ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:52/932)

Biszkopt z delicjami wg Siostry Anastazji 245

wykwintne, ale nieprzesłodzone ciasto dla miłośników przepisów Siostry Anastazji Składniki na biszkopt: 6 jajek szklanka cukru szklanka mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na ciasto makowo-kokosowe: 6 białek szklanka cukru 200g wiórków kokosowych pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki suchego maku Składniki na krem: 6 żółtek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka(...)pianę, dodaj rozbełtane żółtka wraz z cukrem. Następnie dosyp delikatnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszaj. Piecz ok. 30-35 minut w temperaturze 170 stopni. Wykonanie ciasta makowo-kokosowego: Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i nadal ubijaj. Dodaj mak, kokos oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj delikatnie. Piecz ok. 30-40 minute

Mania Wypiekania
PUSZYSTE CIASTO Z BORÓWKAMI 221

takie właśnie jest.  Zamiast jagód jak było w oryginalnym przepisie użyłam borówek i mandarynek z puszki. Kusiło mnie, aby ciasto posypać jeszcze obficie kruszonką, ale obawiałam się czy ciasto "utrzyma" i dość ciężkie borówki i jeszcze kruszonką.  Ale i bez kruszonki wyszło bardzo smaczne :) Składniki: ok 250-300g borówek 1 mała puszka (200g) mandarynek 2,5 szklanki(...)resztą cukru na puszystą masę. Wolnym strumieniem wlej olej i mleko. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz składniki. Do ciasta partiami dodaj pianę z białek. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Górę ciasta posyp borówkami i odsączonymi wcześniej mandarynkami.  Piecz w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni

Walijskie Pichcenie
Ciasto z rabarbarem, pianką i razową kruszonką 240

Składniki: Ciasto: 250 g miękkiej margaryny; 2 łyżki smalcu; 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 3/4 szklanki białego cukru; 5 żółtek; 3 szklanki mąki pszennej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Owocowe nadzienie: 750 g rabarbaru; 1 kisiel cytrynowy (opakowanie na 0,5 l wody, waga 77 g); 2 łyżki białego cukru. Pianka: 5 białek(...)proszkiem do pieczenia i ponownie utrzeć mikserem na jednolitą, gładką masę. Tak przygotowane ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą formę. Rabarbar umyć, osuszyć, obrać ( instukcja obierania rabarbaru - Kotlet.tv ), pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem i kisielem (w proszku). Wyłożyć na ciasto. Z białek, cukru i kisielu (w proszku) ubić sztywną pianę i przykryć nią rabarbar

Gospodyni Miejska
NADZIEWANE CIASTO FRANCUSKIE KURCZAKIEM I SEREM, PODAWANE Z SOSEM Z KUREK 216

biała część)  30 dag kurek  20 dag pokrojonego w bardzo drobną kostkę boczku wędzonego 2 łyżki oleju do smażenia  1/3 szklanki śmietanki 30% 1 białko Sposób przyrządzenia: Ciasto francuskie  rozwinąć na papierze i po każdej stronie nadciąć paski - tak jak na zdjęciu, zostawiając gruby pasek po środku, na którym kłaść cienkie plastry piersi posypane delikatnie(...)przyprawami i posiekaną natką pietruszki ( na zdj. nie ma bo zapomniałam dodać). Na każdy część mięsa położyć plaster sera. Następnie nadcięte paski przekładać jak warkocz.  Białko roztrzepać i pędzelkiem posmarować ciasto. Piec ok. 25 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku aż się porządnie zarumieni. W międzyczasie przygotować sos.  Por pokroić w cienkie piórka, zeszklić na oleju

pieprzny smaczek
Francuskie ciasto z owocowym mascarpone 184

cukier, 2-3 łyżki serek mascarpone, 300g dżem wiśniowy, 1 słoiczek cukier puder, 2-3 łyżki Przygotowanie Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy, przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Brzegi ciasta zawijamy na szerokość 1 cm do środka, smarujemy białkiem i posypujemy obficie cukrem. Środek ciasta gęsto nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez około 20 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Wyciągamy

Gotowanie moimi oczami
Kulebiak z kiszoną kapustą 188

Przygotować ciasto: Mleko podgrzać żeby było ciepłe ale nie gorące. W mleku rozpuścić cukier i drożdże i odstawić na około 10 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, wymieszać ja z solą i cukrem a następnie dodać masło, jajka oraz drożdże. Ciasto wyrabiać do momentu aż będzie odchodzić od miski i rąk. W razie potrzeby dodać ciepłe mleko. Ciasto przykryć(...)odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować w prostokąt. Na cieście rozłożyć farsz, zawinąć do środka węższe brzegi a następnie dłuższy bok zwinąć jak roladę. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować białkiem i piec w temperaturze 180 o C przez 45 - 50 minut

Mama Gotuje
Ciasto morelowe z orzechami nerkowca 136

posmarowania brzegów ciasta, cukier trzcinowy do posypania brzegów NADZIENIE: 1 kg moreli (wypestkowanych i przekrojonych na pół), 250 g cukru żelującego, 150 g orzechów nerkowca (posiekanych), 50 g orzechów nerkowca do posypania (posiekanych), 10 g cynamonu Posiekać mąkę z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i solą, następnie do ciasta dodać śmietanę, żółtka i zagniatać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto należy zagniatać(...)ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na krążek o średnicy około 35 cm.    Przygotować nadzienie: morele wymieszać z cukrem, cynamonem oraz większą częścią posiekanych orzechów. Ciasto ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem. Nałożyć nadzienie morelowe, zostawiając 5-6 cm marginesu.  Dokładnie zawinąć ciasto

królestwo garów
Mazurek kajmakowy 474

blachę (20x25 cm wyłożoną papierem do pieczenia). Z mniejszego ciasta zrobić wałeczki i zawinąć je na bokach ciasta, tak jak jest to pokazane na zdjęciu. Ciasto posmarować białkiem i piec w temp. 180*C ok. 25 minut, do zarumienienia (jeśli na cieście w czasie pieczenia zrobi się górka, to nic, po wystudzeniu opadnie). Upieczone ciasto ostudzić

Malinowo w kuchni
Łącki przekładaniec wg Siostry Anastazji 428

pszennej 1 1/2 kostki masła (zrobiłam z 2 kostek) dodatkowo: 50 dag suszonych śliwek które zostały zamoczone przez noc w alkoholu wcześniej upieczony cienki biszkopt kakaowy Wykonanie: ciasto orzechowe Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę dołączyć resztę składników i delikatnie wymieszać. Powstałe ciasto upiec. krem Z mleka, cukru, żółtek, mąki ugotować

Pychotkaaa
Makowiec drożdżowy 209

pianę z ubitych białek. Inspiracją do przygotowania makowca drożdżowego był dla mnie przepis Joanny z Domowych Wypieków. Składniki na ciasto:   - 3 szklanki mąki pszennej- 180 ml mleka- 150g roztopionego masła- 6 żółtek (białka zostaną do masy makowej)- 21g drożdży suchych (lub 45g świeżych)- 6 łyżek cukru- 1,5 łyżki oleju- ½ łyżeczki soli (dałam waniliową(...)spirytusu albo wódki)- cukier waniliowy 16gDodatkowo:- 2 puszki masy makowej (dałam Bakalland)- morele suszone, rodzynki, figi, orzechy, migdały…)- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego- 1 łyżeczka rumu- 6 białek (pozostałych od ciasta drożdżowego)Składniki na lukier:- 1//2 szklanki cukru pudru- 2 łyżki goracej wody Świeże lub suche drożdże (nie mylić z instant, które dajemy bezpośrednio do mąki) rozpuszczamy

mojewypiekiinietylko
Ciasto rabarbarowo - jabłkowe 219

Wielkość formy :   Ciasto: kostka margaryny do pieczenia 250g 2 łyżki smalcu 2 łyżki śmietany 3/4 szklanki cukru 5 żółtek 3 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia  cukier waniliowy Owocowe nadzienie : 75dag rabarbaru i jabłek 1 opakowanie jasnego kisielu (na 0,5l wody) 3 łyżki cukru Piana: 5 białek szklanka cukru 1 opakowanie jasnego kisielu Kruszonka(...)masy i wyłożyć do natłuszczonej formy ( będzie to dosyć gęsta masa). Odlewamy sok z rabarbaru  . Do osączonych owoców dodać kisiel w postaci proszku i wymieszać , wysypać na ciasto. Z białek, szklanki cukru i jeszcze jednego kisielu (też nierozpuszczonego) ubić pianę i przykryć nią owoce. Z mąki , masła i cukru i migdałów zagnieść kruszonkę i pokruszyć

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Tarta bananowo-brzoskwiniowa 204

tartą. 2/3 ciasta wyłożyć na tortownicę (o średnicy 24-26 cm).  1/3 ciasta włożyć do lodówki. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.  Nadzienie: 2-4 dojrzałe banany 100 gram zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 3 białka Orzechy wymieszać z cynamonem i kardamonem.  Banany obrać, pokroić w plastry. Wyłożyć(...) ubić na sztywną pianę. Do białek dodać orzechy.  Delikatnie wymieszać.  Pianę z białek rozprowadzić na brzoskwiniach.  1/3 ciasta pokruszyć na białka. Tartę piec ok. 30 -40 minut w temperaturze 175/180 stopni.  Smacznego

Kuchnia smaków
Makowe święta, czyli... 248

wspomnianych już we wstępie, wigilijnych makiełek, a także klusek z makiem czy świątecznych ciast. Jednak by użyć jej do wypieków, należy dodać do niej ubite na pianę białka (dzięki temu ciasto nie będzie odstawać od nadzienia). Zwykle na 1/2 kg masy makowej dodaje się pianę ubitą z 2-3 białek.Gotową masę makową - jeszcze bez dodatku(...)białek! - przechowujemy kilka dni (nawet do tygodnia) w lodówce. Jeśli chcemy wykorzystać ją jako nadzienie do ciasta lub bułeczek, należy wyjąć ją wcześniej z lodówki, pozwolić się trochę ogrzać i gdy osiągnie temperaturę pokojową, wymieszać z ubitymi białkami.Smacznego!PS. Mój przepis na masę makową, to wersja nieco skrócona - z maku, który kupuję już

Ratunku obiad
Ciasto "Poezja" 1713

lubiących kawę, karmel, czekoladę i orzechy dla tych, którzy szukają ciasta, w którym jest wszystko co dobre :) Składniki na ciemny biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki 2 łyżki kakao szczypta proszku do pieczenia Wykonanie ciemnego biszkoptu: Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę. Na żółtka wykładać partiami pianę i mąkę(...)wymieszaną z proszkiem. Dodać kakao. Delikatnie wymieszać. Masę wlać do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta, biszkopt przekroić na dwie części. Składniki na masę kawową: masło (miękkie) 5 łyżek cukru pudru 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub mała kawa espresso zrobiona w ekspresie lub kafetierce

Mania Wypiekania
Ciasto cytrynowe z makiem 95

lubicie orzeźwiające, mniej słodkie ciasta? Jeśli tak, to poniższe ciasto cytrynowe z makiem będzie dla Was idealne! Nie jest dosładzane żadnym słodzikiem, jedynie dodałam do niego dojrzałego banana. Wyszło naprawdę bardzo smaczne. Polecam wypróbować, szczególnie, jeśli zalega Wam mak w kuchennej szafce. Będziecie pozytywnie zaskoczeni smakiem Zapraszam do prostego przepisu i zachęcam do pieczenia Na końcu dodałam wartości odżywcze(...)wszystko do połączenia się. Gotowe ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przed włożeniem do piekarnika Pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, funkcja góra-dół. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i czekamy aż przestygnie. Tak wygląda ciasto po upieczeniu Smacznego! WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI CIASTA: 149kcal Białko: 3,8g Węglowodany

Natka Pietruszki
Ciasto czekoladowe z kremem i jagodami 181

mięty Jak zrobić ciasto czekoladowe z kremem i jagodami? Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozpoczynamy od zrobienia ciasta czekoladowego . Białka oddzielamy od żółtek. Należy uważać, aby do białek nie trafił ani gram żółtka. Białka ubijamy mikserem na średnich obrotach do ujawnienia się piany(...)pieczenia i dokładnie mieszamy. Do powstałej masy w 3 podejścia bardzo łagodnie mieszając szpatułką/łyżką dodajemy ubitą piane z białek. Mieszamy tylko do połączenia składników, nie robimy tego zbyt długo, także nie używamy miksera! Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 55-60 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy. Robimy

Kuchnia Łukasza
Ciasto owocowo śmietankowe 270

Moje ciasto jest spore, na dużą blachę: Biszkopt ( robimy dzień wcześniej) - 8 lub 10 jaj (oddziel białka od żółtek) - 250 g mąki pszennej - 50 g mąki ziemniaczanej - łyżeczka proszku do pieczenia - 200 g cukru pudru - 2 cukry waniliowe - szczypta soli Żółtka utrzyj na puszystą masę(...)cukrami. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia, białka z solą ubij na sztywną pianę. Do masy z jaj i cukru dodaj delikatnie mieszając mąkę i białka. Wylej ciasto na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w 180-200°C  góra-dół. Pozostaw do wystygnięcia. Do nasączenia biszkoptu zrób 0,5 litra mocnej czarnej

Pasje Jolki
.925. otrębowy wulkan 140

otrębowe ciasto na białkach z jeżynami i masłem orzechowym~ Zostało mi sporo białek i postanowiłam wykorzystać je inaczej niż jak zwykle - dodając do omleta biszkoptowego. Upiekłam sobie "ciasto", które w piekarniku wyrosło przecuuudnie! Gdy czas pieczenia się skończył i przyszłam żeby je wyjąć czekała mnie niespodzianka...Ciasto równie "cudownie" opadło :( Ale smakowało i tak bardzo dobrze

breakfast of dreams
Ciasto z pianką - babci Zosi 204

foremki.    Rozwałkowujemy też ciemne ciasto.    Dżem mieszamy z kilkoma kroplami aromatu rumowego i wykładamy do foremki  z jasnym ciastem. Przykrywamy ciemnym ciastem.    Z białek ubijamy sztywna pianę, na koniec dodajemy cukier wanilinowy i miksujemy. Pianę wykładamy na ciemne ciasto.    Ciasto z zamrażarki tarkujemy na grubych oczkach i posypujemy

Maminek kulinarny
CIASTO BRZOSKWINIOWE NA KISIELU 145

puszki – 5 szt – wiórki kokosowe – 100 g PONCZ: – słodka herbata – 1 szklanka – sok z cytryny – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO : Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. Żółtka ubijamy z cukrem. Białka dodajemy do żółtek , a zaraz potem mąkę przesianą z proszkiem(...)pieczenia. Mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy 30 minut / 180C WIERZCH: Brzoskwinie kroimy w kostkę. Kisiele gotujemy wg. przepisu na opakowaniu ale ilość wody zmniejszamy o połowę !!! Do ugotowanego dodajemy owoce. Mieszamy i gorący wylewamy na upieczone ciasto. Wiórki kokosowe prażymy na patelni i posypujemy ciasto. Wkładamy do piekarnika na ok. 10 -15 minut

Ostra na Słodko