ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:144/932)

Makowiec z jabłkami i kaszą jaglaną . 191

cukier waniliowy  cukier puder do posypania  Blaszka o wymiarach 24/36  Jeśli chcecie aby wasze ciasto było wysokie możecie upiec w tortownicy lub mniejszej blaszce . Wykonanie : Margarynę ucieramy z żółtkami ,  cukrem i cukrem waniliowym na puch . Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Masę makową i odciśnięte z soku jabłka mieszamy z utartą(...)margaryną   . Na końcu dodajemy wiórki kokosowe , skórkę z pomarańczy , kaszę mannę , kaszę jaglaną , proszek  do pieczenia ,  mieszamy . Następnie dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką . Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki , pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 / 55 minut . Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
PYSZNOTKA Z ORZECHAMI 124

domu, zwłaszcza na święta i innych imprezach okolicznościowych.   SKŁADNIKI CIASTO: (forma 24x38cm) 3 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna 2 łyżki smalcu 4 żółtka 4 łyżki cukru 1 łyżka śmietany Dodatkowo: ok. 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich rodzynki powidła śliwkowe Na bezę: 4 białka 10 łyżek cukru KREM: 1 budyń śmietankowy 1 kostka masła(...)łyżki kakao 3 łyżki wódki Dodatkowo:     polewa czekoladowa WYKONANIE  Ciasto: Z podanych składników wyrabiamy ciasto kruche, dzielimy na 2 części. Jedną część rozwałkowujemy, układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Ciasto smarujemy powidłami, posypujemy rodzynkami i połową orzechów.  Beza: Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier, mieszamy. Połowę piany wykładamy na wcześniej posypane ciasto orzechami

słodki bratek
Placek "Skubaniec" 107

olejek migdałowy lub arakowy -dowolny dżem lub owoc   Wykonanie:  Żółtka oddzielić od białek, następnie białka ubić na sztywno z 1 szklanką cukru. Margarynę rozdrobnić na mniejsze części po czym dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Uzyskaną masę podzielić na trzy równe części. Do jednej porcji dodać kakao i dobrze wyrobić. Wszystkie trzy części włożyć(...)pierwszą białą część ciasta i rozduszamy na blaszce. Na to kładziemy dżem lub owoce. Następnie skubiemy kakaową część i wlewamy na to ubitą piane z białek. Na piane skubiemy ostatnią białą część ciasta. Przygotowane ciasto pieczemy w 180 stopniach przez ok. 45 minut. Smacznego

Magia jedzenia.
Odchudzone tiramisu z truskawkami. 201

serce tiramisu, postanowiłam przygotować od zera. Nie jest to zbyt skomplikowane. Skoro mi wyszedł za pierwszym razem, to i Wam się uda :) Pamiętajcie tylko, żeby przyłożyć się do ubicia białek. Miska powinna być metalowa, sucha, w żadnym wypadku nie może być tam ani kropli żółtka, tłuszczu czy nawet wody. Pilnujcie też, żeby ich nie "przebić". Składniki (6 porcji(...)podzielić wg własnego zapotrzebowania): Biszkopt (znaleziony tutaj ): 1/2 szklanki drobno zmielonego ksylitolu 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (nie można pominąć, odpowiada za sprężystość ciasta) 5 jaj (żółtka i białka osobno, w temperaturze pokojowej) + szczypta soli do ubicia białek Do nasączenia: 1,5-2 szklanki mocnej kawy (w zależności od tego, ile biszkopt wchłonie

Powiedz dietom nie
Szarlotka na kruchym spodzie z bezą 230

łyżki wody na bezę: 4 białka              110 g cukru pudru              1 łyżka budyniu waniliowego Do misy miksera wsypać mąkę, cukier, sól, żółtko i masło pokrojone w kostkę. Ucierać ciasto mikserem, dodając w czasie mieszania wodę. Ciasto jest gotowe, gdy zaczyna odklejać się od boków(...)tarce o grubych oczkach i wymieszać z cynamonem i cukrem waniliowym.  Okrągła formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować i rozłożyć je w formie na dnie i bokach. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder i łyżkę budyniu.  Na cieście rozłożyć odciśnięte z nadmiaru soku jabłka, wyrównać

wyzwania kuchenne
Murzynek z serem 367

zagotować, ostudzić. Białka odzielić od żółtek, żółtka dodać masy kakaowej wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wkręcić do masy. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. MASA SEROWA Ser zmielić trzykrotnie. Do miski przełożyć margarynę, utrzeć z żółtkami i cukrem. Następnie dodać ser i mąkę(...)dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej, ostrożnie wymieszać. Masę serową wykładać kupkami na ciasto z kakao. Piec 60 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 C.  (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Kuchnia Danusi
Orzechowa szarlotka z migdałową bezą 706

zmielonych migdałów Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć ze zmielonymi orzechami włoskimi. Dodać zimne masło i posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta użyłam malaksera. 2/3 ciasta wylepić formę do pieczenia (21×30) i odstawić do lodówki na 30min. 1/3 połączyć z kakao i włożyć do zamrażarki. Jabłka obrać i skroić w kostkę pozbywając się(...)zmiękną. Cukru można dodać mniej lub więcej w zależności od gatunku jabłek. Jak będą miękkie usunąć goździki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190*C i wstawić ciasto w formie na ok 20min. Białka ubić ze szczyptą soli, a kiedy zacznie sztywnieć dodawać partiami cukier. Mikser powinien być ustawiony na wysokich obrotach. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodać

https:KKuchniaMniam
TORCIK DELICJA 114

muscovado 3/4 szkl.  Mus czekoladowy: czekolada gorzka 100 gram masło 1 łyżka białka jaja 2 szt. śmietana kremówka 100 gram cukier muscovado 2 łyżki Wierzch: śmietana kremówka 500 ml.  czereśnie kilka szt. borówki kilkanaście szt.  kakao 1 łyżeczka Sposób przygotowania: Ciasto: 1.  W garnku gotujemy wodę. Umieszczamy na tym miskę ( tak by miska(...)wykładamy pergaminem. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 20-25 min. Sprawdzamy patyczkiem, patyczek może być lekko brudny, ale wierzch powinien być spieczony i lekko popękany. Kiedy ciasto ostygnie lekko ścinamy górę tj. nierówności. Wkładamy z powrotem do tortownicy. Środek tortownicy oblepiamy folią spożywczą, aby boki ciasta były równe

Kuchnia Paulettes
Tarta cytrynowa z bezą 336

masła 3 żółtka ok. 250 ml wody beza: 4 białka (W temp. pokojowej) 270 g cukru 1 łyżeczka octu winnego (ewent. zwykłego) Wykonanie: Składniki ciasta dokładnie wyrobić razem, zagnieść kulę. Ciasto zawinąć w folię, lekko rozpłaszczyć i włożyć do lodówki na 2 godziny. Cytryny wyszorować. Zetrzeć z nich skórkę i odłożyć. Z cytryn wycisnąć sok. W rondlu wymieszać(...)wymieszać. Wystudzić. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do formy do tarty (ok. 23-24 cm średnicy). Ciasto przełożyć do formy; nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć (np. fasolą, ryżem). Piec przez 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze przez kolejne 12-15 minut na złoto. Białka ubić

Pociąg Do Kuchni
Tort truskawkowy 151

ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną masę. Na koniec miksowania dodać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników (ciasto będzie dość gęste). Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, około 45 minut w temperaturze 175°C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić(...)patyczkiem czy ciasto nie jest jeszcze wilgotne w środku. W razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia o kilka minut. Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru pudru i Śmietan-fixem. Truskawki zmiksować w malakserze z pozostałym cukrem pudrem. Jeśli są zbyt kwaśne dodać więcej cukru. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, lekko przestudzić. Dodać do truskawek i zamieszać. Z bitej śmietany odłożyć kilka

Bullio
Szarlotka 192

placek o grubości około 0,5 cm podsypując w razie potrzeby mąką. Przykładamy talerz o średnicy tortownicy i wycinamy kółko. Do zostawionego wcześniej białka dodajemy 1 łyżkę wody, przygotowaną mieszanką smarujemy brzegi ciasta w tortownicy i brzegi wyciętego kółka – dzięki temu całość dobrze się sklei. Kółko nawijamy na wałek i przenosimy na wierzch ciasta. Brzegi dokładnie dociskamy

Ciastkozercy
Tort truskawkowy 411

ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną masę. Na koniec miksowania dodać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników (ciasto będzie dość gęste). Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, około 45 minut w temperaturze 175°C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić(...)patyczkiem czy ciasto nie jest jeszcze wilgotne w środku. W razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia o kilka minut. Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru pudru i Śmietan-fixem. Truskawki zmiksować w malakserze z pozostałym cukrem pudrem. Jeśli są zbyt kwaśne dodać więcej cukru. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, lekko przestudzić. Dodać do truskawek i zamieszać. Z bitej śmietany odłożyć kilka

Bullio
Kolorowe ciasto ze śliwką i pianką 289

dodatkiem śliwek przykrytych puszystą pianką :) Składniki   Ciasto kruche: 3 szkl. mąki pszennej 380 g margaryny ( ja użyłam 250 g margaryny i 125 g masła ) 6 żółtek 3 łyżki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. kisielu wiśniowego bądż truskawkowego 2 łyżki kakao Pianka: 1 szkl. cukru 6 białek 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)aromat migdałowy Ponadto: dowolne owoce ( użyłam śliwek ) papier do pieczenia Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Z mąki , cukru, proszku do pieczenia , żółtek i margaryny z masłem wyrobic ciasto. Ciasto podzielic na trzy części. Do jednej dodac kakao, do drugiej kisiel. Włozyc do lodówki. Pianka: Ubic pianę z białek. Pod koniec ubijania dodac cukier, mąkę i aromat. Ciasto kolorowe: Blachę

Słodkości i nie tylko
Super mazurek 228

przełożenia: 4 białka 20 dag cukru pudru ok. 15 dag posiekanych orzechów włoskich i migdałów marmolada Dodatkowo: lukier Zagniatamy kruche ciasto.  Dzielimy je na 3 części, a do jednej dodajemy kakao. Z białek i cukru pudru ubijamy sztywną pianę. Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układamy jedną część jasnego ciasta, smarujemy je cienko marmoladą lub dżemem

Pyszności Słodkości
Kulebiak 76

konfiturze z cebuli –  śledzie w kiszonych cytrynach KULEBIAK Przygotowanie : 2 h + czas przygotowania kapusty Porcje:  około 40-50 pasztecików *Uwaga – z tego ciasta możesz przygotować paszteciki i pierogi pieczone, pół na pół Składniki ciasto: – 450 g mąki pszennej + dodatkowa o podsypywania – 250 ml ciepłego mleka – 50 g rozpuszczonego masła – 2 żółtka – 8 g drożdży instant(...)Wymieszaj dokładnie aby drożdże rozpuściły się w mleku. Odstaw na 10-15 minut aby drożdże ruszyły. Drożdże instant: Do miski dodaj wszystkie składniki podane na liście (do ciasta dodaje się tylko żółtka, białka możesz wykorzystać do zrobienia na przykład bezy od razu lub zamrozić je w woreczku strunowym i wykorzystać za jakiś czas). Wyrabiaj ciasto mikserem z końcówką

nietylkopasta.pl

Proponowane wyszukiwania