ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:43/932)

Pieczarki z pesto i mozzarellą w cieście francuskim 178

użyłam pesto z rzeżuchy) 1 kulka mozzarelli białko mak Ciasto pokroić na 15 kwadratów o oku ok 9 cm. Na każdym kwadracie ułożyć małą łyżeczkę pesto, na nim pieczarkę a następnie plasterek mozzarelli. Wszystkie rogi ciasta zebrać i skleić na górze. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym białkiem i posypać makiem Piec w temp 200 st z termoobiegiem

Gotowanie jest łatwe
Ciasto, zaorane zielone pole 261

formy. Piec w temp.180 stopni 20 minut. Jeżeli użyjemy sałatę bez buraczków ciasto będzie bardziej zielone. Tak wygląda spód mojego. Po wystudzeniu posmarować dżemem agrestowym ,posmarować ubitą śmietaną z cukrem i z zagęstnikiem i "zaorać" pole widelcem, tworząc bruzdy. Ciasto jest naprawdę smaczne i można wykorzystać białka

Kulinarny karnet Christophera
Sernik zdziwiony 334

ciasto wylewamy masę serową. Do dużej miski wkładamy ser, żółtka, cukier wanilinowy, budyń składniki miksujemy na gładką masę, wlewając powoli olej. Ubijamy wszystkie białka oraz białka od ciasta z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej stopniowo ubite białka oraz mleko mieszając delikatnie łyżką do powstania jednolitej masy (masa będzie rzadka).   Pieczemy(...)minut w temperaturze 180 stopni C.  Po upieczeniu ciasta przykrywamy papierem następnie drewnianą deską większą od blaszki odwracamy blaszkę do góry dnem. Odstawiamy na 12 godzin do wystudzenia.  Ciasto wykonaniu Janeczki  Smacznego

kgwjanczewo
Zapach świąt... STRUCLA MAKOWA. 295

Ciasto : Drożdże rozcieram z 2 łyżkami cukru, mieszam z ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki, zostawiam do podwojenia objętości. Żółtka i jajko ucieram do białości z pozostałym cukrem. Masło rozpuszczam z olejem, studzę. Do miski przesiewam mąkę, robię zagłębienie, gdzie dodaję utarte i wyrośnięte  drożdże. Wyrabiam ciasto, dodaję rozpuszczone i wystudzone masło, kilka kropel aromatu. Dokładnie wyrabiam ciasto(...)Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, rodzynki sparzam. Mak ucieram z cukrem, modem, migdałami. Dodaję rodzynki, skórkę pomarańczową, a na sam koniec pianę z białek. Wyrośnięte ciasto  wylewam (jest dość lepkie i luźne) na obficie posypaną mąką stolnicę. Oprószam mąką ciasto, ugniatam chwilę, aby stało się bardziej zwarte. Posypuję znów mąką i wałkuję

W kuchni Karmel-itki
Sernik z brzoskwiniami 176

tłustego, 1 jajko 1/2 szkl. cukru 1 budyń waniliowy 1/2 kostki masła 1 puszka odsączonych z zalewy brzoskwiń Beza 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szkl. cukru 5 białek Wykonanie Ciasto Z mąki, żółtek, posiekanego masła, cukru i proszku zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Masa serowa Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko(...)posypujemy bułką tartą. Odkrawamy 2/3 ciasta. Wałkujemy na kształt blachy. Pieczemy ok 15-20 minut w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia. Na upieczone ciasto wykładamy masę serową. Brzoskwinie kroimy i wykładamy na ser. Białka ubijamy z cukrem i 1 łyżką mąki ziemniaczanej. wykładamy na masę serową. Na górę ścieramy na tarce pozostałą część ciasta. Pieczemy jeszcze

Mieszam w Garnku
Migdałowiec czyli strucla z masą migdałową 164

rumu1 łyżeczka cynamonu1 białko1/4 ciasta z tego przepisuprzygotowanieWszystkie składniki  farszu dobrze wymieszać drewnianą łyżką , lekko rozcierając  lub  w malakserze. Białko ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą migdałową.Gotowe ciasto rozwałkować cienko w kształcie prostokąta na lekko omączonej stolnicy.Pokryć równomiernie farszem migdałowym  (pozostawić wolny margines szerokości ok 2 cm), zwinąć, ostrożnie przenieść

Stare Gary
Ciasto zebra 477

Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wani liowym. Dodać 3 szklanki przesianej mąki, proszek do pieczenia, olej, wo dę i aromat. Utrzeć gładkie ciasto. Dodać białka. Delikatnie wymieszać, do połącze ni a się składników. Ciasto podzielić na 2 częś ci. Do jednej dodać 2 łyżki kakao, natomiast do drugiej 2 łyżki mąki. Dokładnie

CookYourself
Ciasto na białkach z makiem i powidłami 374

teraz nauczyłam się zbierać je i zamrażać. A kiedy mam już odpowiednią ilość - piekę ciasta, które nie mają w składzie żółtek. Oto jedno z nich, pyszne, świąteczne ciasto na białkach z dodatkiem maku, przekładane powidłami. Samo w sobie nie jest słodkie, dlatego można nie szczędzić mu lukrowej polewy, choć ja wybrałam wersję bez niej. 6 białek(...)cytryny 1. Masło roztapiamy, studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.  2. Białka ubijamy na sztywną pianę, nadal ubijając dodajemy cukier puder.  3. Miksując na najwolniejszych obrotach miksera, do piany dodajemy kolejno: mąkę, mak, masło, sok z cytryny. 4. Ciasto przekładamy do formy keksowej, pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.  5. Po wystudzeniu

Szefowa kuchni
Mazurek cytrynowy z bezami 204

pozostałego ciasta uformować wałek i przykleić za pomocą białka rant dookoła ciasta. Ciasto ponownie schłodzić przez 45-60 minut. Ponakłuwać gęsto widelcem. Piec 15-18 minut w 200°C aż ciasto będzie rumiane. Wystudzić na kratce. Krem cytrynowy 1 jajo 1 żółtko (białko zachowujemy na bezę) skórka otarta z 1 cytryny , najlepiej niepryskanej 4 łyżki soku(...)Gdyby w kremie pojawiły się grudki, przetrzeć przez sitko. Odstawić do przestudzenia. Gdy będzie jeszcze lekko ciepły wymieszać z limoncello i rozsmarować na kruchym cieście. Udekorować bezami, cukrowymi jajkami i bratkami jadalnymi. Bezy 1 białko szczypta soli 60 g drobnego cukru Białko umieścić w misie miksera. Spienić na średniej prędkości, dodać sól. Zwiększyć prędkość i ubić na sztywno

Pełny talerz
Duet serowo-makowy, czyli seromakowiec 521

maku 1,5 szklanki cukru pudru 2 żółtka 3 białka (1 białko z ciasta kruchego) 2 łyżki bułki tartej aromat migdałowy dowolne bakalie Mak sparzyć i zmielić 3 razy. Utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać bułkę tartą, aromat i bakalie. Ubić pianę z białek i dodać do maku. Wszystko delikatnie połączyć. Wyłożyć(...)ostudzone ciasto.  Masa serowa: 1 kg sera białego 1 szklanka i 3 łyżki cukru 5 jajek pół kostki margaryny aromat pomarańczowy bakalie Ser utrzeć z tłuszczem i żółtkami. Dodać cukier, następnie bakalie i aromat. Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie połączyć. Wyłożyć na warstwę maku. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Brownie z solą morską 127

rozpuszczamy z czekoladą, studzimy Białka ubijamy na sztywno i odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem,dodajemy rozpuszczoną z masłem czekoladę, sól, mąkę i kakao. Na końcu mieszamy ciasto z białkami. Formę 20x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto , wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut do 180 stopni (sprawdzamy patyczkiem- patyczek będzie mokry

Bon appetit mon amie
Owieczki wielkanocne wg Aleex 153

smakowały wspaniale, przyprawione miłością dzieciaków. Składniki: • ciasto drożdżowe • białko jajka Sposób przygotowania: 1. Z dobrze wyrobionego ciasta drożdżowego uformować kuleczki. 2. Pozlepiać je, nadając im kształt owieczki. 3. Owieczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Posmarować każdą owieczkę białkiem jaja. 5. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 Stopni C na złoty kolor. 6. Ostudzić. Smacznego

W mojej kuchni
Bezy 179

Beziki... Kiedy zostają białka po ciastach,  ciasteczkach możemy zrobić bezy :) Możemy je pokruszyć i wykorzystać do kremu lub zjeść bez niczego ;) Składniki: 5 białek 125 g cukru 2-3 łyżki soku z cytryny 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub ulubionego kisielu. Ubijamy białka stopniowo dodając cukier, do czasu kiedy białka

Pelusiowa Kuchnia
Konkurs Malinowych Pocałunków z Polsat Food Network - WYNIKI. 135

wanilii szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru Nadzienie: 300 g kremu orzechowego typu nutella 2 banany 2 duże mandarynki owoce winogrona Waniliowe ślimaczki z nutellą i owocami - PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z pół łyżeczki cukru na pianę wsypać mąkę, wlać mleko, dodać wyjęty rdzeń ze środka wanilii i zmiksować wszystko razem. Białka ubić(...)sztywno połączyć z ciastem delikatnie wymieszać. Smażyć na małej ilości oleju pojedyncze placki . Gdy przestygną posmarować czekoladowym kremem, każdy zwinąć w rulon i ostrym nożem pokroić na kawałki tworząc ślimaczki. Na wierzchu ułożyć po plasterku banana mandarynki i jednym owocu winogrona spiąć wykałaczką od góry. Podawać, pycha! 2. Ania Cyganik-Idęć  Wesołe galaretki Składniki: - 2 pomarańcze - 1 żółty grejpfrut

Malinowe Pocałunki