pół pełnoziarnista żytnia i pszenna tortowa) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru pudru - tabliczka gorzkiej czekolady dobrej jakości (min. 70%) - 3 białka - kubeczek jogurtu naturalnego (ok. 200 g) - 1/2 szklanki mleka (jeśli ciasto będzie bardzo gęste) nadzienie serowe - ok. 200 g sera zmielonego jak na sernik - cukier waniliowy (15 g) - budyń waniliowy (40g) - tabliczka białej czekolady(...)pianę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce z odrobiną mleka (ok. 1/4 szklanki), przemieszać. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie ze sobą, dodając delikatnie ubitą pianę z białek. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste, można dodać odrobinę mleka. Nadzienie serowe: Czekoladę rozpuścić (w kąpieli wodnej lub mikrofalówce), utrzeć razem z serem, cukrem, budyniem i jajkiem. Formę lekko natłuścić
Kuchnia Elliebarwniki spożywcze Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym. Dodać 3 szklanki przesianej mąki, proszek do pieczenia, olej, wodę i aromat. Utrzeć gładkie ciasto. Dodać białka. Delikatnie wymieszać, do połączenia się składników. Ciasto podzielić na 7 części. Do każdej dodać barwik spożywczy (do uzyskania odpowiedniego koloru, fiolet - połączenie czerwonego z niebieskim, zielony - połączenie
CookYourselfbiałka, więc sobie wymyśliłam piegusa, do którego dorzuciłam wiśnie i okazało się, że świetnie do niego pasują. Dlatego z czystym sumieniem polecam to szybkie ciasto do kawy. Składniki: 5 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 szklanka suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli wiśnie Białka ubijamy z solą(...)piany wsypujemy mąkę, mak oraz proszek do pieczenia i całość dokładnie ale ostrożnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie 23x35 ale może być mniejsza wtedy ciasto będzie wyższe) Na wierzchu ciasta układamy umyte i wydrylowane wiśnie. Pieczemy w 180 st. C przez ok 40 minut, do tzw suchego patyczka
Cynamonowe szczęścieszkl proszek do pieczenia -1 łyżeczka BISZKOPT II 8 żółtek 2 całe jajka 0,5 szkl cukru 3/4 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia CIASTO Z MAKIEM 8 białek 0,5 szkl maku 0,5 szkl mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 3/4 szkl cukru KREM I 400 ml śmietana kremówka 36% 1 opak galaretka kiwi(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Piec w 180 stop.przez ok.25 minut. CIASTO Z MAKIEM Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Do ubitej piany stopniowo dodawać mak i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy
Kuchnia Danusiszkl cukru 6 żółtek 1 łyżka śmietany 2 łyżki kakao słoiczek powideł śliwkowych 1,5 szkl grubo siekanych orzechów włoskich Pianka: 6 białek szczypta soli 1/2 szkl cukru 2 łyżki mąki kukurydzianej Ciasto: mąkę, margarynę, cukier, proszek do pieczenia posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao(...)jasną część rozwałkować na dnie blaszki (21x31cm) wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć, posmarować powidłami i posypać orzechami włoskimi. Na to zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto. Pianka: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier i mąkę kukurydzianą. Pianę wyłożyć na starte ciemne ciasto. Na wierzch zetrzeć jasne zmrożone ciasto. Pleśniaka piec
Smakołyki Asicukru 4 białka 5 dag masła (stopionego) PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć spód blachy. Sernik: Białka (2 z sernika i dwa z ciasta) ubić na sztywną pianę. Żółtka(...)odsączam pozostałej wody. Następnie 3 razy przepuszczam przez maszynkę do mielenia. Zmielony mak dokładnie ucieram z cukrem, dodaje masło, bakalie oraz sztywną pianę z białek i wszystkie składniki, dokładnie mieszam. Wykonanie: Na cieście na przemiennie pasami układać ser i mak, następna warstwę układać w ten sposób aby gdzie na poprzedniej warstwie był ser ułożyć mak, i tak powtarzać
RAROSSAużyłam pesto z rzeżuchy) 1 kulka mozzarelli białko mak Ciasto pokroić na 15 kwadratów o oku ok 9 cm. Na każdym kwadracie ułożyć małą łyżeczkę pesto, na nim pieczarkę a następnie plasterek mozzarelli. Wszystkie rogi ciasta zebrać i skleić na górze. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym białkiem i posypać makiem Piec w temp 200 st z termoobiegiem
Gotowanie jest łatweformy. Piec w temp.180 stopni 20 minut. Jeżeli użyjemy sałatę bez buraczków ciasto będzie bardziej zielone. Tak wygląda spód mojego. Po wystudzeniu posmarować dżemem agrestowym ,posmarować ubitą śmietaną z cukrem i z zagęstnikiem i "zaorać" pole widelcem, tworząc bruzdy. Ciasto jest naprawdę smaczne i można wykorzystać białka
Kulinarny karnet Christopheraciasto wylewamy masę serową. Do dużej miski wkładamy ser, żółtka, cukier wanilinowy, budyń składniki miksujemy na gładką masę, wlewając powoli olej. Ubijamy wszystkie białka oraz białka od ciasta z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej stopniowo ubite białka oraz mleko mieszając delikatnie łyżką do powstania jednolitej masy (masa będzie rzadka). Pieczemy(...)minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu ciasta przykrywamy papierem następnie drewnianą deską większą od blaszki odwracamy blaszkę do góry dnem. Odstawiamy na 12 godzin do wystudzenia. Ciasto wykonaniu Janeczki Smacznego
kgwjanczewoCiasto : Drożdże rozcieram z 2 łyżkami cukru, mieszam z ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki, zostawiam do podwojenia objętości. Żółtka i jajko ucieram do białości z pozostałym cukrem. Masło rozpuszczam z olejem, studzę. Do miski przesiewam mąkę, robię zagłębienie, gdzie dodaję utarte i wyrośnięte drożdże. Wyrabiam ciasto, dodaję rozpuszczone i wystudzone masło, kilka kropel aromatu. Dokładnie wyrabiam ciasto(...)Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, rodzynki sparzam. Mak ucieram z cukrem, modem, migdałami. Dodaję rodzynki, skórkę pomarańczową, a na sam koniec pianę z białek. Wyrośnięte ciasto wylewam (jest dość lepkie i luźne) na obficie posypaną mąką stolnicę. Oprószam mąką ciasto, ugniatam chwilę, aby stało się bardziej zwarte. Posypuję znów mąką i wałkuję
W kuchni Karmel-itkitłustego, 1 jajko 1/2 szkl. cukru 1 budyń waniliowy 1/2 kostki masła 1 puszka odsączonych z zalewy brzoskwiń Beza 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szkl. cukru 5 białek Wykonanie Ciasto Z mąki, żółtek, posiekanego masła, cukru i proszku zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Masa serowa Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko(...)posypujemy bułką tartą. Odkrawamy 2/3 ciasta. Wałkujemy na kształt blachy. Pieczemy ok 15-20 minut w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia. Na upieczone ciasto wykładamy masę serową. Brzoskwinie kroimy i wykładamy na ser. Białka ubijamy z cukrem i 1 łyżką mąki ziemniaczanej. wykładamy na masę serową. Na górę ścieramy na tarce pozostałą część ciasta. Pieczemy jeszcze
Mieszam w Garnkurumu1 łyżeczka cynamonu1 białko1/4 ciasta z tego przepisuprzygotowanieWszystkie składniki farszu dobrze wymieszać drewnianą łyżką , lekko rozcierając lub w malakserze. Białko ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą migdałową.Gotowe ciasto rozwałkować cienko w kształcie prostokąta na lekko omączonej stolnicy.Pokryć równomiernie farszem migdałowym (pozostawić wolny margines szerokości ok 2 cm), zwinąć, ostrożnie przenieść
Stare GaryBiałka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wani liowym. Dodać 3 szklanki przesianej mąki, proszek do pieczenia, olej, wo dę i aromat. Utrzeć gładkie ciasto. Dodać białka. Delikatnie wymieszać, do połącze ni a się składników. Ciasto podzielić na 2 częś ci. Do jednej dodać 2 łyżki kakao, natomiast do drugiej 2 łyżki mąki. Dokładnie
CookYourself