ciasto zrobione z okazji Ciasta na niedzielę ..tym razem weekend spędziłyśmy przy utylizacji białek..czasem zdarza się, że do np.pączków lub ciast dajemy same żółtka i zostają nam białka..no i wtedy problem co z nimi zrobić..ja czasem mrożę, a czasem wykorzystuję od razu..Podobny oszukany sernik [ styropian ]- bo to sernik(...)ciasta kruchego..a podpatrzyłam tutaj. Mój sernik wyszedł jakiś niski, za dużą blaszkę wykorzystałam..ale zjedzony został tak szybko, że nie zdążyłam zrobić innego zdjęcia. Razem ze mną w akcji udział brały: Dagmara , Dorotka , Magdalena , Joanna , Dorota , Asa , Iwona .. 800 g kwaśnej śmietany 18% (2 opakowania po 400 g) 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem 4 białka
Moje domowe kucharzeniesolą, następnie do ciasta dodać śmietanę, żółtka i zagniatać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto należy zagniatać szybko, gdyż nie lubi długiego ogrzewania. Można to szybciej i sprawniej zrobić w malakserze :) Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na krążek o średnicy około 35 cm. Ciasto ułożyć na blaszkę(...)wysypać orzechy, rozsypać je po cieście zostawiając 5-6 cm marginesu. Na orzechach ułożyć jeżyny. Dokładnie zawinąć ciasto nad nadzieniem. Ja piekłam w tortownicy, ponieważ zamiast w piekarniku, piekłam ciasto na grillu i tak było mi wygodniej. [Tortownicę (20-22 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Włożyć ciasto do tortownicy, ciasto powinno wystawać poza brzegi tortownicy
królestwo garówwiększych jabłek łyżka soku z cytryny łyżeczka cynamonu 4 łyżki cukru opakowanie cukru waniliowego Wykonanie: Ciasto: Żółtka wymieszać z cukrem, przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i kostka masła. 1/3 ciasta zawinąć w folię i wstawić do zamrażalki (ok. 30 minut). Pozostałym ciastem wylepić dno wysmarowanej tłuszczem i oproszonej bułka tartą brytfanki. Spód po nakłuwać widelcem. Nadzienie jabłkowe: Jabłka(...)lekko ostudzić. Piana z białek: Białka ubić na sztywno, następnie sypać porcjami kisiel i mieszać łyżką, delikatnie. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na ciasto dać jabłka, następnie nałożyć białka i zetrzeć na tarce 1/3 schłodzonego ciasta. Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok.50 minut. Wyjąć i ostudzić. Smacznego
Moje pyszne gotowaniemasła, proszku do pieczenia, cukru wanilinowego, żółtek, śmietany i szczypty soli zagnieść ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części (jedna większa i dwie równe), do jednej z mniejszych części dodajemy kakao i zagniatamy by kolor był jednolity. Wkładamy do zamrażarki na 1 godzinę. W tym czasie ubijamy białka wraz ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy stopniowo cukier puder nadal(...)pieczenia wykładamy papierem. Wyciągamy z zamrażarki większą część ciasta i ścieramy na tarce do formy, rozprowadzając równomiernie. Następnie posypujemy bułką tartą, układamy równomiernie wiśnie i ścieramy na tarce ciemną część ciasta równomiernie pokrywając wiśnie. Następnie nakładamy bezę a na końcu ścieramy na tarce jasną część ciasta przykrywając równomiernie ubite białka. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Mango Papaja. Wyrabiamy ciasto dodając śmietanę. Dobrze wyrobione ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy. Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Kładziemy pierwszą część ciasta i posypujemy niewielką ilością bułki(...)tartej. Kładziemy połówki śliwek (skórką w dół). Posypujemy śliwki delikatnie cukrem.Kładziemy drugą warstwę ciasta. Nakłuwamy je widelcem i smarujemy roztrzepanym pozostałym białkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Pyszny placek ze śliwkami gotowy :) SMACZNEGO
Moje Kuchenne Rewelacjedość sztywna. Następnie wsypać wcześniej przesiane mąki razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarować i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 200 stopni, ok. 15 min na drugiej szynie od dołu.Upieczone ciasto wyłożyć na wilgotną ściereczkę posypaną cukrem pudrem, delikatnie zdjąć papier, zwinąć gorące razem ze ściereczką i odstawić(...)dodać, szybko połączyć z żelatyną i schłodzić wkładając do naczynia z zimną wodą ciągle ucierając. Dodać serek mascarpone i utrzeć na gładką masę.Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą żółtkowo-serkową.Ciasto rozwinąć, nasączyć lekko amaretto i wyłożyć 1/3 kremu, rozsmarować.Na kremie ułożyć nasączone amaretti paski biszkopta lub ułożyć 2-3 paski biszkoptów wzdłuż
Mix smakupozostały czyste. Jedną część ciasta posypać startym żółtym serem. Na to nałożyć drugi płat ciasta (ketchupem do wewnątrz:)). Mocno złączyć krawędzie (przed położeniem ciasta krawędzie można posmarować surowym białkiem). Sklejone ciasto ciąć ostrym nożem na paski o szerokości 1-1,5 cm. Każdy pasek skręcać (zrobić tzw. spiralkę) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paluchy posmarować rozbełtanym
In my kitchenNajlepsze z najlepszych. 12 miesięcy = 12 przepisów. A jakie są Wasze typy?Czekoladowe ciasto z białekCiastka owsiane z czekoladąCiasto czekoladowo-kawowe z cudownie czekoladową polewąLekkie
Słodkie Przyjemnościpłaska łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki suszonego imbiru Ciasto : 3 białka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mleka Dodatkowo : mąka pszenna do panierowania olej do smażenia Przepis : Z umytych i osuszonych skrzydełek odcinamy lotki ( ja odcinam same końcówki(...)dodajemy drugą połowę przypraw, wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania gęstego ciasta naleśnikowego ( w razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub mleka ). W drugiej misce białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy ją z ciastem naleśnikowym za pomocą łyżki. Zamarynowane skrzydełka dokładnie obtaczamy w cieście naleśnikowym a następnie kawałki kurczaka pokryte ciastem panierujemy w mące (nadmiar strzepujemy) i partiami wrzucamy
Smakowite Daniacynamon,goździki imbir Krem: 1/2 litra mleka 5 łyżek kaszy manny błyskawicznej 5 łyżek cukru 2 łyżki soku z pomarańczy 150 g masła Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru pomarańczowy aromat do ciast złoty krokant Sposób przygotowania Marchew obieramy myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubszych oczkach. Do miski wbijamy jajka wsypujemy cukry i mikserem ubijamy(...)temp 175 *c. Po upieczeniu ciasto wystudzić na kratce.Przekroić wzdłuż na połowę. Krem: Mleko zagotować z cukrem wsypać mannę i cały czas mieszając gotować 2-3 minuty,wystudzić. Masło utrzeć na puch wlać sok z pomarańczy dodawać po łyżce zimnego budyniu z manny i zrobić krem.Przełożyć ciasto. Lukier: Białko jaja ubić na sztywną pianę wsypać
Wanilia i Kardamonzbiorów siostry Anastazji. biszkopt kakaowy: 7 jajek 1 szkl. cukru 2 łyżki kakao 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ciasto orzechowe: 250 g orzechów włoskich 5 białek 3/4 szkl. cukru 1,5 łyżki miodu 1 łyżka mączki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 500 ml mleka(...)końcu mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Ciasto przelać na blachę (25/30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180*C przez ok. 45 minut. Wystudzić,przeciąć na dwie części. Można też upiec dwa cienkie biszkopty dzieląc składniki na połowę. Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, drobno pokrojone orzechy, miód oraz
Kolorowa kuchnia ElkiWszystkie składniki wykładamy na stolnicę, zimne masło siekamy nożem. Po chwili wszystko dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki 25X35 cm, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy rozwałkowane ciasto. Jeśli macie problem z rozwałkowaniem możecie zetrzeć je na tarce i potem uklepać w formie. Nakłuwamy(...)obrotach miksera, a na koniec mleko w proszku. Miksujemy chwilę, aż składniki się połączą. W osobnej misce miksujemy białka ze szczyptą soli na sztywno. Jeśli sernik robicie z kruchym spodem można dodać białko, które pozostało po zrobieniu kruchego ciasta. Ubite białka delikatnie mieszamy łyżką, aż dokładnie połączą się z masą serową. Nie można mieszać zbyt
To co lubię - gotuję i polecamkupić. Jako spód użyłam więc kruchego ciasta, które świetnie sprawdziło się przy tych ciasteczkach (klik) . P.S. gdyby ktoś się zastanawiał co zrobić z pozostałymi z ciasta gotowanymi białkami- ja gotuję od razu więcej jajek i robię wtedy pastę jajeczną, do której dodaję te białka. Przy okazji ciastek mam jeszcze kolację z głowy. Składniki(...)żółtka gotowane przetarte przez sitko. Wszystko razem zagnieść szybko aż ciasto będzie gładkie. Wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 3 mm. Okrągłą foremką ( ja wycinałam foremką do babeczek) wycinać ciastka i układać je na blaszce wyłożonej papierem. Zimne białka ubić z solą, kiedy piana będzie sztywna dodawać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMarysieńka. Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru 2-3 łyżki gorzkiego kakao 3/4 szklanki mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto orzechowe: 25 dag orzechów włoskich 5 białek 1 niepełna szklanka drobnego cukru 1 i 1/2 łyżki miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietanowo(...)soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, po jednym żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną wraz z proszkiem i kakao. Ciasto pieczemy w formie ok. 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180ºC przez 20-25 minut. Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, drobno pokrojone orzechy, miód oraz obie mąki wymieszane z proszkiem. Mieszamy. Pieczemy
Jadło i czytadłołatwe do krojenia. Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka drobnego cukru 2 łyżki gorzkiego kakao 1 szklanka mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto orzechowe: 25 dag orzechów włoskich 5 białek 1 niepełna szklanka drobnego cukru 1 i 1/2 łyżki miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietanowy(...)Dodajemy stopniowo cukier, po jednym żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną wraz z proszkiem i kakao. Ciasto pieczemy w formie ok. 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180ºC przez 20-25 minut. Ciasto przestudzić i przeciąć na dwa placki. Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, drobno pokrojone orzechy, miód oraz obie mąki wymieszne
Jadło i czytadło