bardzo puszysty, wilgotny i z wierzchu oblepiony kokosową bezą. Składniki: ciasto: szklanka maślanki (ja użyłam truskawkowej, stąd troszkę ciemniejszy kolor placka) pół szklanki oleju 2,5 szklanki przesianej mąki 2 jajka 3 żółtka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru opakowanie cukru waniliowego bezowa pierzynka: 3 białka pół szklanki cukru 100 g wiórków kokosowych szczypta soli Sposób(...)mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz dokłądnie zmiksować, aż do połączenia się wszystkich składników. Formę (u mnie 20x20) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nie ciasto. Wyrównać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodawać partiami cukier, nie przerywając miksowania i miksować do momentu uzyskania sztywnej, lśniącej masy. Na końcu wsypać wiórki kokosowe
na moim stole...galaretki 2 pastelowe galaretki o smaku pinacolada 2 szklanki wrzątku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Rozpuścić galaretki. przelać do prostokątnego pojemnika. Kiedy stężeją, pokroić w kostkę. ciasto Ubić białka. Pod koniec ubijania dodać cukier. Powoli dodawać po jednym żółtku. Dodawać po jednej łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Odlać pół szklanki ciasta, dosypać
Przepisy Kulinarnewierzch ciasta) wszystko razem mieszamy, na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie ono dobrze napowietrzone zacznie odchodzić od brzegów naczynia. W tedy przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2 godziny. P tym czasie wyciągamy ciasto an stolnice, dzielimy na trzy części i z każdej formujemy wałek. Przeplatamy ciasto w kształt chałki, wierzch(...)smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieDodać jogurt , żółtka i zagnieść szybko ciasto. Odłożyć do lodówki na godzinę. W tym czasie obrać jabłka i pokroić na połówki lub ćwiartki. Aby jabłka nie ściemniały przechować je w wodzie z cytryną. Ciasto podzielić na pół. Jedną część rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Posmarować ciasto częścią roztrzepanego widelcem białka i wykładać jabłka. Posypać(...)łyżkami cukru i cynamonem. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć szczelnie jabłka. Posmarować znów białkiem i posypać pozostałymi 2 łyżkami cukru. Piec ok 1 godziny w 180'C Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkaostrym nożem co 3 cm, nie rozcinając go do końca. Każdy nacięty kawałek delikatnie obracamy. Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 50 minut do wyrośnięcia.Ciasto smarujemy białkiem, posypujemy brązowym cukrem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40 minut
Kulinarne przygody Gatitycukru wanilinowego 300 g masła Polewa: 200 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietanki kremówki 30-36% 2 łyżki miodu 2 łyżki masła Dodatkowo: wiórki kokosowe/posiekane orzechy Przygotowanie: Ciasto: Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, dodać powoli cukier i cukier wanilinowy, następnie żółtka, wodę z olejem na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie
Malinowo w kuchnimożna. Składniki: 8 małych kawałków kurczaka, bez skóry i kości. Olej 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu chilli 1 łyżeczka soku z limonki Sól 1/2 łyżki białego sezamu Ciasto 1 białko 1/2 szklanki mąki (przesianej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wody 1 łyżka oliwy Sól Wykonanie: Wymieszać wszystkie składniki ciasta w misce
Smaki Przyprawy i Kolorymożna. Składniki: 8 małych kawałków kurczaka, bez skóry i kości. Olej 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu chilli 1 łyżeczka soku z limonki Sól 1/2 łyżki białego sezamu Ciasto 1 białko 1/2 szklanki mąki (przesianej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wody 1 łyżka oliwy Sól Wykonanie: Wymieszać wszystkie składniki ciasta w misce
Kulinarna rozmowarabarbar w pełni , więc po cieście ucieranym z rabarbarem przyszła pora na kruche. Ciasto: 3 szkl mąki 4 jajka 1 budyń śmietankowy ( proszek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru 1 margaryna 2 łyżki oleju Piana: 5 białek 3/4 szkl(...)cukru 1 kisiel czerwony ( proszek) 2 łyżki soku z cytryny Nadzienie: 6 łodyg rabarbaru ok 5 łyżek cukru 1 jasny kisiel ( proszek) Z wymienionych składników ( oprócz białek) zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części ( mniejszą i większą). Większą wykładamy na blaszkę, na ciasto wykładamy rabarbar ( wcześniej przygotowany , żeby puścił sok, który odlewamy) następnie piana i starte na wierz
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaprzepis pochodzi z zamierzchłych czasów i ciężko mi zlokalizować jego źródło Jakie by ono nie było, szarlotka jest przepyszna. Gruba warstwa jabłek, na górze pianka z białek i warstwa kruchego ciasta. Takie ciasto z jabłkami podbije podniebienie każdego. Do szarlotki możemy użyć prażonych jabłek ze słoika lub uprażyć jabłka tuż przed pieczeniem. Dodanie kisielu cytrynowego zagęszcza masę(...)szkl. wody kisiel. Ciasto Mąkę przesiewamy. Dodajemy żółtka, 0,5 szkl. cukru, proszek do pieczenia, śmietanę i cukier waniliowy. Masło siekamy w kostkę i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na pół. Odstawiamy obie połówki do lodówki lub zamrażalki na ok. 1h. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ścieramy na spód połowę ciasta, lub połowę ciasta rozwałkowujemy na wielkość blachy
Mieszam w Garnkuubić pianę. Ser ricotta, mleko i żółtka razem wymieszać [ najlepiej mikserem].Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystkie składniki wymieszać na gładkie ciasto. Ubitą pianę z białek delikatnie połączyć z ciastem. Smażyć placki na rozgrzanym oleju kilka minut z każdej strony
Moje domowe kucharzenietemu bardzo często robiłm i zabierałam w pojemnikach do pracy. Idealne do porannej kawy. Tym razem postanowiłam trochę je urozmaicić i wyszło pyszne a'la BOUNTY. PRZEPIS CIASTO ✔ 3 białka, 3 żółtka ✔ 200g twarogu ✔ 2 łyżki mąki kukurydzianej, 2 mąki z cieciorki i 1 mąki kokosowej @purerein ✔ 3 łyżki wiórek kokosowych ✔ 2 łyżeczki proszku d/p ✔ ksylitol @purerein(...)Białka ubijamy na sztywno i dodajemy pozostałe składniki. Wylewamy masę do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni około 30-35 min. Po ostudzeniu ciasta, dodajemy na wierzch polewę. POLEWA ✔ 15g odżywki czekoladowej ✔ 1 łyżka syropu klonowego ✔ 1łyżka syropu czekoladowego @waldenfarmsinternational ✔ odrobina mleka kokosowego Składniki mieszamy i mamy gotową polewę. SMACZNEGO!!! Zachęcam do obserwowania mojego
Tetiisheriłyżeczki żelatyny(śmietanka 30%) lub 2 łyżeczki żelatyny (36% śmietanka) 3 łyżki cukru pudru + owoce (ja dodałam troszkę poziomek, malin, borówek amerykańskich i zwykłych borówek) WYKONANIE: CIASTO: Ubijamy białka i dodajemy cukier oraz szczyptę soli. W oddzielnej miseczce mieszamy żółtka z proszkiem do pieczenia, octem i dokładnie mieszamy. Żółtka dodajemy do białek i mieszamy mikserem(...)wymieszaniu dodajemy mąkę i mieszamy delikatnie łopatką (nie mikserem). Przygotowujemy blaszkę (smarujemy masłem i posypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia. Wymieszane ciasto przekładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut. Rozpuszczamy galaretkę w 400 ml wody, gdy będzie zimna możemy włożyć do lodówki tak, aby stężała. PONCZ: Łączymy wszystkie składniki i odkładamy
Serce zamknięte w formie pysznościczekolady. Przepis łatwy, a ciasto zawsze udane. Składniki : 80gr. miękkiego masła 80gr. cukru 5 jajek 200gr. mielonych orzechów laskowych 100gr. tartej czekolody mlecznej lub gorzkiej 2 łyżki rumu 1 łyżka adwokatu Białka oddzielić od żółtek, ubić(...)sztywną pianę. W osobnej misce połączyć masło z cukrem i żółtkami, dodać orzechy, czekoladę, rum i adwokat, dokładnie wymieszać. Powstałą orzechową masę delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Gotowe ciasto przelać do tortownicy 22cm , wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35-40 minut
Zabawa smakiemmnie i zapewne u większości z was, jest ciągły problem z tym jak wykorzystać nadmiar białek. Ja mam dla was ostatnie moje odkrycie i proponuję pyszne ciasto z krem migdałowym i galaretką. U mnie znikało w szybkim tempie, więc namawiam(...)upieczenia. Białka można również wykorzystać do Kokosanek , Babki z pomarańczami , Jabłecznika na białkach , Mini Pavlove z borówkami , Bezów z galaretką czekoladową . Składniki: Ciasto makowe 1 szkl białek 1 szkl mąki pszennej 1 szkl maku 0,5 szkl cukru 100 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego z wanilią Ale-raj 1 kopiasta łyżeczka
Ala piecze i gotuje