Składniki: Kruszonka: 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 100g masła cynamon do posypania Ciasto: 150g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka – osobno żółtka i białka 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek jogurtu naturalnego około 850g umytych śliwek (najlepiej węgierek) Kruszonka(...)Śliwki przepołowić i wypestkować. Ciasto: 2. Masło utrzeć z cukrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Następnie dodać żółtka i wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 3. Na maślaną masę przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i jogurt, wymieszać (powstanie dość gęste ciasto, patrz FILM ). 4. Białka ubić na sztywną pianę
Mała CukierenkaSkładniki: Kruszonka: 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 100g masła cynamon do posypania Ciasto: 150g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka – osobno żółtka i białka 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek jogurtu naturalnego około 850g umytych śliwek (najlepiej węgierek) Kruszonka(...)Śliwki przepołowić i wypestkować. Ciasto: 2. Masło utrzeć z cukrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Następnie dodać żółtka i wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 3. Na maślaną masę przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i jogurt, wymieszać (powstanie dość gęste ciasto, patrz FILM ). 4. Białka ubić na sztywną pianę
Mała Cukierenkadodatkiem suszonych i świeżych ziół, karmelizowanej cebulki, bazyliowego pesto, suszonych pomidorów lub ziaren pieprzu. Możesz użyć wszystkich dodatków lub wybrać tylko te ulubione, możesz mieszać dodatki lub każde ciasto udekorować w inny sposób. Wytrawna przekąska o zaskakującym smaku, ciasteczka można zajadać jako dodatek do zupy pomidorowej W przypadku tych kruchych ciasteczek, nie miej pretensji do dzieci że jedzą za dużo(...)osusz na ręczniku papierowym. Kulę ciasta przekrój na pół, jedną z części ponownie owiniętą folią. Drugą część umieść pomiędzy 2 warstwami papieru do pieczenia i rozwałkuj na grubość 5 mm. Foremkami do wykrawania ciasteczek wycinaj kształty, układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasto z osobna przesmaruj silikonowym pędzelkiem zanurzonym w rozmąconym białku. Następnie udekoruj ciasta posypując
ProstePesto.pljajka z żółtkiem. Zagniatamy elastyczne ciasto, formujemy kulę, którą przekładamy do oprószonej mąką miski. Całość zawijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy ser, czyli mieszamy (najlepiej za pomocą silikonowej packi) ricottę z cukrem pudrem i rodzynkami. Formę do muffinek (wgłębienia) smarujemy masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wycinamy 12 krążków(...)ciastek (będą pełnić rolę gąbeczki). Na to wykładamy po 2-3 łyżeczki masy serowej. Pozostałe ciasto jeszcze raz zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy krążki o trochę mniejszej średnicy (7-8 cm), aby pasowały do przykrycia miniserniczków. Krawędzie ciasta w foremkach smarujemy białkiem i delikatnie dociskając sklejamy boki ciasta z "górą", która po upieczeniu będzie spodem :) Pieczemy w temperaturze
bistro mamarobot ma umieszczone ostrze na stałe (nie można go zdjąć) – ostrze wyrabia twarde ciasta czy sieka/mieli. Na ostrze można jednak założyć motylek, który na przykład ubija białka czy rozrabia ciasto na naleśniki. Kohersen posiada także funkcję samooczyszczenia – (wystarczy wlać wodę i zmiksować) oraz sam ostrzy noże (podczas ścierania twardszych produktów). Dzięki możliwości programowania robota oszczędzamy czas – w czasie(...)rozdrobniłam. W przypadku sernika w jednym naczyniu rozdrobniłam ser (nie musiałam przemielać żadnymi maszynkami), ubiłam białka oraz przygotowałam całą masę. Podsumowując: robot Kohersen MyCook zastąpi nam wiele urządzeń domowych, jak miksery, malaksery, blendery, parowar, płytę indukcyjną czy nawet wałek do ciasta. To takie wielofunkcyjne centrum w kuchni XXI wieku Mogę śmiało powiedzieć, że zakochałam się
Kuchnia Bazyliizmieszaną z ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać. Można też nie ubijać żółtek z cukrem, tylko wymieszać je z masą serową, a cały cukier dodać (partiami!) do ubitych białek. Zwiększy to puszystość ciasta. Do masy serowej dodawać porcjami ubitą pianę, delikatnie mieszając. Otrzymaną masę wyłożyć na podpieczony spód. Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Boki tortownicy obłożyć przygotowanymi mokrymi opaskami(...)opadnie! Piekarnik wystudzić do 160 stopni. Opaski zdjąć i jeszcze raz namoczyć w wodzie. Ponownie owinąć formę i wstawić do piekarnika na 1 godzinę . Do ciasta można dodać wanilię i 2 białka, które zostały z pieczenia kruchego spodu. Ja nie dawałam, bo mi się zapaćkały żółtkiem. Dodałam za to cukier z wanilią i skórkę otartą z cytryny. Jeśli
w mojej kuchniprobiotyczne). ja z uwagi na fakt, że bardzo lubię serniki na cieście kruchym (i dużo ćwiczę w ostatnim czasie ;-)) to upiekłam go na kruchym cieście (ale można upiec to ciasto bez spodu, jeśli bardzo zależy nam na maksymalnym "odchudzeniu" ciasta). Podobna rzecz ma się z dodatkiem cukru (szczegóły w przepisie). Jeśli dodamy więcej owoców to wtedy(...)Dodatkowo 2 galaretki morelowe truskawki Przygotowanie Ciasto kruche. Zagnieść ciasto kruche z podanych składników, zwinąć ciasto w kulę, włożyć do torby foliowej i wstawić do zamrażarki aż stwardnieje. Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach na przygotowaną formę (posmarowaną tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta zapiec ok. 20 minut w temperaturze
coolinarnastrefa.blogspot.comwpasowuje się w upalną pogodę, która nas ostatnio nawiedziła. Jest to delikatny i dość mało kaloryczny deser, gdyż do uzyskania piankowej struktury zamiast wysokokalorycznej śmietanki użyłam białek, które zawierają niewiele kalorii. Ciasto jest dość szybkie w przygotowaniu, również jeśli chodzi o czas tężenia w lodówce, ponieważ zawiera sporo żelatyny, która w połączeniu z ubitymi białkami szybko(...)pestek - serek homogenizowany wymieszać/zmiksować z musem malinowym - żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej - ciepłą żelatynę wymieszać z 1-2 łyżkami masy serowej - białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder - do sztywnej piany wlać cienkim strumieniem żelatynę, cały czas miksując, następnie powoli dodawać masę serową, miksując na małych obrotach
Smakołyki BerenikiMiał być po prostu kruchy placek, ale szkoda było marnować białek i powstał pleśniak. Pomimo że dałam dość sporo cukru i jeszcze posypałam cukrem pudrem to jednak był kwaskowaty. Może za sprawą cytrynowego kisielu ? Ale smaczny. To już ostatnie śliwki więc trzeba było wykorzystać. Składniki : * 4 szklanki mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)proszku do pieczenia , szklanki cukru , żółtek i masła zagnieść kruche ciasto. Włożyć w woreczek foliowy i zostawić na godzinę w lodówce. Połowę ciasta wyłożyć w blaszce , na ciasto ułożyć śliwki. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem, pod koniec dodając kisiel. Wylać na śliwki i przykryć drugą częścią ciasta. Ja ścierałam ciasto na tarce. Piec około godziny
Magiczne Życie Martyciasto. Ten przepis jest w mojej rodzinie od wielu lat. Jeśli ktoś z Was go nie zna to na prawdę polecam wypróbować. Jest prosty, szybki i świetnie smakuje. Zapraszam! Ciasto ze śliwkami /na tortownice 20 cm/ 200 g margaryny (wyjąć wcześniej z lodówki) 200 g cukru 200 g mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka(...)proszek do pieczenia - dalej ucierać. Potem dodać mleko - dalej ucierać. Białka ubić* dodać do ciasta i wymieszać łyżką. Wlać na blachę, ułożyć wydrążone śliwki i piec ok 50 min w 180 st. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego! *białka najlepiej ubijają się z dodatkiem szczypty soli
Biały fartuszekmusi być tylko tężejąca. Po zrobieniu galaretki zabieramy się za zrobienia ciasta kruchego . Do malaksera wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i masło. Dokładnie miksujemy, aż powstanie kruszonka. Do kruszonki dodajemy żółtka i śmietanę. Dokładnie miksujemy, aż powstanie gładkie, miękkie ciasto. Ciasto powinno być kleiste. Tak przygotowane ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (wymiary(...)przez ok. 3-4 min, aż w białkach nie będą odczuwalne krysztaliki cukru. Na papierze do pieczenia obrysowujemy ołówkiem formę do pieczenia, w której piekliśmy ciasto. Na papier wykładamy ubite białka i równamy do wymiarów odrysowanej formy. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 7-8 min, aż beza zrumieni się (należy uważnie obserwować
Kuchnia ŁukaszaSernik orzechowo-kajmakowy z jabłkami Orzechowe choinki z ciasta francuskiego Ciasto kawowo-orzechowe z kawową galaretką Ciasto orzechowo-miodowe siostry Anastazji Tort orzechowo-migdałowo-czekoladowy Ciasto kruche : 370 g mąki pszennej 350 g masła 3 żółtka 3 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto orzechowe : 6 jajek 3 białka 270 g cukru pudru 200 g mielonych(...)Wylewamy ciasto orzechowe. Na wierzch wykładamy drugą część kruchego ciasta ( ciasto będziemy kroić potem na pół, jeżeli macie czas, lub obawy, że ciasto nie wyrośnie jak powinno, można rozłożyć kruche ciasto na dwie blaszki i od razu ciasto orzechowe podzielić na dwie części). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut (do zezłocenia się kruchego ciasta
Smaki Na Talerzuproszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy kakao i zagniatamy. Blachę smarujemy tłuszczem i rozkładamy na niej jedną jasną część ciasta. Na to wykładamy wsad owocowy. 4 białka ubijamy na pianę, dodajemy partiami budyń i cukier. Na owoce ścieramy na tarce ciemne ciasto. Na nie wykładamy delikatnie piane z białek. Na to ścieramy na tarce ostatnią część jasnego ciasta. Nagrzewamy piekarnik. Pieczemy w 200 stopniach 10 minut, potem jeszcze 40 minut w 150 stopniach (ciasto ma się delikatnie przyrumienić). Na koniec ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego
Z butelką mleczka w tlebudynie śmietankowe 1,5 szklanki drobnego cukru ( najpierw dodajemy szklankę i próbujemy, wszystko zależy od sera, jeśli za mało słodki, dodajemy resztę) 5 jajek + 2 białka, które zostały od ciasta 60 g miękkiego masła Masa śmietanowa: 500ml śmietanki 30% do deserów 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: czekolada mleczna do posypania Wykonanie: Ciasto czekoladowe(...)ucieramy z cukrem. Dodajemy do nich pokrojone masło i ucieramy. Następnie dodajemy ser, zblendowane jagody i budynie. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Białka ubijamy i mieszamy delikatnie z masą serową. Blachę wykładamy papierem, rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim blachę, tak aby zachodziło trochę na boki blachy. Wykładamy masę serową. Pieczemy godzinę w 180 stopniach. Masa śmietanowa : Śmietanę ubijamy
Czerwona Porzeczkaprzez 30min. Wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok 50cm. Biszkopt wystudzić w foremce. BEZA: Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy ok 23cm. Białka ubijać do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, po łyżce. Kolejną porcję należy wsypywać, kiedy miksowany cukier się rozpuści. Zmniejszyć obroty(...)upiec dzień wcześniej. Piekąc najpierw biszkopt, a później bezę, którą studzimy w piekarniku. Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Torty , Wykorzystanie białek Tagged: budyń , jabłka , kremówka , pigwowiec , żelatyna
https:KKuchniaMniamłyżeczki cynamonu 100ml śliwowicy 250g serka mascarpone 200g śmietanki 30% garść orzechów włoskich Na papierze do pieczenia narysować 3 okręgi o średnicy ok 20cm. Jeden okręg narysowałam nieco mniejszy. Białka ubijać do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, po łyżce. Kolejną porcję należy wsypywać, kiedy miksowany cukier się rozpuści. Zmniejszyć(...)jeszcze chrupiące. Na drugi dzień wszystko mięknie, ale smakuje równie dobrze :) Przechowywać w lodówce. Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Torty , Wykorzystanie białek Tagged: kremówka , mascarpone , orzechy włoskie , śliwki
https:KKuchniaMniam