ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:64/932)

Kakaowe ciasto z kremem malinowym 149

ponad rok temu, bo po prostu mi się znudziło (robiłam je wtedy minimum raz w tygodniu), mojej mamie też smakowało, nie wiem jak mogłam o nim zapomnieć! ;) Składniki: Ciasto: 3 jajka 5 łyżek serka chudego, białego Emilka 3 łyżki otrębów owsianych firmy Kupiec 2 łyżki mleka odtłuszczonego w proszku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki stewii lub innej substancji(...)wrzątku stewia wg smaku Sposób przygotowania: Białka ubijamy ze stewią na sztywną pianę pozostałe składniki mieszamy w oddzielnej misce miksując na najmniejszych obrotach powoli dodajemy białka przekładamy ciasto do małej prostokątnej foremki (25x15cm) wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30 minut  (wszystko zależy od piekarnika) w tym czasie możemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Babka marmurkowa oblana czekoladą 205

wielkanocnym stole baba musi być ! Baba - babka oczywiście ;) Jeśli lubicie wilgotne ciasto, połączenie ciasta jasnego i kakaowego, polecam zrobić babkę marmurkową. Pyszna jest ! Pamiętajcie, żeby do ciemnego ciasta użyć wykorzystać dobre kakao, w tej kwestii nie ma co oszczędzać. Liczy się przecież smak ! Składniki: 12 pełnych łyżek mąki ( krupczatka lub opcjonalnie tortowa ) 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki(...)rozpuści. Z białek ubić sztywną pianę. Do utartego masła dodać wymieszane z proszkiem  i przesiane mąki oraz mleko - połączyć. Na koniec dodać pianę z białek - wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich wsypać kakao - wymieszać. Do formy na babkę wlać pierwsze ciasto jasne, na nie z kolei - ciasto kakaowe. Babkę piec

kolorowotorcikowo
Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową 184

czekoladą, wilgotne, słodkie i zdrowsze od jego innych czekoladowych kolegów.  Na wigilijnym stole, wśród barszczu i pierogów; podczas świątecznego poranka, przy filiżance cappuccino i śpiewaniu kolęd, kawałek tego ciasta wprawi każdego w jeszcze bardziej bożonarodzeniowy nastrój.  Składniki: 33 g stewi (puder)/180 g cukru trzcinowego 6 jajek 100 g gorzkiej czekolady 70% (posiekanej) lub groszków czekoladowych(...)Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami, cynamonem, czekoladą i proszkiem do pieczenia.  Białka ubić na sztywno. Mieszankę sypką należy dokładnie wymieszać z maślaną masą. Przełożyć białka do ciasta i delikatnie mieszać szpatułką. Gotowe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem i wysmarowanej odrobiną masła, wyrównać szpatułką, piec ok. 1 godzinę lub do "suchego patyczka". Ciasto gdy przestygnie

Czarnawisienka
Kruche z rabarbarem 148

łyżki cukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Rabarbar • 5 łodyg rabarbaru • 1 budyń waniliowy • 4 łyżki wiórek kokosowych Beza • 5 białek • 1 szklanka cukru • 2 budynie waniliowe • cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto kruche • Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia. • Na tarce o grubych oczkach(...)sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, na koniec dodać budyń. • Rabarbar wyłożyć na podpieczony spód. • Pianę z białek położyć na rabarbar, wyrównać powierzchnię. • Resztę ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć bezpośrednio na pianę z białek. Gdy jest mocno zamrożone, to zetrzeć

To co kocham
Pistacjowe choinki 159

żółtek. Białka ubijamy z cukrem i szczypta soli na sztywną pianę. Żółtka mieszamy ze zmielonymi orzechami laskowymi, mąką i makiem. Dodajemy taką mieszankę do białek. Napełniamy ciastem foremki, układamy je w foremce do pieczenia muffinek, tak by nam się ciasto nie wylało. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Odcinamy końcówki, tak by choinki mogły stać

Aga w kuchni
Czekoladowy placek z serową kratką 162

sera więc dałam serek homogenizowany waniliowy) 1 opakowanie budyniu śmietankowego bądź waniliowego 1 cukier waniliowy cukier puder do posypania szczypta soli Papier do pieczenia Szpryca do dekoracji ciast Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną piane z szczyptą soli. Żółtka natomiast ucieramy z  około 180 cukru dodając również wodę i olej, Dokładnie miksujemy. Do masy(...)waniliowym i pozostałym cukrem jaki nam został, dodajemy też budyń. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy ( można zmiksować) UWAGA. Ja użyłam serka homogenizowanego dlatego ser ułożył mi się na spodzie ciasta co spowodowało ,że nie wyszła mi planowana kratka :) lecz jeżeli dacie zwykły ser powinno już to wyglądać ;) Wykładamy dużą blachę papierem do pieczenia, można ją natłuścić dobrze jeżeli ktoś

W Moim Magicznym Domu
Mini bezy 175

Mini bezy robię często, gdyż wychodzą mi zawsze. Wiem, że są osoby, które do tego produktu podchodzą jak do jeża twierdząc, że bezy im nie wychodzą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z truskawkami i rabarbarem 505

oleju 1 łyżka gęstej śmietany Przygotowanie : Żółtka utrzeć z cukrem do białości Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, utrzeć, Wlewać ostrożnie olej i ucierać, dodać ubite na pianę białka Jeśli ciasto za gęste dodać śmietanę, dokładnie utrzeć Wyłożyć do foremki, poukładać truskawki i pokrojony w kostkę rabarbar, można posypać kruszonką Piekłam w prodiżu około

Proste Potrawy
Tarta ze rabarbarym (i wszystko jasne ;) ) 140

Rabarbar ze Azji do Europy przikludzi ōł 1 pōnojś 2 we XVI wieku Marko Polo. T yn rabarbar moł kans roztomajtych 3 fetaminōw, ale i moł

Chop w kuchni
Czekoladowa Pokusa 164

Dlaczego Czekoladowa Pokusa? A no z tego względu, że nie można się mu oprzeć . Mocna czekoladowe ciasto z masą także czekoladową, posmarowany dżemem i polany polewą. Chyba więcej nie muszę niczego dodawać. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia:) Składniki: 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 1/2 szklanki mąki 6 jaj 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao(...) wyjmuję z lodówki, za pomocą rózgi do piany ponownie ubijam, aż po wyjęciu rózgi pozostanie na jej końcu szpic z piany, który nie spada. Dodaję ubite białka do ciasta i łącze ze sobą za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przekładam do blaszki o wymiarach 22x26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury

Ciasteczkowy Potwór
Pulled pork 154

powstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania delikatnie podsypujemy mąką. Następnie rozpłaszczamy ciasto, nakładamy część masła, zagniatamy boki ciasta do środka i dalej zagniatamy. Gdy masło się wchłonie, powtarzamy czynność z kolejną porcją do zużycia całego masła. Ciasto przekładamy z powrotem do miski(...)temperaturze pokojowej na około 2-3 godziny do pierwszego wyrastania. Ciasto jest gotowe, gdy co najmniej podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę, lekko zagniatamy i dzielimy na 8 równych bułek o wadze około 100 g. Najlepiej zważyć każdą na wadze. Z każdej porcji ciasta formujemy okrągłą bułeczkę i delikatnie spłaszczamy. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia

Smakowity Blog Kulinarny
Tort mandarynkowy 196

naturalny 500 g -"zielona łąka" 2 puszki mandarynek, mandarynki oddzielamy od soku 1 śmietana 30 %  -500 ml. 3 łyżki żelatyny około 1 szklanki cukru pudru Przygotowanie ciasta biszkoptowego Białka oddzielić od żółtek Do żółtek dodawać stopniowo cukier, po łyżce wody i ucierać Połączyć mąkę z proszkiem i dodawać przesiane stopniowo do utartych żółtek Białka ubić(...)szczyptą soli i dodać do masy żółtkowo-mącznej- wmieszać ostrożnie, by białka nie opadły Upiec w temp.180 C przez około 30 min.- przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem Ja piekłam w prodiżu w okrągłej foremce o średnicy 26 cm Przygotowanie masy  do tortu : dobrze będzie, gdy zrobimy to w dużym naczyniu i dużym mikserem, bo kremu jest dużo Serki

Proste Potrawy
Krówka z chrupiącym kremem budyniowym 379

budyń waniliowy – 1 op * cukier – 3 łyżki DODATKOWO : * herbatniki – ok. 25 szt * masa krówkowa – 1 puszka * cukier puder   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO : Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę , pod koniec stopniowo dodając cukier. Cały czas mieszając wlewamy żółtka i dodajemy przesianą mąkę z kisielem , kakaem i proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy(...)rozrabiamy budyń , resztę gotujemy. Do gotującego wlewamy budyń i cały czas mieszamy. Studzimy , a następnie mieszamy z migdałami i ucieramy z miękką margaryną. CAŁOŚĆ : Na blasze układamy 1 blat ciasta , wylewamy połowę masy budyniowej. Przykrywamy herbatnikami i smarujemy podgrzaną wcześniej masą krówkową. Pokrywamy resztą herbatników i wylewamy pozostałą masę budyniową. Przykrywamy ciastem i posypujemy cukrem pudrem. Wkładamy do lodówki

Ostra na Słodko
Rafaello 541

Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Gotowe ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 C około 30 minut. Przygotowanie kremu: 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym mleku rozprowadzamy mąkę. Ugotowany

Zainspirowana w kuchni
Pijak adwokatowy 278

składnikiciasto* 7 białek* 1 szklanka maku* 150 g wiórek kokosowych* 2/3 szklanki cukrumasa* 500 ml śmietany 36%* 2 łyżki cukru pudru* 2 opakowania usztywniacza do śmietany* 270 ml adwokata* 4 łyżeczki żelatynydodatkowo* 1 czekolada mleczna* 6 łyżek śmietany kremówki* wiórki kokosowe* okrągłe biszkopty* 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnejSposób wykonaniaBiałka lekko ubić, dodać cukier i ubić na sztywną, lśniącą pianę(...)łyżkami adwokatu, przelać do reszty likieru i dokładnie wymieszać.Śmietanę ubić z usztywniaczem i cukrem na prawie sztywno.Do likieru dodawać po kilka łyżek śmietany i ubijać.Masę wyłożyć, na ciasto kokosowo-makowe.Kawę rozpuszczalną rozpuścić z 3 łyżkami wody i 2 łyżeczkami cukru, w chłodnym naparze moczyć wypukłą część biszkoptów i układać je na masie płaską częścią do góry. Po ułożeniu

Mix smaku