się. Pozostanie kruche i wręcz sypkie, ale nie przejmuj się tym. 1/3 ciasta rozwałkuj na papierze do pieczenia. Zwiń w rulon razem z papierem i włóż do zamrażalnika. Spód tortownicy lekko natłuść, wyłóż drugim arkuszem papieru. Resztę ciasta rozwałkuj na tym papierze, dostosowując(...)wielkości tortownicy. Brzegi papieru przyrównaj do brzegu formy. Wstaw ciasto do lodówki. Włącz piekarnik na 180stC. Białka ubij na wysokich obrotach na sztywno, dodając stopniowo połowę cukru. Pod koniec ubijania wlej sok z cytryny. Zmniejsz obroty miksera o połowę. Wymieszaj ze sobą resztę cukru, mąkę i budyń. Stopniowo dodawaj do białek. Miksuj kilka chwil
Anioszek w kuchnibędzie cieńszy, albo bez brzegów, wtedy będzie grubszy. Ja robię bez brzegów. Ciasto podpiekłam w piekarniku na 175-180 stopni około 15 minut i odstawiłam do schłodzenia. Podczas gdy ciasto się chłodzi robimy masę serową. Składniki ser z wiaderka u mnie naturalny, 1 kg 4 duże jaja- cale pół szklanki oleju Skworcu – u mnie 2 łyżeczki niecała szklanka cukru(...)śmietankowy.Dałam waniliowy bo ser był naturalny sok z 1 połówki cytryny – usunąć szumowiny przez sitko. 450 ml zimnego mleka pełnotłustego Na górę będą potrzebne jeszcze białka, które nam zostały z ciasta , 3 sztuki i cukier około pół szklanki. Do misy wlożyć ser , cukier, jaja, przyprawę do sernika i mas serowych i zmiksować wszystko na jednolitą masę. Dodać
Z Kuchni Do Kuchniduży budyń ok.1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju lub masła 2 jajka całe 4 żółtka 3/4 szklanki cukru pianka z rosą: 6 białek 1 szklanka cukru Sposób wykonania: Przygotowanie zaczynam od zrobienia kruchego ciasta. Mąkę mieszam z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, dodaję masło i siekam. Wbijam następnie dwa żółtka (spokojnie białka(...)ciastem. Do misy wrzucam cztery żółtka i dwa jaja i dodaję cukier, kręcę aż będzie jasna masa (w kolorze koglu), dodaję ser i miksuję dokładnie. Dodaję też cukier waniliowy lub aromat, mleko, olej, budyń, itd. Miksuję. Wylewam masę serową na kruchy spód (nie zapiekałam!). Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę 45 minut. Do sześciu białek
Smaki Natalii